Hrvatska ima novo čudo: Mlada atletičarka hercegovskih korijena uzela zlatnu medalju

Hrvatska atletičarka Marija Tolj uvjerljivo je osvojila zlatnu medalju na europskom U-23 prvenstvu u švedskom Gavleu u bacanju diska s rezultatom 62.76 što je njezin osobni rekord, ali i najbolji U-23 rezultat u Europi ove sezone.

Mlada 19-godišnja djevojka iz Orebića, ljubuških korijena, članica Dinamo Zrinjevca je pobjednički hitac ostvarila u trećoj seriji, popravivši svoj osobni rekord za skoro dva metra (60.92). Tolj, koju trenira Roland Varga, je u finalu imala još dva rezultata preko 60 metara (61.86, 61.17) koji su joj također bili dovoljni za zlato.

“Medalja i osobni rekord bili su moj cilj. Bila je to teška konkurencija, a moja prva dva bacanja nisu bila dobra, ali treći pokušaj je bio izvrstan. Moj plan sada je dobro baciti u Dohi na svjetskom prvenstvu”, kazala je mlada hrvatska atletičarka.

Druga je bila Moldavka Aleksandra Emilianov s rezultatom 57.30, a upravo je Moldavka do sada bila prva na europskoj U23 ljestvici bacačica diska s rezultatom 61.62. Broncu je osvojila Njemica Annina Brandenburg s rezultatom 56.52.

Tolj je bila najbolja i u kvalifikacijama. Bio joj je dovoljan tek jedan pokušaj kako bi se uvjerljivo plasirala u finale. Ona je već u prvom pokušaju prebacila kvalifikacijsku normu od 53,00 m za više od 7 metara s hicem od 60,25 m osvojivši pri tom ukupno prvo mjesto.

“Bile su ovo vrlo lagane kvalifikacije za mene, ali sam vrlo sretna zbog rezultata. U finalu ću dati najbolje od sebe, a cilj mi je ostvariti osobni rekord. To bi mi vjerojatno donijelo i medalju“, rekla je Tolj nakon kvalifikacija.

hercegovackiportal.com

Označeno u