General franjevačkog reda posjetio braću u Širokom Brijegu

General franjevačkog reda Manje braće fra Massimo Fusarelli posjetio je Franjevački samostan u Širokom Brijegu i Vicepostulaturu ”Fra Leo Petrović i 65 subraće”.

U njegovoj pratnji bili su generalni definitor za Južnoslavensku konferenciju fra Konrad Grzegorz Cholewa, provincijal hercegovačkih franjevaca fra Miljenko Šteko i student u Rimu fra Vjekoslav Milićević.

Generala je s braćom primio širokobriješki gvardijan fra Ivan Marić. Nakon iskazane dobrodošlice krenulo se u obilazak. General je najprije posjetio samostansku crkvu Uznesenja BDM koju mu je kratko predstavio gvardijan. Nakon toga general se zaustavio kod grobnice gdje su pokopana 24 hercegovačka franjevca ubijena tijekom Drugoga svjetskoga rata. Ta vremena i ubojstvo 66 hercegovačkih franjevaca približio mu je vicepostulator fra Miljenko Stojić.

Istim onim putem kojim su pobijeni franjevci u veljači 1945. vođeni na ubijanje general je krenuo u obilazak ratnog skloništa u samostanskom vrtu gdje su jugokomunisti ubili i zapalili 12 hercegovačkih franjevaca.

Slijedio je još obilazak Franjevačkog muzeja i galerije. General je tu pomno razgledao kaleže, pokaznice i druge crkvene stvari koje su jugokomunisti oštetili u prigodi ubijanja franjevaca. Uvjerio se i u borbu franjevaca za gajenjem kulture od samoga dolaska u Široki Brijeg do danas. Sve je završilo ugodnim druženjem s braćom u samostanskoj blagovaonici.

Nakon prigodne molitve u crkvi i u ratnom skloništu, svega viđenoga i doživljenoga general je izrazio divljenje braći na životnoj borbi kroz različite režime i na snalažljivosti te sve usporedio s borbom franjevaca u Svetoj zemlji. Podupro je i Vicepostulaturu u njezinom radu izrazivši želju da pobijena braća što prije budu uzdignuta na čast oltara, priopćeno je iz Vicepostulature.

jabuka.tv