Mladifest – Sunčanje duše

Ljeto je. Vrijeme odmora. Čovjek je složeno biće, zato i njegov odmor treba biti slojevit, obuhvaćati duh, tijelo, emocije i psihu. Molitveni susret mladih - Mladifest koji se održavao u Međugorju ovih dana može nam pokazati ispravan način punjenja naših baterija, odnosno kako odmor može biti samo s Bogom i u zajedništvu s braćom u vjeri.

MLADIFEST – SUNČANJE DUŠE

Ljeto, sunce, more, razuzdane zabave uz drogu, alkohol i seks… - postavljaju se mladima kao imperativi ljetnog odmora. Nasuprot toj ispraznoj zabavi, fra Slavko Barbarić, na nagovor mladih iz Irske, prije 26 godina započinje „molitveni susret mladih“ – današnji MLADIFEST. Cilj je bio pokazati mladima, ali i svijetu, da pravog odmora nema bez Boga, bez molitvenog zajedništva, bez čistog druženja u bratskoj ljubavi i bez žrtve. Čovjek je tako stvoren da ga odmoriti može samo njegov Tvorac. Čovjek je tako potrebit, da ga može ispuniti samo zajedništvo s braćom i sestrama u duhu.
Službeni početak 26. Festivala bio je u petak, 31. srpnja na vanjskom oltaru uz predstavljanje mladih iz 75 zemalja učesnica. Program je svaki dan započinjao jutarnjom molitvom u 9 sati, a nastavljao se katehezom, svjedočanstvima, pjesmom i poukom iz kršćanskog života. Kulminacija dana bio je večernji program i sv. Misa.

KATEHEZE:
Kateheze kroz jutro bile su prilagođene mladima. Ove godine tema Festivala je bila Mir vama! (Iv 20, 21)! Za razliku od prošle godine kada je bio samo jedan predavač fra Ante Vučković, ove godine smjenjivalo se više predavača koji su temi mira prilazili s različitih aspekata. Prije svakog predavanja sudionici su mogli vidjeti kratki filmić koji je uvodio u temu. Tako je u subotu, 1. 08. fra Stanko Ćosić govorio o strahu i kako ga živjeti jer ukoliko si u strahu ne možeš imati mir. U ponedjeljak, 3. 08. fra Damir Pavić je govorio na temu „Iz ropstva u slobodu!“, jer ukoliko si zarobljen, također ne možeš živjeti mir. Usporedio je bogatstvo kršćanske tradicije s barutom, ali tek iskustvo živoga Boga je vatra koja će taj barut zapaliti i od života svakog vjernika učiniti „Božju bombu“. U utorak, 4. 08. fra Ljubo Kurtović je govorio na temu „Molitva i život“, jer ni bez molitve nema mira. Tako je rekao: Mnogi me pitaju koja je najbolja molitva, kao da je ona nešto magično. Ja bih odgovorio da je najbolja molitva ona koja dolazi iz srca, iz stvarnog stanja u kojem se trenutno nalazimo u datom trenutku. Mnogi me pitaju i zašto u molitvi krunice moramo 150 puta ponavljati Zdravo Marijo… kao da je Gospa gluha. Ja odgovaram da ovo ponavljanje nije radi nje, nego radi nas, da bi molitva sišla u naše srce. Naša duša nije kompjuter da se otvori na jednu komandu. Da bi se otvorila, treba joj vremena. Ne tako davno naši su roditelji išli na rad u Njemačku i znali bi govoriti: „najteža stvar je vratiti se kući za Božić jer postajem svjestan kako moja djeca više nego mene, očekuju poklone koje ću im donijeti.“ Tako se i mi ponašamo prema Bogu: očekujemo više njegove darove od njega samoga. U srijedu 5. 08. fra Marinko Šakota je imao katehezu na temu „Rane i praštanje“, u kojoj je objašnjavao vezu između opraštanja i mira: „Oprostiti znači zauzdati zlo u nama. Fra Slavko je običavao govoriti: Ako želiš biti zadovoljan trentno – osveti se; Ako želiš biti zadovoljan za vječnost – oprosti. I također: Ako ti kamen padne na nogu, a ti zajaukneš – to je OK; ali ako i nakon 12 godina ti zajaukneš kad te netko dotakne na tom mjestu – to nije dobro, znači da nisi ozdravio. I još: Nema dana u kojem te ne mogu uvrijediti, ali nema također niti dana u kojem ti ne bi mogao oprostiti. Razlog u opraštanju stoji u ovome: Bog je meni oprostio, zato ja opraštam tebi. Ali ako nisam iskusio ljubav Božju, oprostiti postaje teško.“

POPODNEVNI PROGRAM:
Nakon podnevne stanke, program se nastavljao u 16 sati, nakon čega su mladi sudjelovali u molitvi krunice u 18 sati. Svakodnevni središnji susret bila je sv. misa u 19 sati. Svetu misu otvaranja 31. srpnja predslavio je i propovijedao dr. fra Miljenko Šteko, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije. Predvoditelji misnih slavlja idućih dana bili su mladomisnici fra Perica Ostojić, don Filip Pavlović, fra Damir Pavić, fra Ivan Marić, fra Marin Karačić, koje su svojim riječima obogatili i fra Stanko Ćosić, don Ivan Filipović, fra Ljubo Kurtović i fra Marinko Šakota. Najviše svećenika sv. misu je suslavilo u utorak, njih 540. Festival je simultano prevođen na 18 jezika, a izravno su ga prenosile mnoge radiopostaje i Internetski portali. Molilo se na 29 jezika. Tijekom trajanja cijelog Festivala putem http://www.medjugorje.hr/hr/live-streaming/ Livestriminga prenosio se video i audio program na 16 jezika. Posjećenost je svake večeri bila više od 150 000, a završnu večer, 5. kolovoza čak 231 000 gledatelja.
Mladifest je završio u četvrtak, 6. kolovoza, na blagdan Preobraženja Gospodinova, sv. misom zahvalnicom na Križevcu u 5 sati ujutro koju je predslavio fra Marinko Šakota, župnik župe Međugorje zajedno sa 35 svećenika. U svojoj završnoj propovijedi naglasio je mladima da samo Isus može biti svijetlo u njihovim životima. Pozvao ih je da slušaju i slijede Božju Riječ, da joj se otvore i nose je svijetu.

GOSPINA ŠKOLA ODMORA
Kao i puno drugih stvari koje je fra Slavko započeo, Mladifest nije samo događaj, on je puno više od toga: on je Gospina škola odmora. Fra Slavko je u njega „utkao“ mnoge Gospine i pedagoške smjernice koje su potrebne za pravilan psihološki, duhovni, emocionalni i tjelesni odmor čovjeka. Pa krenimo redom:

EMOCIONALNI:
Čovjek je biće odnosa. Ispunjavaju ga kvalitetni odnosi s kvalitetnim ljudima. Mladifest je upravo idealno mjesto za pastoralni rad sa grupama mladih iz molitvenih skupina, župe, Frame, različitih pro-life pokreta, inicijativa, udruga… Idealno mjesto za zdravo zajedništvo u pjesmi, igrama, međusobnoj komunikaciji, grupnim izmjenama iskustava…

PSIHOLOŠKI:
Čovjek je biće koje imitira. Fra Slavko je uvijek isticao važnost dobrih primjera, modela koji se stavljaju pred djecu i mlade. Znao je da djeca, a i svi mi, uče imitirajući ono što vide. Zato je i ove godine Mladifest bio mjesto prekrasnih svjedočanstava i primjera ljudi koji su u svom životu doživjeli Božji zahvat, ali nisu ostali pasivni nego su sa svoje strane odgovorili na Božji poticaj i s Gospom nastavili raditi na širenju Dobra. Navodimo svjedočanstva po danima:

Subota, 1. kolovoz
Prvo svjedočanstvo imali su Calum i Mary Anne MacFarlane-Barrow iz Škotske koji su u braku 53 godine. U Međugorju su prvi put bili 1984., a mladima su ispričali kako je taj susret s Međugorjem utjecao na njihov život. Drugo svjedočanstvo imao je njihov sin Magnus MacFarlane-Barrow , utemeljitelj humanitarne organizacije Mary's Meals. Ove godine ova organizacija skrbi o više od milijun djece kojoj se jamči svakodnevni obrok u školi u najsiromašnijim zemljama svijeta. O projektu Mary's Meals u Austriji i Hrvatskoj svjedočili su i dr. Christian Stelzer i dr. Željka Markić. U popodnevnom dijelu programa predstavljena je zajednica Milosrdni otac, zajednica za odvikavanje od ovisnosti koja djeluje u Bijakovićima. Mladi su imali prigodu čuti i najmlađeg međugorskog vidioca Jakova Čolu i fra Šimuna Šitu Ćorića, koji se ove godine spominje 30 godina misionarskog djelovanja u Švicarskoj i 40 godina svećeništva.

Nedjelja, 2. kolovoz
U popodnevnom programu (jer je jutro bilo slobodno za odlazak na svete mise po jezičnim skupinama) u 16 sati mladima je svjedočila međugorska vidjelica Marija Pavlović Lunetti te Leticia Blanco Gordon iz Perua o nastanku zajednice „ Apostoli Marije Kraljice mira“ u Peruu, koja je plod Međugorja. Predstavio se i Gottfried Prenner, teolog laik iz Austrije. On je 1984. u Međugorju, za vrijeme jednog ukazanja, doživio obraćenje. Već 13 godina djeluje kao misionar u Istočnoj Europi, Njemačkoj, na Kosovu, u Palestini, u Brazilu, u Ruandi itd. U mnogim zemljama drži predavanja i seminare o međugorskim ukazanjima i utemeljuje molitvene skupine.

Ponedjeljak, 3. kolovoz
U jutarnjem programu mladima se predstavio Georg Mayr Melnhof iz Salzburga (Austrija). Oženjen je već 13 godina i ima 4 djece. Osnivač je Zajednice Loreto koja broji oko 400 angažiranih članova i nekoliko tisuća koji dolaze na organizirane susrete i velike kongrese mladih kao što je onaj za Duhove koji u Salzburgu okuplja po 7.000 mladih. U Međugorju je prvi put bio 1983., nakon čega je pokrenuo molitvenu skupinu koja se pretvorila u jedan od najvećih pokreta za mlade u Austriji – Loretto pokret. Mladima je svjedočila i Sana Nassar iz Libanona. Prvi put je bila u Međugorju 1986., dok je još bila tinejdžerka. Deset godina poslije utemeljila je udrugu „Friends of Mary Queen of Peace” (Prijatelji Marije Kraljice Mira). Zahvaljujući toj udruzi, Libanonci u Libanonu i širom svijeta upoznaju Međugorje. U popodnevnom dijelu programa mladima je govorio međugorski vidioc Ivan Dragićević. Sudjelovala su i dva bračna para iz Italije. Giorgio i Marta Scarpioni su nakon obraćenja u Međugorju dio svoga života posvetili najsiromašnijoj djeci u Ugandi. Drugi bračni par koji je svjedočio bio je Gianluca Anselmi i Anna Benedetti iz Verone. Oboje su profesionalni glazbenici, pjevaju, sviraju i komponiraju. A s mladima su podijelili svoju životnu priču, punu križeva, a s druge strane punu radosti i ljubavi.

U utorak, 4. kolovoza 2015.
Kroz jutro je svjedočila 23-godišnja Silvia Costa, djevojka sa Sicilije, koja studira u Splitu. Svjedočila je o svojoj vjeri i to na hrvatskom. Fra Marin Karačić, mladomisnik Hercegovačke franjevačke provincije, svjedočio je govorom i pjesmom o svom životu i vjeri. U popodnevnom djelu programa svjedočanstvo su i ove godine imali članovi zajednice Cenacolo.

U srijedu, 5. kolovoza.
Mladi su čuli svjedočanstvo s. Rastislave Ralbovsky koja pripada družbi Milosrdnih sestara sv. Križa hrvatske provincije u Đakovu. S. Rastislava je govorila o povezanosti s Međugorjem. Pokrenula je i Hodočašće za osobe s invaliditetom u Međugorje, koje je ove godine održano 4. put. Svoje svjedočanstvo iznijela je i međugorska vidjelica Mirjana Dragićević -Soldo. Mirjana je pozvala mlade da otvore svoja srca Kraljici mira, da počnu živjeti srcem svetu misu, potom je istaknula važnost molitve srcem i zajedničke obiteljske molitve. U popodnevnome dijelu od 16 sati sudionici su mogli čuti Immaculée Ilibagiza koja je za vrijeme genocida u Ruandi 1994. godine bila progonjena zato što je pripadala plemenu Tutsi. Tada je u stotinjak dana bilo ubijeno više od milijun ljudi. Poginula je većina njezine obitelji. Usred holokausta u Ruandi ona je otkrila Boga. Svjedočila je i Terezija Gažiova o nastanku i djelovanju molitvenog centra Svjetlo Marijino i o tome kako se Gospina poruka širi i u zemljama bivšeg Sovjetskog saveza.

Čovjek je biće simbola. Simboli govore više od riječi, zvuka, slova… jer objedinjuju puno značenja i prodiru duboko u čovjeku svijest i podsvijest. Kao i prošle godine i ove godine u molitvi i klanjanju bilo je puno simbolike. U subotu, 1. kolovoza je nakon večernje svete mise bilo klanjanje Križu sa svijećama, u nedjelju, 2. kolovoza, održana je procesija s Gospinim kipom koji su nosili mladi iz Švicarske, koju je predvodio ceremonijar fra Perica Ostojić. Kao i prošle godine, procesija je bila u prostoru ispred vanjskog oltara crkve sv. Jakova. Međugorski župnik fra Marinko Šakota objasnio je simbologiju Gospina kipa: „Ja sam s vama“ često nam ponavlja Kraljica mira. Kao što je ovaj kip Kraljice mira sada među nama, tako je ona već 34 godine među nama. Kroz ove godine poziva nas majčinski, s puno ljubavi i strpljivosti da je slijedimo. Ona nam kaže: 'Ja sam Kraljica mira i ja ću vam pokazati put do mira.'“ Troje mladih predstavnika iz svake zemlje polagano su išli iza Gospina kipa. Ovi mladi u procesiji izvanjski su predstavljali mlade i njihov narod. Procesija je išla u obliku srca, jer Gospa nas uči moliti srcem. Nakon što je Gospin kip donesen do oltara, počelo je klanjanje Isusu u Presvetom oltarskom sakramentu. U ponedjeljak, 3. kolovoza simboličan je bio blagoslov svećenika koji su se spustili među mlade i predstavljali svojim likom i svojim uzdignutim rukama „zrake Mladog Sunca“ iz Presvetog Oltarskog sakramenta. U utorak, simboličan izlazak čovjeka iz smrti grijeha i ovisnosti u slobodu i život kroz predstavu „Credo“ izveli su članovi zajednice Cenacolo, a prikazan je i kratki film o Mladifestu i Međugorju. U srijedu, 5. kolovoza za vrijeme molitve vjernika tokom sv. Mise, mladi volonteri prinijeli su 100 m dugačko platno kao simbol svih molitava i zaziva, na kojemu su mladi kroz dane seminara bilježili svoje molitve i zahvale. Vrhunac klanjanja Presvetom bilo je POSLANJE svih učesnika, naime svim predstavnicima zemalja učesnica podijeljeni su ŠTAP I KRUNICA. Njihovu simboliku fra Marinko je ovako objasnio: „Dajemo vam štap kako biste se naučili osloniti na Isusa, i krunicu kako bi uzeli Mariju za ruku.“

DUHOVNI:
Čovjek je duhovno biće. Duh je njegov pokretač. Duh je ono što ga obilježava i oblikuje. Zato je vrlo važna higijena duhovnog života. Mladifest uistinu nudi „probranu“ duhovnu hranu, same specijalitete… Snaga Duha posebno se osjećala u nadahnutim propovijedima koje su navečer na sv. Misi imali predavači od toga dana. Ali još više, snaga duha osjećala se u „pročišćenim“ srcima prisutnih koji su svoje duše očistili u sakramentu svete ispovjedi. Svuda oko crkve bili su redovi mladih koji su se ispovijedali tokom cijeloga dana.

TJELESNI:
Čovjek je biće pokreta. Posebnost edukativnog i liturgijskog programa Mladifesta je svakako puno pjesme i njihova animacija pokretima. Kao i posljednjih 6. godina, i ove godine zborom i orkestrom koji broje 95 članova iz 24 zemlje, ravnao je prof. Damir Bunoza. Na Misnim slavljima na kojima je znalo sudjelovati i oko 50 – tak tisuća ljudi, uz koncelebraciju od 500 – njak svećenika u prosjeku, zbilja se mogla osjetiti snaga Duha koja se izdiže iz pjesme, plesa, molitve, življenja sakramenta Euharistije. Slobodan pokret tijela izlazi iz slobode duše. Zato je ovaj veseli hod u pjesmi bio i jedna velika terapija oslobađanja onog velikog djeteta koje se krije u svima nama.

Fra Slavko je iskusio snagu pročišćenja tjelesnog pokreta, rada, i radne terapije. Na Mladifestu stoga nije nedostajao žrtve i hodanja. Već prvog dana, u subotu, 1. kolovoza ujutro u šest sati, mladi su pohodili Brdo ukazanja gdje su molili krunicu. I završetak je bio na brdu, na Križevcu gdje se ujutro u 5 sati slavila misa kojom je završen Festival mladih.

Povratak s brda bio je povratak u svakodnevicu, bogatiju za još jedno iskustvo neuništivog života Crkve i Božjeg mira po ljubavi Marije, Kraljice Mira. Možemo s ponosom reći – i ovaj Mladifest je bio uz sunčanje tijela i pravo sunčanje duše. Godišnji odmor u paketu! Uči nas da ako se zaista želimo odmoriti, ne smijemo zanemariti sve aspekte našeg bića: duh, tijelo, emocije i psihu! Zato, do slijedećeg odmora, do Mladifesta!