Hrvatska neće nositi traku u duginim bojama na Svjetskom prvenstvu

WALES, Nizozemska, Belgija, Danska, Francuska, Njemačka, Švicarska i Engleska. Ovih osam reprezentacija donijelo je odluku da će od FIFA-e zatražiti da na Svjetskom prvenstvu u Kataru, koje počinje za dva mjeseca, njihovi kapetani nose traku u duginim bojama. Iako se nisu plasirale u Katar, Švedska i Norveška su se također priključile inicijativi i praksu će realizirati na utakmicama Lige nacija, javlja Index.

Riječ je o političkoj poruci s obzirom na to da će se najveća svjetska nogometna smotra održati u zemlji gdje osobe homoseksualne orijentacije, ali ni druge manjine, ne uživaju sva prava kao ljudi iz zapadnog svijeta. Islamski zakoni najstrože zabranjuju homoseksualne odnose, a sankcije, ovisno o tome u kojoj se zemlji Bliskog istoka nalazite, mogu imati čak i smrtnu posljedicu.

Modrić neće imati dugine boje. HNS na kapetanskoj vrpci želi imati zastavu Hrvatske

Krovna svjetska nogometna organizacija (FIFA), doduše, tek mora odobriti inicijativu ovih reprezentacija i dozvoliti im da nose kapetanske trake koje se razlikuju od trenutno propisanih. Index je poslao upit HNS-u kako bi saznao hoće li se i Hrvatska pridružiti spomenutoj inicijativi te je dobio sljedeći odgovor:

"Hrvatski nogometni savez poslao je upit Fifi vezano za mogućnost nošenja drugačije kapetanske trake od onih koje su trenutno propisane. Ako će to biti omogućeno, hrvatski kapetan nosit će traku koja najbolje simbolizira vrijednosti koje zastupa hrvatska nogometna reprezentacija, a to je - hrvatska zastava

Hrvatska zastava je za nas simbol patriotizma, ponosa, strasti, ljubavi prema domovini te obitelji, što je zaštitni znak hrvatske reprezentacije. Smatramo da naša zastava simbolizira puno više vrijednosti od bilo koje jedne kampanje, a uključivost je svakako jedna od vrijednosti naše domovine. Zato očekujemo od Fife, ako dopusti nošenje drugačijih kapetanskih traka od uobičajeno propisanih, da nam dopusti nošenje kapetanske trake s hrvatskom zastavom."

 

 

Označeno u