Pobuna BBB: Neće doći na utakmicu protiv Istre jer se igra na Veliki petak

Bad Blue Boys (BBB), navijači nogometnog kluba Dinamo, objavili su kako neće pratiti svoj omiljeni klub u utakmici protiv Istre jer se odigrava na Veliki petak.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

“S obzirom na to da Dinamo svoju sljedeću utakmicu protiv Istre igra na Veliki petak, dan koji kršćani diljem svijeta provode u postu i prisjećanju na muku i smrt Isusovu, obavještavamo sve da na toj utakmici neće biti organiziranog navijanja s naše sjeverne tribine.

BBB-i poručili: Nedopustivo je da se utakmice igraju na Veliki petak, na dan kad se kršćani diljem svijeta prisjećaju Isusove muke i smrti

 Dinamo slavio naslov bez navijača: BBB nisu došli na utakmicu jer se igrala na Veliki petak

Odluka nije prvi put

Tako smo odlučili svaki puta zadnjih nekoliko sezona kada bi utakmica padala na Veliki petak, a tako će biti i ubuduće, nastavi li savez s ovom praksom.

Ovakav sramotan odnos HNS-a prema navijačima traje i traje, ali ne samo zahvaljujući odgovornima u savezu već i samim predstavnicima klubova u ligi kao i mnogim drugim sudionicima lige. Skrećemo pozornost na činjenicu da će se ovoga tjedna, primjerice, sve utakmice Hrvatske malonogometne lige – a koja je u nadležnosti istog tog HNS-a – odigrati u četvrtak. Zašto? Zahvaljujući zahtjevu klubova 1. HMNL koji su zatražili da se inicijalno zakazani termin cijelog kola s petka pomjeri 24 sata ranije. Znači – može se i nije sve samo do HNS-a. Nismo do sada primijetili da je ijedan klub barem deklarativno protestirao protiv ovakvog termina, a kamoli nešto više od toga.

BBB: Nismo samo dekor

Svjesni smo da dio javnosti ne shvaća i ne podržava našu odluku i da će se radije kritizirati ovaj potez, nego odluka cijelog niza odgovornih pojedinaca u HNS-u, klubovima te ostalih… Ali to nas ne zanima. Ne zanimaju nas ni cinični komentari kao niti fraze o navijačima koji rade to što rade, a nazivaju se vjernicima. Bad Blue Boysi nisu samo dekor na nogometnim stadionima već grupa ima svoja uvjerenja i principe koje živi i brani onako kako zna i može.

Apeliramo ponovno na HNS i klubove da prestanu sa zakazivanjem termina utakmica na Veliki petak.”

Podsjetimo, Veliki petak je kršćanski spomendan Isusove muke i smrti. Slavi se u petak prije Uskrsa. Zajedno s Velikim četvrtkom, Velikom subotom i Uskrsom čini Vazmeno trodnevlje. Veliki petak nije dan sveopće žalosti. Veliki je petak svečani dan – dan pomirenja između neba i zemlje, Boga i čovjeka. Stoga je taj dan poziv kršćanima da ljubav uzvrate, da poput Krista ljube Boga i ljude.

Označeno u