Sadržaj s oznakom: Zanimljivosti

Kao što možda znate, katolička vjera je bila nezakonita u Rimskom carstvu sve do 313., kada je car Konstantin izdao Milanski edikt kojim je dopustio javno ispoljavanje kršćanske vjere. Prije tog vremena, crkvene građevine, kako ih mi danas poznajemo bile su rijetke- mise su se obično slavile u kućama.

ZA MJESEC LIPANJ 2024.
U GODINI ZAHVALE ZA SLIKU MILOSRDNOG ISUSA I DNEVNIK SV. FAUSTINE O 90. OBLJETNICI NASTANKA

Vjerojatno je to bio "passum", slatko desertno vino napravljeno od sušenog grožđa koje je u antici bilo popularno diljem istočnog Sredozemlja.

Duhovi - koji se događaju 50 dana nakon Uskrsa – u Italiji se također nazivaju i "Uskrs ruža" zbog njihove drevne tradicije puštanja latica ruža sa svodova crkava na prisutne vjernike.

Ovogodišnji hrvatski predstavnik na Euroviziji, Marko Purišić, ne samo da osvaja srca diljem svijeta svojim glazbenim talentom, već i svojom osobnošću: jednostavnost, otvorenost, skromnost, iskrenost… 

Masline su se uzgajale oko samostana i crkava, a redovnici su često imali vremena pretvoriti pustu, neproduktivnu zemlju u polja za proizvodnju maslina, piše Aleteia.

Desetak minuta hoda od poznate kölnske katedrale, skriveno među zgradama nalazi se crkva Crne Gospe i malo marijansko svetište “St. Maria in der Kupfergasse”.

Bazilika u Rimu čuva nevjerojatnu relikviju: plašt svetog Josipa.

U drevnom sirijskom selu Maaloula mještani još uvijek govore aramejskim jezikom, onim kojim je govorio Isus.

Objavljeno u Zanimljivosti | 20.3.2024.

Prvi franjevci

Tko su bili prvi franjevci na našim prostorima, a tko su bili prvi franjevački misionari koji su stupili na tlo Amerike? Povijesti služenja franjevačkih misionara je zaista duga i bogata, a mi u ovom tekstu s vama dijelimo informacije o njenom malenom, ali značajnom dijelu

Godina 2024. je tzv. prijestupna godina koja se događa svake četvrte godine. 

Razmak između riječi pisanog teksta ušao je u upotrebu tek u 7. stoljeću, u tišini irskih samostana, prenosi Aleteia.

Četiri važna sveca imaju dva liturgijska blagdana tijekom godine, dok većina ima samo jedan. Tko su oni i zašto su toliko važni?

Ima jedan mali kafić, u mjestu Naples na Floridi, u koji sam ušla popiti kavu. Dok sam udobno sjedila i pijuckala, ušla su dva čovjeka te prišla šanku i naručila: "Pet kava molim. Dvije za nas i 'tri viseće'."

Umjetnica Sonia Singh, frustrirana pretjerano našminkanim izgledom lutaka, krenula je u misiju da ih transformira u dobno primjerenije i prirodnije prikaze mladih djevojaka. 

Nebeski radnici, duždev slikar i rasporeni učitelj

Stranica 1 od 19