LUTALICE ILI PUTNICI? Rudolf Baier

LUTALICE ILI PUTNICI?

Nakon uskrsnuća, Isus tjelesno napušta apostole, uz obećanje kako će im poslati Duha Svetoga, snagu odozgor, branitelja, mudrost Božju. I apostoli, okupljeni oko Blažene Djevice Marije, mole i čekaju. 

Počeci su to Isusove crkve, počeci naviještanja Kraljevstva nebeskog. I mi smo danas u tom vremenu, vremenu Crkve. Stojimo kao svjedoci Isusova uskrsnuća, kao navjestitelji Isusova evanđelja i kao oni koji iščekuju Isusov proslavljeni dolazak na kraju vremena. Ali to ne možemo sami. Kao i apostoli u prvim vremenima Crkve, trebamo Gospu. Ona ohrabruje, Ona smiruje, Ona zagovara, Ona pokazuje put. I nekad… I danas… Ovo je vrijeme za biti duboko i intimno povezani s Marijom. Vrijeme za molitvu uz Nju, s Njom i po Njoj. (usp. „U ovom milosnom vremenu molite sa mnom da dobro pobijedi u vama i oko vas.“ Gospina poruka 25. 3. 2024.)

Marijo, Majko Crkve budi s nama u ovom uskrsnom vremenu, pomozi nam isprazniti naša srca od nas samih, grijeha i svijeta, kako bi se i u nama, u svoj silini nastanila vatra Duha Svetoga!

Iza uskrsnuća Isus se ukazivao svojim apostolima i učenicima još 40 dana. Oni, iznenađeni i neupućeni u postojanje uskrsle, nadnaravne stvarnosti, prepoznavali su ga dok im je tumačio Pisma i u prilikama kruha i vina. Eto i nama glavnog smjera naših života: ako ne želimo biti lutalice na ovome svijetu (usp. „Stavite u svoje molitve ovo čovječanstvo koje luta bez Boga i bez Njegove ljubavi.“ Gospina poruka 25. 3. 2024. ), trebamo svagda tražiti Boga i njegovu ljubav. A on nam se najviše daje u svojoj Riječi i u svetim sakramentima, posebno u čestoj svetoj ispovijedi i svakodnevnoj euharistiji. U njima je tolika milost koja čisti, ozdravlja, prokazuje, poučava, osnažuje i ispunjava duh, dušu i tijelo. S euharistijskim Isusom u srcu nećemo biti lutalice, nego Božji putnici koji znaju zbog čega žive i kamo idu.

Uskrsli Gospodine, pronađi i nas umorne i razočarane, neupućene i izgubljene na cestama naših života i pokaži nam pravi put spasenja!

Nakon uskrsnuća, Isus pokazuje apostolima kakvo je to uskrslo tijelo, kakva je ta vječna opstojnost koja i nas čeka: bez granica vremena i prostora, materijalnih zapreka, jednostavno sveprisutna i stalna. Zato Gospa od nas traži ne da nešto imamo, nego da budemo: biti molitva, biti svjetlo i biti svjedoci (usp. „Budite molitva, budite svjetlo i svjedoci svima onima koje susrećete, dječice, da milosrdni Bog ima milosrđa prema vama.“ Gospina poruka 25. 3. 2024.) A svima nam je to danas najteže: „biti“. Ne misliti, ne željeti, ne sanjati, ne gledati, nego u svemu onome što jesmo stvarno biti Božji, biti milosrdni! Bog traži i sprema svoje ratnike milosrđa, kršćane koji imaju Njegovo milosrdno srce, koji znaju čitati Njegove misli i Njegovu volju, koji dijele Njegovu svijest! Na valovima Duha Svetoga biti jedno stado uz jednog pastira koje slijedi Njegov glas!

Duše Sveti, ispuni nas svojom svetošću, mudrošću, razumom, jakošću, snagom, pobožnošću, strahom Božjim, savjetom i znanjem, kako bi bili živi svjedoci i ratnici za Kraljevstvo Nebesko i kako bi znali prepoznavati i voditi druge pravim putem koji vodi u život vječni!

Paula Tomić / Glasnik mira 4/2024.