Franko Grgić osvojio je zlato i čudesno srušio svjetski rekord!

S vremenom ostvarenim u Budimpešti Grgić bi zauzeo šesto mjesto u finalu ovogodišnjeg seniorskog SP-a. Sjajan rezultat za juniora, kojim je srušio svjetski juniorski rekord.

Hrvatski plivač, 16-godišnji Franko Grgić osvojio je naslov svjetskog juniorskog prvaka na 1500 metara slobodnim stilom na Svjetskom prvenstvu u Budimpešti s vremenom novog svjetskog juniorskog rekorda od 14:46.09 minuta, piše 24 sata.

Grgić je u Budimpešti plivao čak 10.46 sekundi brže od svog dosadašnjeg najboljeg rezultata na 1500 metara koji je ujedno bio i hrvatski nacionalni rekord, dok je svjetski juniorski rekord popravio za više od pet i pol sekundi.

- Oduševljen sam, ali mogu još puno više pokazati. Sad imam punih pet dana odmora pa idu pripreme za Olimpijske igre - rekao je Grgić nakon utrke za Hrvatski radio

- Slavlje? A treba prvo doći kući u Split, a onda će nešto biti u Jadranu.

- Moj je plan uvijek odvojiti se na početku i plivati svojim ritmom, ne gledati konkurente, da ne uletim u hvatanje nekoga i pogrešan ritam. Sve sam dionice od 50 metara isplivao za manje od 30 sekundi, osim jedne, i to sam točno osjetio da sam posustao.

Hrvatska nikad nije imala plivače na duljim dionicama u vrhu, drago mi je da je naša generacija to donijela.

- Trener mi nikad nije zadovoljan, pa nisam ni ja jer ako ste uvijek zadovoljni učinjenim, ne možete napredovati. Nisam znao da bi moj rezultat bio dovoljan za šesto mjesto na seniorskom SP-u, ali kako sam rekao: vjerujem da mogu bolje - zaključio je Franko.

Tko je Franko? Svaki dan diže se u 5, a bivši je nogometaš Koliko je bio dominantan u Budimpešti pokazuje i prednost od 13.10 sekundi ispred srebrnog Australca Thomasa Neilla, odnosno 19.08 sekundi ispred brončanog Rusa Ilje Sibirceva. S vremenom ostvarenim u Budimpešti Grgić bi zauzeo šesto mjesto u finalu ovogodišnjeg seniorskog SP-a koje je održano prošlog mjeseca u Gwangjuu.

Prije tri dana Grgić je osvojio naslov svjetskog juniorskog prvaka i na 800 metara slobodnim stilom i to s vremenom 7:45.92 minuta što je novi apsolutni hrvatski rekord, ali i novi europski juniorski rekord u ovoj disciplini.

Označeno u