GOSPIN ALARMANTNI POZIV NA UZBUNU! Rudolf Baier

GOSPIN ALARMANTNI POZIV NA UZBUNU!

Pa čovjek se pita jel' ova Gospa normalna? Di će nama, milenijalcima generacije z, y i x govoriti o pokori, obraćanju, molitvi…

Nama koji smo tako duboko uronjeni u mekoću i lagodnost virtualnog života, pogodnosti i neosobnosti tehnologije, brzini interneta i telefona, površnosti odnosa i svih drugih prilika koje nam pomažu što manje otkinuti od sebe! Kako se usuđuje reći nam da je sve to isprazno i prolazno! Ono kao mi trebamo potpuno okrenuti list u našem životu, odreći se svega i doista početi ozbiljno razmišljati o svrsi našeg života? Ono kao mi nismo tu radi nas samih nego kako bi ispunili plan koji Bog ima s nama? A taj plan je spasenje vlastite duše i duša onih koji su nam povjereni?

Možemo li mi to uopće svariti i shvatiti? Imamo li snage čuti ovaj veliki Gospin poziv na UZBUNU i trgnuti se??? (usp. „Obraćajte se i obucite se u pokorničke haljine i osobnu duboku molitvu te u poniznosti tražite od Svevišnjega mir.“ 25. 2. 2023.) Vjerojatnije je kako smo već potpuno oglušili i namačemo se u buci oholosti u kojoj ne možemo čuti glas Istine jer „postupno, selektivnim razmnožavanjem, prirođene razlike između onih koji vladaju i onih kojima se vlada povećavat će se sve do stupnja u kojem će te dvije grupe ljudi postati skoro različite vrste. Pobuna potlačenih masa postat će nezamisliva kao što je to i organizirani ustanak ovaca protiv jedenja janjetine.“ Bertrand Russel

Sotona je oduvijek bio zavodnik ljudi. Obećava kako će ti za malo dati puno, a zapravo onda uzme i ono malo što si imao. Danas kao da najviše krade ljubav. Krade i vrijeme. Ostavlja nas zbunjenima, nedorečenima, bez vizije, smisla… I onda započinjemo milijun stvari, a nijedna ne vodi cilju. Jer ga nemamo. Gospa nam kaže kako je naš cilj MIR! U miru se može početi čuti, slušati i razumjeti. I onda se odlučiti učiniti nešto. Pa i organizirati „ustanak ovaca protiv jedenja janjetine“!

Ako vjerujemo, onda vjerujemo da smo stvoreni na sliku Božju. A naš Bog je ljubav! Znači i mi moramo ljubiti. I to onako kako Bog ljubi: svakog čovjeka, prijatelja, neprijatelja, onog tko nam se sviđa ili onoga tko nam se ne sviđa. Ako ne možemo ljubiti, možemo moliti za njega. Jer Bog ne ostavlja stvari polovičnima. On sve zaokružuje i završava. To je potpuno značenje Božje riječi koja kaže da trebamo biti SAVRŠENI kao što je SAVRŠEN Otac naš nebeski! (Mt 5, 48). Riječ na grčkom koja je prevedena sa hrvatskom riječi „SAVRŠEN“ znači „netko tko ne ostavlja stvari nedovršenima, tko stvari kompletira, završava!“ Ovaj termin savršeno opisuje Onoga koji do kraja dovodi sve ono što je započeo. To je Božji stil, pa bi trebao postati i naš! Ta njegovu sliku nosimo u sebi, sliku Onoga koji je na Kalvariji dovršio svoje poslanje! (usp. „U ovom milosnom vremenu Sotona vas želi zavesti, a vi, dječice, gledajte moga Sina i slijedite ga prema Kalvariji u odricanju i postu.“ 25. 2. 2023.)

Adam i Eva, dakle cijelo čovječanstvo, željeli su biti kao Bog i određivati razliku između dobra i zla. I kao rezultat tog svog htijenja zaslužili su smrtnost. Isus s druge strane, uvijek priznaje svoju ovisnost o Bogu i trudi se biti poslušan Ocu i zbog toga postaje Gospodar života. Dva potpuno suprotna stava i načina na koji se može živjeti naše čovještvo. Gospa nam pokazuje kako nas Sotona i danas zavodi na istom pitanju. I danas mi svakodnevno imamo izbor učiniti se gospodarima dobra i zla ili učiniti se poslušnim Božjim djetetom, odnosno izabrati smrt ili izabrati život!

Isusova četrdesetodnevna kušnja u pustinji kazuje nam još jednu drugu stvar: Isus je tokom cijelog svog života (jer broj 40 simbolizira cijeli ljudski život) proživljavao neprestano izlaganje kušnjama od strane Napasnika. To su kušnje koje je i Izraelski narod imao u pustinji: služiti se vlastitim snagama kako bi se zasitilo, iskušavati Boga kako bi nam ispunio nešto što želimo i željeti dominirati, a ne služiti drugima! To su iste kušnje koje i svatko od nas ima svaki dan i koje se mogu pobijediti samo s vjerom u Božju Riječ i bezuvjetnom ljubavlju prema Bogu. (usp. „S vama sam jer mi Svevišnji dozvoli da vas ljubim i vodim prema radosti srca, u vjeri koja raste za sve one koji Boga ljube iznad svega.“ 25. 2. 2023.)

„Svi smo nastali iz jedne točke. Točka je uzrokovala Veliki prasak i stvorila svemir sa zvijezdama i planetama: Sunce i zemlju! Dakle, mi smo samo prašina i zvijezda u isto vrijeme!“ – kaže jedan citat iz filma koji sam nedavno gledala. Istinitost ovih riječi otkriva nam svako korizmeno vrijeme – kako je u nama prašina čovječnosti i zvjezdanost Vječnosti. Od nas zavisi koji dio našeg bića ćemo hraniti, hoćemo li završiti kao prašina ili kao zvijezda! Nije li vrijeme za upaliti alarm za uzbunu?

N. B. Po teoriji Velikog praska (eng. Big Bang), svemir se prije oko 13,8 milijardi godina počeo širiti iz točke neizmjerne gustoće, te se nastavio širiti do danas. Ova teorija, za razliku od suparničkih teorija, obuhvaća koncepte mijenjanja i evolucije svemira, te je zato jedina u stanju objasniti pojave kao što su Hubbleov zakon, kozmičko mikrovalno pozadinsko zračenje i omjeri lakih elemenata u svemiru. Otac teorije je katolički svećenik Georges Lemaître.

Piše: Paula Tomić/Glasnik Mira ožujak 2023.