Studenti pitali profesora zašto se još nije oženio pa ih njegov odgovor ostavio u čudu

Katkada se iz mitova te usmene predaje da štošta naučiti, a upravo je to slučaj s ovim primjerom.

Naime, u poučnoj priči studenti su profesora upitali kako to da se nikada nije oženio, iako je osoba koju svi poštuju i koja ima niz dobrih osobina. Odgovor ih je začudio i više nego profesora pitanje. Baš poput književnosti, priče nastale usmenom ili moderno – mrežnom predajom, mogu imati duboke pouke i biti djelovati motivirajuće na pojedince. Upravo takva je ova o studentskom pitanju profesoru neženji.

‘Studenti jednom počeše zapitkivati svog profesora: 

“Vi ste tako mudri i iskreni. Svi vas poštuju, žele vas oponašati i slijediti. Ali ipak, sve nas jako zanima jedna stvar, zašto se još uvijek niste oženili?” Profesor, zatečen ovim pitanjem, u početku se snebivao, ali ubrzo se poče otvarati govoreći… “Vidite, ja sam uvijek tražio Savršenu Ženu! I u tom traženju, proputovao sam mnogo zemalja. Jednom sam volio jednu prelijepu djevojku. Bila je nevjerovatno, nevjerovatno lijepa. Nijedan muškarac nije mogao odoliti njenoj ljepoti. Ali nažalost, njena duša nije imala takvu ljepotu, pa smo se nakon izvjesnog vremena i razišli.
  
Poslije toga sam sreo još jednu mladu djevojku. Ona je bila i lijepa i pametna i obrazovana. Ali nažalost, karakteri su nam bili potpuno različiti i morali smo prekinuti našu vezu. Vidio sam od tada mnogo predivnih žena, ali ja sam još uvijek tragao za onom svojom Savršenom.” “I šta se dogodilo, zar niste nikada sreli takvu? “Jesam. Sreo sam je! Jednoga dana pojavila se baš takva: Savršena Žena – pametna, lijepa, očaravajuća, produhovljena, elegantna, dobra…prostim riječima: samo savršenstvo!” “I tada ste se oženili?!” – oduševljeno i nestrpljivo uglas upitaše studenti.“Ne! Na moje veliko razočarenje, ispostavilo se da ona traži SAVRŠENOG MUŠKARCA!!!” Mnogi traže savršenstvo kod drugih, ali ne rade na svom savršenstvu.