GOSPINA DJECA SU DJECA NADE Rudolf Baier

GOSPINA DJECA SU DJECA NADE

Molitva, dobra djela i žrtva koji su nas obratili, pokazuju svijetu kako je promjena moguća, kako i srce od kamena može postati srce od mesa, kako i grešnik može postati svetac, kako slab može postati jak, kako 'lav može spavati s janjetom' (usp Iz 11).… Ta promjena nas samih i promjena stanja oko nas, bit će onda potvrda i izvor nade za ovaj svijet koji ju je izgubio.
Sumnjate li? Svaki Božić nam pokazuje kako Bogu ništa nije nemoguće. Zato te Gospa još jednom pita: hoćeš li biti njezino dijete, dijete nade, ono koje se mijenja i donosi promjenu, dopuštajući da mu se mali Isus rađa u srcu preko molitve i dobrih dijela?

GOSPINA DJECA SU DJECA NADE

Približili smo se kraju još jedne kalendarske godine. Nezaustavljivost vremena i tuga prolaznosti, donekle je ublažena sjajem blistajućih adventskih sajmova, trgovačkih sniženja i planiranja Božićnih i novogodišnjih blagdana. U ispreplitanju jednog kraja i jednog početka sidro smisla postojanja daje samo duhovni hod uz Božju riječ. Ona nas uči živjeti SADA, dati se maksimalno u onome što živimo, kao da je to naš posljednji trenutak.

U promišljanju koje slijedi o onome što nam Gospa želi reći u svojoj zadnjoj poruci ove kalendarske godine, polazimo od kraja iste, budući da nam kraj pomaže shvatiti njezin početak. Baš kao i u shvaćanju života. Ako na život pogledamo iz perspektive njegova kraja, ako pogledamo na smrt, na vječnost, na susret s Bogom, na vaganje duša na posljednjem sudu, na raj, čistilište i pakao… onda će nam taj pogled na kraj odrediti kako ćemo živjeti naš početak i našu sadašnjost. Zato nas današnji svijet ne želi podsjećati na kraj. On odgađa starenje, bolest, smrt… Želi ih izbjeći da se ne mora suočiti s Istinom: kako sve prolazi, kako su nam dani izbrojani i da nitko neće umaći Božjoj pravdi.

Zadnja Gospina poruka sastoji se od samo jedne složene rečenice: „Nek ovo vrijeme bude isprepleteno molitvom za mir i dobrim djelima, kako bi se osjetila radost iščekivanja Kralja mira u vašim srcima, obiteljima i svijetu koji nema nade.“ Zatim slijedi zahvala: „Hvala vam što ste se odazvali mome pozivu.“ (Gospina poruka 25. 11. 2023.)

U IŠĆEKIVANJU SE RAĐA NADA

Iznenađujuća je ova pomalo tragična završna tvrdnja kako svijet nema nade. U logičkom traženju uzroka ove porazne tvrdnje možemo zaključiti kako je uzrok tome nedostatak radosti iščekivanja! I to je doista tako! Kad odmah sve imamo, kad nam je sve dostupno, kad ne trebamo ništa čekati, za ništa se boriti, kad ne moramo za nešto raditi i zbog nečega se truditi… sve postaje dosadno. Isprazno. Izopačeno i bolesno. I vidimo to u životima tolikih bogataša, tolikih gotovana, u najuređenijim društvima i državama. Imaju sve, a nemaju radost i smisao. Imaju bogatstvo, a nemaju sreću. Imaju novac, a prvi su na listama po broju depresivnih stanja i samoubojstava. A gdje je toga najmanje? U najsiromašnijim zemljama svijeta. Tamo gdje se još zna iščekivati, nadati se boljemu.

Gospa je svjesna ove mračne politike svijeta. Prigibanje pogleda samo na zemaljske stvarnosti, brisanje svijesti o Vječnome, izbacivanje Boga iz života, religije i društva, jačanje hedonizma, sebičnosti i individualnosti ega i pojedinačne istine na najjače. Plod ove bezbožne ideologije je upravo beznađe. Nemogućnost da si sami pomognemo izaći iz crnila očaja, i nemogućnost vjerovanja da postoji netko tko nam u tome može pomoći. Izlomljen i sam stoji današnji čovjek i više ne zna od koga i kako očekivati spas. Zato nema nade. Zato misli da će mu tehnološko nadograđivanje, nekakve super moći, neki čip koji će ga spojiti sa mrežom svijeta, donijeti sigurnost i pomoći mu pronaći svoj viši smisao koji je izgubio zaboravivši da je dijete Božje. Da je stvorenje Svevišnjega.

NADI JE CILJ KRALJ MIRA

Gospa nam kaže kako nadu u naša srca, obitelji i svijet može donijeti samo Bog. Ona ga naziva Kralj mira, baš kao i prorok Izaija kojeg čitamo kroz ove dane Došašća: „Jer nam se rodi dijete, sin nam se dade. Vlast počiva na plećima njegovim, 'čudo od savjetnika' glasi ime njegovo, 'Jaki Bog, 'Otac Vječni', Knez mira.“ (usp. Iz 9,6).

Isus je mir naš, zato što nas je svojom žrtvom pomirio s Bogom. Svojom smrću i uskrsnućem on je dao smisao svoj našoj patnji, ranama, nepravdama…. Omogućio nam je vjerovati kako svako zlo služi nekom većem dobru. Dao nam je nadu kako se nitko tko vjeruje u njega neće postidjeti i neće propasti. Bez njega, bez Isusa mirotvorca, nema nade. Zato je Isus kamen zaglavni. I zato Isus i oni koji u njega vjeruju ovom svijetu beznađa tako smeta! Jer mu ruše koncept propasti i uništenja! Sotona je zatiratelj i mrzitelj života, to nikako ne smijemo zaboraviti. Bog je stvoritelj i začetnik života. A gdje je život, uvijek ima nade!

KRALJ MIRA SE UTJELOVLJUJE PO MOLITVI I DOBRIM DJELIMA

Ono što odlikuje nas, živa bića, jest naša sposobnost volje, odluke i djela. To je naša snaga. Jednom, kad umremo ništa više nećemo moći učiniti, osim moliti se za žive, ako završimo u čistilištu ili raju. Sad još možemo nešto učiniti. Zato ako dobro analiziramo svijet u kojem živimo, ovo naše napredno tehnološko 21. stoljeće¸ vidjet ćemo da nigdje sotona toliko ne udara, koliko na čovječju volju i djelovanje. Ekranima i emitiranjem sadržaja i buke ubija i uspavljuje voljne centre u čovječjem mozgu (jeste li primijetili kako vam se nakon gledanja TV-a nište ne da raditi, a posebno neda moliti?) Tehnologijom, odnosno ovisnostima o televiziji, društvenim mrežama, video-igrama, raznim on-line sadržajima, sotona oslabljuje, uspavljuje i poništava naše odluke i djela. Sve više smo usamljeni spavači u vlaku života koji neumitno prolazi. A ono za što ćemo biti suđeni su naša djela. Jesmo li svjesni te prevare?

Eto zašto Gospa opet podcrtava kako nam je jedini spas ukoliko se želimo „probuditi“ i iskočiti iz tog vlaka propasti u koji nas onako bunovne i opijene ukrcava ovaj svijet svojim lakim izborima i odlukama, taj da naše vrijeme upotrijebimo za molitvu i dobra djela. Molitvom i dobrim djelima možemo još nešto promijeniti. Najprije sebe, jer se tako u nama utjelovljuje jedna nova, Božja snaga, iskustvo Božjeg života koji je Duh Sveti. I to je onda pravi Božić – rođenje Božjeg života u nama! Taj neki novi ti, nova ja, novi mi… bit ćemo onda sjeme za to novo vrijeme koje polako dolazi.

Molitva, dobra djela i žrtva koji su nas obratili, pokazuju svijetu kako je promjena moguća, kako i srce od kamena može postati srce od mesa, kako i grešnik može postati svetac, kako slab može postati jak, kako 'lav može spavati s janjetom' (usp Iz 11).… Ta promjena nas samih i promjena stanja oko nas, bit će onda potvrda i izvor nade za ovaj svijet koji ju je izgubio.
Sumnjate li? Svaki Božić nam pokazuje kako Bogu ništa nije nemoguće. Zato te Gospa još jednom pita: hoćeš li biti njezino dijete, dijete nade, ono koje se mijenja i donosi promjenu, dopuštajući da mu se mali Isus rađa u srcu preko molitve i dobrih dijela?

Paula Tomić, Glasnik Mira 12/2023.