Novak Đoković opet pomaže Crkvi

Tenisač Novak Đoković, prvi reket svijeta, nedavno je izjavio kako želi pružiti financijsku pomoć za obnovu i uzdržavanje jedne pravoslavne kapele u francuskomu gradu Nici, posvećenoj Marijinu usnuću.

Kapelica se nalazi u povijesnoj jezgri grada Nice, koja je smještena na istočnom kraju Francuske rivijere, na obali Sredozemnoga mora. U ovoj se kapelici čuvaju između ostaloga freske, zidne slike, djela Eugrafa Kovalevskoga, prvoga pravoslavnog episkopa u Francuskoj.

Nažalost, trenutno se ova povijesna građevina nalazi u nezavidnoj situaciji. Naime, bivši vlasnik građevine u kojoj se nalazi ova kapelica preminuo je prije dvije godine. Pravni nasljednici ove građevine žele je prodati, pa nije jasna budućnost kapelice. Prošloga prosinca tenisač Novak Đoković na jednoj društvenoj mreži objavio je kako sa svojim sinom Stefanom užiže svijeću pred ikonom Bogorodice Marije, a ostao je i na druženju s djecom koja pripadaju ovoj vjerničkoj zajednici. Inače, u toj se crkvi okupljaju pripadnici Srpske pravoslavne Crkve ovoga kraja svake druge nedjelje.

Popularni Nole inače živi u obližnjemu gradu-državi Monako, odnosno u njezinu dijelu Monte Carlu. U više se navrata ovaj Srbijanac svjetskoga glasa izjasnio i dokazao kao kršćanin, pa je odlučio pomoći u rješavanju ove zamršene situacije za srpske pravoslavne kršćane u Nici. U trenutku kad je došlo do rješavanja spora sudskim putem, Đokovićevi savjetnici za odnose s javnošću izjavili su u njegovo ime za francusku dnevnu novinu Figaro kako Novak namjerava pomoći ovoj kapelici, najvjerojatnije novčanim sredstvima.

Ova gesta ne bi bila prvi put da Novak pomaže očuvanju nekoga bogoštovnog prostora. Kao vjernik već je primio počasno odličje sv. Save prvoga reda koje se dodjeljuje za zasluge na polju kulture, narodne prosvjete, znanosti, javnih službi i Crkve, kao i za zasluge prema Kralju, državi i naciji, i civilnim i vojnim osobama. Primio ga je 28. travnja 2011. godine, nedugo nakon što je pomogao obnovi srpskoga pravoslavnog manastira u Gračanici, iz 14. stoljeća. Nakon što je, osvojivši teniski turnir Indian Wells i zaradio 600 000 američkih dolara, jednu šestinu svoje zarade proslijedio je za potrebe manastira u Gračanici.

Još i ranije, u rodnom mjestu njegova oca u Crnoj Gori, ovaj je 31-godišnji tenisač već dao izgraditi kapelicu. Najbolji srpski i svjetski tenisač poznat je također po tomu što financijski pomaže manastiru sv. Hilandara na Svetoj gori Atos. Po predaji, ovaj su manastir osnovali sv. Sava i njegov otac još u 12. stoljeću. Osim nabrojenih dobrotvornih akcija, zaklada Novak neprekidno pomaže potrebitoj djeci u Srbiji.

Izvor: Svjetlo riječi

Označeno u