Budi molitva

I pisat ću o Gospinim porukama. Zato što su one danas za mene, uz Evanđelje, jedina stvar koja se ne mijenja onako kako vjetar puše ili kako nekome odgovara.

Isus i Gospa ne misle na politički interes, ekonomsku korist ili ekološku svijest, nego misle o tome kako pomoći meni i tebi da otkriješ što je prava ljubav, da naučiš ljubiti… a onda „Ljubi i čini što hoćeš“ – kako kaže sv. Augustin. Ako budemo ljubili jedni druge i vršili Božje zapovjedi, sigurno će se i sve ostalo u nama i oko nas posložiti, pa nas neće trebati postrojavati zakonima koji su ionako protiv života, ljubavi i istine.
Kako se vremena zaoštravaju, tako i Gospa „zaoštrava“ svoj govor – postaje direktna i zahtjevna. Poruke su zbilja sadržajno bogate. Skoro svaka rečenica je neka nova, zasebna misao, tvrdnja, uputa, smjer, molba, pouka… O svakoj rečenici možeš duboko razmišljati, i još više se namučiti da je staviš u praksu.

Zadnjih poruka pozivala nas je da postanemo ljubav, da počnemo živjeti Isusa… sada da postanemo molitva (poruka 25. 08. 2015.). Čak ne molitva koja je neki čin izvanjske pobožnosti, nešto izvan nas, nego da mi sami postanemo molitva! To me razoružalo. Prošla su vremena teorije, kad smo mogli jedno govoriti, a drugo živjeti, vrijeme mlakosti. Vidljivo je po porukama da dolazi vrijeme u kojem ili jesi ili nisi. Vrijeme utjelovljenja. Ljubav, život po Božjem Duhu, molitva postaju dio nas i mi dio njih ili nas jednostavno neće biti – progutat će nas svijet.

Čak i najnoviji rezultati znanstvenih istraživanja potvrđuju snagu i moć molitve: dr. Andrew Newberg, znanstvenik i voditelj istraživanja u bolnici Thomas Jefferson i na medicinskom fakultetu u Pennsylvaniji, vodio je istraživanje u kojem su skeniranjem mozga došli do zaključaka kojima se potvrdili moć molitve. Iste studije potvrđuju kako molitva na mozak djeluje poput tjelovježbe. On sam je izjavio da „imamo mozak koji je u mogućnosti komunicirati s Bogom, moliti se Bogu, činiti stvari koje Bog od nas zahtijeva.”, prenosi Christian Post.

Eto dakle, Gospa od nas ne traži ništa što nije u našoj moći i dapače ništa što nam šteti. Ako molitva na naš mozak djeluje poput tjelovježbe, zašto ga onda ne treniramo??? Provodimo sate i sate u teretanama, znojeći se i odričući se raznim dijetama, trenirajući naše propadljivo tijelo, a tako nam se teško odlučiti na malo molitve i posta kojima treniramo našu dušu kako bi „molili srcem i dosegnuli duhovne visine te si otvorili put u Raj“ – kako veli Gospa u poruci Mirjani od 2. 09. 2015.
S molitvom se doista sve postiže. Vidim to u svom životu ovih zadnjih dana. Za mene ove Gospine poruke nikad nisu samo riječi, nego su uvijek milosti koje me pozivaju da živim ono što Ona traži, jer se ja osjećam bolje, korisnije, snažnije, dublje… Gospa kaže – „Ja sam milost od Nebeskog Oca…!“ Oni koji dođu u Međugorje i osjete ovu milost ne zamaraju se novcem i bogatstvom Međugorčana, hotela i suvenirnica, ta svako će osobno stati pred Boga i odgovarati za to kako je iskoristio primljene milosti. Oni koji su iskusili milost majčinske ljubavi brinu se samo o tome kako živjeti Riječ njezinog sina, kako ljubiti jedni druge. (usp. poruka 2. 09. 2015.)

Ustrajna molitva čini da doista molitva postaje naša nasušna potreba, jezik duše… u kojem sve ostalo postaje buka, a duša sama počinje izgovarati „Zdravo Marijo… ili se klanjati Božjoj prisutnosti koja je svugdje oko nas.

Molitva čini da osobe, stvari, situacije koje su nam bile mrske i teške, po njoj budu prepoznate kao milosti, kao blagoslov. Molitva čini da se razbistre nemiri i tenzije u kojima živimo, da ih prepoznamo i da imamo volje i snage za odluku kako više nećemo na nemir i ljutnju odgovarati nemirom i ljutnjom, nego prihvaćanjem i praštanjem. Molitva ti daje svijetlo da to shvatiš, molitva ti daje snagu i da to živiš. Molitva čini da ti se izoštre osjećaji za površno i nepotrebno – pa onda gledanje filmova ili čitanje knjiga za razbibrigu počinješ gledati kao gubitak vremena, ulaženje u neke virtualne svjetove koji u stvarnosti ne postoje, dok ti gubiš dva sata svoga života sjedeći na kauču i ne radeći ništa.

„Učit ću vas Istini da biste znali razlikovati“ – kaže Gospa 2. 09. 2015. Molitva čini da tvoj duh počne razlikovati Duh Božji od duha svijeta, da postaneš oprezan i da se nakostriješiš na vijesti koje ti serviraju mediji i kojima žele oblikovati tvoje mišljenje, prikazati situacije u svijetu onako kako odgovaraju igračima novog svjetskog poretka. Ako si u molitvi, jednostavno to vidiš, jednostavno osjetiš da ovi valovi izbjeglica koji zapljuskuju evropske države nisu nikakva slučajnost, nego dobro isplanirana strategija rušenja jedne stvarnosti, a uspostavljanja stvarnosti kaosa, nereda i rata koja će dovesti do stvaranja globalne policijske države.

Molitva otvara srce za ljubav. Ali ne onu slatkorječivu, onu koju uzvikuju političari pozivajući na prihvat izbjeglica, a oni sami žive u elitnim četvrtima, osigurani policijskim stražama i ništa im ne fali. Nego onu, koja se žrtvuje za brata čovjeka, koja se ne boji izreći istinu, da rješenje izbjegličke krize nije u prihvaćanju izbjeglica, nego u sprečavanju rata u njihovim zemljama, u prestanku naoružavanja ISIL-a, u osiguravanju tim ljudima dostojan život u zemljama iz kojih dolaze… Lijepo se pita Nino Raspudić u svom komentaru u Večernjem listu iz kojeg donosim izvadak: „Tko je razvalio države i društva iz kojih većina migranata danas dolazi, od Iraka i Sirije do Libije? Neki od sveprimača su svojedobno pisali hvalospjeve Arapskom proljeću koje će donijeti slobodu i dovesti i arapska društva tamo gdje tijek povijesti po njima nužno svugdje vodi, a to je ono gdje je danas sekularna, tolerantna, multikulti Europa. Iste su bajke pričali u Guardianu o Narančastoj revoluciji u Ukrajini ili o lanjskom bošnjačkom proljeću, a kad je sve palo u vodu, ušutjeli se kao da ništa nisu prije govorili. Tko je nekritički podržavao oporbu u građanskom ratu protiv Assada, uključujući i ISIL? Kako to da se u travnju u dokumentima EU o migrantskoj krizi u Sredozemlju pisalo o potrebi olakšanja kopnene, balkanske rute, a samo četiri mjeseca kasnije, vidi čuda, događa se ova strahota u Makedoniji i Srbiji?“

Još je fra Slavko shvatio i govorio kako je majčinska ljubav konkretna ljubav, ljubav koja se ne zaustavlja na riječima nego se pokazuje djelima. Molitva te čini spremnim za djelovanje, spremnim i za pobunu ako trebaš braniti svoje dijete od RODNE IDEOLOGIJE koju se spremaju uvesti u naše škole, ukoliko se sutra, 8. rujna u EU parlamentu usvoji novi Zakon o školovanju kojim će se provoditi ODGOJ O JEDNAKOSTI SPOLOVA. Prema toj teoriji (u daljnjem tekstu RODNA IDEOLOGIJA) muški i ženski rod su kulturološki namet društva koji se ne bazira na ljudskoj prirodi: svako biće naime, rađa se neutralno u odnosu na identitet spola, koji sam izabire. Prema mišljenju hrvatske zastupnice Marijane Petir iz HSS-a radi se o do sad najgorem izvješću koje narušava prava roditelja da budu prvi odgojitelji svoje djece, očito nameće rodnu ideologiju u sve škole diljem Europske unije, te krši mnoge međunarodne ugovore i konvencije.

Iz takve pretpostavke proizlazi brisanje različitosti muževnosti i ženstvenosti, izmjena zakona o obitelji i intervencije nad odgojnim programima djece u školama. Korisno je znati da glavne smjernice Svjetske zdravstvene organizacije u vezi seksualnog odgoja u školama donose:

Od 0-4 godine: rana dječja masturbacija

Od 4-6 godina: masturbacija, značenje seksualnosti: moje tijelo mi pripada, ljubav između osoba istoga spola, otkrivanje vlastitog tijela i vlastitih genitalija.

Od 6-9 godina: masturbacija, samozadovoljavanje, seksualni odnos, ljubav prema osobi istog spola, metode kontracepcije.

Od 9-12 godina: masturbacija, ejakulacija, korištenje prezervativa. Prvo seksualno iskustvo. Prijateljstvo i ljubav s partnerom istog spola.

Od 12 – 15 godina: prepoznati znakove trudnoće, nabavka kontraceptivnih sredstava preko zdravstvenih ustanova

Od 15 godina i nadalje: pravo na abortus, pornografija, homoseksualnost, biseksualnost, aseksualnost.

Molitva te potiče da se zaštitiš, da okupiš svoju obitelj na molitvu. Bez obiteljske molitve nema sklada u obitelji, duhovne veze su slabe i sotona – razdjelitelj, lako se ubacuje i ruši veze i odnose. Danas kad nam je obitelj tako jako pod udarom zloga, kada se obistinjuju riječi Gospina proročanstva s. Luciji iz Fatime: da će se posljednja bitka između Boga i Sotone voditi na polju braka i obitelji, najbolje ćemo učiniti ako zaživimo sve Gospine riječi, a evo i najkonkretnije koje je izrekla preko vidioca Ivana ne tako davno, 13. kolovoza 2015.: „…Molite, molite i budite ustrajni u molitvi. Posebno vas pozivam da molite za obitelji, za svetost u obitelji. Molite za obitelj jer će se samo s molitvom u obitelji rađati novi posvećeni pozivi, novi svećenici…“
Molite…