Gospa od svete Krunice

Danas slavimo blagdan Blažene Djevice Marije od Krunice.

Današnji blagdan sjeća nas na veliku pobjedu kršćanske flote nad turskom u glasovitoj bitci kod Lepanta 7. listopada 1571. Pobjeda se pripisuje molitvi krunice na koju je pozvao cijelo kršćanstvo tadašnji papa Pio V.

Listopad je mjesec posvećen krunici. Papa Ivan Pavao II. kaže: "Krunica je moja najdraža molitva. Divna, krasna molitva! Divna u svojoj jednostavnosti! Divna u svojoj dubini! U krunici više put ponavljamo riječi koje Djevica Marija čula od Arkanđela i od svoje rođakinje Elizabete. Crkva prihvaća te riječi.

Izgovarajući riječi "Zdravo Marijo" ispred očiju duše prolaze glavni događaji iz života Isusa Krista. A sastoje se od otajstava radosnih, svjetlosnih, žalosnih i slavnih, koja nas postavljaju u živu zajednicu s Isusom po Srcu Njegove Make!

Blagdan Gospe od Krunice krasna je prilika da se osvježimo i obnovimo u svojoj ljubavi prema krunici. Moleći krunicu mi razmišljamo o velikim istinama naše vjere.
Uđimo u Božju školu, slušajući njegov glas kako, dok usne šapuću Očenaše i Zdravomarije, govori u našoj nutrini.

Ne zaboravimo: krunica je ponizna i moćna, čudesna i savršena molitva! Ona je molitva našega života! Ona je molitva za svakoga, u svako vrijeme i na svakome mjestu!

Kod moljenja krunice bitno je: zajedno s Blaženom Djevicom Marijom misliti na život i muku, smrt i uskrsnuće Spasiteljevo, a pritom i svojim mislima i svojim riječima slaviti Boga. Tako po Marijinu primjeru postajemo dionicima života, muke i slave Gospodinove.

A to je bit svake prave i ponizne molitve. Zato s pravom možemo reći da je krunica molitva kakvu je Krist zapovjedio, kakvu je sv. Pavao propovijedao i kakvu je Crkva uvijek molila.

Moljenje krunice je neprekidno, ustrajno, predano davanje hvale i slave Bogu koji nas je stvorio i traženje od njega svega što nam treba.
U ime Božje sabrani moleći krunicu zahvaljujemo Bogu 50 puta za ljubav Kristova utjelovljenja, 50 puta za ljubav koju je pokazao u muci i smrti, 50 puta za ljubav koja nas čeka u slavi i uskrsnuću - raju.

- Ozdravljenje Francuskinje u Međugorju - Iz Pariza je došla u Međugorje sa svojim mužem hodočasnica K. koja je sedam godina imala opaku bolest raka na vratu. Ona nije mogla govoriti niti normalno jesti. Uvijek je imala uza se mikser kojim je hranu sitnila.

Njen muž svjedoči da su pohodili mnoga poznata hodočasnička mjesta. Tražili su pomoć i utjehu. Čudesno ozdravljenje dogodilo se na blagdan blažene Djevice Marije od krunice.

Cijeli dan je molila i potpuno svoj život po moćnom zagovoru Marijinu Bogu predala. Ponizno, pobožno i predano slaveći svetu Misu i doživljujući na poseban način molitvu poslije svete Mise, potpuno je ozdravila. Mogla je normalno jesti i nesmetano govoriti.

Svi su ostali bez daha i riječi. To je veliko čudo. Ozdravljenica je samo ponavljala: „Međugorje je mjesto Gospina ukazivanja. Po zagovoru Kraljice mira Isus me je ozdravio. Velika mu hvala i slava!“

Zborna - Svemogući vječni dobri Bože, po anđelovu navještenju spoznali smo utjelovljenje tvoga Sina, Isusa Krista. Molimo te: po zagovoru Djevice Marije udijeli nam svoju milost te nas po njegovoj muci i križu privedi slavnom uskrsnuću. Po Gospodinu našem Isusu Kristu...

Molitva vjernika - Gospa od svete Krunice

Pomolimo se Gospodinu, koji je divan u svojim svetima, osobito u Blaženoj Djevici Mariji, koju danas častimo kao Gospu od Krunice:

• Dobri Bože, Mariju si svima nama dao za Majku: daj da je sinovski poštujemo, častimo i tako tebe proslavimo, molimo te.

• Zagovorom Gospe od Krunice ravnaj, Gospodine, sadašnjošću i budućnošću naše Crkve i našega naroda, molimo te.

• Časteći Gospu od Krunice, razmišljamo o otajstvima našega spasenja: daruj nam milost, da nam moljenje krunice pomogne da budemo povezaniji s Isusom Spasiteljem i Majkom Marijom, molimo te.

• Daj nam, Gospodine, da moljenjem krunice oživimo danas povijest svojega spasenja, i neka nas ona uvede u središte uskrsnoga otajstva, u svetu misu, molimo te.

• U molitvi krunice preporučujemo ti, Gospodine, sav svoj život, svu rodbinu i prijatelje: daj da nas uvijek prati Majka Marija, molimo te.

• Oče nebeski, svima nama koji molimo krunicu daj nasljedovati Mariju u vjeri, nadi i ljubavi prema tebi, molimo te.

• Zagovorom Gospe od Krunice okreni sve ljude s krivih putova na putove istine, pravde, mira i ljubavi, utješi sve žalosne i izliječi sve bolesne, molimo te.

• Zagovorom Gospe od Krunice daj, Bože, da naši pokojni i sve duše u čistilištu uskoro ugledaju tvoje lice i s tobom se vječno raduju, molimo te.

Svemogući vječni Bože, primi molitvu svoje djece koju smo ti uputili s vjerom i povjerenjem i daj da se radujemo zagovoru Blažene Djevice Marije, Kraljice svete Krunice. Po Kristu, Gospodinu našemu. Amen. Fra Petar Ljubičić