Baby boom u selu Mokro u Širokom Brijegu

Objavljeni su podaci o demografskome padu u osam do deset županija Federacije Bosne i Hercegovine. Demografski rast zabilježen je u Zapadnohercegovačkoj i Zeničko-dobojskoj županiji.

Širokobriješki gradonačelnik Miro Kraljević nedavno je rekao kako Široki Brijeg ima porast broja rođenih i upisanih u škole.

Najveći demografski rast bilježi se u samome gradu i obližnjim mjesnim zajednicama. Jedna od takvih je i mjesna zajednica Mokro.

Mokranima je pripala čast predvoditi procesiju sa zavjetnim kipom Gospe Širokobriješke gradskim ulicama do širokobriješkog samostana i crkve uoči mise uočnice, kao i na samoj svečanoj pučkoj misi na blagdan Velike Gospe.

Tridesetak mladih očeva i momaka iz Mokrog, ali i jedna skupina mokarske braniteljske populacije, nosilo je taj Širokobriježanima važan zavjetni kip.

S obzirom na to da je obitelj bila središnja tema ovogodišnje proslave Velike Gospe na Širokom Brijegu, u prvi plan za nošenje Gospina kipa stavljeni su očevi iz Mokrog koji su dobili dijete od prošlogodišnje Velike Gospe i oni koji čekaju skoro rođenje djeteta. Nakon njih bili su pozvani svi ostali zainteresirani mještani koji su izrazili želju nositi kip, potom članovi KUD-a Mokro u narodnoj nošnji te svi ostali Mokrani i hodočasnici. Od prošlogodišnje Velike Gospe do ovogodišnje proslave svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo u Mokrom je rođeno ili začeto čak 19 djece, kazao je za Večernji list Ivan Kraljević, predsjednik mjesne zajednice Mokro.

Kraljević kaže i kako na današnjem području mjesne zajednice Mokro imaju 162 kućanstva (17 kućanstava pod Ljutešom, a i nekolicina Mokrana sagradilo je kuće u sadašnjoj MZ Brig). Tako ispada da svaka osma obitelj u mjesnoj zajednici Mokro od prošlogodišnje Gospojine ima rođeno dijete ili čeka novorođenče.

Gradonačelnik Kraljević naglašava i to kako u posljednje tri godine Mokro bilježi pozitivan prirodni priraštaj. A on će, po svemu sudeći, i dalje rasti. Raste u Mokrom broj novosklopljenih brakova, broj zaposlenih također. Mokrani puno očekuju od najavljene izgradnje ceste iz pravca Knešpolja, preko Uzarića i Mokrog u pravcu Privalja. Uz tu cestu doći će i do novih investicija, gradnje novih obiteljskih kuća, a samim time i demografskoga rasta.

Mjesna zajednica Mokro nastala je spajanjem naseljenih mjesta Duboko Mokro i Pribinovići, a prije šest godina iz ove je mjesne zajednice izdvojeno naselje Brig. Prema popisu stanovništva iz 2013. godine, u Mokrom je popisano 1411 žitelja (sada je taj broj manji nakon izdvajanja MZ Brig). Baby boomu u MZ Mokro, kao i čitavom Širokom Brijegu i Županiji Zapadnohercegovačkoj, trebale bi doprinijeti i demografske mjere Vlade ŽZH-a.

Prema nekim podacima u jednom razdoblju srednjeg vijeka na području današnjeg Mokrog živjela je samo jedna obitelj po imenu Kralj. Vjerojatno su Kraljevići iz Mokroga potomci toga Kralja. No, Mokro je bilo značajno naseljeno mjesto u rimsko doba, sudeći prema ostacima ranokršćanske bazilike iz V. ili VI. stoljeća i utvrde – grada Mokriskika. Na području Mokrog nađena su i koplja iz rimskog doba. Mokro je znano i po Vitkovu stećku koji datira iz 14. ili 15. stoljeća, a od 1962. godine krasi dvorište Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine u Sarajevu. No, Grgo Mikulić isklesao je repliku

Vitkova stećka koja se nalazi u dvorištu područne škole u Mokrom. Po Vitku je nazvan časopis širokobriješkog Ogranka Matice hrvatske.

Mokarsku kulturnu baštinu njeguje i čuva KUD Mokro. Inače, svake prve nedjelje nakon Ilindana (koji pada 20. srpnja), tradicionalno se slavi sveta misa na ostacima ranokršćanske bazilike u Mokrom, koju Mokrani zovu Crkvina, a potom se priredi zabavni program pod nazivom “Na temeljima bazilike naše”.

Jabuka.tv