Obrazovni karton rukometaša: Izbornik je po zanimanju nastavnik, a u repki imamo studenata i glazbenika

Na Svjetsko rukometno prvenstvo koje se trentno održava u Njemačkoj i Danskoj otputovalo je 18 hrvatskih rukometaša.

Ovih dana o njihovim će se imenima najviše govoriti i pisati, a portal za škole Srednja.hr odlučila je istražiti koje su škole završili. I dok nam je izbornik repke po zanimanju nastavnik, dio igrača još uvijek studira, a posebno je zanimljivo da je jedan od njih završio i glazbenu školu. Od trenutnog sastava za ovo prvenstvo, samo o školovanju Alena Blaževića, Marina Šege i Davida Mandića nismo uspjeli pronaći informacije. Evo koje je škole završilo preostalih 15-ero i njihov izbornik Lino Červar.

Lino Červar

Sportski uspjesi Line Červara svima su dobro su poznati, no malo tko zna da je poznati trener po struci zapravo učitelj. Naime, Červar je rođen u Delićima kod Vrsara, a 1971. diplomirao je na Pedagoškoj akademiji u Puli te stekao zvanje nastavnika hrvatskoga jezika.

Manuel Štrlek

Manuel Štrlek maturirao je u Upravnoj i birotehničkoj školi u Zagrebu, a upisao je studij izobrazbe trenera na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu.

– U sedmom i osmom razredu sam bio predsjednik razreda te išao na natjecanja iz povijesti, no kad sam se ozbiljnije počeo baviti rukometom, popustio sam zbog nedostatka vremena za učenje. Nadam se da mi fakultet neće biti problem jer me to područje zanima i o njemu već dosta znam. Svoju budućnost vidim upravo u sportu, kao trener ili sportski direktor, kazao je prije 7 godina Manuel Štrlek prenosi Gloria.hr.

Ivan Slišković

Prema pisanju Glasa Slavonije, Slišković je studirao na Pomorskom fakultetu u Splitu.

Igor Karačić

Kako navodi poviše spomenuti izvor, Karačić je osnovnu i srednju školu završio u Mostaru, a u istom gradu 2015. godine diplomirao je na Fakultetu za međunarodne odnose i diplomaciju.

Ivan Stevanović

Vratar reprezentacije osnovnu i srednju školu završio je u Rijeci, a zanimljivo je da je i u školskom rukometnom timu branio gol od protivničke lopte. Nakon srednje škole upisao je strojarstvo, ali se kasnije prebacio na promet.

– Prvo sam upisao strojarstvo, ali sam brzo odustao jer mi je bilo malo preteško. Onda sam upisao promet. Za sada je fakultet u mirovanju, ali se nadam da ću jednog dana završiti, kazao je svojedobno Stevanović za Večernji.hr, dodavši kako mu je do diplome ostalo još dosta ispita.

Luka Stepančić

Stepančić je, kako piše Sportski tjednik Max, završio Športsku gimnaziju, nakon čega upisuje Ekonomski fakultet u Varaždinu, a dolaskom u Zagreb studij izobrazbe rukometnog trenera na Kineziološkom fakultetu.

Osim toga, završio je i glazbenu školu, a glavni mu je instrument bio klavir.

Domagoj Duvnjak
Prema pisanju Večernjeg lista, Duvnjak je osnovnu školu završio u Đakovu, a omiljenu predmet bio mu je tjelesni. Nakon osnovne je upisao Gimnaziju A.G. Matoša u rodnom gradu, ali se u četvrtom razredu preselio u Zagreb, gdje je upisao IX. gimnaziju.

Budući da se već tada Duvnjak profesionalno bavio rukometom, ispite je u četvrtom razredu srednje škole polagao dopisno.

Željko Musa
Prema informacijama dostupnim na privatnom Facebook profilu našeg kružnog napadača, Musa je završio srednju kemijsku školu.

Damir Bičanić

Bičanić je rođen u Vukovaru, a osnovnu je školu zbog rata završio u Umagu. Upisao je Opću gimnaziju u Vukovaru, ali je kasnije karijeru nastavio u Osijeku. Za Tportal.hr je ispričao kako je cijelu srednju školu igrao tamo, pa čak i upisao pravni fakultet u Osijeku. Prije mjesec dana za Večernji list otkrio je kako je ponovno student.

– Završio sam jednu trogodišnju školu i sad sam upisao postdiplomski studij za magistra međunarodnih odnosa i diplomacije. Kažem mlađim dečkima da je za budućnost dobro iskoristiti vrijeme da se nešto pročita i nauči, kazao je Bičanić za Večernji.

Luka Cindrić

Cindrić bivši je učenik Osnovne škole Ivane Brlić Mažuranić u rodnom Ogulinu, a potom je u istom gradu završio i Obrtničku i tehničku školu, smjer računalstvo, piše Ogulin.hr.

Jakov Vranković

Desni vanjski hrvatske rukometne reprezentacije i bivši Mister turizma, Jakov Vranković igrao je rukomet i za reprezentaciju svoje Zdravstvene škole u Splitu, u kojoj je završio smjer fizioterapija. Kako piše Gol.hr, Vranković ima i diplomu stručnog prvostupnika za trenera kondicijske pripreme sportaša Kineziološkog fakulteta u Splitu.

Halil Jaganjac

Jaganjac je najmlađi član rukometne reprezentacije, ima svega 19 godina. Osnovnu školu završio je u Matuljima, a potom se upisao i završio srednju hotelijersku školu.
– Oduvijek im se sve u životu vrti oko lopte, ali znam da su i ostali aspekti života važni. Završio sam srednju hotelijersku školu, a plan mi je uskoro upisati i fakultet, vjerojatno Kineziološki, da opet ostanem u sportu. Znam da samo jedna teška ozljeda može biti prekretnica u karijeri i čovjek mora imati druge opcije. Treba biti svestran, no u ovom trenutku sve mi se, baš sve, vrti oko rukometa. Samo razmišljam kako biti još spremniji, još bolji, kazao je Jaganjac lani za 24sata.

Ivan Vida

Vida je također među mlađim članovima reprezentacije. Rođeni Zagrepčanin, završio je Osnovnu školu Antuna Branka Šimića u Zagrebu. Nakon osnovne, završio je i VII. gimnaziju u Zagrebu, a kasnije je studirao ekonomiju na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Zlatko Horvat

Od informacija je jedino poznato kako je Horvat završio Tehničku školu Ruđera Boškovića u Zagrebu, otkrila je ravnateljica te škole za Večernji list.

Krešimir Kozina

Kozina je završio OŠ ‘dr. Andrija Mohorovičić’ u Matuljima, a nije poznato u koju je srednju išao. 27-godišnji pivot je dio je druge generacije upisanih na studij na Visokoj poslovnoj školi PAR u Rijeci. Riječ je o studiju poslovnog upravljanja, ali po posebnom programu prilagođenom obavezama sportaša. Na istoj visokoj školi studirala je i Ana Jelušić.

Marin Šipić

Srednju školu Šipić je započeo u Splitu, ali je prije kraja školovanja počeo igrati za Varaždin, gdje je završio srednju školu za računalnog tehničara.

– Nije mi bilo lako jer sam u Splitu ostavio mamu i baku. U Varaždinu sam bio u studentskom domu i imao sam sve, jedino sam morao sam prati rublje, kazao je Šipić za Večernji list.

Upisao je i studij sportskog menadžmenta u Čakovcu, ali nakon što je otišao igrati za našički Nexe, teško mu je bilo putovati i uskladiti obaveze pa je odustao.

Marin Šego

Osnovnu školu završio je u Čitluku a nakon nje srednju ekonomsku.