'Što je nova godina' STEPINČEVA PROPOVIJED: "VRATIMO SE K ISTINI!"

(Nakon što je spomenuo kako i danas ima u Zagrebu veliki broj ljudi, koji pomoću astrologije, spiritizma i raznih sanjarica žele proricati sudbinu u godini 1945., Nadbiskup (Alojzije Stepinac) je ustvrdio kako nova godina neće nikako ovisiti o tim bajkama i »proročanstvima«, nego tek o dvama čimbenicima: jedan je čimbenik Gospodin Bog, i drugi smo mi, te nastavio:)

Što je nova godina? Ništa drugo nego nastavak povijesti roda ljudskoga, koja je započela stvaranjem prvoga čovjeka, koji je proizašao iz ruke Božje. A tko će razborit posumnjati, da se Bog ikada prestao zanimati za djelo ruku svojih (…).

Zato i u ovoj groznoj nesreći, koja je snašla čovječanstvo drugim svjetskim ratom, moramo gledati ruku Božju, koja se služi ovom bolnom operacijom, da čovječanstvo spasi od potpune propasti. I ima potpuno pravo Lacordaire, kad kaže: »Kad Bog hoće narode dovesti opet k sebi, onda pusti, da zablude dođu do vrhunca, do točke gdje je posve očito da zabluda niti što jest, niti što može. On prepušta zabludu samoj sebi, da svrši sama od sebe u ništavilu. I onda se odlučuje sudbina naroda; prisiljeni birati između onoga što jest i što nije, moraju ili propasti ili se vratiti natrag k istini.«

(Spominjući u nastavku svoje propovijedi, kako su se prilikom ovog rata zablude ljudskog roda približile vrhuncu, kaže, da je i Bog dopustio da čovjek danas stoji potpuno nemoćan pred ruševinama babilonskog tornja, koji se s toliko truda i troškova gradio na mjestu, gdje je prije stajala velebna zgrada zapovijedi Božjih. Pa ipak! Da li je Bog sva ova teška zla dosudio, da nas upropaste? Ne! Tako i u novoj godini 1945. Gospod želi samo najbolje i našoj ispaćenoj domovini:)

Leži sada samo u nama, kao drugom čimbeniku, hoće li ova nova godina, u koju ulazimo biti sretna ili nesretna. Bit će sretna, ako poslušamo glas Božji. Bit će nesretna, ako prezremo glas Božji. A glas nas Božji opominje: »Obratite se, kako ste duboko pali!« (Iz 31,6).

(Ističući nadalje kako i najtežem grješniku Gospodin Bog oprašta ako se iskreno pokaje, potiče nas, da sa starom godinom svrši i naš stari grješni život. Neka s novom godinom počne i novi život koji će biti dostojan novoga čovjeka, koji je »stvoren po Bogu u pravdi i svetosti istine« (EJ 4,24), i završio propovijed riječima:)

Mi čvrsto vjerujemo, da će se i ova strašna zla, koja su snašla našu domovinu obratiti i na njezino dobro, na dobro njezine djece, da u miru, pravdi i slobodi slave svoga Stvoritelja!

Nova Hrvatska, 2. siječnja 1945.; U Rokovniku je o ovoj propovijedi on sam zapisao: »31. X II. Kakva će biti Nova godina, ovisi o dvama faktorima: jedan je Bog, a drugi smo mi.«

IZVOR: BATELJA, Juraj (prir.) Blaženi Alojzije Stepinac: Propovijedi, govori, poruke, 1941. – 1946., Postulatura blaženog Alojzija Stepinca, Zagreb, 2012., str. 389–390.

Preuzeto sa: Stepinac.hr