PONOS HRVATSKE: Među 10.000 učenika iz cijelog svijeta vinkovački genijalci u Kini osvojili drugo mjesto

Vinkovački trojac u sastavu Fran Marić, Nino Matozan, Vittorio Vičević vratio se iz dalekog Šangaja sa svjetskog robotičkog natjecanja (World Educational Robotic Contest 2018), a kako i priliči kad se vraćate s tako dalekog putovanja, kući nisu došli praznih ruku!

Tim iz Gimnazije Matije Antuna Reljkovića, na čelu s mentorom Danijelom Rakijašićem osvojio je drugu nagradu po bodovnom poretku te pripadajuća priznanja i medalje, prenosi maxportal.hr

Natjecanje je trajalo dva dana, a ovogodišnja tema bila je “Informacijsko doba”, pišu vinkovačke Novosti.hr.

Natjecatelji su programirali robote da se koriste telekomunikacijskim tehnologijama, recikliraju e-otpad i šalju informacijske pakete preko interneta. U timovima su rješavali zadatke s ciljem da vožnja robota bude što brža i točnija.

Među 10.000 učenika iz cijelog svijeta, Vinkovčani su se očito sjajnima pokazali, budući da su ponavljamo zavrijedili drugu nagradu po broju bodova.

Za spomenuti izvor dečki navode da ih informatika zanima otkako su se s njome susreli, dok su se u srednjoj školi upoznali s naprednijom informatikom i programiranjem.

– Početci robotike u školi bili su skromni, a tek kada smo 2017. godine dobili Abilix robota sastavili smo tim ljubitelja robotike, istaknuo je Vittorio, inače učenik 3. razreda prirodoslovno-matematičkog smjera u navedenoj gimnaziji.

Nino i Vittorio se i izvan škole bave robotikom tako da su za kompleksno svjetsko natjecanje, imali i jednako kompleksne pripreme.

– Robotikom se bavim i kod kuće gdje vježbam programiranje u raznim programskim jezicima, a išao sam i na neke radionice. U planu mi je i uskoro ići na zimsku radionicu iz robotike u Zagreb, otkriva Nino planove.

Vittorio je član Robotičko-informatičkog kluba Nuštar u kojemu se bavi programiranjem i pripremanjem za natjecanja. Pripremaju se i za CoSpace, natjecanje u virtualnoj robotici, na kojem su ostvarili 3. mjesto na državnoj razini.

A kako je izgledao pohod Vinkovčana na Kinu, možete vidjeti i u priloženom videu.

Kada je pak riječ o uspjehu iz Šangaja, dečki naglašavaju da je ovo samo potvrda da uz veliki trud i angažman mali itekako mogu pobijediti velike.

– Odličan osjećaj, veliko postignuće i ponos na tim i sve što smo napravili. Put na Svjetsko je samo dokaz da je moguće i iz malih Vinkovaca natjecati se protiv najjačih timova svijeta, rekao je Vittorio, a Nino dodaje kako je ovo uspjeh kojem su se nadali jer su uložili jako puno truda.

Obojica se planiraju nastaviti baviti informatikom, a zahvaljujući njihovom angažmanu, profesor Rakijašić ima namjeru Frana, Ninu i Vittorija angažirati kao mentore novim timovima.

Dvadesetak dana ranije Iva Mijakić i Ana Švegli, robotičarke Osnovne škole Josipa Antuna Ćolnića u Đakovu, na Svjetskom natjecanju iz napredne robotike u Kini osvojile su 10. mjesto

MP/Foto:novosti.hr

Označeno u