GESTA KOJU ĆE PAMTITI DO KRAJA ŽIVOTA Papa poslao pismo slijepom vojniku

Susret koji će ovaj vojnik pamtiti čitav život a sve zbog razgovora od jedne minute, jedne krunice i jedne kape

Papa Franjo je poslao pismo kolumbijskom vojniku koji je izgubio vid tijekom građanskog rata u Kolumbiji. Upoznao je Edwina Restrepa, umirovljenog marinca, tijekom posjeta Kolumbiji u rujnu. Restrepo je, 9. studenog, primio pismo u kojem mu je Papa zahvalio na njegovoj žrtvi tijekom sukoba u Kolumbiji. Papa mu je također rekao da još uvijek čuva njegov "dirljiv" dar.

Kada je papa Franjo u rujnu posjetio mornaričku zrakoplovnu bazu u Kolumbiji, pozdravio je vojnike i policajce koji su u ratu ostali trajno ozlijeđeni. Kada je došao do Restrepa i rukovao se s njim, marinac je sagnuo glavu, zatražio papin blagoslov i zamolio ga da uzme njegovu vojnu kapu. Njihov je razgovor trajao samo jednu minutu.

Dao mi je krunicu stoga sam i ja njemu želio dati nešto što predstavlja našu vojsku - moju kapu”, prisjetio se Restrepo.

U svom je pismu papa Franjo rekao da je tijekom cijelog putovanja čuvao kapu jer ga je podsjećala na žrtvu i domoljublje kolumbijskih vojnika koji su se borili protiv marksističkih gerila u nedavnom građanskom ratu.

Napisao je Restrepu da njegovu kapu čuva iznad oltara u svom malom uredu u Rimu.

"Često se tamo molim", rekao je Papa u svom pismu. "A svaki put kada se molim, činim to za tebe i za tvoje pale i ranjene suborce.”

Restrepo je 2004. godine izgubio lijevu nogu, dio desne ruke i vid kada je nagazio na minu tijekom ophodnje u ruralnoj Kolumbiji. Imao je samo 19 godina i bio je u vojsci kako bi odradio obaveznu vojnu službu.

Bivši marinac je rekao da je ostao zatečen papinom gestom, pogotovo zato što mu nikada nije rekao svoje ime. Papa Franjo ga uspio pronaći uz pomoć kolumbijskih crkvenih dužnosnika.

Nisam to očekivao. Ovo mi je jedna od najljepših gesti u životu”, rekao je Restrepo za Catholic News Service.

Rekao je da će uokviriti pismo i staviti ga na zid svog malog stana s krunicom koju mu je dao papa. Iako je izgubio vid, Restrepo sada čita Brailleovo pismo i završava studij prava.

Želim pomoći članovima naše vojske. Mnogi nisu primili zadovoljavajuću mirovinu i ja želim ići na sud u njihovo ime”, izjavio je Restrepo.

Preveo i priredio medjugorje-info.com/catholicherald