Drugi dan obilježavanja „IX. dana pobijenih hercegovačkih franjevaca“

Molitveni program 5. veljače, drugog dana obilježavanja „IX. dana pobijenih hercegovačkih franjevaca“ na Širokom Brijegu započeo je molitvom sv. krunice i razmatranjem, nakon čega je uslijedila sv. misa zadušnica.

Misno slavlje predvodio je, i tijekom njega propovijedao fra Ivan Landeka ml., uz koncelebraciju vicepostulatora fra Miljenka Stojića i franjevaca širokobriješkog samostana.

U prigodnoj propovijedi fra Ivan je između ostaloga istaknuo kako poput Sv. Agate i tolikih svetih mučenika, i pobijeni širokobriješki fratri lađu svoga života čvrsto su privezali za Isusa Krista. „Zato su dokraja ostali vjerni Njemu i Crkvi, sve do smrti. Tome su učili i one koji su bili povjereni njihovom dušobrižništvu, kao i sve one koje su kao profesori poučavali. Učili su ih riječima, ali još više primjerom života da lađu svoga srca čvrsto vežu za Isusa. U tome i nama ostaju trajni primjer i nadahnuće“, poručio je fra Ivan.

Misna čitanja i molitvu vjernika čitali su članovi Frame Široki Brijeg koji su također skladnim pjevanjem animirali svetu misu zadušnicu.

Istoga dana također su dodijeljene i nagrade VIII. nagradnog natječaja na temu Pobijeni hercegovački franjevci za uzrast mladež. Prvu nagradu dobila je Petra Bošković iz Stoca za rad Pišem vam. Druga nagrada pripala je Ani Sivrić iz Međugorja za rad Kristovih 66 učenika, a treća Ana-Mariji Bakula iz Tomislavgrada za uradak Zrna vjere.

Molitveni program i ovu večer izravno je prenosila Radiopostaja Široki Brijeg, kao i Radio Marija u BiH.

U povodu obljetnice ubojstva 66 hercegovačkih franjevaca i mnoštva vjernih članova puka Božjeg, u jutarnjim satima pred križem na Trgu širokobrijeških žrtava vijence su položili i zapalili svijeće izaslanstva Grada Širokog Brijega, Zapadno-hercegovačke županije, Odjela za Drugi svjetski i Domovinski rat HNS-a u BiH, zajedno s Ministarstvom branitelja Zapadno-hercegovačke županije i Hrvatskog dokumentacijskog centra Domovinskog rata iz Mostara. Vicepostulator Stojić predvodio je molitvu za pobijene.

Lucijana Kožul/ KT/Nedjelja.ba

Označeno u