Hrvatski atletičari s invaliditetom iz UAE donijeli čak sedam medalja!

Hrvatsku je na IWAS Svjetskim igrama predstavljalo šest sportaš(ic)a s invaliditetom - Eva Blažević, Ana Gradečak, Matija Sloup, Vladimir Gašpar, Ivan Katanušić i Matej Kačmarčik.

U Sharjahu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima od 12. do 16. veljače održane su IWAS Svjetske igre, na kojima je sudjelovalo preko 500 sportaša iz 45 zemalja, a koji su se natjecali u sedam sportova. Hrvatsku je predstavljalo šest atletičarki i atletičara s invaliditetom - Eva Blažević, Ana Gradečak, Matija Sloup, Vladimir Gašpar, Ivan Katanušić i Matej Kačmarčik.

Uoči odlaska u Sharjah, Matija Sloup je rekao da je vrlo zadovoljan pripremama za IWAS igre.

- Sezona je završila 2018. godine tako da sam imao dva mjeseca slobodno i od tada sam naporno trenirao. Zaista sam sretan kako su treninzi išli i jedva čekam svoj trenutak natjecanja u Sharjahu - kazao je hrvatski paraolimpijac.

I taj trenutak je i dočekao u stilu. Sloup je na igrama osvojio dva zlata - kuglu je u kategoriji F40/F41 dobacio do 9,68 metara, a disk, u istoj kategoriji na dalekih 25,58 metara.

S dva zlata oko vrata iz Emirata se vratio i Ivan Katanušić. Član Atletskog kluba osoba s invaliditetom URIHO kuglu je u kategoriji F62/63/64 dobacio do 15,35 metara, a disk je u kategoriji F42-44/62-64 letio do impresivnih 57,15 metara, čime je Ivan postavio i novi europski rekord.

Vladimir Gašpar žetvi medalja u Sharjahu je dodao dva srebra, i to bacivši koplje u kategoriji F40/F41 do 31,11 metara i kuglu u istoj kategoriji do 8,14 metara, a Ana Gradečak okitila se broncom bacivši u kategoriji F40/F41 kuglu na 6,07 metara.

- Na natjecanju u Emiratima smo odlučili otvoriti sezonu na otvorenom zbog vremenskih prilika, iako sam još u jakim bazičnim priprmama. Po dolasku u hotel u Sharjah, odmah smo shvatili da su domaćini na visokoj razini. Vanjske temperature su veće od 20 stupnjeva što je idealno za natjecanja. Sam nastup sam odradio vrhunski, opušteno, a opet motivirano kao nikada do sada. Osvajanjem dva zlata i postavljanjem europskog rekorda u disku smo jako zadovoljni i ja i trener Roland Varga, što nam potvrđuje da smo na dobrom putu - kaže nam Ivan Katanušić.

- Upravo smo se vratili u Zagreb, a već prekosutra me čeka nastup u bacanju kugle sa zdravim atletičarima, za moj drugi klub, AK Dinamo Zrinjevac. Poćetkom trećeg mjeseca nastupamo u Splitu, opet s atletičarima bez invaliditeta, a onda krajem ožujka idemo u Anconu na bacački miting.

- Ovom prilikom bih se zahvalio svom treneru Rolandu Vargi, svom klubu AKOSI URIHO, fizioterapeutu Željku Čopu, te svojoj obitelji i prijateljima koji me podržavaju i prate.

Temeljni cilj za ovu godinu osvajanje je dobrog plasmana u studenom u Dubaiju na svjetskom prvenstvu te plasman na Paraolimpijske igre u Tokyu 2020. godine, kaže Ivan.

Označeno u