Sve vijesti - Međugorje Info https://www.medjugorje-info.com/sve-vijesti?format=feed Thu, 09 Feb 2023 01:06:59 +0100 hr-hr DAN SVETE APOLONIJE 9. veljače hrvatski stomatolozi misama slave svoju zaštitnicu https://www.medjugorje-info.com/vijesti-iz-crkve/dan-svete-apolonije-9-veljace-hrvatski-stomatolozi-misama-i-strucnim-skupovima-slave-svoju-zastitnicu https://www.medjugorje-info.com/vijesti-iz-crkve/dan-svete-apolonije-9-veljace-hrvatski-stomatolozi-misama-i-strucnim-skupovima-slave-svoju-zastitnicu Sveta Apolonija umrla je u Aleksandriji 249. godine. Dan kada se slavi sv. Apolonija je 9. veljače. Podaci govore da je čudom začeta u bogatih, dotada, neplodnih roditelja.

]]>
Nakon što je njezina majka odustala od nade blagoslovljenoga rođenja djeteta unatoč upornim molbama svojim bogovima, obratila se za pomoć Blaženoj Djevici.

Kada je svetica u svojoj mladosti saznala o okolnostima pod kojima ju je začela njezina majka, postala je kršćanka. Vođena anđelom, došla je do sv. Leonina, učenika sv. Ante kako bi se krstila. Pojavio se zatim jedan anđeo s njezinom kršteničkom haljom i rekao joj da pođe po svoj Aleksandriji i propovijeda, što je ona i učinila.

Tijekom progona ranih kršćana za vrijeme cara Filipa sv. Apolonija bila je uhićena usred krvožedne svjetine željne ubijanja što većeg broja kršćana.

Apolonija je u vrijeme njezinoga mučeništva i smrti već bila vremešna žena, đakonica, međutim vrlo hrabra. Mjesni biskup aleksandrijski sv. Dioniz (247. - 265.), koji je i svjedočio o njezinoj smrti, opisao ju je u pismu upućenom Fabiju, a koje je sačuvao Euzeb, Antiohijski biskup:

"Oni su uhitili tu čudesnu vremešnu djevicu Apoloniju, polomili joj sve zube udarcima po njezinim čeljustima, i postavili su lomaču izvan gradskih zidina, zaprijetivši joj da će je živu spaliti ako odbije ponoviti njihove bezbožne izreke. Međutim ona ih je zapitala za kratku odgodu ..."

Svjetina je mislila da ona pokušava odlučiti hoće li se ili ne odreći svoje vjere, međutim ona je otezala toliko, da su morali znati da to što je učinila bilo je s njezinim vlastitim izborom.

Ona je jasno odlučila da nitko od njih neće imati to zadovoljstvo da baci njezino ostarjelo tijelo u vatru. Puna iščekivanja, svjetina ju je oslobodila i potezala prema natrag.

U tome trenutku Apolonija je svojom voljom skočila u lomaču bivajući nadahnuta većim plamenom Svetoga Duha, da bude počašćena kao ikada dotada kao neustrašiva kršćanska mučenica. Sveti Augustin (u knjizi prvoj Božjega grada) naslućivao je da je ona postupila u skladu s posebnim nadahnućem Svetoga Duha; u protivnome, to bi bilo nezakonito oduzimanje vlastitoga života prema Crkvenome zakonu.

Iako su oltari i crkve bile posvećivane njoj u čast na Zapadu, na Istoku nije bilo njezinoga kulta. Vjerojatno je to bilo i zbog toga što je vrlo brzo bila pobrkana s jednom drugom Svetom Apolonijom koju je pretvorio u mučenicu Julije otpadnik.

Kasnije su je umjetnici i pisci pretvorili u lijepu mladu djevojku, kćerku kralja, koju je ponekad mučio njezin vlastiti otac, vadeći običnim kliještima njezine zube. Ponekad priča završava pokajanjem njezinoga oca koji se zavjetuje pomoći onima koji pate od zubobolje.

Valjan je razlog što se sv. Apolonija crta kako drži zub (katkad zlatni) s kliještima. Nerijetko u ruci ima i palminu grančicu kao znak mučeništva Ona može biti prikazana nakon što su joj iščupani zubi ili jednostavno s knjigom i kliještima. Njoj se usrdno moli protiv zubobolje. Ako nema u ruci kliješta, ona onda obično nosi ogrlicu sačinjenu od njezinih vlastitih zubi. Ona je također i zaštitnica stomatologa.

]]>
webmaster@medjugorje-info.com (Ina) Vijesti iz crkve Thu, 09 Feb 2023 00:10:00 +0100
Najveća svatovska tragedija u Hercegovini dogodila se na današnji dan https://www.medjugorje-info.com/vijesti-iz-regije/najveca-svatovska-tragedija-u-hercegovini-dogodila-se-na-danasnji-dan https://www.medjugorje-info.com/vijesti-iz-regije/najveca-svatovska-tragedija-u-hercegovini-dogodila-se-na-danasnji-dan Sretnička tragedija, događaj u kojem su izgorjeli svatovi Ivana Rozića nadaleko je tragično poznati događaj, dogodila se na današnji dan.

]]>
O njoj se prenose usmene i pisane predaje. Dogodila se za vrijeme župnikovanja don Ante Romića u Kruševu. Don Ante je o njoj pisao službene izvještaje Biskupskom ordinarijatu u Mostaru, te novinske izvještaje za Katolički tjednik i Kršćansku obitelj; pisao je mnogim prijateljima o tragediji, mnogim ustanovama od kojih je tražio financijsku pomoć za obitelji stradalnika. želja nam je da u ovom prikazu skupa s don Antom ponovo proživimo preko pisane riječi ono što se dogodilo 1938. god. na Sretnicama za vrijeme i poslije sretničke tragedije, piše Večernji List.

Prvi izvještaj kojega je don Ante napisao složen je poslije ponoći kada se vratio s lica mjesta u svoju sobu i pisao. Pisao je uza svijeću, na brzinu, da bi u jutro poslao poruku biskupu o strašnom događaju u svojoj župi. Ovaj izvještaj je temelj svih kasnijih pisanja i rasprava o sretničkoj tragediji.

O Sretnicama

Sretnice – udaljene 12 kilometara jugozapadno od Mostara. Posljednje je mjesto administrativne uprave općine Mostar. Pripada župi Kruševo u čijem su sastavu još mjesta: Krivodol, Selišta, Podgorje i Čula.

Sretnice te 1938. godine su imale nekoliko zaseoka koja su uglavnom dobila imena po prezimenima ili imenima : Bevande- Pešići, Rozići- Banići, Rozići- Bobankići, Rozići – Jozići, Rozići – Perići, Rozići – Stipanovi, Kordići – Martinovi, Kordići – Rozušini, Kordići- Smoljankići, Zovke, Ereši, Brkići i Marići.

Mjesto je imalo ukupno 29 domaćinstava, gospodarstvo je bilo ekstenzivnog karaktera – uobičajeno za to vrijeme i taj hercegovački krajolik gdje je duhan bio artikl od kojeg se uglavnom nešto novca moglo dobit. Ta kultura zahtijevala je brižni i mukotrpni rad a u financijskom smislu nije bitnije doprinosila boljoj i sigurnijoj egzistenciji življenja žitelja Sretnica. Kuće su bile skromne, neke su bile pokrivene ražovom slamom- krovare, a rijetke su imale crijep ili kamenu ploču. Interijer kuća je bio oskudan, svaka kuća je imala ognjišta sa verigama ili kako ih je narod zvao komoštrama gdje se pekao kruh ispod peke – sača. Brašno od kojeg je kruh pečen je uglavnom bilo od sirka – sijerka, ječma, prosa kukuruza a za kakve blagdane od pšenice. Posuđe je bilo od drveta, rijetko je u kojoj kući bio predmet od porculana ili bilo kojeg metala. To ništa nije smetalo Sretničanima u njihovom načinu življenja i u njihovom blagovanju svetaca: Božića, Uskrsa kao i ostalih svetkovina. Svatovi i svatovski običaji za žitelje Sretnica bili su poseban događaj.

Svadba Ivana Rozića i Jele Sušac

Sinu Jure Rozić Ivanu došlo je vrijeme da se ženi. Jure je pozvao prijatelje, susjede, poznanike, kumove i rodbinu u svatove svom jedinom sinu. Skupio je oko dvadeset svatova koji su otišli po mladu Jelu Sušac u Blatnicu koja je bila u najmu u susjedstvu u sestre Mare Marić na Sretnicama. Svatovi su bili 8/9. veljače 1938. godine. Veselje je bilo veliko, pjevale su se svatovske pjesme, ganga i bećarac. Svatovi su se kod mlade zadržali 3 do 4 sata da bi s njom došli u kasnim popodnevnim satima u mladoženjinu kuću na Sretnice. Običaj je bio u to vrijeme da su po mladu išli djever i djeveruša, a ne mladoženja.

Obično je u svatovima djever bio mladoženjin brat, a djeveruša sestra, a ako mladoženja nije imao brata i sestre, onda ih je mijenjao netko iz bliže rodbine mladoženje. Kako mladoženja Ivan Rozić nije imao brata djever mu je bio Grgo – Grgula Rozić iz Poljana sa Sretnica, a djeveruša je bila mladoženjina sestra Iva Rozić koja se kasnije udala za Ivana Ćorića sa Dobrog Sela koji je kasnije živio s Ivom na njezinom imanju na Sretnicama. Stari svat je bio mladoženjin tetak Martin Sušac iz Blatnice. Kuma je bila mladina sestra Iva Sušac koja se udala za Martina Šaina u Gradniće. Kum je bio Ivan – Iviša Ćorić sa Dobrog Sela. Svatova je bilo od 20 do 25.

U večernjim satima oko mladoženjine kuće uz svatove našli su se pohođani i sildžije sa susjedima koji su došli na svatovsko sijelo. Bilo je oko 120 osoba. Svatovi su bili obvezni plaćati mladin dar (pletene čarape, pletene terluke, ručnik, košulju) i «jabuku». Dok se plaćao dar i «jabuka» djevojke su pjevale svatovske pjesme na svatovski način opijevanja «jabuke». Sildžije nisu bile obvezne plaćati mladin dar nego samo «jabuku». Svatovsko veselje se zahuktavalo, čula se ganga, bećarac, svatovska pjesma i rera, igrala se trusa i taraban. Veselje se odvijalo u svatovskom ozračju i nitko ništa neobično nije primijetio. Svatovi su bili smješteni na katu u tavanskoj prostoriji. Ispod svatova je bila prizemna prostorija u kojoj se nalazilo sijeno i grm. Vatra je tinjala u sijenu u prizemlju. Razbuktala se i zahvatila grede i podne daske. Izvana je Stipe Kordić Jurin primijetio vatru i viknuo: «Vatra»! U nastalom metežu nagorjeli pod tavana se srušio u sijeno i grm zajedno sa svatovima. Nastao je metež, panika, nevjerica, tjeskoba… Svatovsko veselje pretvorilo se u plamen. Oni koji su bili bliže vratima i prozorima uspjeli su se spasiti. Na svim otvorima na vratima i prozorima i svugdje okolo nastala je velika panika. Izvana je svijet panično nadirao na sve otvore da bi nekoga spasio. Svatovi su iznutra nadirali na prozore i vrata da bi se izvukli van. U tom nadiranju s jedne i druge strane na otvore kuće svi oni koji su se našli unutra ostali su zatočeni u plamenu. Oni koji su izvučeni iz vatre izvučeni su s velikim opekotinama. Više svatova s opekotinama upućen je u bolnicu u Mostar. U trenutku kada je nastala panika mladoženja i mlada su bili na dvorištu. U panici i pokušaju spašavanja svatova mladoženja je uskočio na tavan da bi pokušao spašavati i više se nije vratio.

U plamenu i vatri ostalo je 29 osoba koji su nađeni u jednom zajedničkom klupku – zagrljaju, vjerojatno su se na taj naći htjeli spašavati. Žitelji susjednih sela: Kruševa, Dobrog Sela, Ljutog Doca i Blatnice došli su pomoći unesrećenima. Sve je bilo kasno, vidjeli su samo zgarište i doživjeli strah. Vatra je progutala 29 svatova. Izgorjeli su bili sa Sretnica iz Kruševa, Blatnice i Dobrog Sela. Gledajući stradalnike očevice je obuzimala jeza. Čekali su dan ali ni dan nije ništa bolje donio. Nitko nikoga nije prepoznao. U identifikaciji stradalnika pomogla je sudsko – liječnička komisija iz Mostara. Svi stradalnici pokopani su u jednu grobnicu. Mati mladoženje Ivana, Stojka Rozić zahtijevala je da se na mjestu tragedije podigne spomenik, međutim akcijski odbor za podizanje spomenika se odlučio za groblje. Na čelu akcijskog odbora bili su provincijal fra Mate Ćuturić i trgovac Marko Suton. Ivan Rozić – mladoženja imao je strica u Americi koji je slao novac za spomenik i za izgradnju nove kuće. Svim novcem oko izgradnje spomenika i kuće raspolagao je akcijski odbor.

Uzrok požara

Okolnosti pod kojima je izbio požar nisu ni do danas razriješene. Postoji više pretpostavki o požaru:

- jedna pretpostavka je da je šibica od upaljene cigarete neugašena pala na pod i kroz razmake dasaka pala u sijeno i zapalila ga.
- druga pretpostavka je da je opušak od cigareta pao između tavanskih dasaka i zapalio sijeno.
- treća pretpostavka, dok su Vida i Šima Rozić išle na sijelo prema kući mladoženje susrele su dva nepoznata čovjeka koja su išla od kuće mladoženje. Jedna im je rekla: «Vi momci sa sila, mi na silo». Nisu ništa odgovorili, prošli su prema gaju. Ova dvojica su imali zimske kapute i šešir na glavi. Nitko ovu dvojicu nije vidio u svatovima. Svi svatovi su bili u narodnoj nošnji bez kaputa i šešira. Ostala je sumnja da su ova dvojica kao državni službenici iz političkih razloga podmetnuli požar u prizemlju kuće gdje su bili svatovi.

Kruševski župnik o sretničkoj tragediji

U Kruševu je tada župnik bio don Ante Romić. On je izvještaj o Sretničkoj tragediji poslao na više adresa: Biskupskom ordinarijatu, različitim ustanovama, uglednim ljudima, humanitarnim organizacijama. Neke spise je pisao kao izvještaj o tragediji a neke s idejom da traži materijalnu pomoć obiteljima stradalnika. Mnoge institucije i pojedinci su se odazvali na don Antine zamolbe i dopise te su slali sućutna pisma, sažalnice i materijalnu pomoć. Urednik katoličkog tjednika odgovara na don Antin izvještaj: « Iako je nemoguće osjetiti svu strahotu sritničkog događaja, kako si je Ti sam osjetio, ipak mogu samo donekle razumjeti Tvoju bol i klonulost. Moje najiskrenije saučešće i Tebi i Tvojim dragim ožalošćenim i ucviljenim župljanima…».

U obiteljima pogorjelih svatova ostalo je lijepo sjećanje na don Antu koji ih je često poslije tragedije posjećivao. Tješio je obitelji pogorjelih svatova i molio se Bogu za pogorjele. Ostalo je prisjećanje na njega da je u noćnim satima kad se tragedija dogodila došao na Sretnice opremiti svetim sakramentima pogorjele svatove.

U izvještaju Biskupskom ordinarijatu u Mostaru pod brojem 13/1938., 10. veljače don Ante piše: «Preuzvišeni gospodine! Javljam Vam tužnu vijest s prevelikom boli: U mojoj župi – jučer je bila svadba Ivana Rozića sina Jurina sa Sretnica. Jedinak u oca od sinova. Bio je siromašak Jure Rozić. Sin mu je bio valjan, mladić dobar, dapače među najboljima,…..

Jučer u jutro vjenčao sam spomenutog mladića s dobrom djevojkom sirotom, koja je bila u najmu na Sretnicama, s Jelom Sušac (rodom iz Blatnice). Otac se veselio jedinku sinu. Mladenci najviše. A nije bilo ni manje veselje u susjedstvu.

Bila je svadba… Sakupilo se mnoštvo svijeta iz Kruševa te iz okolnih župa, s kojima su mladenci imali rodbinski i prijateljskih veza. Bila je noć… oko 11 sati… jabuka se pripjevala i gotovo došla svome svršetku… Veselje bez trunke zle slutnje… Ali, u punom jeku svadbenog veselja, došla je grozno, jezovito iznenađenje… Netko je opazio vatru u prizemlju i kriknuo…. U zadnji čas opazili su pod sobom strahotu plamena, koji se naglo digao. Upalilo se suho sijeno i grm…. Bio je silan visok plamen. Nastala je konsternacija, očaj, krik i bijeg iz nutra. Pošto je bila zbijena kuća svijeta, nisu mogli svi izbjeći. Jedni su bježali na vrata a drugi skakali s visine od 3 metra s prozora…. Izlazeći iz kuće mnoge je opet zahvatila vatra, pa su teško ozlijeđeni po licu, nogama i rukama…

Noćas oko pola jedan došao je po mene Josip Pajer,… koji se službom dogodio na Sritnicama…. On mi je javio strahovit nepamtljivi slučaj. Pratio Isusa u pres. Ol. Sakramentu i mene …. Troje sam ispovjedio i pričestio i jedno od tih pouljao.

Prolazeći pokraj garišta, osjećao sam miris ljudskog tijela… Osjećaj koji potresa i drma čitavim bićem. Kako mi je toga čas bilo pri duši, ne da se izreći. Svakako puna čaša žalosti i boli.

Iz moje župe ima oko 20 osoba, koje tako tragično završiše. Među njima oženjenih, udatih, djece, mladića, djevojaka. Računa se na 30 osoba koje je progutala vatra. Još se ne može ustanoviti točan broj. Tu nađe strašnu smrt i mladenac, otac mu i dvije sestre.

O ovoj Vas katastrofi izvješćujem Preuzvišeni, da dobrostivo preporučite duše nastradalih…. gajim nadu da ih je privilo k sebi presveto Srce….

Očekujući Vašu očinsku utjehu i vrhunaravnu pomoć ostaje Vašoj Preuzvišenosti odani, don Ante Romić»

U uvodu u pismo don Ante piše: Dragi tajniče! «Evo Vam šaljem podatke o nastradalim prigodom požara na Sritnicama… sve je kao pokopano. U petak i subotu hodao sam po Sritnicama, da tješim… Brate, jauk i plač. Prizori žalosni do jada… ali i utješni jer ovaj svijet kod najvećeg svoga bola viče: Bogu hvala! Ovdje se vidi velika snaga po vjeri. Bez toga bilo bi svašta i vjerujete – samoubistva.

Onih 400 dinara do Preuzvišenog biskupa – dao sam pred ljudima obitelji pok. Rozić Jure – jer mu je kuća izgorjela i hrana stoki. Ova je kuća sada najsiromašnija i najviše ucviljena. Kad sam pružio dar i spomenuo od koga je onda nasta grozan plač i pomaganje… Osjetiše da su sirote i nužni tuđe pomoći…. Čovjeku se srce cijepa… Tješio sam ih s drugima, pa rekoše ožalošćeni: «Bogu hvala, Bog dao, Bog uzeo… Da ne duljim, jer se ne da više govoriti, puno vas pozdravlja i zahvaljuje».

Tadašnji mediji o tragediji

Tragični događaj sretničkih svatova izazvao je medijsku pozornost na razini cijele stare Jugoslavije. Većina tadašnjeg tiska je iznio kraći ili duži izviještaj o tragediji: Katolički tjednik, Kršćanska obitelj, Politika, Jugoslovenski list...

]]>
josip.muselimovic@gmail.com (medjugorje-info.com) Vijesti iz regije Thu, 09 Feb 2023 00:10:00 +0100
Pobožnost 15 četvrtaka Svetoj Riti https://www.medjugorje-info.com/molitve/poboznost-15-cetvrtaka-svetoj-riti https://www.medjugorje-info.com/molitve/poboznost-15-cetvrtaka-svetoj-riti Pobožnost 15 četvrtaka Svetoj Riti

]]>
PRVI ČETVRTAK 9.02.

Dar stvaranja

U ime Oca i Sina i Duha Svetoga. Amen.
IZ BIBLIJE
Pogledajte ptice nebeske! Ne siju, ne žanju niti sabiru u žitnice pa ipak ih hrani vaš nebeski otac. Promotrite poljske ljiljane, kako rastu! Ne muče se niti predu. A kažem vam: ni Salamon se u svakoj slavi ne zaodjenu kao jedan od njih! (Mt 6,26-29)

HIMAN DUHU SVETOMU
O, dođi, Stvorče, Duše Svet
Pohodi duše vjernika,
Poteci višnjom milosti,
U grudi štono stvori ih!

Zapali svjetlo u srcu,
zadahni dušu ljubavlju,
U nemoćima tjelesnim
Potkrepljuj nas bez prestanka!

Sva slava Ocu vječnomu
I uskrslomu Sinu mu,
sa Tješiteljem Presvetim
Nek’ bude sada i uvijeke! Amen

IZ ŽIVOTA SVETE RITE
Rita je rođena u Roccaporeni kod Cascie krajem 14. st. Njeni roditelji godinama nisu imali djece te su Ritu voljeli kao osobit dar s neba. Od malih nogu Rita je živjela okružena pticama, pčelama, cvijećem, drvećem, planinama i bistrim vodama rijeke. Voljela je život, a u ljepoti stvaranja vidjela je Božju dobrotu i mudrost Njegove providnosti. Sv Rita nas uči kako živjeti u skladu s prirodom te postojano i s poštovanjem služiti svemu stvorenomu.

MOLITVA SV RITI
Pozdravljam te sv. Rito, posudo ljubavi,
ženo mira i uzore svih kreposti, vjerna Isusova učenice.
Svetice obitelji i oprosta
Pomozi nam vjerovati da je Bogu sve moguće
I priteci nam u pomoć u svakoj potrebi. Amen.

*Svaki četvrtak pročitajte i meditirajte jedan od dva teksta!!!!

IZ SPISA SV AUGUSTINA
Pitah zemlju i ona mi odgovori: “Ja nisam tvoj Bog”. Sve stvari na zemlji priznaše isto. Pitah nebo, sunce, mjesec, zvijezde. “Ni mi nismo Bog kojeg tražiš”, odgovoriše. Rekoh svim bićima koja okruživahu moje tijelo: “Pričajte mi o mom Bogu, iako niste On, pričajte mi o Njemu”. A ona povikaše: “On je onaj koji nas stvori!” Moja pitanja bijahu moje misli, a njihova ljepota; njihovi odgovori. Gle, vidi nebo i zemlju koji su tu, a sami se nisu stvorili. Ti ih Gospodine stvori, Ti koji si lijep jer su oni lijepi; Ti koji si dobar jer su oni dobri; Ti koji jesi jer i oni jesu. (Ispovijesti 10,9; 11,6)

IZ UČENJA SV CRKVE
Bog želi međusobnu ovisnost stvorenja. Sunce i mjesec, cedar i maleni cvjetić, orao i vrabac, bezbrojne različitosti i nejednakosti govore nam da nijedno stvorenje nije samodostatno, da postoje samo u ovisnosti jedni o drugima, kako bi se uzajamno nadopunjavala na pomoć jedni drugima. Čak i prije nego se čovjeku objavio u riječima istine, Bog se objavio kroz sveobuhvatni jezik stvaranja; red i sklad svemira kojeg otkrivaju i dijete i znanstvenik – “kroz veličinu i ljepotu stvorenih stvari spoznaju Stvoritelja”, “jer ih je stvorio sam Tvorac ljepote” (Mudr 13,3)..Bog voli sva svoja stvorenja i skrbi za svako od njih i do najmanjeg vrapca. Ipak, Isus reče: “Vrjedniji ste nego mnogo vrabaca” (Lk 12,6-7) ili “A koliko je čovjek vrjedniji od ovce” (Mt 12,12) (Iz Katekizma katoličke crkve 340. 2500. 342)

MOLITVA LITANIJA (Iz Psalama 136)
Hvalite Jahvu jer je dobar:………Vječna je ljubav Njegova!
Hvalite Boga nad bogovima:
Hvalite Gospodina nad gospodarima:
Mudro sazda on nebesa:
On utvrdi zemlju nad vodama:
On načini svjetlila velika:
Sunce da vlada danom:
Mjesec i zvijezde da vladaju noću:
Hvalite Boga nebeskog:……………Vječna je ljubav Njegova!
Oče naš.

ZAKLJUČNA MOLITVA (iz liturgije)
Bože, koji si sve stvari načinio dobrima da budu znak tvoje mudrosti. Pomozi nam pridružiti se molitvi svih stvorenja odajući slavu tvom imenu svim svojim životom. Po Kristu Gospodinu našemu. Amen.

DJELO OBRAĆENJA
Odluči se održavati čistim okruženje u kojemu živiš. Kad gledaš u nebo i u prirodu, pri svakom vremenu, divi se ljepoti i radosno zahvaljuj Gospodinu!

U ime Oca…

DRUGI ČETVRTAK 16.2.

Dostojanstvo ljudske osobe

U ime Oca i Sina i Duha svetoga. Amen

IZ BIBLIJE
I reče Bog: “Načinimo čovjeka na svoju sliku, sebi slična, da bude gospodar ribama morskim, pticama nebeskim i stoci. Na svoju sliku stvori Bog čovjeka, na sliku Božju on ga stvori, muško i žensko stvori ih. I blagoslovi ih Bog i reče im: “Plodite se i množite, napunite zemlju. I bi tako. I vidje Bog sve što je učinio i bijaše veoma dobro. (Postanak 1,26-31)

HIMAN DUHU SVETOM
O, dođi, Stvorče, Duše Svet
Pohodi duše vjernika,
Poteci višnjom milosti,
U grudi štono stvori ih!

Zapali svjetlo u srcu,
zadahni dušu ljubavlju,
U nemoćima tjelesnim
Potkrepljuj nas bez prestanka!

Sva slava Ocu vječnomu
I uskrslomu Sinu mu,
sa Tješiteljem Presvetim
Nek’ bude sada i uvijeke! Amen

IZ ŽIVOTA SVETE RITE
Ritu su roditelji naučili čitati i pisati. Time je postigla jednostavnu osnovnu naobrazbu koja je, međutim, u vrijeme gotovo potpune nepismenosti bila veoma dragocjena. Mogla je bolje spoznati sebe i druge te razviti svoj razum i volju u službi dobra. Sveta rita nas uči otkrivanju ogromne vrijednosti naše osobnosti i poštivanju i promicanju dostojanstva svake ljudske osobe, od djeteta do starijih, od ljudskog zametka do smrtno oboljelog. Svaki je ljudski život svet.

MOLITVA SV. RITI
Pozdravljam te sv. Rito, posudo ljubavi,
ženo mira i uzore svih kreposti, vjerna Isusova učenice.
Svetice obitelji i oprosta
Pomozi nam vjerovati da je Bogu sve moguće
I priteci nam u pomoć u svakoj potrebi. Amen.

IZ SPISA SVETOG AUGUSTINA
Ljudi se dive planinskim vrhovima, bezbrojnim morskim valovima, širokom toku rijeke, obujmu oceana i orbitama nebeskih tijela dok za sebe ne mare. Čovjek je sam po sebi veće čudo nego sve ostalo što se događa u njemu posredstvom njegovog razuma. Od svih čudesnih stvari, najčudesnija je što čovjek može doseći božansku narav i nositi je u sebi. Može se razlučivati od životinje ako ni po čemu, ono po svom razumu. Ne traži uokolo razloge za hvastanje. Jesi li ponosan na svoju snagu? Divlje životinje su snažnije od tebe. Jesi li ponosan na svoju brzinu? Muha te može pobijediti. Hvališ li se svojom ljepotom? Kako li je lijepo paunovo perje. Odakle, onda, dolazi tvoja nadmoć? Od toga što si stvoren na sliku Božju. A gdje je ta slika Božja? U tvojoj glavi, u tvome razumu! (Ispovijesti 10,1 S – U Božjoj državi10,1; 8,24.1 – Tumačenje Evanđelja po Ivanu 3,4)

IZ UČENJA SVETE CRKVE
Crkva čvrsto drži da se priznavanje Boga nipošto ne protivi čovjekovu dostojanstvu, budući da to dostojanstvo ima svoj temelj i svoje potpuno savršenstvo u samom Bogu. Čovjek je od svog stvoritelja postavljen u društvo razuman i slobodan, ali još i više: kao sina ga poziva u samo božansko zajedništvo da bude dionikom sreće kojom je On sretan.

Nasuprot, ako se izgubi božanski temelj i nada u vječni život, čovjekovo dostojanstvo biva veoma teško povrijeđeno, kao što se to danas može veoma često vidjeti. Zagonetka života i smrti, krivnje i patnje ostaje tada bez rješenja, tako da ljudi nerijetko padaju u očaj. Jedino Bog, koji poziva čovjeka na dublje razmišljanje i na poniznije traženje, daje potpun i posve siguran odgovor na to pitanje.
(Drugi Vatikanski sabor – Pastoralna konstitucija o Crkvi u suvremenom svijetu (GS) 21)

MOLITVA LITANIJA
Za ljepotu ljudske osobe, Hvala ti Gospodine!
Za dostojanstvo koje si joj dao.
Za slobodu i razum.
Za slobodnu volju i osjećaje.
Za jedinstvenost svake osobe.
Za znanstvena otkrića.
Za mušku i žensku spolnost.
Za savršenost ljudskog zametka.
Za besmrtnost naših duša.
Za buduće uskrsnuće naših tijela. Hvala ti Gospodine!
Oče naš.

ZAVRŠNA MOLITVA
Bože, Ti si jedini živi i pravi Bog. Svemir je pun tvoje prisutnosti, ali nadasve si u čovjeku, stvorenom na tvoju sliku i utisnuo si u njega znak svoje slave. Ti ga kroz svakodnevni rad pozivaš na suradnju i daješ mu i svoga Duha kako bi u Kristu, kao novi čovjek, mogao postati graditelj pravde i mira. Slava ti čast u vijeke vjekova. Amen.

DJELO OBRAĆENJA
Odluči da nećeš proklinjati i da se nećeš žaliti na svoj ili tuđi život. Pomozi dragovoljnim udrugama koje se bore protiv pobačaja i promiču život.
U ime Oca i Sina i Duha Svetog. Amen.

TREĆI ČETVRTAK 23.2.

Opstojnost zla

U ime Oca i Sina i Duha Svetog. Amen

IZ BIBLIJE
Isus reče: “Što iz čovjeka izlazi, to onečišćuje čovjeka. Ta iznutra, iz srca čovječjeg, izlaze zle namisli, bludništva, krađe, ubojstva, preljubi, lakomosti, opakosti, prijevara, razuzdanost, zlo oko, psovka, uznositost, bezumlje. Sva ta zla iznutra izlaze i onečišćuju čovjeka.” (Mk 7,20-23)

HIMAN DUHU SVETOM
O, dođi, Stvorče, Duše Svet
Pohodi duše vjernika,
Poteci višnjom milosti,
U grudi štono stvori ih!

Zapali svjetlo u srcu,
zadahni dušu ljubavlju,
U nemoćima tjelesnim
Potkrepljuj nas bez prestanka!

Sva slava Ocu vječnomu
I uskrslomu Sinu mu,
sa Tješiteljem Presvetim
Nek’ bude sada i uvijeke! Amen


IZ ŽIVOTA SVETE RITE
Vremena u kojima je živjela sveta Rita bila su teška i puna izazova. Oskudica, ratovi i nasilje svih vrsta bijahu česta pojava. Stanje kršćanske zajednice koja je 40 godina bila podijeljena velikim raskolom bilo je žalosno. I na prostranom području Cascie ljudski život je vrijedio vrlo malo, a kao što znamo iz dokumenata, više se polagalo na isprazne stvari, zabavu i ugled, nego na Boga i izgradnju pravog i solidarnog društva. Sljedeći primjer svojih roditelja Rita bijaše mirotvorac i u obitelji i u društvu, neumorno radeći za dobro i mir, ne padajući u beznađe i pesimizam. Rita nas uči prepoznavanju znakova vremena i pobjeđivanju zla prisutnog u nama i oko nas osobnim zalaganjem i u zajedništvu sa svim osobama dobre volje.

MOLITVA SV RITI
Pozdravljam te sv. Rito, posudo ljubavi,
ženo mira i uzore svih kreposti, vjerna Isusova učenice.
Svetice obitelji i oprosta
Pomozi nam vjerovati da je Bogu sve moguće
I priteci nam u pomoć u svakoj potrebi. Amen.

IZ SPISA SVETOG AUGUSTINA
Ne žalimo se i ne mrmljajmo o našim vremenima braćo. U stvari, što to novo ili drugačije tišti ljude našeg doba, a da nije tištalo i naše očeve? Uistinu, možemo li reći da trpimo tako mnogo i od istih poteškoća s kojima su se i oni nosili? Ali možete biti sigurni kada bi se vratili i u vremenu svojih predaka, žalili bi se jednako ako mislite da su prošla vremena bila dobra, to je s toga što ta vremena više nisu vaša. Zašto mislite da je prošlost bolja od današnjice? Shvatite da od Adama do danas nije bilo ničeg osim truda, znoja, muke i trnja. Je l’ nas potop slučajno zadesio? Jesu li nas teška vremena oskudice i rata pogodila da bi potvrdila naša jadikovanja Bogu na sadašnjicu?
(razgovor; Caillau-Saint Yves 2,92)

IZ UČENJA SVETE CRKVE
Ako, naime, čovjek pogleda u svoje srce, nalazi da je sklon na zlo i uronjen u tolike jade, koji ne mogu potjecati od njegova dobrog Stvoritelja. Tako je čovjek u samome sebi podijeljen. Zbog toga sav život ljudi, i pojedinaca i skupina, pruže sliku borbe, i to dramatične, između dobra i zla, između svjetla i tame. Što više, čovjek otkriva da je nesposoban da sam od sebe uspješno suzbija nasrtaje zla, tako se svatko osjeća kao otkovan verigama. Povrh toga sve što se protivi samome životu, kao što je ubojstvo bilo koje vrste, genocidi, pobačaji, eutanazija pa i svojevoljno samoubojstvo; sve što potvrđuje integritet ljudske osobe, kao što su sakaćenja, tjelesna i moralna mučenja, psihološke prisile; sve što vrijeđa ljudsko dostojanstvo, kao što su neljudski uvjeti života, proizvoljna uhićenja, deportacije, ropstvo, prostitucija, trgovina bijelim robljem i mladeži; zatim, nedostojni uvjeti rada, gdje se sa radnicima ne postupa kao sa slobodnim i odgovornim osobama, nego kao s prostim sredstvima zarade: svi ti i slični postupci zacijelo su sramotni već sami po sebi, i dok truju ljudsku civilizaciju više kaljaju one koji tako postupaju nego ne koji nepravdu trpe, i u proturječju su sa Stvoriteljevom čašću.
(Drugi vatikanski sabor – Pastoralna konstitucija o Crkvi u suvremenom svijetu (GS) 13.27)

MOLITVA LITANIJA
Na napade na Tvoju ljubav…….Gospodine, smiluj se!
Na zlostavljanje djece………
Na pobačaje i pornografiju…………
Na ratove i genocid………………..
Na rasizam i nepravdu…………………
Na podijelu među kršćanima…………..
Na zlo počinjeno svakog dana………
Na naše obitelji…………………….
Na našu domovinu………………
Na cijeli svijet…………….Gospodine, smiluj se!
Oče naš…..

ZAVRŠNA MOLITVA
Oče Sveti, koji vjekovima održavaš svoja obećanja, podigni glavu čovječanstva pritisnutu tolikim zlima i otvori naša srca nadi kako bismo bez straha dočekali slavni povratak Krista, suca i spasitelja. Jer on je Bog koji živi i kraljuje s tobom u jedinstvu Duha Svetoga u vijeke vjekova. Amen.

DJELO OBRAĆENJA
Tijekom tjedna nađi slobodnih 15 minuta za temeljit ispit savjesti te se ispovijedi i primi odrješenje.

U ime Oca i sina i Duha Svetoga. Amen

ČETVRI ČETVRTAK 2.3.

Otkupljenje

U ime Oca i Sina i Duha Svetoga. Amen.

IZ BIBLIJE
Ta znate da od svog ispraznog načina života, što vam ga oci namriješe, niste otkupljeni nečim raspadljivim, srebrom ili zlatom, nego dragocjenom krvlju Krista, Jaganjca nevina i bez mane. (1 Pt 1,18-19)

HIMAN DUHU SVETOM
O, dođi, Stvorče, Duše Svet
Pohodi duše vjernika,
Poteci višnjom milosti,
U grudi štono stvori ih!

Zapali svjetlo u srcu,
zadahni dušu ljubavlju,
U nemoćima tjelesnim
Potkrepljuj nas bez prestanka!

Sva slava Ocu vječnomu
I uskrslomu Sinu mu,
sa Tješiteljem Presvetim
Nek’ bude sada i uvijeke! Amen

IZ ŽIVOTA SVETE RITE
U Ritino vrijeme duhovni pokreti koje su predvodili augustinac Simone Fidata iz Cascie i franjevac Bernandin iz Siene, usredotočili su vjerski put na svetu Kristovu ljudskost, tj. na “dobrog Isusa”, čovjekova prijatelja. U tom je razdoblju nastao i vrlo se raširio znak svetog Imena Isusova, još uvijek vrlo omiljen i često otisnut na hostijama i vratima kuća i zgrada. To je znak IHS u kojem ”I” označava (Iesus=Isus), ”H” (Hominum=ljudski), “S” (Salvator=Spasitelj). Taj je znak ucrtan i na drvenom sarkofagu izrađenom između 1457. – 1462. a tijelo naše svetice koja je voljela Isusa, pravoga Boga i pravoga čovjeka, kao svoje jedino blago kojem se potpuno posvetila bez ikakva premišljanja. Znak te Ritine velike ljubavi Isusu bila je i stigma, koju je petnaest godina nosila na čelu. Sv. Rita nas uči vjerovati u raspetoga i uskrsloga Isusa kao u jedini put spasenja. Uči nas da ga otkrivamo u svetim sakramentima, kao vječnom izvoru milosti. Po predanju raspetom Isusu i najbeznadnije prilike se rasvjetljuju i nalaze spasenje.

MOLITVA SV RITI
Pozdravljam te sv. Rito, posudo ljubavi,
ženo mira i uzore svih kreposti, vjerna Isusova učenice.
Svetice obitelji i oprosta
Pomozi nam vjerovati da je Bogu sve moguće
I priteci nam u pomoć u svakoj potrebi. Amen.


IZ SPISA SV. AUGUSTINA
Kako bih volio upisati ovu istinu u vaša srca, braćo. Ako želite živjeti autentično kršćanstvo, slijedite Krista, u potpunosti, onakvog kakav je bio za nas. Na ovaj način moći ćete ga doseći onakvog kakav jeste i kakav je uvijek bio. Jer došao je k nama i postao čovjekom sve do križa. Došao je k nama kako bi slabe prenio preko mora ovoga svijeta do domovine u kojoj neće morati prelaziti more. Načinio je svoj vlastiti put preko mora zbog čega je hodao po vodi da bi nam pokazao put. Ali, vi ne možete hodati po moru poput njega. Pustite neka vas povede, neka vas ponese drvo križa. Vjerujte u raspetog Krista i stići ćemo tamo. (Tumačenje Evanđelja po Ivanu 2,3-4)

IZ UČENJA SVETE CRKVE
Misterij čovjeka postaje doista jasan jedino u misteriju utjelovljenja Riječi. Krist, novi Adam, objavljujući misterij Oca i Njegove ljubavi potpuno otkriva i čovjeka njemu samome te mu objavljuje uzvišenost njegova poziva. On, savršen čovjek, koji je Adamovim sinovima vratio sličnost s Bogom, koja je već prvim grijehom izobličena. Utjelovljenjem se Sin Božji na neki način sjedinio sa svakim čovjekom. radio je ljudskim rukama, razmišljao ljudskim umom, odlučivao ljudskom voljom, ljubio je ljudskim srcem. Rođen od Marije Djevice, postao je uistinu jedan od nas, u svemu nama sličan osim u grijehu. Nevini jaganjac, prolivši slobodno svoju krv, zaslužio nam je život. I u njemu nas je Bog pomirio sa sobom i među nama i otrgnuo nas iz ropstva đavla i grijeha. Svaki od nas može reći s Apostolom: Sin Božji “mi je iskazao ljubav i samog sebe za mene predao” (Gal 2,20) Krist je uskrsnuo, svojom je smrću uništio smrt i darovao nam život da, kao sinovi u Sinu, vičemo u Duhu: Abba, Oče!
(Drugi vatikanski sabor – Pastoralna konstitucija o Crkvi u suvremenom svijetu (GS)22)

MOLITVA LITANIJA
Od ravnodušnosti i bezboštva…………Spasi nas, Gospodine!
Od oholosti i zavisti……………
Od pornografije i nečistoće………………
Od lijenosti i površnosti…………………
Od izrabljivanja siromašnih i sebičnosti…………….
Od proklinjanja i laži……………..
Od rasizma i mržnje………………….
Od zasjeda đavolskih……………
Od svakoga zla i grijeha…………..
Od straha i očaja……………
Po tvome utjelovljenju……………
Po tvojoj smrti i uskrsnuću svojemu……….
Po poslanju Duha Svetoga…………….Spasi nas, Gospodine!
Oče naš……

ZAVRŠNA MOLITVA
Gospodaru života i povijesti pred kojom se stišava svaka oluja; daj da se Tvoj narod uvijek raduje kad sluša Tvoj glas i s nadom gradi vedri mir Tvoga vječnog Kraljevstva. Amen.

DJELO OBRAĆENJA
Ukrasi svoju spavaću sobu Raspelom. Svakog dana, ujutro i uvečer, smireno se prekriži i poljubi Raspetog Isusa. Odbaci sve praznovjerne predmete.

U ime Oca i Sina I Duha Svetoga. Amen.

PETI ČETVRTAK 9.3.

Krštenje

U ime Oca i Sina i Duha Svetoga. Amen.

IZ BIBLIJE
Dana mi je sva vlast na nebu i na zemlji! Pođite dakle i učinite mojim učenicima sve narode krsteći ih u ime Oca i Sina i Duha Svetoga i učeći ih čuvati sve što sam vam zapovjedio! (Mt 28,18-20)

HIMAN DUHU SVETOM
O, dođi, Stvorče, Duše Svet
Pohodi duše vjernika,
Poteci višnjom milosti,
U grudi štono stvori ih!

Zapali svjetlo u srcu,
zadahni dušu ljubavlju,
U nemoćima tjelesnim
Potkrepljuj nas bez prestanka!

Sva slava Ocu vječnomu
I uskrslomu Sinu mu,
sa Tješiteljem Presvetim
Nek’ bude sada i uvijeke! Amen

IZ ŽIVOTA SVETE RITE
Sveta je Rita kao dijete krštena u župnoj crkvi Sv. Marije u Casci. Dobila je ime Margarita što na latinskom znači dragi kamen. Za roditelje, njeno krštenje nije bilo samo lijep obred i ljupka svetkovina, već pravi dar milosti što su ga potkrijepili primjerom svoga života i kršćanskim odgojem kćeri, koja kasnije postaje redovnicom. Kao majka, sveta je Rita, svoja dva sina, isto tako krstila u crkvi u Casci a vjerojatno je i više puta bila krsna kuma. Sv Rita nas uči da je krštenje pravi Uskrs, prijelaz iz zla u dobro, iz grijeha u svetost, iz kraljevstva đavla u kraljevstvo Božje. Ona nas podsjeća, da nas upravo taj Božji dar čini svetima, djecom Božjom, članovima crkve te po njemu treba biti proživljen osobnim izborom uvjerenosti prema Božjim zapovijedima, uz pomoć molitve i sakramentalnog života.

MOLITVA SV RITI
Pozdravljam te sv. Rito, posudo ljubavi,
ženo mira i uzore svih kreposti, vjerna Isusova učenice.
Svetice obitelji i oprosta
Pomozi nam vjerovati da je Bogu sve moguće
I priteci nam u pomoć u svakoj potrebi. Amen.

IZ SPISA SV. AUGUSTINA
“Čisti ste zbog riječi koju vam navijestih” (Iv 13,10) Zašto Gospodin nije rekao – čisti ste zbog krštenja kojim ste očišćeni? On je rekao: “Zbog riječi koju vam navijestih” jer zajedno s vodom riječ je ona koja čisti. Ako oduzmete riječ, što li je voda nego samo voda? Ako se doda riječ stvara se sakrament koji postaje poput vidljive riječi. Odakle voda dobiva ovakvu kakvoću čišćenja srca kada dotakne tijelo, ako ne od riječi koja je djelotvorna, ne zbog toga što se izgovara već zbog toga što se u nju vjeruje?… Iz tog razloga u Djelima apostolskim čitamo: Bog “vjerom očisti njihova srca! (Dj 15,9)… Pridjev očišćavajući, zasigurno se ne može pridodati elementu koji je tekuć i osjetljiv kao voda. Međutim, s riječju vjere ona dobiva ovakvu učinkovitost te je Crkva Božja koristi za posvećenje, blagoslivljanje i krštenje. U krštenju, ona malo dijete čisti iako ono ne zna srcem vjerovati da bi opravdalo niti ustima ispovijedati da bi se spasilo.
(Rim 10,10) (Tumačenje Evanđelja po Ivanu 8,30)

IZ UČENJA SVETE CRKVE
Sveti krst je temelj cijelog kršćanskog života, ulaz u život Duha i vrata koja otvaraju pristup drugim sakramentima. Po krštenju smo oslobođeni od grijeha i nanovo rođeni kao sinovi Božji, postajemo Kristovi udovi i pritjelovljeni smo Crkvi te bivamo dionici njezina poslanja. Nazivamo ga darom, milošću, pomazanjem, prosvjetljenjem, odjećom neraspadljivosti, kupelji preporođenja, pečatom. Dar je, jer se podjeljuje onima koji ništa ne donose; jer se daje i onima koji su krivnjom opterećeni. Krštenje, jer se u vodi pokapa grijeh; pomazanje, jer je sveto i kraljevsko; prosvjetljenje, jer je ižaravajuće svijetlo; odjeća, jer prekriva našu sramotu; kupelj, jer nas pere; pečat, jer nas čuva i znak je Božjeg Gospodstva….
(Katekizam katoličke crkve 1213,1216)

MOLITVA LITANIJA
Za ljepotu ljudske osobe, Hvala ti Gospodine!
Za dostojanstvo koje si joj dao.
Za slobodu i razum.
Za slobodnu volju i osjećaje.
Za jedinstvenost svake osobe.
Za znanstvena otkrića.
Za mušku i žensku spolnost.
Za savršenost ljudskog zametka.
Za besmrtnost naših duša.
Za buduće uskrsnuće naših tijela. Hvala ti Gospodine!
Oče naš.


ZAVRŠNA MOLITVA
Sveti i milosrdni Oče, hvalimo te, blagoslivljamo te, slavimo te zbog sakramenta našeg ponovnog rođenja. iz rastrganog srca tvoga Sina izvire za nas svadbeni dar krštenja, prvi Uskrs vjernika, vrata našeg spasenja, početak života u Kristu i izvor nove čovječnosti. Za taj dar tvoje dobrote, tvoja te obitelj ljubi u vijeke vjekova. Amen.

DJELO OBRAĆENJA
Potraži u župnoj matici krštenih datum svoga krštenja i proslavi ga duhovnom radošću. Preispitaj koji su tvoji najozbiljniji grijesi i propusti i odreci ih se, jer si kršten.

U ime Oca i Sina i Duha Svetoga. Amen.

ŠESTI ČETVRTAK 16.3.

Euharistija

U ime Oca i Sina i Duha Svetog. Amen.

IZ BIBLIJE
Kao razumnima velim: sudite sami što govorim. Čaša blagoslovna koju blagoslivljamo nije li zajedništvo krvi Kristove? Kruh koji lomimo nije li zajedništvo tijela Kristova? Budući da je jedan kruh, jedno smo tijelo mi mnogi, ta svi smo dionici jednoga kruha. (1 Kor 10,15-17)

HIMAN DUHU SVETOM
O, dođi, Stvorče, Duše Svet
Pohodi duše vjernika,
Poteci višnjom milosti,
U grudi štono stvori ih!

Zapali svjetlo u srcu,
zadahni dušu ljubavlju,
U nemoćima tjelesnim
Potkrepljuj nas bez prestanka!

Sva slava Ocu vječnomu
I uskrslomu Sinu mu,
sa Tješiteljem Presvetim
Nek’ bude sada i uvijeke! Amen


IZ ŽIVOTA SVETE RITE
Cascia je gradić euharistijskog čuda koje se dogodilo 1330., a koje je u vrijeme sv. Rite bilo vrlo štovano brojnim svečanim procesijama i papinskim oprostom kojeg je dao papa Bonifacije IX. Te je godine u Sieni prokrvarila hostija jer svećenik, koji ju je nosio nepokretnom bolesniku za Svetu Pričest, nije iskazao dužno štovanje stvarnoj Isusovoj prisutnosti u Euharistiji već je umetnuo hostiju među stranice knjige. Augustinac bl. Simeone Fidati donio je čudotvornu relikviju u Casciu gdje je odmah pobudila veliko pučko štovanje. To nas euharistijsko čudo podsjeća da euharistija, izvor i vrhunac čitava života Crkve, nije ništa drugo do raspeti i uskrsli Isus, živi Bog, početak i kraj svega, Gospodar povijesti. Sv. Rita nas, stoga, poziva da s ljubavlju sudjelujemo na svetoj misi, ne kao nečemu propisanome, već kao susretu s Isusom, darom života i zajedništva. Stoga je lijepo da je središte ove pobožnosti 15 četvrtaka upravo sudjelovanje na svetoj misi. Sv Rita nas poziva i da živimo u zajedništvu kao jedno tijelo, kloneći se svake podjele kako na pričesti ne bismo uzaludno primali Tijelo Gospodinovo.

MOLITVA SV RITI
Pozdravljam te sv. Rito, posudo ljubavi,
ženo mira i uzore svih kreposti, vjerna Isusova učenice.
Svetice obitelji i oprosta
Pomozi nam vjerovati da je Bogu sve moguće
I priteci nam u pomoć u svakoj potrebi. Amen.

IZ SPISA SV AUGUSTINA
Ne griješeći i vjernici pokazuju da spoznaju značenje tijela Kristova. Jer ako žele živjeti duh Kristov moraju postati tijelo Kristovo. Razumijete li me što vam govorim, braćo moja? Tijelo Kristovo može živjeti samo kroz duh Kristov. O tome nam govori apostol kad kaže: “Budući da je jedan kruh, jedno smo tijelo mi mnogi, ta svi smo dionici jednoga kruha.” (1Kor 10,17). Otajstvo ljubavi! Simbol zajedništva! Veza milosrđa! Svi koji žele živjeti imaju mjesto i sve što je nužno za život. Priđite bliže, vjerujte, postanite dio tijela i oživjet ćete. Ne prezirite pripadnost skupini, nemojte biti zaraženi da vas treba odstraniti ili izobličeni da vas se treba sramiti. Budite prekrasni, zdravi i cijeli i ostanite udruženi s Kristom! Židovi su se raspravljali jer nisu mogli pojmiti kruh sloge i nisu ga mogli prihvatiti. Oni koji jedu od tog kruha ne prepiru se jer iako je jedan kruh, jedno smo tijelo mi mnogi. Kroz ovaj kruh Bog one istog duha zadržava u istom domu.
(Tumačenje Evanđelja po Ivanu 26,13)

IZ UČENJA CRKVE
Koji primaju Euharistiju s Kristom se tješnje sjedinjuju. Krist ih pak sjedinjuje sa svim vjernicima u jedno tijelo – Crkvu. To protjelovljenje Crkvi, već ostvareno po krštenje, pričest obnavlja, učvršćuje i produbljuje. Na krštenju smo bili pozvani da tvorimo jedno tijelo. Taj poziv ostvaruje Euharistija. Ako ste Tijelo Kristovo i njegovi udovi, onda je na stol Gospodnji stavljen vaš sakrament, primite svoj sakrament. Odgovorite “Amen” (“Da, tako je”) na ono što primate i tim odgovorom to potpisujete. Čuješ riječ: “Tijelo Kristovo”; ti odgovaraš “Amen”. Budi, dakle, Kristov ud da bi tvoj amen bio istinit.
(Katekizam katoličke crkve 1936)

MOLITVA LITANIJA
Za ljepotu ljudske osobe, Hvala ti Gospodine!
Za dostojanstvo koje si joj dao.
Za slobodu i razum.
Za slobodnu volju i osjećaje.
Za jedinstvenost svake osobe.
Za znanstvena otkrića.
Za mušku i žensku spolnost.
Za savršenost ljudskog zametka.
Za besmrtnost naših duša.
Za buduće uskrsnuće naših tijela. Hvala ti Gospodine!
Oče naš.


ZAVRŠNA MOLITVA
Oče koji si nas pozvao da podijelimo živi kruh s neba, pomogni nam podijeliti i zemaljski kruh u Kristovoj ljubavi kako bi se utažila svaka glad tijela i duše. Po Kristu Gospodinu našem. Amen.

DJELO OBRAĆENJA
Odredi da ćeš sudjelovati na nedjeljnoj svetoj misi kao na svečanom susretu. Pozovi prijatelja koji to obično ne čini da pođe s tobom. Pokušaj tom sastanku dati veliku važnost.

U ime Oca i Sina i Duha Svetog. Amen.

SEDMI ČETVRTAK 23.3.

Duh Sveti

U ime Oca i Sina i Duha svetog. Amen.

IZ BIBLIJE
Kad je napokon došao dan pedesetnice, svi su bili zajedno na istome mjestu. I eto iznenada šuma s neba, kao kad se digne silan vjetar. Ispuni svu kuću u kojoj su bili. I pokažu im se kao neki ognjeni razdijeljeni jezici te siđe po jedan na svakog od njih. Svi se napuniše Duha Svetoga i počeše govoriti drugim jezicima, kako im već Duh davaše zboriti. (Dj 2,1-4)

HIMAN DUHU SVETOM
O, dođi, Stvorče, Duše Svet
Pohodi duše vjernika,
Poteci višnjom milosti,
U grudi štono stvori ih!

Zapali svjetlo u srcu,
zadahni dušu ljubavlju,
U nemoćima tjelesnim
Potkrepljuj nas bez prestanka!

Sva slava Ocu vječnomu
I uskrslomu Sinu mu,
sa Tješiteljem Presvetim
Nek’ bude sada i uvijeke! Amen

IZ ŽIVOTA SVETE RITE
Sveta je Rita jedno od velikih remek djela Duha Svetoga. Ona živo želi da svi njeni štovatelji upoznaju “slavnu nepoznatu osobu”, Duha Svetoga, treću Osobu Presvetoga Trojstva. Sveta je Rita mnogo vremena posvećivala molitvi te je veliki prostor njezina srca zauzimala Božja prisutnost. Za svoga muža, sinove, svojtu i rodbinu, za crkvu i društvo molila je od Oca nadasve dar Duha Svetoga koji je svjetlost, ljubav, snaga, sreća, dobrohotnost i oprost, koji je sve. Dan danas, za sve svoje štovatelje i za cijeli Crkvu sv. Rita je moćna zagovornica; u najtežim i bezizlaznim situacijama ona oživljava nadu, izgubljena čovjeka vraća Bogu i pripravlja ga na posluh i pokornost vodstva Duha Svetog. Možemo reći bez preuveličavanja da je Rita iz Cascie veliki karizmatik.

MOLITVA SV RITI
Pozdravljam te sv. Rito, posudo ljubavi,
ženo mira i uzore svih kreposti, vjerna Isusova učenice.
Svetice obitelji i oprosta
Pomozi nam vjerovati da je Bogu sve moguće
I priteci nam u pomoć u svakoj potrebi. Amen.

IZ SPISA SVETOG AUGUSTINA
Mi također primamo Duha Svetog ako volimo crkvu, ako smo zbliženi milosrđem i ako zaslužujemo ime katolika i vjernika. Uvjereni smo, o braćo, da oni koji posjeduju Duha Svetoga vole crkvu Kristovu. Velik je broj različitih darova koje daje Duh Sveti za svakodnevni život, a vi možda nemate ni jedan od njih. međutim, ako ljubite, ne možete reći da nemate ništa. Ako ljubite zajedništvo, što god netko posjedovao, posjeduješ i ti. Odagnaj zavist iz svog srca, sve što je moje bit će i tvoje; ako se oslobodimo osjećaja zavisti, sve što je tvoje bit će i moje. Zavist dijeli, zdravlje ujedinjuje. Međutim, imam Duha Svetoga ako ljubim Crkvu, a ljubim je ako sam u njenom jedinstvu i milosrđu. Ako si milosrdan, imat ćeš sve. bez milosrđa ma što god imao; beskorisno je. A kako milosrđe ovisi o Duhu Svetom, poslušaj što apostol kaže: “Ta ljubav je Božja razlivena u srcima našim po Duhu Svetom koji nam je dan!” (Rim 5,5)
(Tumačenje Evanđelja po Ivanu 32,8)

IZ UČENJA CRKVE
Može se reći kako je u Duhu Svetom skroviti život trojedinoga Boga postao potpuni dar, prelijevanje ljubavi među Božanskim Osobama koja se u Duhu Svetom pokazuje kao dar. Upravo je Duh Sveti osobno iskazivanje tog sebe davanja i ljubavi. On je osoba – ljubav, on je osoba – dar. U njemu imamo neumorno blago stvarnosti i neopisivo produbljenje koncepta Božanske Osobe, koju nam samo Božansko otkrivenje može posvjestiti. Dah božanskog života, Duh Sveti, se na najjednostavniji i najuobičajeniji način iskazuje i osjeća u molitvi. Lijepo je i korisno znati da gdje god na svijetu se ljudi sastaju u molitvi Duh Sveti je s njima, živi dah molitve. Lijepo je i korisno prepoznati da je prisutnost i djelatnost Duha Svetog jednaka molitvama prikazanim širom svijeta u prošlosti, sada i u buduće. Duh Sveti je dar koji u čovjekovo srce ulazi s molitvom. U molitvi on se prvenstveno iskazuje kao pomoć u našim slabostima. Naša teška vremena vape za molitvom.
(Ivan Pavao II – Enciklika Dominumet Vivificantem 10,65)

MOLITVA LITANIJA
Plod Duha je ljubav,…………Izmoli je (ga) za nas!
ti si ju Rito iskusila.
Plod Duha je mir,
ti si ga Rito iskusila.
plod Duha je radost,
ti si ju Rito iskusila.
Plod Duha je strpljivost,
ti si ju Rito iskusila.
Plod Duha je praštanje,
ti si ga Rito iskusila.
Plod Duha je čistoća,
ti si ju Rito iskusila.
Plod Duha je vjernost,
ti si ju Rito iskusila.
Plod Duha je samostega,
ti si ju Rito iskusila.
Plod Duha je nada,
ti si ju Rito iskusila.
Oče naš……

ZAVRŠNA MOLITVA
Bože, izvore svakog zajedništva,nitko od nas nema što dati svojoj braći a da prije toga ne razgovara s Tobom; daj nam svoga Duha, savezu savršena zajedništva da nas preobliči u novo čovještvo, slobodno i sjedinjeno u tvojoj ljubavi. Po Kristu Gospodinu našemu. Amen.

DJELO OBRAĆENJA
Ispitaj svoj stav prema molitvi: koliko vremena u danu posvećuješ molitvi i na koji način moliš. Češće se obraćaj Duhu Svetom kako bi te poučio molitvi.

U ime Oca i Sina i Duha Svetog. Amen.

OSMI ČETVRTAK 30.3.

Otajstva crkve

U ime Oca i Sina i Duha Svetog. Amen.

IZ BIBLIJE
Doista, kao što je tijelo jedno i ima dosta udova, a svi udovi tijela iako mnogi, jedno su tijelo – tako i Krist. Ta u jednom Duhu svi smo jedno tijelo kršteni. .A vi ste tijelo Kristovo i pojedinačni udovi. (Kor 12,12-13;27)

HIMAN DUHU SVETOM
O, dođi, Stvorče, Duše Svet
Pohodi duše vjernika,
Poteci višnjom milosti,
U grudi štono stvori ih!

Zapali svjetlo u srcu,
zadahni dušu ljubavlju,
U nemoćima tjelesnim
Potkrepljuj nas bez prestanka!

Sva slava Ocu vječnomu
I uskrslomu Sinu mu,
sa Tješiteljem Presvetim
Nek’ bude sada i uvijeke! Amen


IZ ŽIVOTA SVETE RITE
U doba Rite kršćanska zajednica je bila teško podijeljena raskolom, velikom unutarnjom podjelom koja je dovela do izbora dvaju pa čak i triju papa istovremeno, sa zahtjevom svakog od njih da bude zakoniti Petrov nasljednik. U pozadini svega toga bila je borba kraljeva i kneževa za prevlast, borba bez obzira i bez milosti. Sveta Rita je ljubila Crkvu i Svetog Oca te je molila i trpila za njih. Kako bi iskazala tu ljubav u dobi od 70 godina odlučila se pješice uputiti na hodočašće u Rim. Sv Rita nas uči da svoje pripadanje vjeri u Isusa nikad ne dijelimo od svog pripadanja Crkvi, jer su Isus i Crkva jedno tijelo. Crkva uvijek ima potrebu za obraćenjem, ali je isto tako, neraskidivo vezana za Krista koji ju je ljubio i posvetio svojom krvlju.

MOLITVA SV RITI
Pozdravljam te sv. Rito, posudo ljubavi,
ženo mira i uzore svih kreposti, vjerna Isusova učenice.
Svetice obitelji i oprosta
Pomozi nam vjerovati da je Bogu sve moguće
I priteci nam u pomoć u svakoj potrebi. Amen.

IZ SPISA SVETOG AUGUSTINA
Radujmo se i zahvalimo Bogu. Ne samo jer smo kršćani već i jer smo postali sami Krist. Razumijete li to, braćo? Spoznajete li milosti koju je Bog izlio na vas? Divite se i radujte, postali smo Krist! Ako je Krist glava, a mi udovi, cijelog čovjeka čine on i mi. Punina Krista su glava i udovi. Što predstavlja glava i udovi? Krista i Crkvu. Možemo svojatati ovu povlasticu jer Krist je po apostolu obećao: “A vi ste tijelo Kristovo, i pojedinačno i udovi.” (1 Kor 12,17) nije se želio odvojiti od nas, ali se nije ni stopio s nama, dapače, bio nam je daleko. Jer može li biti veće udaljenosti nego između stvorenja i stvoritelja, između boga i čovjeka, između pravde i nepravde, između vječnosti i smrtnog stvorenja?…I na koji je način došao do točke kada je bio poput nas, a mi poput njega?
Riječ je tijelom postala i prebivala među nama.
(Tumačenje Evanđelja po Ivanu 21,8-9)
IZ UČENJA CRKVE
Krist i Crkva jesu, dakle, “čitav Krist”. Crkva je s Kristom jedno. Sveci imaju vrlo živu svijest tog jedinstva. Jedinstvo Krista i Crkve, Glave i udova Tijela, uključuje i razlikovanje obiju stvarnosti u osobnom odnosu. Taj je vidik često izražen slikom zaručnika i zaručnice. tema Krista, Zaručnika crkve, bila je od proroka pripravljena i od Ivana krstitelja naviještena. Gospodin se sam označio “Zaručnikom” (Mk 2,19). Apostol predstavlja Crkvu i svakog vjernika, tj. ud njihova tijela, kao Zaručnicu, “zaručenu” Kristu Gospodinu” da je posveti” (Ef 5,26), koju je vječnim savezom sebi pridružio i o kojoj se ne prestaje brinuti kao o svom vlastitom Tijelu. (KKC 795,796)

MOLITVA LITANIJA
Za mir u obiteljima………………….Sv. Rito, zagovaraj nas!
Za ozdravljenje bolesnih
Za zaštitu djece
Za vedrinu starosti
Za izbore mladih
Za vjernost bračnih drugova
Za poslanje roditelja
Za složnost posvećenih osoba
Da budemo sposobni praštati
Da budemo snažni u trpljenju
Da dobro izvršavamo svoje obveze
Da vjerujemo u pobjedu dobra
Da izgradimo bolji svijet
Da širimo Evanđelje
Da živimo u svetosti
Oče naš…

ZAVRŠNA MOLITVA
Bože Stvoritelju i Oče, koji nanovo sjedinjuješ zalutale i paziš ih u jedinstvu, dobrostivo pogledaj na stado svoga Sina kako bi oni koji su posvećeni jednim Krštenjem oblikovali jednu jedinu obitelj vezom ljubavi i prave vjere. Po Kristu i Gospodinu našem. Amen.

DJELO OBRAĆENJA
Zahvali Gospodinu što te pozvao da budeš dijelom Crkve. Izbjegavaj loše govoriti o Papi i biskupima. Širi novine i časopise te druga sredstva priopćavanja, koja uvažavaju i populariziraju Crkvu.

U ime Oca i Sina i Duha Svetog. Amen.

DEVETI ČETVRTAK 6.4.

Svi su pozvani na svetost

U ime Oca i Sina i Duha Svetoga. Amen.

IZ BIBLIJE
Kao što je svet Onaj koji vas pozva, i vi budite sveti u svemu življenju. Ta pisano je: Budite sveti jer sam ja svet.
(1Pt 1,15-16)

HIMAN DUHU SVETOM
O, dođi, Stvorče, Duše Svet
Pohodi duše vjernika,
Poteci višnjom milosti,
U grudi štono stvori ih!

Zapali svjetlo u srcu,
zadahni dušu ljubavlju,
U nemoćima tjelesnim
Potkrepljuj nas bez prestanka!

Sva slava Ocu vječnomu
I uskrslomu Sinu mu,
sa Tješiteljem Presvetim
Nek’ bude sada i uvijeke! Amen


IZ ŽIVOTA SVETE RITE
Najprivlačnija osobina sv. Rite jest činjenica da je ona bila kćer, supruga i majka, udovica i časna sestra, a da je u svim tim tako različitim položajima vodila sveti život u molitvi i u malim i velikim stvarima života. Lako je, stoga, osjetiti njeno razumijevanje i pomoć. Baš ta osobina čini Ritu velikom navjestiteljicom Evanđelja u današnjem svijetu. Ona nas uči da su svi krštenici pozvani na svetost i da svetost nije raskoš povlaštenih već najdublja žudnja ljudskog srca i najuzvišenije poslanje naše slobode.

MOLITVA SV RITI
Pozdravljam te sv. Rito, posudo ljubavi,
ženo mira i uzore svih kreposti, vjerna Isusova učenice.
Svetice obitelji i oprosta
Pomozi nam vjerovati da je Bogu sve moguće
I priteci nam u pomoć u svakoj potrebi. Amen.

IZ SPISA SVETOG AUGUSTINA
Krist je rekao svima, bez razlike: “Hoće li tko za mnom, neka se odrekne samog sebe.” (Mt 16,24). Ovo se ne odnosi samo na djevice, neudane i udovice ili na redovnice i neoženjene ili na kler već na cijelu crkvu, cijelo tijelo. Svi članovi su razdijeljeni i raspoređeni prema svojim dužnostima, moraju slijediti Krista. Neka ga slijedi cijela crkva, jedna crkva, zaručnica koja je otkupljena i nagrađena Zaručnikovom Krvlju. Tu mjesto nalaze i umjerenost udovica, ali i bračna i djevičanska krijepost. Neka svi članovi crkve ljube samo jednoga koji ne razočarava, griješi ili vara. (Rasprave 96,1.4.9)

IZ UČENJA SVETE CRKVE
Svi su u Crkvi pozvani na svetost, bilo da pripadaju hijerarhiji, bilo da ona njima upravlja, prema riječima Apostola: ”Ovo je Božja volja, vaše posvećenje”…. Kristovi sljedbenici, pozvani od Boga ne po svojim djelima, nego po odluci i milosti Njegovoj i opravdani u Isusu Gospodinu, postali su po krštenju vjere uistinu Božja djeca i dionici božanske naravi i zato uistinu sveti. Oni dakle moraju uz Božju pomoć živeći držati i usavršavati svetost koju su primili. Apostol ih opominje da žive “kako se pristoji svetima” (Ef 5,13)….

Svima je, dakle, jasno da su svi vjernici, bilo kojeg staleža i stepena, pozvani na potpuni kršćanski život i na savršenu ljubav. Po toj se svetosti i u zemaljskom društvu promiče humaniji način života.
( II. Vat. sabor – Lumen Gentium 39.40)

MOLITVA LITANIJA
Za mir u obiteljima………………….Sv. Rito, zagovaraj nas!
Za ozdravljenje bolesnih
Za zaštitu djece
Za vedrinu starosti
Za izbore mladih
Za vjernost bračnih drugova
Za poslanje roditelja
Za složnost posvećenih osoba
Da budemo sposobni praštati
Da budemo snažni u trpljenju
Da dobro izvršavamo svoje obveze
Da vjerujemo u pobjedu dobra
Da izgradimo bolji svijet
Da širimo Evanđelje
Da živimo u svetosti
Oče naš…

ZAVRŠNA MOLITVA
O Bože, Oče naš, Tvoje je ime sveto nad svim narodima i čeka da bude posvećeno u našem životu. Pošalji svoga Duha na nas, u Crkvi tvoga Sina, učini trajnim sakramentom Tvoje svetosti kako bi te svi ljudi slavili. Po Kristu Gospodinu našem. Amen.

DJELO OBRAĆENJA
Odredi da će marljivo izvršavati svoje svakodnevne obveze (studij, profesionalnu djelatnost, kućanske poslove) i poželi male svakodnevne stvari živjeti na sveti način. Ne stidi se pred drugima pokazati da si kršćanin.

U ime Oca i Sina i Duha Svetog. Amen.

DESETI ČETVTRAK 13.4.

Ženidba

U ime Oca i Sina i Duha Svetoga. Amen.

IZ BIBLIJE
Pristupe mu tada farizeji pa, da ga iskušaju kažu: “Je li dopušteno otpustiti ženu s kojeg god razloga?” On odgovori: “Zar niste čitali: Stvoritelj od početka muško i žensko stvori ih i reče :Stoga će čovjek ostaviti oca i majku da prione uza svoju ženu; i dvoje njih bit će jedno tijelo. Što, dakle, Bog združi, čovjek neka ne rastavlja.” (Mt 19,3-6)

HIMAN DUHU SVETOM
O, dođi, Stvorče, Duše Svet
Pohodi duše vjernika,
Poteci višnjom milosti,
U grudi štono stvori ih!

Zapali svjetlo u srcu,
zadahni dušu ljubavlju,
U nemoćima tjelesnim
Potkrepljuj nas bez prestanka!

Sva slava Ocu vječnomu
I uskrslomu Sinu mu,
sa Tješiteljem Presvetim
Nek’ bude sada i uvijeke! Amen


IZ ŽIVOTA SVETE RITE
Sv je Rita bila udana. Tu je važnu odluku donijela pod odlučujućim utjecajem svojih roditelja. Njen muž Paolo bio je nagle naravi i lako bi se razljutio. Rita ga je prihvatila sa svim njegovim manama i vrlinama te ga je iskreno voljela. Ostala mu je vjerna u svim okolnostima i brinula se o njemu kako samo možemo zamisliti. Snagom duše, ljupkošću i molitvom približila ga je Bogu. Ritin je brak bio razoren nasiljem i mržnjom. Postala je udovicom jer je Paolo bio ubijen. I u toj je okolnosti znala živjeti mirno i hrabro. Sv je Rita velika učiteljica koja sve zaručene i vjenčane uči da svoju ljubav žive u skladu s učenjem Evanđelja i sv. Crkve.

MOLITVA SV RITI
Pozdravljam te sv. Rito, posudo ljubavi,
ženo mira i uzore svih kreposti, vjerna Isusova učenice.
Svetice obitelji i oprosta
Pomozi nam vjerovati da je Bogu sve moguće
I priteci nam u pomoć u svakoj potrebi. Amen.

IZ SPISA SV AUGUSTINA
Meditirajte na tekst u kojem sv Augustin govori o odnosu njegove majke Sv Monike i njenog muža Patricija. Sv Rita je imala isto iskustvo.
Kad je dorasla do udaje dadoše je mužu kojem je služila kao gospodaru i nastojala ga pridobiti za sebe, govoreći mu o Tebi svojim krjeposnim životom. Po njemu si je Ti činio lijepom te ju je muž s poštovanjem ljubio i divio joj se. Bračnu je nevjeru tako podnosila da nije o toj stvari nikada imala s mužem ni jedne prepreke. Čekala je, naime, da se u njega spusti Tvoje milosrđe pa da postane čist kad uzvjeruje u tebe. Bio je on osim toga sad izvanredno dobar, sad opet žestok u srdžbi, ali ona je znala ne protiviti se rasrđenom mužu i to ne samo činom, nego ni riječju. Kad bi se on već stišao i umirio pa joj se učinilo da je zgodno, ona bi mu izložila razloge svoga postupka ako je on slučajno bio nepromišljeno rasrđen. Napokon, kada su mnoge ugledne gospode, kojima su muževi bili blaže ćudi nego njezin, nosile čak tragove udaraca na nagrđenom licu pa su u povjerljivim razgovorima okrivljivale život i kao u šali znala im je spominjati; od kad su čule čitanje njenog ženidbenog ugovora, trebale su se shvatiti kao sredstvo kojim su postale sluškinje; zato neka misle na svoj položaj i neka se ne dižu protiv svojih gospodara. One su se, znajući kako divlje muža podnosi čudile što se nikad nije čulo niti opazilo po ikakvu znaku da je Patricije tukao svoju ženu ili da bi zbog kućne svađe bili u neslozi među sobom jedan jedini dan. Kad su je povjerljivo pitale kako to može biti, ona bi im kazivala svoj postupak koji sam gore spomenuo. Koje su se u nju ugledale, zahvaljivale su joj kad su iskusile blagodat toga postupka, a koje nisu poslušale, trpjele su i dalje u svom podložnom stanju.
(Ispovijesti 9,19)

IZ UČENJA SVETE CRKVE
Bračna ljubav uključuje potpunost; u koju su uključeni svi elementi osobnosti od tjelesnog izgleda i instinkta, osjećaja i sjetilnosti do duhovnih aspiraciji i volje. Ona teži dubokom ljudskom jedinstvu koje nadilazi jedinstvo tijela, čineći jedno srce i jednu dušu. Ovakav intimni odnos podrazumijeva potpunu vjernost supružnika i neraskidivost njihovog jedinstva što je na njihovu uzajamnu radost, a i za dobro njihove djece. Osnovna zadaća Crkve je u snažnoj reafirmaciji doktrine o neraskidivosti braka, neophodno je potvrditi, svima onima koji smatraju preteškim ili nemogućim vezati se čitav život za jednu osobu li su zatočeni u okruženju koje odbija neraskidivost braka i otvoreno ismijava odluku supružnika na vjernost, da konačna priroda bračne ljubavi leži u Kristu i iz Njega crpi jakost. Najvažnija zadaća kršćanskih parova našeg vremena je svjedočiti o neprocjenjivoj vrijednosti neraskidivosti bitaka i vjernosti.
(Ivan Pavao II – Enciklika Familiaris Consorcio 13,21)

MOLITVA SV RITI
Pozdravljam te sv. Rito, posudo ljubavi,
ženo mira i uzore svih kreposti, vjerna Isusova učenice.
Svetice obitelji i oprosta
Pomozi nam vjerovati da je Bogu sve moguće
I priteci nam u pomoć u svakoj potrebi. Amen.

Oče naš…

ZAVRŠNA MOLITVA
Sveti Oče, svemogući i vječni Bože, hvalimo Te i slavimo jer si nam u savezu muškarca i žene dao živuću sliku Kristove ljubavi prema svojoj Crkvi, a u sakramentu vjenčanja objavio neiskazivo otajstvo svoje ljubavi koja je vječna u Kristu i po Duhu Svetomu. Amen.

DJELO OBRAĆENJA
Tijekom tjedna odreci se nekog obroka ili neke potrebne kupovine, a ušteđeni novac daruj u župni Caritas.

U ime Oca i Sina i Duha Svetog. Amen.

JEDANAESTI ČETVRTAK 20.4.

Obitelj

U ime Oca i Sina i Duha Svetog. Amen

IZ BIBLIJE
Djeco, slušajte svoje roditelje u Gospodinu jer je to pravedno. Poštuj oca svoga i majku – to je prva zapovijed s obećanjem da ti bude dobro i da dugo živiš na zemlji. A vi, očevi, ne srdite djece svoje, nego ih odgajajte sa stegom i urazumljivanjem Gospodnjim! (Ef 6,1-4)

HIMAN DUHU SVETOM
O, dođi, Stvorče, Duše Sveti
Pohodi duše vjernika,
Poteci višnjom milosti,
U grudi štono stvori ih!

Zapali svjetlo u srcu,
zadahni dušu ljubavlju,
U nemoćima tjelesnim
Potkrepljuj nas bez prestanka!

Sva slava Ocu vječnomu
I uskrslomu Sinu mu,
sa Tješiteljem Presvetim
Nek’ bude sada i uvijeke! Amen

IZ ŽIVOTA SVETE RITE
Sveta Rita je imala dva sina. Njima i suprugu Paolu potpuno se posvetila. Osobitu je pozornost posvetila poučavanju svojih sinova evanđeoskim vrijednostima bratske ljubavi, praštanja, mira i služenja. Nažalost, muž joj nije pomogao u tom odgoju. Rita je iskusila sve radosti i patnje, zadovoljstva i brige majke za zdravlje, razvoj, obrazovanje, odgoj i uspjeh svoje djece. Nakon Paolova ubojstva, Rita je proživjela dramu videći kako njeni sinovi napuštaju sve njene pouke i povode se za idejama i ponašanjem sredine, prijatelja i rodbine. Sv Rita uči roditelje da budu odgajatelji osobnim primjerom, riječju i molitvom te da ljube svoju djecu u svjetlu vjere u Boga i njegova obećanja. Kad su Giangiacomo i Paolomaria odlučili počiniti ubojstvo kako bi osvetili oca, donijela je hrabru, a za naše poimanje i uznemirujuću odluku. Zamolila je Boga da im radije oduzme živote nego da ih vidi uprljane krvlju. Time nas podsjeća na riječi Evanđelja: “Tko ljubi sina ili kćer više nego mene, nije me dostojan.” (Mt 10,37)

MOLITVA SV RITI
Pozdravljam te sv. Rito, posudo ljubavi,
ženo mira i uzore svih kreposti, vjerna Isusova učenice.
Svetice obitelji i oprosta
Pomozi nam vjerovati da je Bogu sve moguće
I priteci nam u pomoć u svakoj potrebi. Amen.

IZ SPISA SVETOG AUGUSTINA
Meditiranje o tekstu u kojem sv. Augustin opisuje životne okolnosti svoje majke sv. Monike.
Ispočetka je njezina svekrva bila protiv nje, jer su joj svašta došaptavale zle sluškinje, ali ih je ona pridobila svojim popuštanjem te ustrajnom strpljivošću i blagošću, tako da je ona sama od sebe svome sinu odavala smutljive jezike sluškinja zbog kojih je između nje i snahe bio potkopan kućni mir i tražila je za njih kaznu. Gdje su se duše nalazile u međusobnoj svađi i sukobu, ona bi ih nastojala pomiriti. Poslušala bi s jedne i s druge strane mnoge izljeve gorčine protiv one druge strane kako ih običava rigati nadut i neobuzdan razdor, gdje ju pred nazočnom prijateljicom u ubjedljivim razgovorima iskaljuje nepromišljena mržnja na nenazočnu prijateljicu, ali nijednoj nije ništa odavala o drugoj osim onog što je moglo pridonijeti njihovom pomirenju. Meni bi se taj dar činio malenim da nisam, nažalost, iskusio kako bezbroj ljudi pod utjecajem neke strane, veoma proširene kuge grijeha ne samo izdaju srditim neprijateljima što su rekli njihovi srediti neprijatelji, nego još dodaju i ono što nisu rekli. Bila je također sluškinja slugu tvojih: Tko god ju je od njih poznavao, mnogo je u njoj hvalio, častio, ljubio Tebe, jer je osjećao Tvoju prisutnost u njezinu srcu, što su svjedočili plodovi njene sveta života. Bijaše, naime žena jednog muža. Kućom svojom je pobožno upravljala, dobra su djela svjedočila za nju. (1Tim 5,9) Svoje je sinove odgajala rađajući ih toliko puta koliko ih je puta vidjela kako se okreću od Tebe. (Prema Ispovijesti 9,20-22)

IZ UČENJA CRKVE
Obitelj, zasnovana na davanju života ljubavlju, je zajednica osoba: muža i žene, roditelja i djece, rodbine. Njena prva zadaća je živjeti u vjernosti zajedništva. Ovo zajedništvo je ukorijenjeno u prirodnim krvnim vezama, a raste do osobnog ljudskog savršenstva sa zrijanjem, produbljivanjem i obogaćivanjem duhovnih veza. Svi članovi obitelji, svaki prema svojim darovima, imaju milost i odgovornost iz dana u dan graditi obitelj “školom dublje ljudskosti” u kojoj su briga i ljubav za malene, bolesne i stare, gdje se uzajamno služenje susreće svaki dan i gdje se dijeli sve pa i sreća i tuga.
(Ivan Pavao II – Enciklika Familiaris Consorcio 18.21)

MOLITVA SV. RITI
Pozdravljam te sv. Rito, posudo ljubavi,
ženo mira i uzore svih kreposti, vjerna Isusova učenice.
Svetice obitelji i oprosta
Pomozi nam vjerovati da je Bogu sve moguće
I priteci nam u pomoć u svakoj potrebi. Amen.

ZAVRŠNA MOLITVA
Bože, Oče, koji si nam u Svetoj Obitelji Isusa, Josipa i Marije dao pravi uzor života, daj da u našim obiteljima cvatu iste krijeposti i ista ljubav kako bi združeni u tvome domu mogli uživati vječno blaženstvo. Amen.

DJELO OBRAĆENJA
Manje vremena provodite pred televizorom, a više pozornosti obratite članovima svoje obitelji i njihovim potrebama. Dogovorite se s ukućanima da ćete gasiti televizor tijekom zajedničkog objeda. Kad zajedno blagujete, prije sjedanja za stol izmolite Oče naš i Zdravo Marijo.

U ime Oca i Sina i Duha Svetog. Amen.

DVANAESTI ČETVRTAK 27.4.

Posvećeni život

U ime Oca i Sina i Duha Svetog. Amen.

IZ BIBLIJE
Na to reče Petar: “Evo, mi ostavismo svoje i pođosmo za tobom.” Isus im reče: “Zaista, kažem vam, nema ga tko bi ostavio kuću ili ženu ili braću ili roditelje ili djecu poradi kraljevstva Božjeg, a da ne bi primio mnogostruko već u ovom vremenu, i u budućem vijeku život vječni.” (Lk 18,28-30)

HIMAN DUHU SVETOM
O, dođi, Stvorče, Duše Svet
Pohodi duše vjernika,
Poteci višnjom milosti,
U grudi štono stvori ih!

Zapali svjetlo u srcu,
zadahni dušu ljubavlju,
U nemoćima tjelesnim
Potkrepljuj nas bez prestanka!

Sva slava Ocu vječnomu
I uskrslomu Sinu mu,
sa Tješiteljem Presvetim
Nek’ bude sada i uvijeke! Amen

IZ ŽIVOTA SVETE RITE
Sveta Rita je postala sestra augustinka u dobi od 36 godina u samostanu Sv Marije Magdalene u Casci. 40 je godina predano Bogu služila zaručničkom, nedjeljivom i vjernom ljubavlju. Pravilo Sv Augustina, koje je izabrala, propisuje ideal stvaranja bratske zajednice ljubavi do točke kada svi postanu jedno srce i jedna duša u službi Boga. Ta karizma, ostvarena još u prvim kršćanskim zajednicama (Dj 2,42-48) zahtjeva, prema Sv Augustinu, pročišćenje srca od svake sebičnosti, dinamičan molitveni život te veliku poniznost i predanost. Sveta je Rita u potpunosti ostvarila taj evanđeoski i augustijanski ideal. Sv Rita nas uči da je za izabranu osobu i za čitavu Crkvu, posvećeni život veliki dar Božji. To je dar koji nas ne ponizuje i ne rastužuje, a ne čini nas ni nezadovoljnima; naprotiv, živeći u vjeri, oslobađa mir, zrelost i trajna dobra djela i služenja. Sv Rita koja je postala časna sestra nakon što je bila žena, majka i udovica, uči nas da različite pozive znamo, u duhu zajedništva i suodgovornosti, spojiti u jedinstveno poslanje naviještanja i svjedočenja Evanđelja ljubavi.

MOLITVA SV. RITI
Pozdravljam te sv. Rito, posudo ljubavi,
ženo mira i uzore svih kreposti, vjerna Isusova učenice.
Svetice obitelji i oprosta
Pomozi nam vjerovati da je Bogu sve moguće
I priteci nam u pomoć u svakoj potrebi. Amen.

IZ SPISA SVETOG AUGUSTINA
Bitni razlog zbog kojeg ste se okupili je anonimno živjeti u zajedničkom domu i težiti Bogu u zajedništvo misli i srca. Nikad ne recite “ovo je moje”, nego nek’ sve među vama bude zajedničko. Živite anonimno u skladu, častite Boga jer ste postali njegov hram. Neka nitko ne radi za sebe. Sve zadaće obavljajte marljivo i predano. Uvijek za zajedničko dobro. Naime, milosrđe koje je opisano riječima, ne traži vlastite prednosti, trebalo bi shvatiti na način da sve potrebe zajednice stoje ispred osobnih potreba. S vremenom ćete kod sebe uočiti napredak. Neka vam Bog dopusti držati se ovih pravila kao osobama zaljubljenim u duhovnu ljepotu koje luče Kristov miris kroz tvoju svetu sveprisutnost, ne kao sluge pod zakonom već kao slobodni ljudi u milosti. (Pravila Sv Augustina 3-4,9.31.48)

IZ UČENJA SVETE CRKVE
Bog je ljubav i u sebi živi On živi otajstvenu ljubav zajedništva. Stvarajući ljudsku vrstu na svoju sliku i stalno je održavajući, Bog je u ljudskost muškarca i žene upisao poziv, a time i sposobnost i odgovornost, ljubavi i zajedništva. Stoga je ljubav osnovni i prirodni poziv svakog čovjeka.

Kršćansko otkrivenje razlučuje dva osobita načina ostvarenja poziva ljubavi: u braku i u djevičanstvu ili celibatu. Brak i djevičanstvo ili celibat su dva načina izražavanja i življenja otajstva Božjeg saveza sa čovjekom. Djevičanstvo ili celibat ne mogu postojati ako se ne poštuje brak, a samoodricanje od spolnosti gubi svoj smisao kada se ljudska spolnost prestane smatrati velikim darom Stvoritelja. Djevičanstvo ili celibat, otvarajući srca na jedinstven način i govoreći žarčom ljubavlju za Boga, svjedoče za kraljevstvo Božje koje je od neprocjenjive i jedine konačne vrijednosti. Uprkos odricanja od tjelesne plodnosti, osobe u celibatu putuju duhovno plodne, očevi i majke, mnogih stvarajući obitelji u skladu s Božjim planom. Kršćanski parovi, stoga, mogu od osoba u celibatu očekivati dobar primjer i svjedočanstvo vjernosti svom pozivu do smrti.
(Ivan Pavao II – Enciklika familiaris Consortio 14,16)

MOLITVA SV. RITI
Pozdravljam te sv. Rito, posudo ljubavi,
ženo mira i uzore svih kreposti, vjerna Isusova učenice.
Svetice obitelji i oprosta
Pomozi nam vjerovati da je Bogu sve moguće
I priteci nam u pomoć u svakoj potrebi. Amen.

ZAVRŠNA MOLITVA
O Bože, Ti si nam u svome Sinu, kojeg si učinio čovjekom, sve rekao i sve dao. Budući da u planu svoje providnosti trebaš i osobe koje će Te naviještati te ostaješ nijem bez našeg glasa, učini nas glasnicima i svjedocima riječi spasenja. Po Kristu Gospodinu našem. Amen.

DJELO OBRAĆENJA
Odreci se kupovine nečega (sladoleda, kave, cigareta, parfema…), a ušteđeni novac daruj za misije.

U ime Oca i Sina i Duha Svetog. Amen.

TRINAESTI ČETVRTAK 4.5.

Žene i njihovo poslanje

U ime Oca i Sina i Duha Svetoga. Amen.

IZ BIBLIJE
Po suboti, u osvit prvog dana u tjednu, dođe Marija Magdalena i druga Marija pogledati grob. Kad im eto Isusa u susret! Reče im: “Zdravo!” One polete k njemu, obujme mu noge i ničice mu se poklone. Tada im Isus reče: “Ne bojte se. Idite, javite mojoj braći da pođu u Galileju. Ondje će me vidjeti.” (Mt 28,1.9-10)

HIMAN DUHU SVETOM
O, dođi, Stvorče, Duše Svet
Pohodi duše vjernika,
Poteci višnjom milosti,
U grudi štono stvori ih!

Zapali svjetlo u srcu,
zadahni dušu ljubavlju,
U nemoćima tjelesnim
Potkrepljuj nas bez prestanka!

Sva slava Ocu vječnomu
I uskrslomu Sinu mu,
sa Tješiteljem Presvetim
Nek’ bude sada i uvijeke! Amen


IZ ŽIVOTA SVETE RITA
Sv Rita je uistinu pravi lik žene. Žalosne okolnosti koje je proživjela i kao djevojka i kao žena i udovica mogle su oskvrnuti njenu ženstvenost. Naprotiv, snagom koja proizlazi iz Isusova pashalnog otajstva smrti i uskrsnuća, Rita je svježom očuvala ljepotu svoje ženstvenosti. Zbog raznolikosti proživljenih iskustava, ona je i privlačan primjer i idealno uporište ženama različitih dobi i položaja. Sv Rita naviješta ženama evanđelje slobode, slobode da budu ono što jesu, da brane dostojanstvo soje i onih koji su slabiji i sami. Sv Rita naviješta evanđelje unutarnjeg života i podsjeća svaku ženu da bez njega nema slobode, a da prolazne stvari lako zavode srca čineći nas robovima. Sv Rita poučava svaku ženu evanđelju služenja jer samo onaj tko izgubi svoj život poradi ljubavi, uistinu će ga naći. Sv Rita želi pomoći svakoj ženi staviti se u službu glavnih ideja čovječnosti: mira i opće suradnje, ekumenizma i međureligijskog dijaloga, obrane života i obitelji.

MOLITVA SV. RITI
Pozdravljam te sv. Rito, posudo ljubavi,
ženo mira i uzore svih kreposti, vjerna Isusova učenice.
Svetice obitelji i oprosta
Pomozi nam vjerovati da je Bogu sve moguće
I priteci nam u pomoć u svakoj potrebi. Amen.

IZ SPISA SVETOG AUGUSTINA
Ljudski spol je sastavljen od muškog i ženskog. Da Krist, kada je postao čovjekom, nije rođen od žene, žene bi izgubile svaki nadu u spasenje. U sjećanju na svoj prvi grijeh, jer žena je zavela prvog muškarca, žene su mislile da ni u Kristu nema nade. Ali Krist jer na zemlju došao kao muškarac, kojeg je rodila žena, došao je utješiti žene. U priznanju svojih grijeha oba spola mogu vidjeti svoje dostojanstvo i nadu spasenja. Žena je, postavši Kristova majka, poništila grijeh kojeg je počinila zavevši muškarca. U raju je žena prva svom mužu najavila smrt. Žene su prve navijestile i spasenje Crkve. Apostoli jesu prvi navijestili Kristovo uskrsnuće poganima, ali njih su o tome izvijestile žene. Zato, nitko ne može okriviti Krista jer ga je rodila žena, spol po kojem se Spasitelj nije mogao okaljati i kojeg je uzvisio stvoritelj. (Rasprave 51,2-3)

IZ UČENJA SVETE CRKVE
Muško i žensko stvoreni su, to jest Bog ih je tako htio: s jedne strane, u savršenoj jednakosti, ukoliko su ljudske osobe, a s druge strane, svatko u svome bitku kao muško i žensko. “Biti muško” i “biti žensko” jest nešto dobro što Bog hoće: muškarac i žena imaju neuništivo dostojanstvo koje im neposredno dolazi od Boga njihova Stvoritelja. Muškarac i žena s istovjetnim dostojanstvom “na sliku Božju”. Svojim “biti muško” i “biti žensko” odražavaju Stvoriteljevu mudrost i dobrotu. Bog nikako nije na sliku čovječju: nije niti muško niti žensko. Bog je čisti duh, u kojem stoga nema razlike spolova. Ali “savršenstvo” muškog i ženskog odražavaju nešto od beskonačnog Božjeg savršenstva, tj. nešto majčinskoga ili očinskoga ili supružničkoga. Budući da su stvoreni jedno za drugo, Bog hoće da muž i žena budu jedno za drugo. Stvorio ih je za osobno zajedništvo u kojem može biti “pomoć” drugome, jer su isti mah kao osobe jednaki (“kost od mojih kostiju”), a kao muško i žensko dopunjuju se. (KKC 369.370.372)

MOLITVA SV. RITI
Pozdravljam te sv. Rito, posudo ljubavi,
ženo mira i uzore svih kreposti, vjerna Isusova učenice.
Svetice obitelji i oprosta
Pomozi nam vjerovati da je Bogu sve moguće
I priteci nam u pomoć u svakoj potrebi. Amen.

ZAVRŠNA MOLITVA
Gospodine Bože, daj da prepoznamo dostojanstvo i veličinu žene te da muškarci i žene zajednički grade svijet pravednosti i mira u kojem se pozornost daje najmanjima i najslabijima. Po Kristu Gospodinu našem. Amen.

DJELO OBRAĆENJA
Izbjegavajte gledati i čitati pornografiju. Potrudite se da se u čekaonicama kod frizera, liječnika itd. uklone nemoralni časopisi koji vrijeđaju žensko dostojanstvo. Izbjegavajte svako pretjerivanje kod korištenja parfema i kozmetike.

U ime Oca i Sina i Duha Svetog. Amen.

ČETRNAESTI ČETVRTAK 11.5.

Praštanje

U ime Oca i Sina I Duha Svetoga. Amen.

IZ BIBLIJE
“Nego, velim vama koji slušate i ljubite svoje neprijatelje, dobro činite svojim mrziteljima, blagoslivljajte one koji vas proklinju, molite za one koji vas zlostavljaju. Onomu tko te udari po jednom obrazu pruži i drugi. Budite milosrdni kao što je Otac vaš milosrdan. Praštajte i oprostit će vam se.” (Lk 6,27-29.36.37)

HIMAN DUHU SVETOM
O, dođi, Stvorče, Duše Svet
Pohodi duše vjernika,
Poteci višnjom milosti,
U grudi štono stvori ih!

Zapali svjetlo u srcu,
zadahni dušu ljubavlju,
U nemoćima tjelesnim
Potkrepljuj nas bez prestanka!

Sva slava Ocu vječnomu
I uskrslomu Sinu mu,
sa Tješiteljem Presvetim
Nek’ bude sada i uvijeke! Amen

IZ ŽIVOTA SVETE RITE
Praštanje i ljubav prema neprijateljima jedne su od najljepših pouka svetosti koje nam nudi Sveta Rita. Oprost je bio životni stav njenog srca: dala ga je svom mužu koji je bio nečedan prema njoj. Poklonila ga je svima u svojoj obitelji i izvan nje. Iskazala ga je strpljivošću, smirenošću i gostoljubljivošću, a nadasve molitvom i stvarnim djelima. Kad joj je ubijen muž, sakrila je njegovu krvavu odjeću da njeni sinovi ne bi gajili mržnju i pomišljali na osvetu. Mnogi su šaputali imena ubojica, ali bez sigurnog dokaza ona nije htjela podizati nikakve optužbe. Njezina je uplašena i gnjevna rodbina smatrala da su i životi njenih sinova u opasnosti zbog ubojičina straha od reakcije na ubojstvo njihova oca. Ali, Rita je govorila neka ne dopuste da prevlada strah te da svi koji vjeruju u Isusovo uskrsnuće mogu ljubiti i živjeti poput Njega. Nakon bolesti i smrti sinova donijela je pomirenje u srca, domove i na ulice. Sv Rita nas uči da je praštanje, kad se proživljava na izvoran način, jedan od najučinkovitijih pusteva za izgradnju mira u obitelji i društvu. Praštanje je obvezatan put za svakoga, tko želi iznutra ozdraviti i ostati zdrav.

MOLITVA SV. RITI
Pozdravljam te sv. Rito, posudo ljubavi,
ženo mira i uzore svih kreposti, vjerna Isusova učenice.
Svetice obitelji i oprosta
Pomozi nam vjerovati da je Bogu sve moguće
I priteci nam u pomoć u svakoj potrebi. Amen.

IZ SPISA SVETOG AUGUSTINA
Bog je s nama napravio savez, dogovor, čvrst ugovor u kojem kaže: “Kako i mi otpuštamo dužnicima našim.” Svi koji pouzdano žele reći “otpusti nama duge naše” iskreno moraju reći i “kako i mi otpuštamo dužnicima našim”. Ako su ove riječi izrečene neiskreno, one gube svoje značenje.

Ponekad čovjek oprosti usnama, ali u srcu i dalje zadrži mržnju,a to čini stoga jer u sebi nema straha Božjega Srdžba je trun, a mržnja je brvno. Često korimo srdite ljude, a u svom srcu gajimo mržnju. Krist nam stoga govori: “Što gledaš trun u oku brata svojega, a brvna u oku svom ne opažaš?” (Mt 7,3)

Zašto trun izraste do brvna? Zato jer se na vrijeme ne iščupa. Kad se srdžba dugo zadrži u srcu, ona se duboko ukorijeni, razvije se i naraste do brvna. Učini poboljšanja, ispravi se. Kad bi se u tvoju kuću naselili štipavci i zmije. S koliko napora bi ih pokušao istrijebiti i dovesti kuću u red? No, ti letiš jarostan i srdžba zrije u tvom srcu, pretvara se u toliku mržnju, a tolika brvna, u štipavce i zmije, a niti ne pokušavaš iščistiti svoje srce, tu “Božju kuću” u sebi? Učini stoga što ti je rečeno “kako i mi otpuštamo dužnicima našim” i zatim s pouzdanjem reci “oprosti nam duge naše”. (Rasprava 58,6.7-7.89)

IZ UČENJA SVETE CRKVE
Bujica milosrđa ne može prodrijeti u naše srce, sve dok ne oprostimo onima koji su nas uvrijedili. Ljubav je, kao i tijelo Kristovo, nedjeljiva: ne možemo ljubiti Boga koga ne vidimo, ako ne ljubimo brata i sestru koje vidimo. Odbijanjem praštanja braći i sestrama naše se srce zatvara i njegova tvrdoća čini ga nepropusnim za milosnu ljubav Očevu.

Prispodoba o nemilosrdnom sluzi, koja zaokružuje Gospodinov nauk o crkvenom zajedništvu, završava ovim riječima: “Tako će i Otac moj nebeski učiniti s vama ako svatko od srca ne oprosti svome bratu” (Mt 18,35) Sve se veže i razvezuje tu u “dubini srca”.

Nije u našoj moći ne osjetiti i zaboraviti uvredu, ali srce koje se predaje Duhu Svetom pretvara ranu u samilost i pročišćava sjećanje okrećući uvredu u zagovor. Kršćanska molitva ide sve do opraštanja neprijateljima. Preobražava učenika uobličujući ga njegovom učitelju. Opraštanje je vrhunac kršćanske molitve; samo srce, usklađeno s Božjom samilošću, može primiti dar molitve. Opraštanje također svjedoči da je ljubav jača od grijeha. Opraštanje je osnovni uvjet pomirenja kako djece Božje s njihovim ocem tako i ljudi međusobno. (KKC 2840, 2843, 2844)

MOLITVA SV. RITI
Pozdravljam te sv. Rito, posudo ljubavi,
ženo mira i uzore svih kreposti, vjerna Isusova učenice.
Svetice obitelji i oprosta
Pomozi nam vjerovati da je Bogu sve moguće
I priteci nam u pomoć u svakoj potrebi. Amen.

Oče naš.

ZAVRŠNA MOLITVA
Oče, Ti snagom Duha djeluješ u najskrovitijim dijelovima srca kako bi se neprijatelji otvorili dijalogu, protivnici izmirili, a narodi susreli u slozi. Oče, po tvom daru iskreno traganje za mirom gasi sve sukobe, ljubav pobjeđuje mržnju, a praštanjem se razoružava osveta. Hvalimo te i slavimo po Kristu Gospodinu našemu. Amen.

DJELO OBRAĆENJA
Tijekom tjedna, pokušaj se sjetiti kome još nisi oprostio (roditeljima, djeci, bračnom drugu, kolegama.) i razlog zbog kojeg ne možeš oprostiti. Potom se ispovjedi i slijedi svećenikov savjet.

U ime Oca i Sina i Duha Svetoga. Amen.

PETNAESTI ČETVRTAK 18.5.

Život poslije smrti

U ime Oca i Sina i Duha Svetog. Amen.

IZ BIBLIJE
Mi znamo da smo iz smrti prešli u život jer ljubimo braću; tko ne ljubi, ostaje u smrti. Bog nam je dao život vječni; taj je život u Sinu Njegovu. Tko ima sina, ima život; tko nema Sina Božjega, nema života. To napisah vama koji vjerujete u ime Sina Božjega da znate da imate život vječni. (1 Iv 3,14; 5,11-13)

HIMAN DUHU SVETOM
O, dođi, Stvorče, Duše Svet
Pohodi duše vjernika,
Poteci višnjom milosti,
U grudi štono stvori ih!

Zapali svjetlo u srcu,
zadahni dušu ljubavlju,
U nemoćima tjelesnim
Potkrepljuj nas bez prestanka!

Sva slava Ocu vječnomu
I uskrslomu Sinu mu,
sa Tješiteljem Presvetim
Nek’ bude sada i uvijeke! Amen


IZ ŽIVOTA SVETE RITE
Sv Rita se često susretala sa zbiljom smrti. Roditelji su joj umrli odmah nakon vjenčanja. Muž Paolo je umro nasilnom smrću nakon 15 godina braka. Sinovi su joj još kao djeca umrli od bolesti. Na razmišljanje nas osobito potiče činjenica da joj je draža bila smrt djece nego da ih vidi ukaljane smrtnim grijehom ubojstva. Sv Rita nas poučava čvrstoj vjeri u zagrobni život, sigurnoj nadi u obećanja besmrtnosti, uskrsnuća i vječnoga života koja nam je dao Gospodin Isus. Poziva svu svoju duhovnu djecu da nadvladaju svaku sumnju te da se stoga bespoštedno bore protiv smrtnoga grijeha, to jest, protiv takvih izbora s kojima umire Božji život u nama i koji nas vode u vječnu smrt. Sv je Rita umrla u dobi od 76 godina, najvjerojatnije 22. svibnja 1457.god. Pošla je radosno u susret smrti, kao na dugo očekivani susret s ljubljenim Isusom, svojim zaručnikom. Ona nas uči kako nadvladati strah od smrti provodeći život u molitvi, ljubavi, dobrim djelima i izvršavanjem svojih svakodnevnih obveza.

MOLITVA SV. RITI
Pozdravljam te sv. Rito, posudo ljubavi,
ženo mira i uzore svih kreposti, vjerna Isusova učenice.
Svetice obitelji i oprosta
Pomozi nam vjerovati da je Bogu sve moguće
I priteci nam u pomoć u svakoj potrebi. Amen.

IZ SPISA SVETOG AUGUSTINA
Svi strahuju od smrti tijela, a svega nekolicina strahuje za dušu. Svi su zabrinuti za smrt tijela koja, prije ili kasnije, treba doći i čine sve ne bi li je izbjegli. Čovjek koji je predodređen umrijeti žestoko se bori za život, dok se čovjek koji je pozvan na život vječni ne trudi izbjegavati grijeh. A ipak, sve što čini da ne umre je uzalud i beskorisno. On samo uspijeva odgoditi, a ne i izbjeći je. S druge strane, ako bi se potrudio ne griješiti zadobio bi život vječni. O, kad bi barem uspjeli potaknuti ljude da zavole život vječni onoliko koliko vole ovaj prolazni!….Tko ne bi bio voljan žrtvovati i najneophodnije stvari, ako bi nastavio živjeti? Kad bi se nekome reklo “Ako ne želiš umrijeti, moraš ploviti”…Bi li slučajno odbio ovo učiniti? Bog nam naređuje odbaciti ispraznosti kako bi živjeli vječno, li mi ga odbijamo poslušati. Oni koji vole zemaljski život, a kojeg ne posjeduju ni kada ni koliko žele, za nas su stalni prijekor. Ipak, mi ne korimo jedan drugog zbog lijenosti i mlakosti u postizanju vječnog života, kojeg ćemo ako želimo, i zadobiti i više ga nećemo izgubiti. s druge strane, sva smrt od koje strahujemo, stići će nas željeli mi to ili ne. (Tumačenje Evanđelja po Ivanu)

IZ UČENJA CRKVE
Zagonetka ljudskog položaja doseže vrhunac pred licem smrti. Ne muči čovjeka samo bol i sve veći rasip tijela nego ga također, dapače još više muči strah od vječne smrti. Svi pokušaju tehnike, ma koliko bili korisni, ne mogu smiriti tjeskobu čovjeka; naime, produženje biološkog trajanja ne može mu utažiti one želje za daljnjim životom koja je neodoljivo ukorijenjena u njegovu srcu. Dok je pred smrću nemoćno svako maštanje, Crkva, poučena Božanskom objavom tvrdi da je Bog stvorio čovjeka za blaženi cilj s onu stranu zemaljske bijede. Štoviše, kršćanska vjera uči da će ta tjelesna smrt, od koje bi čovjek bio pošteđen da nije sagriješio biti jednom pobijeđena. Bog je naime pozvao i poziva čovjeka da čitavim svojim bićem prione uza nj u vječnom zajedništvu nepropadljivog božanskog života. Svakome čovjeku koji razmišlja vjera, predočena solidnim argumentima pruža odgovor, na tjeskobna pitanja o njegovoj budućoj sudbini… Nepoznato nam je vrijeme dovršenja zemlje i čovječanstva, a ne znamo ni način preobrazbe svemira. Prolazi, doduše, vanjski lik ovog svijeta, izobličen grijehom. No poučeni smo da Bog sprema novi stan i novu zemlju u kojima će vladati pravednost i gdje će blaženstvo ispuniti i nadvisiti sve želje za mirom što se rađaju u ljudskom srcu. Tada pošto smrt bude pobijeđena, sinovi će Božji biti u Kristu uskrišeni, i ono što je bilo sijano.
(Pastoralna konstitucija o Crkvi u suvremenom svijetu (GS) 18,39)

MOLITVA LITANIJA
Za mir u obiteljima………………….Sv. Rito, zagovaraj nas!
Za ozdravljenje bolesnih
Za zaštitu djece
Za vedrinu starosti
Za izbore mladih
Za vjernost bračnih drugova
Za poslanje roditelja
Za složnost posvećenih osoba
Da budemo sposobni praštati
Da budemo snažni u trpljenju
Da dobro izvršavamo svoje obveze
Da vjerujemo u pobjedu dobra
Da izgradimo bolji svijet
Da širimo Evanđelje
Da živimo u svetosti
Oče naš…

ZAVRŠNA MOLITVA
Slavimo Te i hvalimo, svemogući i vječni Oče, po Kristu Gospodinu našem. Primivši na sebe našu smrt, On nas je oslobodio smrti i žrtvujući svoj život otvorio nam put u besmrtan život. On je spasenje svijeta, vječni život i uskrsnuće mrtvih. On živi i kraljuje s Tobom i Duhom Svetim u vijeke vjekova. Amen.

DJELO OBRAĆENJA
Ako to već nisi napravio, daj služiti sv. misu za pokojnike u tvojoj obitelji i obiđi grobove svojih dragih. Ne prihvaćaj ponude Jehovinih svjedoka o kraju svijeta; odbaci vjerovanja u “reinkarnaciju” i sve magijske prakse zazivanja mrtvih na spiritističkim seansama, automatske zapise i sl. Znaj da je sve to osuđeno Božjom Riječju.

U ime Oca i Sina i Duha Svetog. Amen.

]]>
josip.muselimovic@gmail.com (medjugorje-info.com) Molitve Thu, 09 Feb 2023 00:10:00 +0100
Popularni glumac pozvao 18,6 milijuna pratitelja na Instagramu na molitvu krunice https://www.medjugorje-info.com/vijesti-iz-svijeta/popularni-glumac-pozvao-18-6-milijuna-pratitelja-na-instagramu-na-molitvu-krunice https://www.medjugorje-info.com/vijesti-iz-svijeta/popularni-glumac-pozvao-18-6-milijuna-pratitelja-na-instagramu-na-molitvu-krunice Poznati glumac iskoristio je priliku i pozvao sve da "ostanu na molitvi".

Američki glumac Mark Wahlberg, osvjedočeni katolik koji je upravo glumio u filmu "Otac Stu", o bivšem boksaču koji postaje katolički svećenik sada je potaknuo svojih više od 18,6 milijuna pratitelja na Instagramu na molitvu krunice, javlja Aleteia.

]]>
U svojoj objavi na Instagramu, Mark Wahlberg—na snimanju—kaže: “Dobivam puno poruka od ljudi koji se mole svaki dan i pronalaze mir; posebice slanjem prekrasnih poruka o molitvi krunice sa mnom na aplikaciji Hallow…” Glumac koristi priliku da pozove svoje milijune pratitelja na Instagramu da “ostanu u molitvi” i mole krunicu s njim u aplikaciji.

Među komentarima na objavu krunice Marka Wahlberga ima mnogo zahvala za njegovo svjedočanstvo, kao i ljudi koji kažu da im inicijativa koju je poduzeo u partnerstvu s aplikacijom Hallow pomaže da više mole.

]]>
webmaster@medjugorje-info.com (Ina) Vijesti iz svijeta Wed, 08 Feb 2023 20:28:27 +0100
Diktatura u Nikaragvi osudila još sedam svećenika i laika na 10 godina zatvora https://www.medjugorje-info.com/vijesti-iz-svijeta/diktatura-u-nikaragvi-osudila-jos-sedam-svecenika-i-laika-na-10-godina-zatvora https://www.medjugorje-info.com/vijesti-iz-svijeta/diktatura-u-nikaragvi-osudila-jos-sedam-svecenika-i-laika-na-10-godina-zatvora U novom napadu na Katoličku Crkvu, nikaragvanska diktatura predvođena predsjednikom Danielom Ortegom i njegovom suprugom, potpredsjednicom Rosario Murillo, osudila je tri svećenika, đakona, dva sjemeništarca i jednog laika iz biskupije Matagalpa na 10 godina zatvora, javlja CNA.

]]>
Prema izvješćima lokalnih novina La Prensa i Nikaragvanskog centra za ljudska prava (CENIDH), kaznu je 6. veljače izrekla sutkinja Nadia Tardencilla iz Drugog kaznenog okruga.

Kazna se sastoji od pet godina zatvora za kazneno djelo "zavjere za podrivanje nacionalne sigurnosti i suvereniteta" i pet godina za "širenje lažnih vijesti" uz dodatnih 800 dana novčane kazne na temelju dnevne plaće osuđene osobe.

Osuđeni svećenici su Ramiro Reynaldo Tijerino Chávez, 50, rektor Sveučilišta Ivana Pavla II.; Sadiel Antonio Eugarrios Cano, 35, bivši vikar katedrale u Matagalpi; i José Luis Díaz Cruz, 33, trenutni vikar katedrale u Matagalpi.

 Također su osuđeni đakon Raúl Antonio Vega González, 27; sjemeništarci Darvin Esteylin Leiva Mendoza, 19, i Melkin Antonio Centeno Sequeira, 23; i fotograf Sergio José Cárdenas Flores, 32.

Sedmorica su 27. siječnja proglašeni krivima i čekali su izricanje presude. U odvojenom suđenju, otac Oscar Benavidez također je proglašen krivim za iste optužbe i osuđen 4. veljače na 10 godina zatvora.

Režim je 10. siječnja objavio da će se biskupu Matagalpe, Rolandu Álvarezu, koji je u kućnom pritvoru od 19. kolovoza 2022., suditi pod optužbom za urotu. Prelat još nije osuđen.

CENIDH je optužio da je kazna izrečena protiv ove sedmorice muškaraca "nova pravna aberacija" koja ih je također "doživotno diskvalificirala za obnašanje javnih dužnosti i izbore."

“Mi u CENIDH-u osuđujemo ove perverzne postupke režima koji krše ljudska prava. Zahtijevamo trenutnu slobodu za njih i sve političke zatvorenike”, dodala je organizacija.

]]>
webmaster@medjugorje-info.com (Ina) Vijesti iz svijeta Wed, 08 Feb 2023 20:20:54 +0100
Marijin kip u potresu koji je srušio katedralu u Turskoj ostao neoštećen https://www.medjugorje-info.com/vijesti-iz-svijeta/marijin-kip-u-potresu-koji-je-srusio-katedralu-u-turskoj-ostao-neostecen https://www.medjugorje-info.com/vijesti-iz-svijeta/marijin-kip-u-potresu-koji-je-srusio-katedralu-u-turskoj-ostao-neostecen Katolički svećenik iz Turske, p. Antuan Ilgit podijelio je na svojim društevnim mrežama nevjerojatan prizor iz njegove potpuno razrušene katedrale, koja je stradala u velikim potresima, piše CNA.

]]>
Katedrala u Anadoliji je u potpunosti uništena do najsitnijih komadića kamena, osim jednog dijela – kipa Blažene Djevice Marije koja u svojim rukama drži dijete Isusa. Kip Djevice Marije ostao je nedirnut nakon urušavanja katoličke katedrale u potresu koji je u ponedjeljak pogodio Tursku i Siriju, nanijevši veliku štetu s brojem mrtvih koji već sada prelazi osam tisuća, a desetci tisuća su ozlijeđeni.

Vijest je na svojem Facebook profilu objavio p. Antuan Ilgit, turski isusovac. P. Antuan kaže kako je bio zapanjen prizorom kada je došao pogledati ruševine. Među svim kamenjem, kaosom oko njega, samo je netaknut stajao kip Djevice Marije. Naziva to Božjim čudom i tračkom nade da se uz Božju pomoć i pomoć svete Majke sve može obnoviti i onda kada to izgleda nemoguće.

 Zamolio je vjernike za molitvu. “Bio je to snažan potres. Još nemamo konkretne vijesti. Međutim, naše katedrale više nema!”, napisao je,.

“Hvala Bogu, mi, naše sestre i naši suradnici smo dobro i pokušavamo prihvatiti one koji dolaze kod nas”, dodao je.

U naknadnoj objavi na Facebooku, svećenik je komentirao da je “urušavanje katedrale šokantno; Baš sam jučer tamo slavio misu, u nedjelju!” “Sada je živo kamenje koje treba pažnju ovdje i uz Božju pomoć moći ćemo sve obnoviti”, rekao je Ilgit.

“Svi smo u blagovaonici, koji je pristupačniji, gdje smo slavili i misu! Donio sam sliku Gospe iz katedrale; ova će slika biti naša snaga i s njom ćemo se suočiti sa svime”, rekao je.

“I dalje se uzdamo u Boga i u njegovu svetu providnost. Pada kiša, hladno je, a potresi su vrlo jaki. Osjećamo vašu blizinu i računamo na nju. Također držimo voljenu Siriju u našim srcima. Neka nas Gospodin čuva u svojoj ljubavi i neka nam bude milostiv!” zaključio je svećenik.

U ranim jutarnjim satima u ponedjeljak, 6. veljače, snažan potres magnitude 7,8 pogodio je jugoistočnu Tursku i sjeverozapadnu Siriju. Nekoliko sati kasnije, oko 13:30 po lokalnom vremenu, drugi potres magnitude 7,5 pogodio je središnju Tursku, srušivši više zgrada.

Turska se nalazi u jednoj od najaktivnijih seizmičkih zona na svijetu.

Turska vlada proglasila je izvanredno stanje razine 4 i zatražila međunarodnu pomoć nakon što je više od tisuću zgrada u raznim provincijama u južnoj Turskoj i sjevernoj Siriji srušeno u snažnom potresu.

 Turska vlada također je odredila sedmodnevnu žalost zbog tragedije.

Kardinal Matteo Zuppi, nadbiskup Bologne i predsjednik Talijanske biskupske konferencije, uputio je poruku onima koji su pogođeni potresom. “U ime Crkve u Italiji”, rekao je, “izražavam duboku sućut i blizinu stanovništvu koje je iskusilo ovaj tragični događaj, jamčeći molitve za žrtve, njihove obitelji i ozlijeđene.”

Također se nadao da će "strojevi međunarodne solidarnosti odmah biti stavljeni u pogon kako bi se osigurala brza obnova".

Talijanski biskupi obećali su 500.000 eura pomoći žrtvama u obje zemlje i istaknuli da je u Siriji "potres pogodio zemlju koja je već razorena ratom i gdje više od 80% stanovništva živi u siromaštvu".

Broj žrtava u Turskoj i Siriji nastavlja rasti dok se ruševine uklanjaju.

]]>
webmaster@medjugorje-info.com (Ina) Vijesti iz svijeta Wed, 08 Feb 2023 20:06:17 +0100
Sveta misa za stradale fratre i župljane župe Međugorje https://www.medjugorje-info.com/medjugorje-novosti/sveta-misa-za-stradale-fratre-i-zupljane-zupe-medugorje https://www.medjugorje-info.com/medjugorje-novosti/sveta-misa-za-stradale-fratre-i-zupljane-zupe-medugorje U međugorskoj župnoj crkvi sv. Jakova, u petak, 10. veljače 2023., na blagdan Stepinčeva, u 18,00 sati bit će slavljena sveta misa za fratre iz ove župe ubijene koncem Drugoga svjetskog rata i u poraću kao i za župljane stradale u Prvome, Drugome te u Domovinskom ratu.

]]>
Danas se još ne zna za posljednja počivališta mnogih, ali sjećanje na njih živi u molitvi vjernih. Na dan kad se spominjemo bl. Alojzija Stepinca, hrvatskog kardinala koji je, kao žrtva komunističkog režima, bio osuđen na 16 godina zatvora, prisjećamo se kako ni naša Hercegovina nije ostala bez žrtava, ni u jednom od ratova, pogotovo ne u Drugom svjetskom ratu.

Na ovaj dan posebno ćemo se prisjetiti svih ratnih žrtava iz župe Međugorje. Gotovo da nema obitelji koja barem jednog svoga člana nije zakopala u nekome od ovih ratova u našoj župi. Neki nikad nisu uspjeli doznati za tijela svojih pokojnih, da ih dostojanstveno sahrane. Mnogi nemaju grobove, a za neke nikada i nećemo saznati. Na poseban način sjetit ćemo se i fratara koji su rodom iz ove župe ili su povezani s njom, fratara koje su partizani i komunisti pogubili za vrijeme Drugog svjetskog rata.

PROJEKCIJA FILMA „RAZGOVOR“ Dominika Sedlara

Iza večernjeg molitvenog programa, u dvorani Ivana Pavla II. (žutoj dvorani) u 20,00 sati biti će prikazan film hrvatskog redatelja Dominika Sedlara: „RAZGOVOR“.

O filmu:

Josip Broz Tito i Alojzije Stepinac 4. lipnja 1945. u Zagrebu vodili su jedini zajednički razgovor. Njegovu napetost na filmsko platno prenio je redatelj Dominik Sedlar. "Razgovor" odnosno "The Conversation" dijelom se temelji na objavljenom navodnom transkriptu njihova susreta. ''Uzimajući u obzir da sam pročitao transkripte i vidio kakvi jesu, da su većina toga bili političke naravi, razgovor koji je tekao oko političkih tema i toga što je Tito tražio Stepinca da odstupi od Vatikana, ja sam si ipak dao umjetničke slobode da kreiram taj razgovor kako mislim da bi bilo zanimljivo i publici i što mislim da bi ljudima bilo zanimljivo znat o njima, a možda ne znaju'' –istaknuo je Dominik Sedlar.

]]>
marketing@medjugorje-info.com (A.I) Medjugorje Wed, 08 Feb 2023 12:39:18 +0100
Antun Kvesić: POZVANI NA SVETOST KROZ BRAK https://www.medjugorje-info.com/duhovni-kutak/antun-kvesic-pozvani-na-svetost-kroz-brak https://www.medjugorje-info.com/duhovni-kutak/antun-kvesic-pozvani-na-svetost-kroz-brak Druge nedjelje u veljači, ove godine je to nedjelja 12. veljače obilježava se SVJETSKI DAN BRAKA koji je posvećen bračnim parovima, muževima i ženama kao stupovima obitelji, koja je temelj i Crkve i društva.

]]>
Ovime se želi proslaviti i iznova vrednovati sakramenat braka, naglasiti ljepota bračne vjernosti, žrtve i radosti u svakodnevnom bračnom životu.

Gost ovotjedne emisije PUT SRCA koju uređuje i vodi Paula Tomić stoga je Antun Kvesić iz Kiseljaka, iz središnje Bosne. Ovaj tridesetsedmogodišnji vatrogasac, suprug i otac troje djece s četvrtim na putu, podijeliti će s nama svjedočanstvo o svom obraćenju iz tradicionalnog u aktivnog laika katolika koje se dogodilo tokom jedne svete ispovijedi u Međugorju 2010. godine.

U emisiji ćemo dotaknuti i temu hodanja u predbračnoj čistoći prema njegovom iskustvu hoda sa svojom sadašnjom suprugom Marijom te pitanja koliko su hod u vjeri i iskrena komunikacija važni za stabilnost i zrelost braka koji je na kraju samo hod dviju duša prema svetosti.

]]>
marketing@medjugorje-info.com (A.I) Duhovni kutak Wed, 08 Feb 2023 12:38:01 +0100
Hoće li ljudi dobre volje, koji bježe od globalističkih demona, pronaći pravu vjeru? https://www.medjugorje-info.com/vjera-i-zivot/hoce-li-ljudi-dobre-volje-koji-bjeze-od-globalistickih-demona-pronaci-pravu-vjeru https://www.medjugorje-info.com/vjera-i-zivot/hoce-li-ljudi-dobre-volje-koji-bjeze-od-globalistickih-demona-pronaci-pravu-vjeru Rastuća globalistička tiranija uvjerila je mnoge da smo usred odlučujuće duhovne bitke i da se treba obratiti Bogu. Tragično, većina tih duša možda nikada neće pronaći jednu, svetu, katoličku i apostolsku Crkvu, kojoj svi moramo pripadati, upravo zato što su tiranski neprijatelji Božji nastojali potkopati Crkvu da provedu svoje globalističke planove. Mali ostatak katolika koji još uvijek ima vjeru mora stoga nastojati biti svjetlo svijeta koje privlači one dobre volje.

]]>
Za to nije potrebna nikakva inovacija — jednostavno moramo činiti ono na što su katolici oduvijek bili pozvani činiti, a to je održavati istinitu katoličku vjeru; biti spremni žrtvovati se za svećenike i sakramente; imati apsolutno povjerenje u Boga; rasti u pobožnosti prema Gospi; boriti se za pobjedu u duhovnoj bitci; i oduprijeti se nepravednim naporima da nas prisile na kompromis.

Održavajte istinitu katoličku vjeru. Bog nam je dao neprocjenjivo blago katoličke vjere. Naša je vjera dovoljno jednostavna da je dijete može naučiti i slijediti, a ipak sadrži toliko bogatstva i ljepote da se čak ni najveći teolozi ne bi umorili učeći još više o njoj. Velika je tragedija našeg vremena što su oni koji imaju dužnost čuvati i širiti katoličku istinu postali najveći neprijatelji vjere. Ovi su inovatori uvjerili mnoge katolike da mogu birati u koje će katoličke istine vjerovati, dok, kao što je Lav XIII napisao u Satis Cognitumu, ne možemo odbaciti nijednu katoličku istinu:

„Krist je zahtijevao i naredio, pod najtežim kaznama, da se (crkveni) nauk treba primati kao da je njegov vlastiti. Stoga, koliko god se često na temelju autoriteta ovog nauka izjavljuje da je ovo ili ono sadržano u pologu božanske objave, svatko mora vjerovati da je to istinito. Ako bi na bilo koji način moglo biti lažno, slijedi očita kontradikcija; jer tada bi sam Bog bio autor pogreške u čovjeku… Na ovaj način, otklanjajući sve razloge za sumnju, može li bilo tko biti zakonit da odbaci bilo koju od tih istina, a da samim time ne padne u herezu? — a da se pritom ne odvoji od Crkve? — a da se jednim zamašnim činom ne odbaci cijeli kršćanski nauk? Jer takva je narav vjere da ništa ne može biti apsurdnije od prihvaćanja nekih stvari i odbacivanja drugih”.
Budite spremni žrtvovati se za svećenike i sakramente. Autentični katolički sakramenti su biser velike vrijednosti u našem palom svijetu. U svojim djelu Mementoes of the English Martyrs, vlč. Henry Sebastion Bowden (1836.-1919.) uključio je pismo svećenika misionara u Engleskoj koji su služili svetu misu unatoč kaznenom progonu, pokazujući time veliku ljubav engleskih katolika prema sakramentima:

„Kada svećenik dođe u njihove kuće, prvo ga pozdrave kao nepoznatog stranca, a zatim ga odvedu u unutarnju odaju kuće gdje je postavljen oratorij, gdje svi padnu na koljena i mole njegov blagoslov. Ako kaže da mora ići sutra, kao što obično čini, jer je opasno ostati duže, tada se svi pripreme za ispovijed te iste večeri. Sljedeće jutro slušaju misu i pričešćuju se; zatim nakon propovijedi i davanja blagoslova po drugi put, svećenik odlazi, vođen jednim od mlade gospode (to jest iz Katoličke udruge). Ne može se naći nitko tko bi se žalio na duljinu svetih čina. Ako sv. misa ne traje skoro sat vremena, mnogi su nezadovoljni. Ako se služi šest, osam ili više misa na istome mjestu i u istome danu (kao što se često događa kad je susret svećenika), ista će zajednica pomagati. Kad mogu dobiti svećenike, ispovijedaju se svaki tjedan”.
Kao što smo naučili tijekom lockdowna, većina nas ne može biti sigurna da ćemo u budućnosti imati nesmetan pristup sakramentima. U tom pogledu nalazimo se u situaciji sličnoj onoj kojoj su bili katolici u Engleskoj koji su patili pod kaznenim zakonima, što bi nas trebalo potaknuti velikom željom da maksimalno iskoristimo sakramente dok ih imamo.

Imajte apsolutno povjerenje u Boga. U svom višegodišnjem pastirskom pismu vlč. Jaques Emily opisao je velike opasnosti za naše spasenje u ovim opasnim vremenima, ali je završio pozivom da pronađemo hrabrost kroz našu pouzdanu ovisnost o Božjim milostima:

„Dragi moji prijatelji, sada je vrijeme da završim ovo već predugo pismo i da vam ponovno preporučim veću budnost u ovim teškim vremenima za vaše duše i za duše vaše djece. Naše su duše doista u većoj opasnosti u ovim danima posljednjih vremena, ali nemojmo se obeshrabriti i ne zaboravimo da će nam Bog u svom beskrajnom milosrđu dati još obilnije milosti da prevladamo ovu golemu poteškoću. Obećao je da nikada neće dopustiti da budemo kušani preko naše snage, a sveti Pavao nas uvjerava da: „gdje se umnožio grijeh, nadmoćno izobilova milost“ (Rim 5, 20). Idite dakle s pouzdanjem ovom izvoru milosti koje je Presveto Srce Isusovo, i On će izliti svoje milosrđe u izobilju na vaše duše”.
Bog dopušta veliku krizu u Crkvi i svijetu jer želi da surađujemo s Njegovom milošću da iskoristimo ove kušnje kako bismo ga častili i posvetili svoje duše. Ako nas toliko voli da je dopustio ovu krizu, moramo imati apsolutno povjerenje da će nas voditi kroz nju, a zato moramo sve svoje povjerenje položiti u Njega. Bog nas je stvorio za ova vremena i dat će nam sve milosti koje su nam potrebne da ga častimo i spasimo svoje duše.

Prakticirajte pobožnost Gospi. Bog nam je dao posebnu pomoć u ovim teškim vremenima u obliku pobožnosti prema Blaženoj Djevici Mariji. Oni koji svakodnevnu mole krunicu sa sigurnošću znaju da je Pio XI. bio u pravu kada je krunicu nazvao moćnim oružjem protiv demona:

„Krunica je moćno oružje za tjeranje demona u bijeg i čuvanje od grijeha… Ako želite mir u svojim srcima, u domovima i u vlastitoj zemlji, okupite se svake večeri da molite krunicu. Neka ne prođe ni jedan dan, a da ne izmolite krunicu, ma koliko god bili opterećeni brigama i trudovima” (Papa Pio XI., o krunici iz enciklike Ingravescentibus Malis)
Pobožnost Gospi može se svjetovnjacima (ljudima svijeta) činiti glupom jer ne mogu zamisliti da bi Bog upotrijebio nešto tako jednostavno da nas dovede do Krista. Ali, kao što je sveti Pio X. napisao u svojoj enciklici o Bezgrešnom začeću, Ad Diem Illum Laetissimum, činjenica da je Bog Mariji dao tako važnu ulogu u predstavljanju Otkupitelja svijetu trebala bi nas uvjeriti da bi joj dao važnu ulogu u tome da nas vodi do svoga Sina:

„Nije li nam Bog mogao dati, na drugi način nego po Djevici, Otkupitelja ljudskog roda i utemeljitelja vjere? Mogao je, ali budući da se Božanskoj Providnosti svidjelo da imamo Bogočovjeka po Mariji, koja ga je začela po Duhu Svetome i nosila na svojim grudima, ostaje nam samo da primimo Krista iz ruku Marijinih”.
Kako možemo u to sumnjati ako zamislimo da je Bog pažljivo izabrao Blaženu Djevicu Mariju za Majku Božju? Mnogo je razumnije shvatiti da je prikladni lijek za prljavštinu i nevjernost koja prožima naš svijet pobožnost prema apsolutno čistoj i savršeno vjernoj Blaženoj Djevici Mariji, čiji primjer pruža neiscrpno nadahnuće onima koji traže Boga.

Borite se za pobjedu u duhovnoj bitci. Od vremena apostola, svi kršćani znaju da se moraju uključiti u duhovnu bitku za spas vlastitih duša. Kao što je napisao sveti Pavao, moramo odjenuti Božju opremu:

„Ubuduće jačajte se u Gospodinu i u silnoj snazi njegovoj. Obucite svu opremu Božju da se mognete oduprijeti lukavstvima đavlovim. er nije nam se boriti protiv krvi i mesa, nego protiv Vrhovništava, protiv Vlasti, protiv upravljača ovoga mračnoga svijeta, protiv zlih duhova po nebesima“ (Ef 6, 10-12).
Danas to prepoznajemo na poseban način dok svjedočimo kako Sotona proždire duše takvom žestinom da bi samo budala ili lud čovjek svoje spasenje prihvatio zdravo za gotovo. Iako bi to trebalo biti dovoljno da nas nadahne da težimo prema svetosti, Bog nam je dao još jednu motivaciju: shvaćamo da naša jedina stvarna nada za obranu naših obitelji i zajednica leži u nastojanju da budemo sveci. Ako nas zbog ovoga progone, Bogu hvala (Deo Gratias)! Tada ćemo imati veliki blagoslov nasljedovanja primjera svetaca koji su spremno nosili svoje križeve kako bi vjerno prenijeli vjeru koja će nas odvesti u nebo.

Oduprite se nepravednim pokušajima da nas prisile na kompromis. Ako su katolici prisiljeni birati između poštovanja Boga i obrane nepromjenjive katoličke vjere s jedne strane i slijeđenja bogohulnih i tiranskih hirova visokih crkvenih dužnosnika s druge strane, moramo stati na stranu Boga.

„Čuvajte se lažnih proroka koji dolaze k vama u ovčjem odijelu, a iznutra su vuci grabežljivi. Po njihovim ćete ih plodovima prepoznati. Bere li se s trnja grožđe ili s bodljike smokve? Tako svako dobro stablo rađa dobrim plodovima, a nevaljalo stablo rađa plodovima zlim“ (Mt 7, 15-17).
Oni od nas, koji umjesto toga žele štovati Boga i spasiti dušu trebaju učiniti sve što mogu da omoguće da naše „svjetlo svijetli pred ljudima“ (usp. Mt 5, 16). Time bi svi ljudi dobre volje, koji bježe od globalističkih demona, mogli prepoznati da im možemo ponudi vjeru koju Bog želi da svi ljudi prihvate.

Bezgrješno Srce Marijino, moli za nas!

quovadiscroatia.com

]]>
info@medjugorje-info.com (Blanka Klasić) Vjera i život Wed, 08 Feb 2023 09:47:20 +0100
ODLAZAK VELIKANA Preminuo 'trener svih trenera' Miroslav Ćiro Blažević https://www.medjugorje-info.com/sport/odlazak-velikana-preminuo-trener-svih-trenera-miroslav-ciro-blazevic https://www.medjugorje-info.com/sport/odlazak-velikana-preminuo-trener-svih-trenera-miroslav-ciro-blazevic Preminuo je trener svih trenera Miroslav Ćiro Blažević. Borio se naš Ćiro hrabro protiv opake bolesti, onako kako se borio za vrijeme trenerske karijere na klupi Hrvatske, Dinama i ostalih klubova koje je svojim trenerskim radom oplemenio. Borio se poput ratnika, onako iscrpljenog, na rubu, ali koji je spreman otići do kraja onako kako je to radio čitav svoj život - pobjednički!

]]>
Legendarni nogometni trener i bivši izbornik hrvatske reprezentacije preminuo je u 88. godini nakon duge borbe s rakom. Bolest mu je prvi put dijagnosticirana 2011. godine, dvaput ju je pobijedio, ali treći puta nažalost nije uspio. Sutra je trebao proslaviti 88. rođendan.

Miroslav Ćiro Blažević rođen je 10. veljače 1935. godine u Travniku u kojemu je i započeo, kako je sam uvijek govorio, skromnu igračku karijeru. Rođen je kao osmo, najmlađe dijete Katarine Blažević (rođene Matovinović) i Mate Blaževića. Njihovo prvo dvoje djece Ivica i Marica, o kojima roditelji ostaloj djeci nisu puno govorila, umrla su u dobi od nekoliko mjeseci od Španjolske gripe, a Miroslav je imao i sestre Jelenu (rođ. 1922.) i Dragicu (1926.), braću Antu (1923.) i Joška (1927.), a starija sestra Jozefina (1933.) živi u Zagrebu. Ćiro je bio rođen da se bavi nogometom...

Nogomet je Ćiro igrao do 31. godine kad je u švicarskom Moutieru odlučio da će postati trenerom, a ta njegova odluka pokazal se kao sudbonosnom. Ostao je Ćiro u Švicarskoj te je vodio Vevey i Sion da bi 1979. godine preuzeo švicarsku reprezentaciju. Njegov pravi trenerski uzlet počeo je 1979. godine kad je došao u Rijeku. Iako je prvenstvo završio na skromnom 10. mjestu, Ćiro je Rijeku odveo do četvrtfinala Kupa kupova u kojem je izgubio od Juventusa. Na kraju sezone došao je u Dinamo i tada je krenula legenda o Ćiri, bijelom šalu i 1982. godini.

Miroslav Ćiro Blažević s hrvatskom nogometnom reprezentacijom naciju je bacio u trans i svijetu 1998. kao izbornik pokazao kako se u jednoj maloj zemlji, pod njegovim vodstvom, mogu dogoditi velike stvari, kako Hrvati igraju dobar nogomet. Naši su osvojili broncu, epsku, a Ćiro je ušao u legendu. Nikad ga nećemo zaboraviti.

 

]]>
info@medjugorje-info.com (Blanka Klasić) Sport Wed, 08 Feb 2023 09:22:31 +0100
VIDEO: Obilježena 78. obljetnica ubojstva hercegovačkih franjevaca i puka Božjeg https://www.medjugorje-info.com/vijesti-iz-crkve/video-obiljezena-78-obljetnica-ubojstva-hercegovackih-franjevaca-i-puka-bozjeg https://www.medjugorje-info.com/vijesti-iz-crkve/video-obiljezena-78-obljetnica-ubojstva-hercegovackih-franjevaca-i-puka-bozjeg Svečanu sv. misu zadušnicu predslavio je provincijal fra Jozo Grbeš, uz sumisništvo generalnog vikara hercegovačkih biskupija don Nikole Menala, vicepostulatora fra Miljenka Stojića, svih gvardijana i velik broj drugih hercegovačkih franjevaca

]]>
Dana 7. veljače prije 78 godina, jugokomunisti su počinili neviđeni zločin nad svećenicima i franjevcima u samostanu na Širokom Brijegu. Njih 12-oricu, koje su pronašli u samostanu, odveli su do ratnog skloništa, ubili ih, polili benzinom i potom zapalili. To je bio uvod za sva iduća događanja, za druge nepravedno ubijene franjevce u Mostaru, Čitluku, Ljubuškom i mnogim drugim mjestima, sveukupno njih 66, kao i za ubijene članove puka Božjega. Samo za nekoliko dana koliko je jugokomunistima trebalo da pregaze Široki Brijegu napravili su tu 330 što većih i manjih stratišta i grobišta. U čast svima njima u utorak, 7. veljače 2023. godine, je na Širokom Brijegu služena sv. misa zadušnica.

Molitveni program započeo je u 16.00 molitvom kraj ratnog skloništa gdje su članovi Frame Široki Brijeg zapalili 12 svijeća u znak sjećanja na 12 fratara koji su ubijeni i spaljeni u ovom skloništu. Nakon molitve procesija se uputila prema samostanskoj crkvi. Molitvu na grobnici s posmrtnim ostatcima 24-ice pronađenih pobijenih franjevaca predvodio je provincijal hercegovačkih franjevaca fra Jozo Grbeš, a imena pobijenih čitali su Trećari.

Svečanu sv. misu zadušnicu predslavio je provincijal, uz sumisništvo generalnog vikara hercegovačkih biskupija don Nikole Menala, vicepostulatora fra Miljenka Stojića, svih gvardijana i velik broj drugih hercegovačkih franjevaca. Pjevanje na sv. misi predvodio je Veliki župni zbor. Molitvu vjernika čitali su gvardijani pojedinih samostana.

Provincijal fra Jozo u propovijedi je istaknuo važnost traženja istine, pogotovo u današnjem svijetu kada nam se uvijek govori o pravoj i krivoj strani povijesti. »U svakom narodu postoje dani i događaji koji su urezani u memoriju putovanja. Tako 7. veljače ostaje polazna točka sjećanja patnje i traženja istine na ovoj našoj zemlji patnje i zatiranja istine. Tzv. pobjednici, nastajući na mržnji prema kršćanskom i hrvatskom stvorili su lažne povijesti. Svetopisamska briga za čovjeka počinje pitanjima: "Gdje si?" "Gdje je tvoj brat?" Ovo su dva pitanja koja Bog pita u zoru ljudske povijesti. Pitanja su to koja i mi postavljamo desetljećima: gdje su naša braća? Za njih gotovo polovicu ne znamo gdje su! Zašto ne znamo! Tko ih krije? Tko šuti? Toliko je Hrvata po Hercegovini ubijenih, nestalih... njihove obitelji ne znaju gdje su! Zašto? Ja sam samo poštar koji pitam u njihovo ime. U ime onih kojih nema, u ime onih koji ne znaju! Mi smo božanska stvorenja! Bog svoju sličnost daje jednako svima. Mi smo slika Božja. Ne postoji ništa što bi ljudi mogli učiniti da bi ju povećali ili umanjili. I nije na nama da odlučujemo tko ju posjeduje ili ne. Stoga darivanje i oduzimanje života pripada onome koji je njegov prvotni tvorac. Moćnici ovoga svijeta kroz čitavu povijest u svojoj oholosti uzeše sebi za pravo odlučivati tko će živjeti, a tko ne! Oholost je čisto zlo! Nema opravdanja za ubojstvo. Ubijeni su uvijek nevini! Od prvog dana povijesti do Širokog Brijega. ... Selektivna sjećanja koje nam nudi sustav utemeljen na ideologiji zla zna da su pamćenja istine opasna pamćenja, u onom sustavu koji se prelijeva i u ovaj sustav. Hrvati su se našli u politički dirigiranom tumačenju povijesti koja je razvila kulturu selektivnoga sjećanja što je rezultiralo tezom da se "pamte" samo "naše žrtve" i "njihovi zločinci". Na taj način "njihovi zločinci" znači "naša braća"! Tako je kultura zaborava rodila kulturu prekriženih, zaboravljenih, zabranjenih duša. Stroj zaborava stvorio je, pak, masovne spomenike opomene onima koji su stvorili sustav laži. Pitamo se stoga: što je s budućnošću istine? Iz stoljeća plača ušli smo već odavno u stoljeće nade, ali stoljeće nade kao da je obilježeno onima koji nemaju hrabrosti reći istinu. Svjedoka malo, kopija puno! Tako često vlast i moć nisu prijatelji istine. Tako su često učenici Evanđelja mučenici moći, ideologije, mržnje i nevjere. U čekaonici povijesti istina je njena najveća žrtva. Hoćemo li biti ljudi istine ili ljudi laži? Ili tko hoćemo biti? Naše žalopojke nad mučnom prošlosti prestaju biti snažne ako nemamo hrabrosti danas reći i živjeti, svjedočiti i tražiti ono što je vječno, dobro i pravedno! Stoga večeras govorim i pitam: hoćemo li se konačno riješiti komunizma, mentalnog i ideološkog? Hoćemo li konačno vidjeti istinu? Hoćemo li konačno imati hrabrosti suočiti se s onim što je zlo! Ako to zadire u naše obitelji, ako je moj otac ili moj djed bio dio tog zločestog kruga, onda je vrijeme da i njegovu imenu donesete istinu. Bol istine puno je manja nego život laži!«

Generalni vikar hercegovačkih biskupija don Nikola Menalo prenio je pozdrave i blagoslov biskupa iz Mostara mons. Petra Palića. »Kao nasljedovatelji Isusa Krista, dok razmišljamo o njegovoj muci i smrti, uvidjeli smo na koji se način u njegovu životu očitovala ljudska bijeda, bijeda ljudi koji su sebe izdigli iznad Boga skrivajući se iza predaje starih koju su stavili iznad čovjekovih potreba samo zato što je Isus bio protivnik sustava koji je postavio pravila i propise ispred zahtjeva ljudske potrebe. Zapovijed Božja je bila da zahtjev ljubavi prema čovjeku treba biti na prvome mjestu. Isus je bio posve uvjeren da je bilo koja odredba koja je priječila čovjeku pružanje pomoći gdje je pomoć bila potrebna, bila ništa manje nego suprotnost božjem zakonu. Trebali bismo voditi brigu o tome da nikada ne dopustimo propisima da paraliziraju zahtjeve ljubavi prema Bogu i bližnjemu. Danas se sjećamo ljudi koji su bili žrtve jednoga manifesta koji je paralizirao Evanđelje i navjestitelje Radosne vijesti. No, žrtva pobijenih svećenika i redovnika u našemu narodu pokazuje nam da će zakon ljubavi prema bližnjem uvijek biti ispred manifesta samoupravljanja. Neka njihova žrtva bude poticaj današnjim naraštajima za neustrašivo svjedočenje ljubavi prema Bogu i ljudima«

Fra Miljenko Stojić, vicepostulator postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće«, ukratko je izložio rad Vicepostulature u protekloj godini te istaknuo sljedeće: »Ono što bismo svakako trebali izdvojiti u protekloj godini jest vicepostulatorov pohod raznim župama i svetištima po domovini s obje strane granice u svrhu promicanja istine o pobijenim hercegovačkim franjevcima i vjernim članovima puka Božjega. Hvala svima na pozivu. Prikupljamo i nadalje marljivo svjedočenja o udijeljenim milostima po zagovoru Širokobriških mučenika ili čak čudesa. Molimo sve one koji su doživjeli nešto takvo da nam se što prije jave. A isto tako neka nam se jave i oni koji imaju neko saznanje o ubojstvu naših fratara ili možda neki predmet koji im je pripadao. Uvijek se nešto nađe pa ovo stalno ponavljamo.« Zahvalio se također svima koji su ove godine pomogli u održavanju molitvenog programa, kao i onima koji su sudjelovali u Hodnji sjećanja te danas hodočastili na Široki Brijeg.

Gvardijan širokobriješkog samostana fra Ivan Marić na poseban način je istaknuo važnost današnjeg dana, 7. veljače, Obljetnice ubojstva hercegovačkih franjevaca. »Nadnevak 7. veljače propituje našu savjest. Naše svećeništvo, redovništvo, vjerništvo, obiteljsku, društvenu pripadnost i usmjerenje. Taj dan 7. veljače uznemiruje savjest, jer postoje oni koji ne žele ovaj događaj spomenuti, ime kriju, povijest iskrivljuju. Nasuprot njih svi mi stojimo, ne kao oni koji traže odmazdu, nego kao tragatelji istine i savršenijeg kršćanskog života. Štoviše klečimo i molimo pred sudbinom i grobovima našeg naroda i fratara. Mladost i starost, svakodnevno; i ubiremo plodove tolikih krjeposti za život na ovome svijetu. Zato, kao i svake godine, i ove pozivam sve vas, braćo i sestre, posebno školsku mladež koja se svakodnevno moli na grobu naših fratara da prebiru u svome srcu plodove toga susreta i napišu svjedočanstvo. Mnogi od ubijenih fratara bili su i prosvjetni djelatnici. Ne možemo imati bolje i bliže zagovornike. Našem narodu, društvu i Crkvi potrebna je budućnost koja će po zagovoru naših ubijenih fratara biti blagoslovljenija.«

Kroz ova četiri dana molitveni program je putem interneta i radiovalova prenosila Radiopostaja Široki Brijeg. Podijeljene su i nagrade na Natječaju s temom pobijeni hercegovački franjevci za uzrast djeca, mladež i odrasli. Vicepostulatura se zahvaljuje svima onima koji su sudjelovali u Natječaju, bilo je uistinu mnogo dobrih i kvalitetnih radova te pozvala i na sudjelovanje u idućem Natječaju koji će biti raspisan u mjesecu rujnu. (kta/pobijeni.info)

Radiotelevizija Herceg Bosne nam donosi video prilog:

]]>
info@medjugorje-info.com (Blanka Klasić) Vijesti iz crkve Wed, 08 Feb 2023 09:07:45 +0100
Evanđelje dana, 8.2.2023. https://www.medjugorje-info.com/evandelje/evandelje-dana-8-2-2023 https://www.medjugorje-info.com/evandelje/evandelje-dana-8-2-2023 Evanđelje dana:

]]>
Mk 7, 14-23

U ono vrijeme: Isus ponovno dozove mnoštvo i stane govoriti: »Poslušajte me svi i razumijte! Ništa što izvana ulazi u čovjeka ne može ga onečistiti, nego što iz čovjeka izlazi — to ga onečišćuje. Tko ima uši da čuje, neka čuje!« I kad od mnoštva uđe u kuću, upitaše ga učenici za prispodobu. I reče im: »Tako? Ni vi ne razumijete? Ne shvaćate li da čovjeka ne može onečistiti što u nj ulazi jer mu ne ulazi u srce, nego u utrobu te u zahod izlazi?« Tako on očisti sva jela.

Još dometnu: »Što iz čovjeka izlazi, to onečišćuje čovjeka. Ta iznutra, iz srca čovječjega izlaze zle namisli, bludništva, krađe, ubojstva, preljubi, lakomstva, opakosti, prijevara, razuzdanost, zlo oko, psovka, uznositost, bezumlje. Sva ta zla iznutra izlaze i onečišćuju čovjeka.«

Svećenik: vlč. Dario Levanić.

]]>
marketing@medjugorje-info.com (A.I) Evanđelje Wed, 08 Feb 2023 03:32:35 +0100
Jedno od prvih čuda: Ozdravljenje Joze Vasilja https://www.medjugorje-info.com/svjedocanstva/jedno-od-prvih-cuda-ozdravljenje-joze-vasilja https://www.medjugorje-info.com/svjedocanstva/jedno-od-prvih-cuda-ozdravljenje-joze-vasilja Od početaka ukazanja u Međugorju postoje svjedočanstva o čudesnim ozdravljenjima dobivenim po Gospinom zagovoru. Jedan od prvih koji je iskusio čudesne učinke Gospine prisutnosti u Međugorju je jedan stariji mještanin, Jozo Vasilj.

]]>
Bolovao je od semipareze lijevog oka zbog koje je u roku od nekoliko godina potpuno izgubio vid čak i na desnom oku, a uz to ga je pogodio i vrlo ozbiljan oblik dermatitisa na rukama i šakama.

Tih su se dana vijesti o navodnim Gospinim ukazanjima širile tadašnjom Jugoslavijom do te mjere da su nakon nekoliko tjedana čak završile i u jugoslavenskim novinama, što je izazvalo veliki nehotični publicitet Međugorja i oštru reakciju režima koji je želio demantirati sve što se događalo.

Bilo je 17.30 sati jednog od prvih dana ukazanja, kada se Jozina unuka Vida spremala otići na ono što se danas zove 'Brdo ukazanja' - "Podbrdo" da vidi o čemu cijeli narod tih dana bruji.

Jozo Vasilj ju je zamolio da mu donese malo zemlje s Brda jer nije mogao tamo zbog zdravstvenih problema. Vida je ispunila djedovu želju i osim zemlje donijela mu je i listiće biljaka koje je skupila na Brdu. Jozo je zatim zamolio svoju ženu da iskuha biljke, ne govoreći joj razlog, a zatim ih je poput obloga stavio na oči i ruke preko noći i pomolio se.

Sljedećeg jutra, dok je uklanjao obloge i brisao oči moleći Vjerovanje, otkrio je da se dogodilo čudo: vid mu se bio vratio i rane na rukama od dermatitisa su mu nestale. Njegova supruga, koja u početku nije vjerovala u Gospina ukazanja, obradovala se onome što se dogodilo i počela je vikati: "Jozo je ozdravio!" pa su i susjedi pohrlili vidjeti i čuti što se dogodilo! Nakon što su posvjedočili o dogođenom čudu ozdravljenja, Jozo i njegova žena otišli su u crkvu zahvaliti se Gospi.

Nakon ovog događaja, mnogi su novinari otišli posjetiti Jozu i vijest je završila u svim novinama do te mjere da je policija prijetila novinarima da će dobiti otkaze zbog klerikalne zavjere. Također je vršila pritisak na ozdravljenog Jozu da zaniječe ono što je posvjedočio o čudu i da potvrdi kako je sve bila izmišljotina, ali Jozo je odgovorio da ne može nikako negirati ono što se dogodilo jer bi mu se bolest mogla vratiti ako ne svjedoči svima o svom čudesnom ozdravljenju.

Prijevod: medjugorje-info.com

]]>
marketing@medjugorje-info.com (A.I) Svjedočanstva iz Međugorja Wed, 08 Feb 2023 01:01:28 +0100
Maria Simma: Ne zaboravite moliti za duše u Čistilištu https://www.medjugorje-info.com/duhovni-kutak/maria-simma-ne-zaboravite-moliti-za-duse-u-cistilistu https://www.medjugorje-info.com/duhovni-kutak/maria-simma-ne-zaboravite-moliti-za-duse-u-cistilistu Maria Simma bila je velika prijateljica i pomoćnica duša u Čistilištu. Rođena je 5. veljače 1915. godine u austrijskom gradiću Sonntagu.

]]>
U sebi je odmalena nosila težnju za redovništvom, ali je tri puta otpuštena iz samostana svojoj kući zbog svojeg slabašnog tjelesnog zdravlja. Trostruki boravak u samostanu duhovno ju je oblikovao, pomogao joj je u duhovnom rastu i tako ju je pripravio na njezin apostolat u korist duša u čistilištu. Njezin duhovni život bio je obilježen djetinjom ljubavlju prema Presvetoj Djevici Mariji i željom da pomogne dušama u čistilištu, kao i time da svim sredstvima pomaže misijama među poganima.

ZAVJET MAJCI BOŽJOJ

Zavjetovala je svoje djevičanstvo Majci Božjoj, posvetila se Mariji posvetom svetog Ljudevita Grigniona Montforta, posebno u korist duša u čistilištu. Učinila je također zavjet predanja da bude »duša žrtva«, žrtva ljubavi i zadovoljštine. Maria Simma je u tome našla zvanje koje joj je Bog namjenio – da pomaže dušama u čistilištu molitvom, patnjom zadovoljštine i apostolatom.

PRVI POSJET DUŠE IZ ČISTILIŠTA

Godine 1940. posjetila ju je prva duša iz čistilišta, ona ih je zvala sveta duše. Tad je imala 25 godina. Od 1940. do 1953. godine dolazile su joj duše čistilišta, većinom u studenom. U tjednu po Svim svetima izgleda da duše čistilišta primaju posebne milosti po posredovanju Djevice Marije. I čitav mjesec studeni čini se da je za njih vrijeme posebnih milosti. Treba reći, međutim, da María nikad nije sama tražila da je duše posjete – nikada ih nije zazivala ili „usmjeravala“ na bilo koji način. Uvijek su same dolazile. Zapravo, svete duše su joj rekle da im Bog u svojom velikom milosrđu dopušta da od nje prime žrtvu i molitve kako bi se njihovo vrijeme u čistilištu skratilo.

MOLITVA IM JE NAJPOTREBNIJA

Kako kaže María, duše u Čistilištu najviše „rastužuje“ što su ih njihove obitelji u potpunosti zaboravile. S pravom se tako osjećaju jer ne primaju nikakvu duhovnu pomoć od onih kojima su oni sami puno pomogli za vrijeme života. Samo je mali broj molitvi upućen njima, čak i za vrijeme sprovoda. A ipak, upravo im je molitva najviše potrebna! Sve komemoracije, proslave i tetovaže napravljene u njihovu čast, iako dobronamjerne, ne pomažu im u oslobađanju od patnje te od pročišćavanja.

BOG ČUJE I NAJMANJU MOLITVU

Bog čuje i svaka najmanju molitvu. Tako mi je jedna duša (iz čistilišta) došla prije nekoliko godina. Čovjek se pojavio jedne noći i nakon što mi je rekao što mu treba da bude oslobođen, ostao je stajati preda mnom i pitao: “Poznaješ li me?” Morala sam odgovoriti “ne”. Zatim me podsjetio da je prije mnogo godina, 1932., kad sam imala samo sedamnaest godina, kratko putovao sa mnom u istom kupeu vlaka do Halla, (Austrija). Tada sam se sjetila: Ogorčeno se žalio na Crkvu i na religiju, a ja sam osjećala da moram na to odgovoriti rekavši mu da nije dobra osoba ako može rušiti tako svete stvari. Ovaj ga je odgovor iznenadio i iznervirao, a on mi je rekao: “Još si premlada da bih si mogao dopustiti da ti držim predavanja.” I jednostavno nisam mogla odoljeti da ne budem malo gruba i uzvratila sam mu malo drsko: “Ipak sam pametnija od tebe!” To je bilo to, zario je glavu u svoje novine i nije rekao više ni riječi. Kad je vlak stigao na njegov kolodvor i on napustio odjeljak, jednostavno sam se pomolila ispod glasa: “Isuse, ne dopusti da se ova duša izgubi.” I tad kad je bio sa mnom, rekao mi je da ga je ta sitna molitvica spasila da ne bude zauvijek izgubljen.”

Izvor: book.hr

]]>
marketing@medjugorje-info.com (A.I) Duhovni kutak Wed, 08 Feb 2023 01:01:28 +0100
Molitva sv. Jozefini Bakhiti https://www.medjugorje-info.com/molitve/molitva-sv-jozefini-bakhiti https://www.medjugorje-info.com/molitve/molitva-sv-jozefini-bakhiti SV. JOZEFINA BAKHITA (žrtva trgovine ljudima) (r. 1869., Darfur, Sudan – m. 8. veljače 1947., Schio, Italija)

]]>
Sveta Jozefino Bakhito, koja si i sama podnijela poniženja i muke ropstva, molimo tvoj usrdni zagovor za svu djecu, mlade i odrasle prevarene i nasilno odvedene radi sexualnog iskorištavanja, prisilnog rada ili prodaje organa. Suosjećajući s njima, kojima je teško oskvrnjeno ljudsko dostojanstvo, dižemo svoj glas protiv zla trgovine ljudima, te u zajedništvu s tobom, Bogu vapijemo da prestane svaki oblik ropstva.

Molimo za mudrost da se hrabro zauzmemo za sve kojima je ranjeno tijelo, srce i duh. Isprosi milost obraćenja svima koji su uključeni u žalosni lanac izrabljivanja i mučenja, da se odvrate od svoje zloće. Tvoj zagovor neka nam pomogne da uvijek živimo i navještamo slobodu, koja je Božji dar svakom ljudskom biću. Po Kristu Gospodinu našem. Amen.

Odobreno: Nadbiskupski ordinarijat Đakovo 2006.

]]>
josip.muselimovic@gmail.com (medjugorje-info.com) Molitve Wed, 08 Feb 2023 01:01:28 +0100
Danas se obilježava Svjetski dan borbe protiv trgovine ljudima https://www.medjugorje-info.com/vijesti-iz-svijeta/danas-se-obiljezava-svjetski-dan-borbe-protiv-trgovine-ljudima https://www.medjugorje-info.com/vijesti-iz-svijeta/danas-se-obiljezava-svjetski-dan-borbe-protiv-trgovine-ljudima Trgovina ljudima je globalan problem i jedan od najsramnijih oblika kriminala na svijetu koji utječe na život milijuna ljudi širom svijeta i oduzima im njihovo dostojanstvo.

]]>
Trgovci ljudima obmanjuju žene, muškarce i djecu iz svih dijelova svijeta, koji su svakodnevno prisiljeni na eksploataciju. Dok je najpoznatiji oblik trgovine ljudima seksualna eksploatacija, mnoge žrtve su predmet trgovine u svrhu prinudnog rada, kućnog ropstva, prosjačenja, prodaje organa…

Citirajući novu studiju, “Adresiranje trgovine ljudima i eksploatacije u vrijeme kriza”, William Lacy Swing, Generalni direktor Međunarodne organizacije za migracije, nazvao je eksploataciju i trgovinu žtrvama sve češćim fenomenom u svijetu preplavljenom sukobima i prirodnim katastrofama.

Swing je naveo da trgovina ljudima raste u Libiji i zemljama Bliskog Istoka gdje se radnici migranti suočavaju s rastućim neprijateljskim i iskorištavajućim uvjetima rada. Upozorio je da trenutni sukob u Siriji prisiljava mnoge porodice i pojedince na usvajanje štetnih načina ponašanja poput prisilnih ranih brakova i rada djece, što često dovodi do eksploatacije i trgovine ljudima.

Među milionima muškaraca, žena i djece koji su svake godine predmet trgovine ljudima širom svijeta, približno samo 45,000 žrtava bude identificirano. IOM asistira u jednom od sedam takvih slučajeva i pomaže žrtvama da se nakon godina užasnog zlostavljanja vrate u normalan život. Takve osobe često zahtijevaju dugotrajno razumijevanje i pomoć, kako u doba mira, tako i tokom krize.

IOM je posvećen radu s relevantnim sudionicima i akterima u Bosni i Hercegovini, kao i sa onima iz drugih zemalja zapadnog Balkana, s ciljem poboljšanja i jačanja njihovih kapaciteta za sprječavanje i protivljenje trgovini ljudima kroz prizmu saradnje i zajedničkih napora, saopćeno je iz Međunarodne organizacija za migracije – Misija u BiH.

]]>
josip.muselimovic@gmail.com (medjugorje-info.com) Vijesti iz svijeta Wed, 08 Feb 2023 01:01:28 +0100
Sveta Jozefina Bakhita https://www.medjugorje-info.com/svetac-dana/sveta-jozefina-bakhita https://www.medjugorje-info.com/svetac-dana/sveta-jozefina-bakhita 8. veljače Crkva slavi spomendan svete Bakhite, afričke crnkinje koja je morala podnijeti velika životna iskušenja, ali je unatoč njima pokazala nepokolebljivu vjeru i ljubav prema svojim mučiteljima.

]]>
Sveta Jozefina Bakhita, sudanska i talijanska redovnica, rođena je 1869. u Olgossi u Južnom Darfuru u Sudanu, u etničkoj skupini Daju. Bila je iz bogate i ugledne obitelji. Odrasla je s roditeljima, tri brata i dvije sestre. Jedna od sestara bila joj je sestra blizanka.

U devetoj godini života, dok je pomagala roditeljima u polju, oteli su je arapski trgovci robljem.

U sljedećih nekoliko godina preprodavali su je na tržnicama El Obeida i Khartouma kao ropkinju pet puta. Otmica ju je toliko potresla da je zaboravila vlastito ime. Robovlasnici su ju nazvali Bakhita, što u prijevodu znači "sretna". Ljudi koji su je kupovali, zlostavljali su je svakodnevno i bili prema njoj nemilosrdni i okrutni. U glavnom gradu Sudana, Khartoumu, kupio ju je 1883. talijanski vicekonzul Callisto Legnani. On je za razliku od dotadašnjih vlasnika pokazao poštovanje prema njoj. Poveo ju je 1885. sa sobom u Italiju i u Genovi je povjerio brizi prijatelja Augusta Michielija, kao dadilju njegovoj kćerki Mimmini. U Italiji su s njom lijepo postupali pa je zavoljela novu domovinu. Za vrijeme ropstva bila je prisilno preobraćena na islam, ali se 1890. odlučila krstiti, ponukana boravkom u Institutu za katekumene sestara kanosijanki (Canossiane) u Veneciji. Tamo je provodila mnogo vremena kao pratilja Mimmine Michieli čiji roditelji su otputovali u Sudan, gdje su kupili veliki hotel u Suakinu, luci na Crvenom moru. Bakhita je uzela ime Giuseppina Margherita Fortunata. S krštenjem je rasla njezina ljubav prema Kristu i redovničkom životu. Obitelj Michieli željela je Bakhitu povesti sa sobom u Sudan, ali ona se tome usprotivila pa je njezin slučaj završio na sudu. Sud je uz podršku sestara kanosijanki i venecijanskog patrijarha Domenica Agostinija odlučio da se ukida Bakhitino ropstvo i ona je napokon postala slobodna.

Stupila je 1893. u novicijat kongregacije Kćeri milosrđa, zvanih „canossiane“ (Figlie della Carità, Canossiane) u Veneciji, a 1896. položila je u Veroni prve zavjete. Osim tri godine koje je provela u Africi, pomažući mladim sestrama da se pripreme za misijsko djelovanje na Crnom kontinentu, ostatak života je provela u gradu Schio u provinciji Vicenza. Tamo je 45 godina radila kao samostanska vratarica, sakristanka i kuharica. Bila je u stalnom kontaktu s ljudima koji su je izrazito voljeli i cijenili. Svesrdno je pomagala siromasima, nevoljnicima i djeci. Njezina poniznost, jednostavnost i osmijeh privlačili su pozornost i ljubav svih koji su je upoznali. Od milja su je zvali Sor Moretta i Madre Moretta. Poglavarica reda zamolila je Bakhitu da napiše sjećanja na svoj život i svoja iskustva, a njezin životopis objavljen je 1931. i učinio je slavnom u cijeloj Italiji. Posljednjih godina života bila je vrlo bolesna i kretala se tek uz pomoć invalidskih kolica, ali je do zadnjeg trenutka ostala vesela i nasmijana. Preminula je u Schiju 8. veljače 1947. Njezino tijelo bilo je izloženo na odru tri dana, a tisuće ljudi opraštale su se od svoje “crne majke”. Papa Ivan Pavao II. proglasio ju je blaženom 1992, a svetom 2000.

Prigodom njezine beatifikacije Papa je rekao: „Njezina je poruka ona herojske dobrote što odražava dobrotu našeg Oca na nebesima. Ostavila nam je svjedočanstvo pomirbe i evanđeoskih oprosta s golemim značenjem u današnje doba. U ovo vrijeme, kada razuzdana utrka za moći, novcem i užicima uzrokuje toliko nepovjerenje, nasilje i usamljenost, Bakhita nam je dana od Gospodina kao univerzalna sestra koja otkriva tajnu stvarne sreće: Blaženstvo.“

Misli svete Jozefine Bakhite

Sve sam dala svom Gospodinu: On će se brinuti za mene… Najbolje stvari za nas, nisu one za koje mi mislimo da su najbolje, nego one koje nam Gospodin udijeli. Kada jedna osoba voli drugu svim srcem, tada čezne da bude s tom osobom: stoga čemu strah od smrti? Smrt nas vodi k Bogu! O Bože, da mogu odletjeti k svim ljudima na svijetu i zboriti im o tvojoj dobroti, koliko bi duša samo osvojila! Primila sam sakrament krštenja s radošću koju samo anđeli mogu opisati…

misije.hr

]]>
josip.muselimovic@gmail.com (medjugorje-info.com) Svetac dana Wed, 08 Feb 2023 01:01:28 +0100
Sicanje – višestoljetno obilježavanje Hrvatica u Bosni tetoviranjem https://www.medjugorje-info.com/kultura/sicanje-visestoljetno-obiljezavanje-hrvatica-u-bosni-tetoviranjem https://www.medjugorje-info.com/kultura/sicanje-visestoljetno-obiljezavanje-hrvatica-u-bosni-tetoviranjem Tetoviranje ili pučki poznato kao „sicanje“, staro je u Bosni više stotina godina, a prema nekim tvrdnjama možda i tisuću godina. Najviše se prakticiralo kad je područje Bosne i Hercegovine palo pod tursku, odnosno osmanlijsku vlast.

]]>
Tetoviralo se najčešće ruke, čela i prsa, ali i ostale dijelove tijela. Zemljopisno je ovaj običaj najviše bio raširen među Hrvatima u Bosni, nešto manje u Hercegovini, Tropolju, a postojao je i u Dalmaciji, piše tribun.hr.

S obzirom su Turci otimali kršćansku djecu i slali ih u Tursku da budu janjičari i sluge, kršćani, a naročito katolici su tako željeli zaštititi svoju djecu i zauvijek ih obilježiti, kako bi znali kome pripadaju. Turci su također običavali iskoristiti pravo prve bračne noći, tojest spavali bi s tek vjenčanom djevojkom prije nego to učini njezin muž. Po predaji, katolici su tako tetovirali svoje djevojke, kako bi bile odbojne Turcima i kako bi u slučaju da ih odvedu, uvijek znale što su nekad bile.

Pod rastućim pritiskom osmanske islamizacije duž regije i nasilnih migracija koje su prouzrokovane nastalim događajima, žene bi prekrivale svoja tijela raznim uzorcima križeva u pokušaju da izbjegnu osmansko zarobljeništvo, spase svoju djecu, te da izbjegnu nasilno preobraženje u islam kroz brak, dok su tetovaže postale simbol katoličanstva u multietničkoj Bosni kao i način da se prikaže pripadanje hrvatskoj kulturi ove zemlje.

tetoviranje-tradicija.jpg

No nisu sve tetovaže bile uređene kršćanskim motivima, štoviše, križevi su obično bili dio cijelog ornamenta, pomiješanog s raznim tradicionalnim uresima dijelom poganske simbolike starih Slavena i Ilira.

Tetovirana su najčešće ženska, a ponekad i muška djeca od 3. do 18. godine i to najviše na blagdan Josipova. Tetoviralo se pomoću prirodnih materijala kao što su med, ugljen, pljuvačka i majčino mlijeko, te sokova određenih stabala. Tetoviralo se tradicionalno s normalnom iglom za šivanje i ručno proizvedenom bojom.

Iako su do u tridesetih godina 20. stoljeća skoro sve katoličke djevojke bile tetovirane, s drugim svjetskim ratom ovaj običaj prestaje skoro munjevito. Jedna čitava generacija ljudi, koja je ovu tradiciju mogla dalje prenijeti, je bila ugašena. Preostali su bili izloženinasilnom zatiranju svega tradicionalno hrvatskog. Bijeg iz zemlje i komunizam, koji je dirigirao sistem vrijednosti u kojem religija i tradicionalna kultura nisu više imali mjesto, su učinili ostalo.

]]>
webmaster@medjugorje-info.com (Ina) Kultura Wed, 08 Feb 2023 01:01:28 +0100
Video dječaka koji se u školi moli prije jela se brzo proširio internetom https://www.medjugorje-info.com/multimedija/video-djecaka-koji-se-u-skoli-moli-prije-jela-se-brzo-prosirio-internetom https://www.medjugorje-info.com/multimedija/video-djecaka-koji-se-u-skoli-moli-prije-jela-se-brzo-prosirio-internetom U posljednje vrijeme baš i ne viđamo djecu koja se oduševljeno mole. Kad je kamera uhvatila dječaka koji se molio prije jela u školi, video se brzo proširio internetom i postao na blagoslov mnogim kršćanima diljem svijeta.

]]>
Isječak prikazuje razred koji se priprema za užinu ili stanku za obrok, a ono što raduje naša srca jest način na koji svi zastaju kako bi zahvalili Nebeskom Ocu. Jedno dijete koje je bilo zamoljeno da ustane, sklopilo je ruke i oči.

Počeo je s riječima: “Bože Oče, zahvaljujemo Ti na ovoj hrani. Molimo Te da je blagosloviš. Neka nahrani naša tijela.”

Dok se molio, zastao je kako bi učiteljima i učenicima omogućio ponavljanje riječi blagoslova. Nastavio je: “Blagoslovi sve dječake i djevojčice širom svijeta da imaju hranu.”

Jasno je da dječak svoje srce i dušu stavlja u molitvu dok se zahvaljuje Gospodinu. Završava riječima: “U Isusovo ime”, a drugi su potvrdili s: “Amen.”

Video je podijelio Gab Mime na internetu uz opis: “Ovo možda i nije veliko … ali naša djeca se mole Bogu!” Privukao je pozornost tisuća ljudi koji su podijelili post i komentirali ga.

Dječaka su roditelji dobro odgojili po pitanju onoga što je Bogu važno. ”U svemu zahvaljujte! Jer to je za vas volja Božja u Kristu Isusu.” (1. Solunjanima 5, 18)

Izvor: novizivot.net

]]>
info@medjugorje-info.com (Blanka Klasić) Multimedija Wed, 08 Feb 2023 01:01:28 +0100
SVJEDOČANSTVO IZ ŠURKOVCA Isus me je dotakao. Došao u moje srce i djeluje na moju obitelj. Zakoračila sam u novi život s Isusom. https://www.medjugorje-info.com/svjedocanstva/svjedocanstvo-iz-surkovca-isus-me-je-dotakao-dosao-u-moje-srce-i-djeluje-na-moju-obitelj-zakoracila-sam-u-novi-zivot-s-isusom https://www.medjugorje-info.com/svjedocanstva/svjedocanstvo-iz-surkovca-isus-me-je-dotakao-dosao-u-moje-srce-i-djeluje-na-moju-obitelj-zakoracila-sam-u-novi-zivot-s-isusom U malom mjestu Šurkovcu hodočaste tisuće ljudi iz cijele Hrvatske te Bosne i Hercegovine. Naš poznati karizmatik fra Ivo Pavić vodi duhovne obnove i mise za ozdravljenje. Vjernici tijekom duhovne obnove izlaze na oltar i svjedoče o ozdravljenjima koja su zadobila od Isusa preko ruku fra Ive. Donosimo vam svjedočanstvo od hodočasnice Dijane.

]]>
Zovem se Dijana Kovačić, rođ. 04. 05. 1986. iz Črnkovca kraj Velike Gorice. U Šurkovac sam prvi puta došla 17. 09. 2017. Toga dana mi je Isus promijenio život. Kad je fra Ivo rekao da svi koji se žele vratiti Isusu nek dođu naprijed bliže oltaru. Otišla sam. Pjevala i molila. Počela sam plakati i pala u duhu Svetom. Tada je Duh Sveti liječio moje srce, dao mi je mir. Ozdravio me od gihta (artritisa). Kad je fra Ivo molio molitvu oslobađanja od duha bludnosti, prostačenja, psovki, Isus me oslobodio. Slava Mu i hvala. Isus je velik vratio je svoju ovčicu nazad k sebi.

Kad sam se vratila kući zagrlila sam muža. Sva gorčina prema njemu je nestala. Od tada blagoslivljam svoju obitelj. Na putu do vrtića molimo se anđelu čuvaru, pjevamo pjesme i blagoslivljamo tete koje ih čuvaju. Oprostila sam svojim bližnjima sve. Napravila životnu ispovijed. Svakodnevna molitva s djecom i slavljenje Isusa. Nedjeljna misa na koju nisam išla deset godina, sada idem svake nedjelje i blagdanom. Isus me je dotakao. Došao u moje srce i djeluje na moju obitelj. Zakoračila sam u novi život s Isusom.
Slava Isusu. ALELUJA.

U nedjelju 19.11. fra Ivo će slaviti misu za zdravlje i moliti za bolesne s početkom u 10,30 sati.

]]>
webmaster@medjugorje-info.com (Ina) Svjedočanstva Wed, 08 Feb 2023 01:01:28 +0100
(VIDEO) Izmamiti će vam osmijeh na lice ― Smijeh ove bebe i vas će zaraziti https://www.medjugorje-info.com/vijesti-iz-svijeta/video-izmamiti-ce-vam-osmijeh-na-lice-smijeh-ove-bebe-i-vas-ce-zaraziti https://www.medjugorje-info.com/vijesti-iz-svijeta/video-izmamiti-ce-vam-osmijeh-na-lice-smijeh-ove-bebe-i-vas-ce-zaraziti Nema ljepšeg osjećaja nego kada se dijete prvi put osmjehne.

]]>
Kada je beba malo veća, možete joj izmamiti taj prekrasan osmijeh na lice kao ovaj otac  koji se tijekom kupanja svoje bebe, dosjetio kako je nasmijati. Napravio je bradu od pjene, a odgovor koji je dobio i njega je do suza nasmijao. Beba se na taj prizor počela nevjerovatno preslatko smijati, toliko da to jednostavno i vi morate čuti.

]]>
info@medjugorje-info.com (Blanka Klasić) Vijesti iz svijeta Wed, 08 Feb 2023 01:01:28 +0100
Fra Zvjezdan Linić - Duh blagosti https://www.medjugorje-info.com/duhovni-kutak/fra-zvjezdan-linic-duh-blagosti https://www.medjugorje-info.com/duhovni-kutak/fra-zvjezdan-linic-duh-blagosti Kršćani vole često moliti za blagost. U tome nam prednjači Isus i njegovo srce za koje molitva kaže da je „blago i ponizno“.

]]>
To je istina njegova bića. Isus je blag. Svakom čovjek pristupa tako da ga se nitko ne mora bojati. Posebno se to tiče onih koji su inače preplašeni i bojažljivi. Ljudi su otkrivali u Isusu srce koje je otvoreno i čisto prema svakome. Posebno su njegovu blagost osjećali svi koji su na svojoj savjesti imali teret grijeha. Grijeh rađa osudom. Čovjek samoga sebe osuđuje dok osjeća na sebi grijeh, a osjeća isto tako na sebi i osudu drugih. Upravo su grešnici nalazili u Isusu blagog zagovornika. On se rado družio s carinicima i grešnicima. Nije podržavao njihov grijeh, već im je pružao ruku pomirenja i priliku za novi i kvalitetniji život. Ljudi koje su svi osuđivali i prema tome nisu više mogli dobiti životnu priliku za novi početak kod Isusa su nalazili utočište i snagu. Isus ne osuđuje, on prašta i ljubi. Isus je blagi Spasitelj, a ne strogi sudac. Evanđelja će posvjedočiti kako nije htio slomiti napuknute trske niti ugasiti stijenja što tek tinja.

Pozvani smo ići za Isusom. Nažalost, po svojoj naravi često smo sposobni grubo osuditi i bez sućuti odbiti ljude oko sebe. U sebi nosimo određenu napast da silom želimo izvaditi trun iz oka brata svoga, a zaboravljamo na brvno u vlastitom oku. Nije lako djelovati blago i ponizno. Imamo osjećaj da u ovom svijetu uspijevaju samo oni koji se znaju probiti, koji primijene silu ili lukavstvo. To je put do uspjeha. Ljudi laktaši sebi osiguravaju više novca, bolje položaje, vlastita prava. A ipak, Isus drukčije govori. Blaženima naziva samo one koji su krotki (drugo ime za blagost). Njima obećava baštinu neba. Previše smo zarobljeni željom da u ovom času pošto poto izborimo svoje pravo te nam se Isusovo obećanje čini predaleko, kao u magli.

U ovoj godini Duha Svetoga znajmo moliti za sve njegove darove. Neka nas Gospodin Isus uvjeri o potrebi Duha blagosti. Naše su ćudi kamene, naše su grudi ledene, kako to lijepo govori stara pjesma i molitva Duhu Svetome. Po svojoj naravi skloni smo suditi, izboriti silom svoja prava, bez obzira što to može biti i na račun prava drugoga. Sebično i zarobljeno mislimo samo na sebe. Olako druge izguramo iz nekih položaja, probijemo se ispred drugih u nekom redu. Po sakramentima krštenja i krizme primili smo pečat dara Duha Svetoga. S njime smo primili i sve druge darove. Na osobit način dar blagosti kojim ćemo poput Isusa prihvaćati i susretati ljude oko sebe. To je dar kojim možemo ohrabriti ljude oko sebe na novi život. U našim očima nitko neće čitati osudu nego prihvaćanje. Nitko nam neće sa strahom pristupati, nego će se svatko moći slobodno obratiti k nama. U ovom svijetu grubosti i obmana, u svijetu kleveta i osuđivanja, neizrecivo nam je potreban Duh blagosti. Ohrabrimo se za blagost i molimo Božju pomoć, jer daleko je teže biti blag, nego grub i bezosjećajan. Za blagost nam treba snage odozgo, za grubost smo dovoljno isprobani. Molimo: Tješitelju tako blag, ti nebeski Goste drag, pun miline, hlade tih!

]]>
info@medjugorje-info.com (Blanka Klasić) Duhovni kutak Wed, 08 Feb 2023 01:01:28 +0100
HAGIOTERAPIJA - terapija duše i zdravlje duha https://www.medjugorje-info.com/vjera-i-zivot/hagioterapija-zdravlje-duha https://www.medjugorje-info.com/vjera-i-zivot/hagioterapija-zdravlje-duha Hagioterapija je izvorno hrvatski model pružanja duhovne pomoći , a razvio ju je dr.Tomislav Ivančić, profesor Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i predstojnik Centra za duhovnu pomoć ( CDP ) koji primjenjuje hagioterapiju u svome radu.

]]>
Hagioterapija je znanost koja proučava čovjekovu duhovnu dimenziju , patologiju duhovne duše , gdje u čovjeku nastaje zlo i razaranje njegove osobnosti i duhovne dimenzije, da bi otkrili uzrok tome i primjeniti pravu terapiju.

Hagioterapija je namijenjena za sve ljude, i ateistima i pripadnicima svih religija.

Hagioterapija nije molitvena terapija , niti kršćanska terapija , ona je prvenstveno prirodna terapija.

Hagioterapija se temelji na prirodnom moralnom zakonu.Bog je stvoritelj morala.U taj svijet koji je Bog stvorio , Bog je utisnuo svoj moralni zakon.Dao je čovjeku savjest, zakonitost dobra.

Čovjek ako je zao postaje nesretan i besmislen.

Duhovno zdrav čovjek je pošten , on je hrabar , on je strpljiv , on podnosi zlo , on prašta drugome. On je čovjek koji vjeruje , ima povjerenja u Boga i ljude. On voli prirodu i on osobito voli sebe. Duhovno zdrav čovjek je velikodušan , on je radostan , on ljubi , on je prepun nade , on živi i njega nitko ne može uništiti ni ubiti, on je vječan.

Dok duhovno bolestan čovjek je onaj koji mrzi , koji je nestrpljiv , koji mrmlja , ogovara , onaj koji nema nade , koji očajava , koji se razočarava , koji gubi snagu za život , on je bolestan i njega treba liječiti.

DUH

O čovjeku se uglavnom govori kao o tjelesnom i psihičkom biću.Međutim , nedvojbeno je : čovjek je tjelesno , psihičko i duhovno biće.Duh pak nije materijalan ,stoga nije dostupan pozitivnim znanostima.

Čovjekovo tjelesno i psihičko područje zajedničko mu je s biljkama i životinjama.

Čovjekov duh je nešto po čemu se čovjek razlikuje od svih ostalih stvorenja.

Bog je čovjeku dao , odnosno udahnuo duha.Prve stranice Biblije govore kako je Bog čovjeku udahnuo dah života te je čovjek postao živa duša.

Poznato je da neke tjelesne bolesti mogu imati uzrok u psihi , tada govorimo o psihosomatskim bolestima.Jednako tako , bolestan duh utječe na psihu i tijelo.Američki istražitelji kažu da 70 posto slučajeva raka nastaje na temelju trauma u duhovnoj strukturi čovjeka.

Čovjekov duh reagira na najfinije nijanse svakog događaja i susreta , registrira i najskrivenije misli i želje , kako pozitivne tako i negativne.Ako je , na primjer , majka i samo pomislila da pobaci svoje dijete , duh djeteta je to registrirao te je od tada povrijeđen.Budući da duh potječe izravno od Boga , on je sposoban pohranjivati sve događaje od samih početaka svoga postojanja a da se psiha toga uopće ne sjeća.Čovjekov duh ne mora dozrijevati poput psihe i tijela da bi počeo registrirati događaje , več je za to sposoban od samog početka.
Duh je neuništiv , on ostaje i kad čovjek sve izgubi i kada ga zahvate sve smrti.

Čovjekov duh prožima i oživljava svaku stanicu tijela i svaki segment duše.

Duh ne raste , ne stari.Jednak je sa 3 mjeseca , sa 10 godina , sa 60 godina.

Područje duha su kreposti.To su vrednote kojima se čovjek ostvaruje i bez kojih nije čovječan.To su npr. sloboda,dobrota, pravda, povjerenje, mudrost, nada , ljubav , vjernost , velikodušnost, hrabrost , čistoća.

Obično ih sveukupno izražavamo riječju vrednote ili humanost ili poštenje ili vrline.

Riječ duša zajednički je naziv za duh i psihu. Duša je stoga duhovne ali i materijalne prirode.

U duhovnoj duši duh djeluje preko duhovne strukture u kojoj se mogu prepoznati razne funkcije, poput organa.

To su : osoba , život , savjest , intelekt, slobodna volja , srce , karakter , religioznost , duhovno stvaralaštvo, spolnost , duhovne oči i uši i vjera i povjerenje.

DUHOVNE BOLESTI

Bolest duhovne duše može biti :
a) KOGNITIVNE naravi - spoznajne
Da čovjek ne spoznaje duhovne stvarnosti, ne vidi ih , ne razumije te ne živi dostojno čovjeka.To su krive slike i uvjerenja, sve što je negativno utisnuto u život.
Kognitivne bolesti nastaju tamo gdje nismo sposobni upoznati pravi smisao života, gdje smo nesposobni razumjeti postoji li Stvoritelj svijeta, gdje nismo sposobni jasno uvidjeti što je dobro a što zlo.
KRIVE SLIKE O BOGU. Čovjek sam sebi stvori nekog Boga koji mu prijeti.Prava slika je ona o Isusu Kristu.
On nikoga nije osudio.
Večina ljudi žive u krivoj spoznaji i misle da su roditelji načinili nas.Roditelji neznaju odakle si ti došao.Mi često okrivljujemo roditelje da nas nisu znali voljeti.Roditelji daju psihofizičku razinu a osobnost stvara Bog u trenutku začeća.Odmah kad se dijete rodi on se spaja s grijehom svijeta- istočni grijeh.
b) AKSIOLOŠKE naravi - etičke
Slobodna volja nije sposobna za zdrave odluke , za etičnost i moral.
Aksiološka bolest nastaje tada kada ne živimo po moralu, jer savjest nam kaže nemoj činiti zlo, budi karakter, budi gospodar samog sebe, nemoj biti ovisnik o drogi , alkoholu, psovki , zlu, nemoj mrziti , nemoj biti korumpiran.
c) ANTROPOLOŠKE naravi
To je ugroženost čovjekova dostojanstva , nemoć da komunicira s Stvoriteljom, osjećaj ugroženosti života, duboka bol koja blokira aspekte i moći duše.
Antropološke bolesti su kad nas netko povrijedi , u nas uđe zlo i ne možemo mu oprostiti.
Kad se sjetimo da nemamo sudbinu u svojim rukama tada se počinjemo strašiti budućnosti , ljudi pa i smrti.
Pitamo se čiji smo mi , što se događa sa našom smrću i zašto moram umrijeti.

Duhovne bolesti možemo radi preglednosti razvrstati prema raznim aspektima:
a) antropološke naravi,
b) prema vremenu nastanka,
c) prema vrsti.
A) ANTROPOLOŠKE NARAVI

Dijelimo ih na :
- EGZISTENCIJALNE
- BAZIČNE
- AKTUALNE

EGZISTENCIJALNE

Ušavši u svijet čovjek doživljava ograničenost, svoj bitak kao bitak na smrt.
On u svakom trenu može izgubiti život, a ljudi , okolina, događaji i tijek vremena mu pokazuju da ne može spasiti to što mu je najvažnije.Tako se nesvjesno u čovjeku oblikuju obrambeni mehanizmi te se čovjek obara na situacije, ljude i okolinu kako bi sačuvao život.
Ta nesigurnost tko je čovjeku Stvoritelj, te nemoć da sačuva život sugerira čovjeku da se osloni na ljude i od njih traži sućut.On treba izraze emotivne ljubavi.
Razočarenje nastaje kad čovjek otkrije da to nije trajna zaštita.Kada doživi neprihvaćanje, odbacivanje ili razočarenje u prijateljstvu , roditeljima i ljubavi, tada se njegova reakcija pretvara u srdžbu, rezignaciju,depresiju,samosažaljenje i agresivnost.Taj protest je znak čežnje za nekim tko će ga zaštititi od nestajanja.
Čovjek doživljava da ni svijet ni on sam ne pripadaju njemu nego su mu dar.Tim darom on ne raspolaže , nego njime upravlja i za nj odgovara.

BAZIČNE

To su iskustva koja čovjek dobiva od trenutka začeća pa sve do godina u kojima postaje svjestan sebe, a to znači do treće-četvrte godine života.
Djetinjstvo je slika i početak svega što će uslijediti.
Istraživanja pokazuju da se povjerenje u čovjeku učvršćuje ili oslabljuje od trenutka začeća pa do nekoliko mjeseci i godina nakon rođenja.
Prema znakovima koji pokazuju da je čovjek u utrobi majke i poslije bio ugrožen, može se gotovo precizno prognozirati i njegovo buduće životno vladanje.
Generalno rečeno, ako je dijete bili željeno, voljeno , prihvaćeno , nošeno ili rođeno bez osobitih trauma, ono će biti gotovo bez agresivnosti ili depresivnosti.
No, ako je dijete bilo neželjeno, ako je bilo odbacivano, ako je trudnoća bila problematična, ako je rađanje bilo dugo i bolno, ako su bile komplikacije i ako je dijete našlo roditelje bez nježnosti, stroge, ili prezaposlene,boravak dijeteta u bolnici, odijeljenost od roditelja, tada su to uvjeti u kojima se prije ili kasnije može razviti depresivnost ili agresivnost.
Majka je baza s koje dijete može pristupati svojoj okolini i čitavom svijetu.Što je dijete više vezano s majkom, to je sposobnije stvarati odnose s drugim ljudima.
Stadij osnovnog povjerenja ( basic trust, secure base ) treba stalno provjeravati i utvrđivati.

AKTUALNE

To su uvrede, neuspjesi, razočaranja, gubitak drage osobe, sukobi.
Osnovna čovjekova težnja jest ljubav.Biti ljubljen znači biti simpatičan, željen, prihvačen.
Neljubljenost stvara osjećaj ugroženosti i istovremeno krivice.Zato takav čovjek bježi od ljudi i od samog sebe.To je način njegove pasivne samoobrane.No, on često stvara aktivnu samoobranu, time da napada druge, pokušava od njih iznuditi ljubav, optužuje ih što ga ne vole, ne pozdravljaju, ne traže.
Neuspjesi, razočaranja, bolesti, gubitak imovine i dragih osoba u čovjeku unose osjećaj izoliranosti, gubitak identiteta, beznađa i zatvorenosti bez smisla postojanja.Kao da je sve razrušeno, umrlo i nestalo, pa čovjek gubi smisao za život.
Međusobna vrijeđanja, povišen glas i grube riječi djeluju na čovjeka jednako kao i fizičke povrede na poslu i u životu uopće.One stvaraju rane koje pri svakom susretu bivaju otvorene i krvare.

UZROCI DUHOVNIH BOLESTI

Osnovni uzroci duhovnih bolesti su : zlo , požude i uvrede.
Bit djelovanja Zloga je u tome da se protivi Bogu i njegovu stvorenju te osobito kruni stvorenja - čovjeku.
Zlo se događa samo na nekom dobru , ono razara nešto što već postoji , što je lijepo i istinito
Đavao je ljude uvjerio da će neposlušnošću prema Stvoritelju postati kao bogovi.
Kad čovjek drži Božje zapovijedi , on pobjeđuje zlo i ostaje duhovno zdrav.

ZLO

Filozofski gledano zlo je pomanjkanje dobra ili manjak egzistencije.Zlo nema vlastite egzistencije , nego je na nekom dobru.
Zli kao đavao i sotona ljude navodi na zlo , on je zavidnik , zavodnik i neprijatelj Boga i ljudi.
On zavodi prve ljude da čine ono što im je bilo zabranjeno , da se suprostave Bogu , da se od njega odijele i da sami sebe proglase bogovima.Za to djelo on koristi zgodnu priliku , odnosno iskorištava bilo kakvu ograničenost čovjeka , njegovu slabost i nevolju da bi ga napao.

POŽUDA

Požuda je čovjekova tako neodoljiva vezanost uz stvorenja da ih on smatra izvorom života.
Požuda je sila u čovjekovim udovima koja ga veže uz oholost , uz tjelesne užitke , uz gramzljivost vidljivog bogatsva.Sveti Ivan kaže da je u svijetu požuda tijela , požuda očiju i oholost života ( 1 Iv 2,16 ).
Požuda izopačuje etičke i moralne vrednote.Ona sugerira čovjeku da je tjelesno važnije od duhovnog.Na taj način onemogućuje čovjeku da vlada sobom , odnosno da bude slobodan.
Kada na požudu pristane , tada veže svoju slobodu i postaje odgovoran za svoje djelo. Tada čovjek postaje ovisnik , krivac i patnik.

UVREDE

Nesmotrena riječ , nepravedna kritika , lakoumni postupak , odbačenost , neuspjeh , nečovječno ponašanje prema nekome čovjeka može duboko povrijediti i slomiti njegove nutarnje duhovne sile.
To je doživljaj sličan nekoj tjelesnoj traumi ili nesreći.

SIMPTOMI DUHOVNIH BOLESTI

PRIMARNI SIMPTOMI

1. GRIŽNJA SAVJESTI
Grižnja savjesti pokazuje da čovjek njome ne raspolaže , nego ona raspolaže čovjekom. Čovjek može samo slušati ili ne slušati savjest. Ona čovjeka opominje da je radio protiv savjesti, te je nastao konflikt, ranjenost savjesti.
2.OVISNOST
Ovisnost može biti o alkoholu, drogi, cigaretama, kocki, seksu, ljudima. Kod ovisnosti je zarobljena slobodna volja, a to znači razorena krepost ili vrednota slobode, te ona više ne može funkcionirati.
Tko čini grijeh, rob je grijeha. Čovjek koji se jednom svojevoljno odlučio za grijeh, jedva se može iz njega izvući.
3.PATNJA
Osobito su teške duhovne patnje. Njih možemo nazvati moralnim patnjama.
Ako nas je netko od ljudi povrijedio, doživljavamo da nas je napalo zlo ljudi, ako smo mi nanijeli bilo kome bol, doživljavamo krivicu.

DUHOVNA TERAPIJA

1.KOGNITIVNA
2.AKSIOLOŠKA
3.TEOLOŠKO-ANTROPOLOŠKA ( agape , pistis , eirene , dynamis i pneuma terapija )

KOGNITIVNA TERAPIJA

Kognitivnu terapiju provodimo tako da pacijentu objasnimo kako je duhovna dimenzija za čovjeka bitna i da je čovjek tek po njoj čovjek
Bitno je u kognitivnoj terapiji pacijentu najprije objasniti u čemu se sastoji njegova duhovna bol i kako iz nje može izići.Važno je također objasniti zašto čovjekov duh reagira na zlo i na požude , te osobito na uvrede.
AKSIOLOŠKA TERAPIJA

Dok kognitivna terapija ostavlja pacijenta nekako pasivnim , dotle aksiološka traži od njega odluku.
Obrat iz zla na dobro , iz laži na istinu , iz mržnje na ljubav uspostavlja zakonitosti čovjekova bića i zdravo funkcioniranje duhovne duše.Poroci uništavaju život i zdravlje a vrline i kreposti ih ponovno vraćaju.
Aksiološka terapija mijenja stav pacijenta od zla prema dobru i time temeljno i egzistencijalno liječi dušu. Bitna praksa u ovoj terapiji je zapravo metanoja ili obraćenje.Obraćenje se treba najprije dogoditi u njegovim mislima , a onda u željama i volji.Treba se okrenuti od mraka i vjerovati u svjetlo , treba misliti i govoriti pozitivno.


TEOLOŠKA - ANTROPOLOŠKA TERAPIJA

Ona izravno i izričito povezuje čovjeka s izvorom njegova postojanja i time omogućuje ozdravljenje.
Razlikujemo pet načina posredovanja milosne terapije pacijentu : agape , pistis , eirene , dynamis i pneuma terapija.

AGAPE TERAPIJA

Agape je grčka riječ , a označuje Božju bezuvjetnu ljubav prema čovjeku.
Agape terapija se posreduje najprije tekstovima Svetoga pisma koji objavljuju Božju nježnost , vjernost , ljubav i praštanje.Nakon toga se ona provodi najprije tzv. klasičnom molitvom za Božju ljubav , a onda različitim oblicima molitava koje posreduju pacijentu povjerenje da ga Bog voli.Zatim i tzv. druga klasična molitva , molitva otkupljenja , molitva dubina , molitva padobrana , molitva u krilu Oca nebeskoga.
Temeljna trauma kod svih pacijenata jest pomanjkanje ljubavi.To je pomanjkanje tla na kojem čovjek može živjeti.Primiti ljubav znači nekome biti dragocjen , ne zbog nekog određenog razloga , već jednostavno zato što postojim.
Najdublja čovjekova težnja jest da bude voljen.
Ova terapija daje temeljne uvjete za ozdravljenje - bazičnu i egzistencijalnu sigurnost , neugroženost , povjerenje.

PISTIS TERAPIJA

Pistis je grčka riječ a označuje vjeru i povjerenje.
Pistis terapija posreduje bazično i životno povjerenje u osobu Stvoritelja , uspostavlja središte pacijentova bića , odstranjuje strahove i tjeskobe , te čisti od mržnje , negativnosti i ovisnosti.


EIRENE TERAPIJA

Pomiruje čovjeka sa samim sobom , drugima i Stvoriteljem.Ona liječi lažne krivice i oslobađa od nepovjerenja u opraštanje grijeha.
Terapija pomirenja smije doći tek nakon agape terapije jer je kontraindikativno odmah tražiti od pacijenta pomirenje , budući da on za to nije sposoban.Njega treba najprije temeljito uviti u Božju ljubav , u sigurnost da je voljen.Onda će lako moći oprostiti.Isto tako ga se ne smije odmah poslati na ispovijed , nego najprije temeljito na to pripremiti.

DYNAMIS TERAPIJA

Ima zadaću snagom molitve Crkve ili izavnim zahtjevom u molitvi pacijenta osloboditi od ovisnosti.
To su molitve kojima se čovjek odlučno suprostavlla grijehu i zlu , odnosno kojima se čovjek odriče Zloga i njegovih djela.
Crkva poznaje kod krštenja molitve otklinjanja.
Sam pacijent može moliti ovako : Isuse Kriste , neka u tvoje ime odstupi od mene svaka zla sila i svaka napast.

PNEUMA TERAPIJA

Pneuma je grčka riječ koja označava duha.Pod pneuma terapijom mislimo na molitvu za darove Duha Svetoga i njegove plodove , koji su zapravo kreposti , odnosno snage protiv grijeha i poroka.

OPROSTITI DRUGIMA

Osobito je važno da pacijent oprosti svima koji su mu učinili neko zlo.Treba mu objasniti da oprostiti drugima nije zapovijed koju mora izvršiti , nego preduvjet da bi uopće duhovno ozdravio.
Ako ne oprostiš , ostaješ u mržnji , a tada si ti sam bolestan , negativan i mračan.

HAGIOTERAPEUT

Hagioterapija , duhovni lijekovi, duhovna terapija i pacijent stoje u rukama hagioterapeuta.
Hagioterapeut treba imati trostruku izobrazbu:
1. DUHOVNA FORMACIJA
Ona se stjeće u zajednici Molitva i Riječ a obuhvaća mistagošku i aspirantsku formaciju.
2. STRUČNA FORMACIJA
Ona obuhvača hagioterapijsku izobrazbu koju organizira zajednica Molitva i Riječ putem škola za hagioterapiju
3. TEOLOŠKA FORMACIJA
Ona se dobiva na katoličkim učilištima ( Katolički Bogoslovni fakultet , Institut za teološku kulturu laika i Institut za kršćansku duhovnost )

Hagioterapeut prvenstveno treba biti psihički i duhovno zdrav.Važno je da ima dobar glas u Crkvi i u svijetu.Ako je on sklon poroku ili ako se na njemu ne vidi napredak u vrlinama i duhovnom životu, tada je on loš hagioterapeut.
Njegovo moralno stanje može izvana ocijeniti njegova okolina i njegovi najbliži.
On nesmije biti u sukobu s Crkvom i njezinim zakonima, njegov brak mora biti crkveno uredan i njegov obiteljski život društveno neosporan i besprijekoran.To znači da se od njega očekuje da nije ovisnik o alkoholu, o drogi , o magiji ili o nekom grijehu ili poroku.
Da bi mogao prepoznati bolest i lijekove za nju, potrebno mu je prijateljevanje s Isusom Kristom i temeljito iskustvo molitve , duhovnog života i darova Duha Svetoga.
Da bi hagioterapeut mogao dobro izvršiti svoje duhovno poslanje , nužno mu je da u danu ima barem jedan sat meditativne molitve.To bi trebao biti prijateljski razgovor s Bogom , a ne samo čitanje Svetoga pisma ili usmena molitva.
Hagioterapeut osim svakodnevne molitve , koja mora biti strogo disciplinirana, treba čitati Sveto pismo, neko duhovno štivo i svaki dan učiti dalje svoju struku.
On bi trebao mjesečno imati jedan dan duhovne obnove ili duhovne supervizije, trebao bi se redovito ispovijedati i po mogućnosti svaki dan slaviti euharistiju.

PRIMJER IZ PRAKSE

Dr. Marina Marinović , CDP Zagreb

Strah

Djevojka , 26 godina , bez djece , praktični vjernik , zatražila je pomoć Centra zbog straha od vožnje dizalom i javnog nastupa , te nepodnošenja ljuljanja , kada bi se javila mučnina i oblio je hladan znoj.
Da bismo utvrdili uzrok njezinih poteškoća , napravljen je upitnik , iz kojeg smo saznali da je prvo i željeno dijete. U šestom mjesecu trudnoće roditelji su se zatekli u gradu gdje je bio potres , pri čemu se majka jako prestrašila te je do kraja trudnoće morala uzimati lijekove za umirenje. Porod je bio nešto prije termina , pa je dijete kratko vrijeme boravilo u inkubatoru.
U djetinjstvu ju je čuvala majka , a otac je radio. Na brata , koji je četiri godine mlađi , bila je jako ljubomorna. U školi je bila povučena , mirna i dobra učenica. Vožnju na vrtuljku i ljuljanje na ljuljački je kategorički uvijek odbijala , zbog čega su joj se druga djeca rugala.Ruganje se ponovilo i na maturalnom putovanju kada se jedina nije htjela popeti na vidikovac
.Ima veliki krug znanaca , ali ne i prijatelja , jer je zatvorena i teško se povjerava.Neodlučna je u vezama s mladičima , pa je oni ostavljaju.U podacima o precima nije pronađeno ništa značajno , a s okultnim praksama nije dolazila u doticaj.
Za postavljanje duhovne dijagnoze iz upitnika su , kao bitni čimbenici , izdvojeni majčin proživljeni strah u trudnoći te odvajanje od roditelja zbog boravka u inkubatoru , pri čemu se razvio subjektivni doživljaj manjka ljubavi. U djetinjstvu se , zbog straha da ne bi bila ponovno odbačana , ponaša uzorno , a zbog subjektivnog doživljaja uskraćene ljubavi javlja se ljubomora i manjak povjerenja , koji dovodi do nesigurnosti i straha.Duhovne strukture koje su oštećene su život , srce , ljubav i povjerenje.Kod pacijentice je stoga postavljena duhovna dijagnoza patnje uzrokovane uvredama koje su nastale prenatalno i postnatalno.
U terapiji su korištene samo pojedine kateheze ( kateheza o egzistenciji , Isusu Kristu i molitvi ) te molitve kojima se nadoknađivao manjak ljubavi ( agape-terapija ) i gradilo povjerenje ( pistis-terapija ).Osobito je pomogla molitva Vjerujem da me Bog voli , moj život je na njegovom dlanu.Zatim su primjenje molitve praštanja ( eirene-terapija ) zbog djece koja su joj se rugala u djetinjstvu , te na kraju pneuma-terapija ( za ispunjenje duhom ljubavi , povjerenja , mira , hrabrosti , odvažnosti )
Terapija je bila raspoređena na sedam kratkih susreta po pola sata jednom tjedno ili jednom u četrnaest dana.Provodila se u Centru , a pacijentica je svakodnevno kod kuće naučene terapije još sama primjenjivala na sebi.
Prvi rezultati terapije pokazali su se već nakon trećeg susreta.Strahovi su se počeli smanjivati , da bi do kraja terapije potpuno nestali. Odnos prema roditeljima dobio je novu kvalitetu.Pacijentica je oprostila djeci koja su joj se rugala i stekla je samopouzdanje.Uspjela je uspostaviti prijateljstvo , a započela je i vezu s jednim mladićem.


NOVA TERMINOLOGIJA

 U zadnje vrijeme se pojavila nova terminologija.

Termin terapija se zamjenjuje jasnijim terminom put do zdravlja, odnosno put do cjelovitosti.

Evo koji su to putovi do zdravlja:

1.Put mudrosti ( via sapientiae ) daje kognitivno zdravlje.

Put mudrosti je razmišljanje o smislu života, svojim problemima, uzroima problema i traženje rješenja.Mudrošću se ispravljaju krive slike o sebi, svijetu i Bogu.

2.Moralni put ( via moralis ) dovodi do transcendentalnog zdravla kada se ukloni neetično ponašanje kojim se osoba razara.

3. Duhovni put ( via spiritualis ) ovaj put promatra gdje i koje duhovne sposobnosti ne funkcioniraju da bi čovjek bio zdrav i cjelovit na području slobode

4.Teološki put ( via teologica ) pruža uvid gdje čovjek u odnosu na Boga i na transcendenciju nije u skladu.Radi se o odnosu prema Bogu.

Ovaj put ima pet vrsta:

1.Put ljubavi ( via caritatis) put susreta s bezuvjetnom , Božjom ljubavi

2. Put povjerenja ( via fidutie) povjerenje da će biti dobro, da je Bog na tvojoj strani.

3. Put pomirenja ( via reconziliationis) s onima koji su te povrijedili, ili koje si ti povrijedio

4. Put oslobođenja ( via deliberationis) put prema slobodi od onoga što zarobljava

5. Put milosti ( via gratie ) naučiti uspostaviti kontakt s Bogom.

]]>
info@medjugorje-info.com (Blanka Klasić) Vjera i život Wed, 08 Feb 2023 01:01:28 +0100
Kako jednostavno riješiti najčešće poteškoće u braku? https://www.medjugorje-info.com/duhovni-kutak/fra-ante-vuckovic-kako-jednostavno-rijesiti-najcesce-poteskoce-u-braku https://www.medjugorje-info.com/duhovni-kutak/fra-ante-vuckovic-kako-jednostavno-rijesiti-najcesce-poteskoce-u-braku Potoje životne poteškoće koje nas mogu zaslijepiti da ne vidimo kamo nam život ide, i život nam može proći a da ne primjetimo što se u njemu događa, da ne primjetimo što se s nama događa.

]]>
Isus kaže tri stvari koje nas mogu zaslijepiti za Boga, zaslijepiti za njegov dolazak, za njegovu blizinu, za njegovu svarnost, koje nam mogu zatvoriti oči da ne vidimo da Boga ima uopće. To su posve jednostavne stvari "Proždrljivost, pijanstvo i životne brige" (Lk 21,34). Ovdje možete poslušati predavanje fra Ante Vučkovića; kako životne brige mogu zaslijepiti oči i za život i za Boga?

Obično mi za životne brige imamo opravdanje, a Isus na istu razinu stavlja životne brige sa proždrljivosti i pijanstvom. Koje su to životne poteškoće što nas mogu zaslijepit da ne vidimo kamo nam život ide i da ne primjetimo što se s nama događa? Koje su najčešće poteškoće u braku? Što supružnici očekuju i nikad ne dobiju u braku koji ne štima? Što ih to čini sretnima i zašto nikad to nedobiju u braku? Poslušajte predavanje fra Ante Vučkovića o životnim brigama - odnosima u braku.

{youtube}WLi_YtsosCk{/youtube}

]]>
josip.muselimovic@gmail.com (medjugorje-info.com) Duhovni kutak Wed, 08 Feb 2023 01:01:28 +0100
Priča o četiri žene https://www.medjugorje-info.com/poucne-price/prica-o-cetiri-zene https://www.medjugorje-info.com/poucne-price/prica-o-cetiri-zene Davno je živio kralj, imao je 4 žene. (to nije bajka) Četvrtu ženu je najviše volio i obasipao dragocjenostima, častio najboljim poslasticama.

]]>
Davao joj samo sve najbolje. Volio je i treću ženu, vodio je okolo po susjednim kraljevstvima i pokazivao joj ih. Uvijek ga je bilo strah da će ga ostaviti i otići s drugim. Također je volio i drugu ženu. Uvijek mu je bila osoba od posebnog povjerenja, uvijek pozorna, strpljiva i ugodna. Kad god je imao kakav problem, s njom se savjetovao, a ona mu je uvijek pomagala da prebrodi teške trenutke. Prva žena je bila odana družbenica i najviše je doprinijela blagostanju njegovog kraljevstva.

Unatoč tomu, prvu ženu nije volio, iako je ona njega duboko voljela, na nju se nije ni obazirao. Kad se razbolio i predosjetio da se bliži kraj (tako obično započne), razmišljao je o svojem raskošnom životu i osupnut ustanovio: "Imam 4 žene, ipak, kada umrem, ostat ću potpuno sam. Kako da u smrti ne ostanem sam?" Četvrtu ženu upita: "Najviše sam te volio, poklanjao ti najbolju odjeću, pokazivao posebnu pozornost. Sada, kad umirem, hoćeš li poći sa mnom i praviti mi društvo?" "Ni govora!" odgovorila je četvrta žena i otišla bez riječi. Njen odgovor zarezao je poput oštra noža njegovo srce. Žalosni kralj upita treću ženu: "Cijeli život sam te volio. "Sada kad umirem, hoćeš li mi i u smrti praviti društvo?" "Ne", je odgovorila treća žena. "Život je prelijep. Kad umreš, ponovno ću se udati i živjeti punim plućima." Gotovo očajan, upitao je drugu ženu: "Uvijek sam se tebi obraćao za pomoć i savjete, a ti si mi uvijek pomagala. "Kada umrem, hoćeš li i ti u smrt sa mnom da mi praviš društvo?" "Žao mi je, ovaj put ne mogu ti pomoći«, odgovori druga žena. »Jedino što mogu za tebe napraviti je da te pokopam." I njen odgovor je kralja pogodio kao strijela. Zatim je čuo glas: "Ja ću poći s tobom i slijediti te kamo god pođeš." Kralj se okrene i pogleda prema glasu. Pred njim je stajala prva žena. Bila je mršava, pothranjena i zapuštena. "Kada sam imao priliku, trebao sam se više brinuti o tebi," reče kralj iskreno samokritično. *Sada slijedi objašnjenje. U stvari, svi imamo u životu 4 žene.

Naša 4. žena je naše tijelo. Nevažno koliko napora uložimo u njegu i brinemo o tijelu, ono će nas na kraju ostaviti i izdati u smrti. Naša 3. žena je imetak i sve materijalne stvari, položaj i bogatstvo. Kada umremo, naslijede ga drugi. Naša 2. žena su obitelj i prijatelji. Nevažno koliko su nas voljeli, pomagali u životu , bili nama i mi njima oslonac, s nama ostaju do groba. A naša 1. žena je naša duša. Višekratno zapostavljana u težnji stvaranja bogatstva, položaja, materijalnih vrijednosti, moći i užitaka. Unatoč tome duša je jedina koja će nas pratiti kamo god budemo morali poći.

]]>
josip.muselimovic@gmail.com (medjugorje-info.com) Poučne priče Wed, 08 Feb 2023 01:01:28 +0100
Šest grijeha protiv Duha svetoga https://www.medjugorje-info.com/duhovni-kutak/sest-grijeha-protiv-duha-svetoga https://www.medjugorje-info.com/duhovni-kutak/sest-grijeha-protiv-duha-svetoga Šest grijeha protiv Duha svetoga jesu:

]]>
1. Ufati se preuzetno u milosrđe Božje

2. Zdvajati o milosrđu Božjem

3. Protiviti se priznatoj istini kršćanske vjere

4. Zavidjeti bližnjemu na darovima Božjim

5. Tvrdokorno odbijati spasonosne promjene

6. Hotimice ustrajati u nepokori

]]>
josip.muselimovic@gmail.com (medjugorje-info.com) Duhovni kutak Wed, 08 Feb 2023 01:01:28 +0100
Alojz čvrsto vjeruje, moli i oslobađa se čudesno iz koncentracijskog logora! https://www.medjugorje-info.com/poucne-price/alojz-cvrsto-vjeruje-moli-i-oslobada-se-cudesno-iz-koncentracijskog-logora https://www.medjugorje-info.com/poucne-price/alojz-cvrsto-vjeruje-moli-i-oslobada-se-cudesno-iz-koncentracijskog-logora Alojz i ja bili smo zajedno u koncentracijskom logoru.

]]>
Naše stanje bilo je teško i beznadno. Svakoga dana su naše kolege umirali od gladi i bolesti. Bezdušni i bezosjećajni su bili ljudi koji su upravljali logorom. Mi smo se često sastajali i, kad god nam se ukazala prilika, zajedno čitali ulomke iz Sv. pisma Novoga zavjeta. Nakon čitanja uvijek smo zajedno molili. Ja sam bio osvjedočeni vjernik, a moj kolega Alojz još ne. Molitve je naučio od svoje pokojne majke. On je bio oženjen i imao je sinčića za kojega smo često molili.

Jednoga dana, shrvan i potišten zaviče Bogu: “Bože, izbavi me iz ove nesreće. Vrati me mojoj ženi i djetetu. Obećajem ti da ću se obratiti i da ću ti ostati vjeran sve do kraja svoga života!”

Često je Alojz tako molio. Molio sam i ja da ga Bog usliši. Jednoga dana nas pokupiše na zborno mjesto i preko zvučnika nas izvijestiše: “Sutra u isto vrijeme bit će pozvani oni koji će biti otpušteni i vraćeni svojim kućama. Ostali će otići u drugo mjesto!”
Te noći nitko nije spavao, brinući se hoće li biti među prozvanima. Pričalo se da će biti prozvani oni koji nisu bili u oružanim akcijama protiv pobjednika u tek završenom ratu.
Što se mene tiče, bio sam siguran da ću biti među prozvanima jer sam čitavoga rata bio pisar. Ali bio sam duboko zabrinut za Alojza, jer je on kao kapetan zapovijedao svojom jedinicom u borbi protiv pobjednika.

Alojz je bio očajan! Hrabrio sam ga koliko sam znao i mogao. Uvijek sam mu ponavljao: “Ne boj se! Samo vjeruj!”

Sutradan smo bili ispunjeni strahom i nadom slušajući prozivku onih koji će biti otpušteni. Činili su to po abecednom redu. Tako je došao red i na mene: nisam bio prozvan! Znači da neću kući, nego u drugo mjesto. Teško je opisati ono što sam u srcu osjećao. Kad sam pogledao Alojza, uplašio sam se. Samo što se nije srušio! Iz njegova pogleda pročitao sam što je mislio: “Ako on nije pročitan, onda je sigurno da ni ja neću biti!” Tako je i bilo.
Tada sam se trgnuo, isprsio se i pogledom ga pokušao podsjetiti na ono što sam tako često govorio: “Ne boj se! Samo vjeruj!”

Samo ovom prilikom kazao sam to i samome sebi. Strah koji je zavladao među neprozvanima bio je opravdan. Šaptalo se da “premještaj” znači strijeljanje. Nakon prozivke opet smo se našli iza barake. Plakali smo i ustrajno vapili Bogu da nas izbavi iz te smrtne opasnosti. Slijedeći dan bio je za jedne dan radosti, a za druge dan očajanja i straha.

Oni koji su odlazili kući suzdržavali su se od prevelike radosti, imajući obzira prema nama kojima se sprema smrt. Bojažljivo su nam mahali rukama. Onda su slijedili dani užasa i strave. Svakoga dana iza “ručka” morali smo se povući u barake. Tada su došli odgovorni ljudi te između nas izabrali one koji imaju “premještaj”. Uvijek bi napunili tri kamiona i odvezli ih. U logoru bi tada vladala mrtva tišina, a nakon pola sata čuli smo udaljeno štektanje automatskih pušaka.

Jednoga dana preko zvučnika prozvaše dva broja: Alojzijev i moj. Alojz se iz straha sav ukočio. Ja mu viknuh: “Ne boj se! Samo vjeruj!” I stvarno: dobili smo otpusnice. Gospodin je uslišio naše molitve! Kolike li radosti!?
Mene je najviše zanimalo hoće li Alojz ispuniti ono što je obećao Bogu. Znao sam da mnogi ljudi u nevolji i muci zazivaju ime Božje i daju velika obećanja, a kad nevolja prođe zaborave što su Bogu obećali. Bogu hvala, Alojz je održao svoju riječ: obratio se i ostao je Bogu vjeran sve do kraja svoga života.


Isus reče nadstojniku sinagoge: “Ne boj se! Samo vjeruj!” (Mk 5, 36).


“Kad zavjetuješ štogod Bogu, odmah to izvrši…
Zato ispuni svaki svoj zavjet. Bolje je ne zavjetovati nego zavjetovati, a ne izvršiti zavjeta!”
(Prop 5, 3-4)

]]>
josip122@net.hr (medjugorje) Poučne priče Wed, 08 Feb 2023 01:01:28 +0100
TRIBINE 'USRIDU': tema: „Umjetna oplodnja“ https://www.medjugorje-info.com/najave/tribine-usridu-tema-umjetna-oplodnja https://www.medjugorje-info.com/najave/tribine-usridu-tema-umjetna-oplodnja Tribine za mlade naziva USRIDU, u organizaciji Franjevačke mladeži (FRAMA) Široki Brijeg, već nekoliko godina održavaju se svake druge srijede u mjesecu u franjevačkoj crkvi Uznesenja Marijina na Širokom Brijegu.

]]>
Ove srijede 8. veljače u 20 sati fra Mario Knezović govoriti će o jednoj vrlo aktualnoj, izazovnoj i kontroverznoj temi pod nazivom "Umjetna oplodnja".

„Pokušat ću na temelju moralnog nauka Katoličke crkve, te medicinskih dostignuća i pravnih činjenica progovoriti o ovoj temi. Nažalost, čut ćemo i moge skandalozne podatke koje se vežu uz ovu temu.“ – poručio je fra Mario.

]]>
marketing@medjugorje-info.com (A.I) Najave Tue, 07 Feb 2023 12:35:23 +0100
O stradanju hercegovačkih franjevaca - 07.02.1945. https://www.medjugorje-info.com/hercegovina/o-stradanju-hercegovackih-franjevaca-07-02-1945 https://www.medjugorje-info.com/hercegovina/o-stradanju-hercegovackih-franjevaca-07-02-1945 Partizanska komunistička vojska, koju su naoružali Rusi, Englezi i Amerikanci, trebala je od Imotskoga preko Posušja i od Čapljine i Ljubuškoga preko Čitluka ići prema Mostaru.

]]>
Za to je zadužen Osmi dalmatinski korpus. Zapovijedao mu je Petar Drapšin, a kao političkog povjerenika imao je Boška Šiljegovića. Taj je korpus imao oko 11.000 vojnika, a sastojao se od tri divizije: 9., 19. i 26. Osmi dalmatinski korpus započeo je ozbiljniju borbu u studenom 1944. Njegova 26. divizija išla je prodolinom koja se prostire od Posušja prema Mostaru. Desno od te 26. divizije išla je njegova 9. divizija korpusa, a njegova 19. divizija lijevo od 26. divizije. Izravno na Široki Brijeg išla je 26. divizija Osmoga dalmatinskog korpusa. Ona se sastojala od 4 bataljuna. Četvrti bataljun 26. divizije, uz pomoć prve jedinice prvoga bataljuna te divizije, zauzeo je samostan, gimnaziju i konvikt za vanjske đake na Širokomu Brijegu.

Široki Brijeg, s vojničkog stanovišta, nije imao veće značenje od drugih brda koja opkoljuju prodolinu od Posušja do Mostara. Ali Široki Brijeg bio je poznatiji od obližnjih brda zbog franjevačkoga samostana, franjevačke klasične gimnazije i konvikta za vanjske đake, koji su se na njemu nalazili. Franjevačke ustanove na Širokomu Brijegu bile su posebni trn u oku komunističkoga pokreta, koji se već i prije Drugog svjetskog rata širio i po hrvatskim krajevima. Njegova je nauka slabo prodirala među siromašni hercegovački narod, koji je radije slijedio kršćansku nauku koju su franjevci propovijedali. Osim toga učeni ljudi koji su završili gimnaziju na Širokomu Brijegu, posebno oni rodom iz Hercegovine, pretežno su odbacivali komunističku nauku. To je komuniste uvjeravalo da ne će imati veliki uspjeh u Hercegovini dok postoje franjevačke ustanove na Širokomu Brijegu. Kada se partizanska vojska približavala Širokomu Brijegu, tko je poznavao njihovo komunističko uvjerenje strahovao je za sudbinu onih franjevaca. A širokobriješki franjevci, koji su se svojim radom isticali u javnom životu, smatrali su da bi za njih bilo nerazborito čekati dolazak komunista. Stoga su otišli ispred njih na sigurnija mjesta. Oni koji su ostali ili su bili stari, pa već dulje nisu sudjelovali u javnom životu, ili su kroz život samo predavali đacima gimnazijske predmete pa nisu vidjeli zbog čega bi se trebali bojati, ili su bili mladi, koji su istom ušli u život i kao klerici nisu imali nikakve veze sa svijetom. Oni nisu vjerovali pojedinim vijestima koje su do njih dolazile da su svi fratri na Širokomu Brijegu unaprijed osuđeni na smrt. U ostavštini fra Dominika Mandića nalazi se jedna bilješka, koju je on od nekoga primio i zabilježio je, da je u Trebinju održana sjednica partizanskih vođa na kojoj je odlučeno pobiti sve fratre samostana na Širokomu Brijegu. Prema drugim vijestima komunisti su oko 17. siječnja 1945. držali sastanak na Crvenomu Vrhu u Biokovu, na kojemu je primljena odluka, možda na temelju one u Trebinju, da samostan na Širokomu Brijegu treba uništiti. Dugogodišnji prefekt sjemeništaraca na Širokomu Brijegu fra Viktor Nuić u to vrijeme nalazio se u župnom stanu u Posuškom Gradcu. S njim je bio i mladi fra Lucijan Kordić. Oni su čuli od komunističkih vojnika u mjestu da će fratri na Širokomu Brijegu biti pobijeni pa su tražili način kako bi na to upozorili one fratre. U mjestu se nalazio šesnaestogodišnji sjemeništarac Vinko Oreč, koji je poslije ušao u Franjevački red i uzeo ime fra Leonard. Njega su zamolili da preko brda ode na Široki Brijeg i izvijesti fra Radu Vukšića, ravnatelja gimnazije, kakva se sudbina sprema širokobriješkim fratrima. Vinko Oreč je to spremno učinio. Fra Rade ga je saslušao, ali nije smatrao vjerojatnom vijest koju mu je donio mladi i hrabri sjemeništarac: bio je uvjeren da su fratri nevini, pa nije mogao zamisliti da bi ih netko nevine ubio.

Na Kočerinu je bio kapelan fra Vinko Dragićević. Kada su partizani došli u Kočerin, 19. studenoga 1944., zauzeli su dio župnog stana. Fra Vinko je češće s njima razgovarao. Posebno mu je upao u oči Ante Tolić, partizanski glasonoša, koji mu je jedanput rekao: "Na Širokomu Brijegu ne će ni mačka ostati na životu." Fra Vinko je samo čekao prigodu da mogne neopažen otići na Široki Brijeg i to dojaviti fratrima. Ali oni nisu ozbiljno shvatili tu poruku. Mladi kapelan na župi u Vitini fra Svetislav Markotić čuo je od partizana da misle sve fratre na Brijegu pobiti i samostan uništiti. Ta vijest se njega neobično dojmila i odlučio je o njoj izvijestiti fratre na Širokomu Brijegu. Premda mu je bilo opasno, on se provukao kroz partizanske redove i rekao fratrima na Širokomu Brijegu što je čuo da im se sprema. Iako su već od studenoga 1944. borbe oko Širokoga Brijega bile stalne, odlučna je borba započela 6. veljače 1945. Prije 7 sati ujutro oglasila se žestoka topnička paljba i trajala je cijeli dan. To je pucanje nastavljeno i sutradan. Glavni cilj tih topovskih hitaca bila je crkva na Širokomu Brijegu. Na njezinu pročelju poslije su neki nabrojili 296 udaraca.

Partizanska vojska došla je pred crkvu 7. veljače oko 11 sati prije podne. Odmah su im otvorili samostanska vrata. U samostanu su našli 12 fratara, nekoliko đaka i okolnoga puka, koji se sklonio u samostan, ispred topova misleći da je tu sigurniji nego u svojim kućicama. U njemu nisu našli vojske. Njemačka i Hrvatska vojska, koja se nalazila u blizini samostana, dan je prije otišla prema Mostaru.

Ti partizanski vojnici skupili su sve fratre, koji su se tada nalazili u samostanu, u jednu sobu. Popisivali su ih, vrijeđali i tražili oružje, kojega naravno nije bilo. Kada su čuli da se u samostanu nalazi još jedan fratar bolestan, fra Marko Barbarić, otišli su po njega i donijeli ga. Oko 4 sata poslije podne poslali su okolne ljude njihovim kućama. Nešto poslije počeli su pozivati fratre jednoga po jednoga u kratkim vremenskim razmacima. Onoga kojega su htjeli da pođe pozvali bi riječima: "Ti, druže!" Nakon što su odveli sve fratre, ostali su samo đaci, koji su mislili da su fratre odveli negdje na ispitivanje, premda su se čudili da se nitko ne vraća. Bilo je za njih veliko iznenađenje kada je jedan od njih, koji je dobio dopuštenje da nakratko napusti sobu, u kojoj su se nalazili, donio vijest da su svi fratri u kuhinji zaklani. Premda ta vijest o smrti fratara nije bila potpuno istinita, bila je istina da oni nisu više bili živi. Istom poslije doznali su istinu o njihovoj smrti. Njihova mrtva tjelesa nađena su spaljena u protuzrakoplovnomu skloništu, a najviše su umrli od metaka kojima su postrijeljani u zatiljak.

Imena poginulih fratara u tomu skloništu:

1. Fra Marko Barbarić, rođen 1865.,

2. Fra Stanko Kraljević, rođen 1871.,

3. Fra Ivo Slišković, rođen 1877.,

4. Fra Krsto Kraljević, rođen 1895.,

5. Fra Arhanđeo Nuić, rođen 1896.,

6. Fra Dobroslav Šimović, rođen 1907.,

7. Fra Tadija Kožul, rođen 1909.,

8. Fra Borislav Pandžić, rođen 1910.,

9. Fra Žarko Leventić, rođen 1919.,

10. Fra Viktor Kosir, klerik, rođen 1924.,

11. Fra Stjepan Majić, klerik, rođen 1925.,

12. Fra Ljudevit Radoš, klerik, rođen 1925.

Zapovjednici komunističke vojske shvatili su da je ubojstvo franjevaca na Širokomu Brijegu nešto neobično i da za nj ljudi ne bi trebali saznati. Bili su svjesni da bi to bila veoma loša vijest za ugled partizanske vojske, pa su odlučili sakriti pravu istinu. Stoga su nastojali o tomu šutjeti ili to prikazati kao običan događaj u vojničkoj borbi. Vrhovni štab partizanske vojske, u izvješću 7. veljače 1945., ovako je opisao borbe oko Širokog Brijega: "Na području Mostara ofenzivne operacije naših snaga uspešno se nastavljaju. Naše trupe prodrle su u Široki Brijeg, gdje se vode ogorčene ulične borbe. Sve intervencije neprijatelja iz Mostara odbijene su, a komunikacija Mostar-Široki Brijeg presečena je, tučena snažnom vatrom naše artiljerije... Naša avijacija uspešno je bombardovala Široki brijeg i neprijateljsku živu silu u rejonu Mostar." Ali Borba, koja je 8. veljače donijela gornji izvještaj, osjećala je potrebnim opravdati zločin na Širokomu Brijegu, pa je istog dana donijela uvodni članak pod naslovom Ustaški zlikovci u fratarskim mantijama. U njemu se među ostalim kaže:

"Prema bosansko-hercegovačkim fratrima... naši borci i narodna vlast bila je prilično velikodušna. U posledne vreme njihovi zločini prešli su svaku granicu i meru, i praštanja više nema."

A da bi poimence pokazala te "ustaške zlikovce", navodi don Antu Bakulu, don Petra Perića i fra Viktora Sliškovića. Ta sva tri svećenika ubijeni su god. 1942., a sa Širokim Brijegom nijedan od njih nema ništa.

Ubojstvo širokobrijeških franjevaca sklonjenih u hidroelektričnoj centrali

Dio fratara iz širokobriješkoga samostana, kada je ujutro 6. veljače 1945. partizansko topništvo zapucalo na crkvu i samostan, otišao je prema rijeci Lištici gdje se nalazila fratarska mlinica i hidroelektrična centrala, nadajući se da će ondje biti sigurniji. Mjesto je bilo obraslo šumom i zbog toga nevidljivo. S njima je pobjeglo oko 30 đaka i nešto okolnoga puka. Tu su ostali dok se pucalo, tj. 6. i 7. veljače. Istom 8. veljače, kada se nije više pucalo, odlučili su vratiti se u samostan i vidjeti što se ondje događa. Kada su ih partizanski vojnici opazili u blizini crkve, dočekali su ih s nekim čuđenjem i rekli su: "Još vas ima!?". Odmah su ih poredali pred crkvom, tražili su od svakoga pojedinog osobne podatke, pitali za njihovo oružje, vrijeđali ih i prijetili im. Nakon toga ljude, koji su stanovali u blizini, poslali su njihovim kućama, starije su đake spremili u vojno zapovjedništvo u Ljubuški, a mlade đake njihovim kućama. Naprotiv 8 fratara, koji su također tada došli iz mlinice, odvedeno je prema Splitu i negdje ubijeno.

Njihova su imena:

1. Fra Bonifacije Majić, rođen 1883.,

2. Fra Fabijan Kordić, brat laik, rođen 1890.,

3. Fra Radoslav Vukšić, rođen 1894.,

4. Fra Fabijan Paponja, rođen 1897.,

5. Fra Andrija Jelčić, rođen 1904.,

6. Fra Leonard Rupčić, rođen 1907.,

7. Fra Melhior Prlić, brat laik, rođen 1912.,

8. Fra Miljenko Ivanković, klerik, rođen 1924.

S ovom skupinom fratara u električnoj hidrocentrali bio je i fra Mariofil Sivrić, rođen 1913., ali njegovo mrtvo tijelo, kako se čini, nađeno je na putu prema Vitini. Prema tomu, premda je i on bio u mlinici, zbog nečega nije odveden s drugima prema Splitu.

Ubojstvo u Mostarskom Gradcu

Kada je bilo jasno da će samostan na Širokomu Brijegu biti neposredno zahvaćen ratnim događajima, nekoliko fratara širokobriješkoga samostana otišlo je k župniku u nedaleki Mostarski Gradac da bi ondje bili mirniji i sigurniji.

To su bili:

1. Fra Augustin Zubac, rođen 1890.,

2. Fra Krešimir Pandžić, rođen 1892.,

3. Fra Roland Zlopaša, rođen 1912.,

4. Fra Rudo Jurić, klerik, rođen 1925.,

5. Fra Kornelije Sušac, klerik, rođen 1925.

Župnik Mostarskog Gradca fra Zlatko Sivrić, 2. prosinca, morao je po poslu otići izvan župe, pa je župu u njegovoj odsutnosti vodio njegov pomoćnik fra Zvonko Grubišić, rođen 1915. U Mostarskom Gradcu nije dugo trajao mir. Devetnaesta divizija Osmoga dalmatinskog korpusa preko Mostarskoga Gradca odlučila je ići prema Mostaru. Na 4. veljače započela je žestoko pucati. Jedan odred te divizije zauzeo je župni stan. Ali nisu mogli napredovati. Hrvatska vojska, koja se nedaleko nalazila, dala je žestoki otpor i prešla u napad. Dalmatinski partizanski odred morao je napustiti župni stan i bježati. Sa sobom je poveo i fratre iz župnoga stana. Tih 6 fratara, 5 sa Širokoga Brijega i župnoga pomoćnika fra Zvonku Grubišića, ubili su partizani u mjestu Gostuši, vjerojatno 6. veljače, a prema nekima 8. veljače.

Ubojstvo u Izbičnu

Župnik Izbična fra Metod Puljić izbivao je iz župe zbog bolesti. Zamjenjivao ga je fra Nevinko Mandić, kojega je iz Mostara poslao fra Leon Petrović 11. siječnja 1945. K njemu su došli malo poslije, sa Širokog Brijega, fra Marko Dragićević i, iz Mostara, fra Bono Andačić, brat laik.

Na 11. veljače držao je pučku misu u Izbičnu fra Marko Dragićević. Za vrijeme te sv. mise naišao je odred partizana devetnaeste divizije Osmoga dalmatinskog korpusa. Unišli su u crkvu. Upravo su započeli čitati poslanicu. Oficir, koji je zapovijedao odredom, naredio je da prekinu misu i da se puk raziđe. Uzalud ga je svećenik molio da dopusti da se sv. misa redovito završi.

Nakon toga zapovjedili su trojici fratara da ih odmah slijede. Sutradan, 12. veljače, poveli su ih prema Knešpolju. Cijeli taj dan ta su tri fratra prenosili oružje, a uvečer su sva trojica ubijeni i bačeni u neku nepoznatu jamu. Evo imena te trojice fratara:

1. Fra Marko Dragićević, rođen 1902.,

2. Fra Bono Andačić, brat laik, rođen 1903.,

3. Fra Nevinko Mandić, rođen 1908.

Tijela ovih ubijenih franjevaca dosada nisu pronađena.

Ubojstvo u Mostaru

Prema Mostaru išla je 14. divizija Osmoga dalmatinskog korpusa. Zapovjednik te divizije bio je Stanko Parmać, a ona je 14. veljače ušla u Mostar. Neki su oficiri te divizije došli u franjevački samostan oko 16 sati. S fratrima su lijepo razgovarali i otišli. Na fratre su ostavili ugodan dojam. U sumrak toga dana došao je u samostan Brana Popadić s nekoliko vojnika. Sazvali su fratre u samostanu, popisali ih i ispitivali. A kada su to završili, otišli su iz samostana. Očito je da su trebali nekoga izvijestiti i dobiti upute. Nakon sat vremena došli su ponovno u samostan. Sedmorici su rekli da ih slijede. To su bili:

1. Fra Leon Petrović, provincijal, rođen 1883.,

2. Fra Grgo Vasilj, gvardijan, rođen 1886.,

3. Fra Jozo Bencun, rođen 1869.,

4. Fra Bernardin Smoljan, rođen 1884.,

5. Fra Rafo Prusina, rođen 1884.,

6. Fra Kazimir Bebek, rođen 1901.,

7. Fra Nenad Pehar, profesor na Širokomu Brijegu, rođen 1910.

Ova posljednja petorica nisu bili članovi mostarskoga samostana, nego su bili gosti koji su došli u Mostar radi svojih osobnih poslova. Partizani su ih, odmah na izlazu iz samostana, svezali žicom i tako svezane vodili prema izlazu iz grada, prema Rodoču. Kada su došli do tzv. Čekrka strijeljali su ih i bacili ih u rijeku.

]]>
marketing@medjugorje-info.com (A.I) Hercegovina Tue, 07 Feb 2023 12:30:20 +0100
78. obljetnica stradanja hercegovačkih franjevaca https://www.medjugorje-info.com/vijesti-iz-regije/78-obljetnica-stradanja-hercegovackih-franjevaca https://www.medjugorje-info.com/vijesti-iz-regije/78-obljetnica-stradanja-hercegovackih-franjevaca Dani pobijenih hercegovačkih franjevaca u povodu 78. obljetnice jugokomunističkog ubojstva 66 hercegovačkih franjevaca u Drugom svjetskom ratu i poraću održavaju se od 3. do 7. veljače 2023. na Širokom Brijegu.

]]>
Dane priređuje Vicepostulatura postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće«, na čelu s vicepostulatorom fra Miljenkom Stojićem.

Vicepostulator je 3. veljače u 10 sati zajedno s društvenim predstavnicima položio vijence i zapalio svijeće na Trgu širokobrijeških žrtava i predvodio molitvu za pobijene franjevce i puk Božji.

Mise zadušnice za pobijene franjevce i puk započele su 4. veljače. Kroz prva tri dana predvodili su ih župnici rodnih župa pobijenih hercegovačkih franjevaca. U 17.30 je započinjala molitva krunice, a u 18 sati misa.

Prvoga dana misu je predvodio don Ante Čarapina, župnik u Grljevićima, drugi dan fra Dario Galić, iz župe Drinovci, a trećeg dana fra Velimir Bagavac, župnik na Čerinu.

Kroz spomenuta tri dana podijelile su se i nagrade onima koji su sudjelovali na XII. natječaju „Stopama pobijenih” s temom „Pobijeni hercegovački franjevci”.

U nedjelju, 5. veljače, u 17 sati dočekani su sudionici „Mimohoda sjećanja” koji su pješačili ili trčali od spomenika svojim pobijenima do ratnog skloništa. Tu su se pomolili za pokoj duša pobijenih franjevaca i vjernih članova puka Božjega te nazočili krunici i misi u samostanskoj crkvi.

PROGRAM OBLJETNICE STRADANJA

Na sam dan obljetnice, u utorak 7. veljače, program započinje u 16 sati molitvom pred ratnim skloništem, mjestom ubojstva i spaljivanja 12 franjevaca iz širokobriješkog samostana. Nastavlja se molitvom pred grobom gdje su trenutno pokopana 24-ica ubijena hercegovačka franjevca. Slijedi misa zadušnica koju će predvoditi fra Jozo Grbeš, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije.

Na kraju će vicepostulator fra Miljenko Stojić ukratko iznijeti rad Vicepostulature kroz prošlu godinu, a gvardijan fra Ivan Marić, ml., izreći će riječi dobrodošlice i zahvale.

]]>
marketing@medjugorje-info.com (A.I) Vijesti iz regije Tue, 07 Feb 2023 11:16:00 +0100
VIDEO Čudesna situacija u ruševinama: Zarobljena žena rodila bebu https://www.medjugorje-info.com/vijesti-iz-svijeta/video-cudesna-situacija-u-rusevinama-zarobljena-zena-rodila-bebu https://www.medjugorje-info.com/vijesti-iz-svijeta/video-cudesna-situacija-u-rusevinama-zarobljena-zena-rodila-bebu Iz Turske i Sirije i dalje stižu šokantni prizori razaranja u strašnim potresima koji su pogodili pogranične regije.

]]>
Razorni potresi, onaj ranojutarnji magnitude 7.8 i kasniji, tek nešto slabiji od 7.5 rušili su zgrade kao da su od papira.

Ispod jedne od ruševina dogodila se i čudesna situacija. Naime, jedna je žena tijekom borbe da se izvuče ispod ruševina rodila bebu.

]]>
info@medjugorje-info.com (Blanka Klasić) Vijesti iz svijeta Tue, 07 Feb 2023 11:01:14 +0100
Hodočasnici pješačili devet dana kako bi bili na misi s Papom https://www.medjugorje-info.com/vijesti-iz-svijeta/hodocasnici-pjesacili-devet-dana-kako-bi-bili-na-misi-s-papom https://www.medjugorje-info.com/vijesti-iz-svijeta/hodocasnici-pjesacili-devet-dana-kako-bi-bili-na-misi-s-papom Skupina od 60-ak hodočasnika pješačila je devet dana te prešla više od 350 kilometara kroz ratom razoreni Južni Sudan kako bi vidjeli Svetoga Oca te sudjelovali na misi u glavnom gradu Jubi.

]]>
Vođeni vjerom i osjećajem patriotizma, muškarci i žene su krenuli iz Rumbeka - nekih 350 km - sjeverozapadno od Jube. Njihova misija bila je pridružiti se Papi u molitvi na euharistuiji za najmlađu naciju na svijetu, koja je opterećena sukobima od njezine neovisnosti 2011. – što je donijelo neopisivu bijedu milijunima njezinih žitelja, piše nedjelja.ba.

"Ni zbog čega ne bih propustila doći u Jubu. Ovdje smo da dobijemo Papin blagoslov. Uvjerena sam da će se s njegovim blagoslovom stvari promijeniti za ovu zemlju", rekla je NightRose Falea za BBC.

"Hodali smo nekoliko sati svaki dan, a zatim bismo noćili u župama i pastoralnim centrima kuda smo prolazili. Bilo je naporno, ali se isplatilo", rekla je Faith Biel.

 Kako su svoje hodočašće privodili kraju posljednjih nekoliko kilometara do odredišta, prašina i vesele pjesme ispunjavale su zrak za vrijeme dok je karavana ljudi pjevala i toptala nogama.

Spektakl je privukao mnoštvo promatrača. Neki su se pridružili kako je ples postajao sve glasniji.

Ukaljana odjeća hodočasnika, stopala s žuljevima i ispucale usne svjedočili su o iskušenju devetodnevnog putovanja, ali su vjernici pronašli snage da se raduju, plješću i skaču kako bi proslavili svoj uspjeh. Osvježenje na odredištu ih je čekalo u crkvi Sv. Terezije u Jubi.

Jedna hodočasnica, koja je lila suze kada je stigla, nagovijestila je traumu koju su godine borbi donijele ovoj zemlji. “Kada vidiš smrt i beznađe, onda ćeš tražiti mir svim silama koje imaš”, rekla je žena koja nije željela otkriti svoje ime te nastavila: "Dosta sam izgubila, ali putem sam vidjela ljubav i svi smo govorili jednim jezikom - jezikom mira. Stvarno se molim da i nakon Papinog odlaska i dalje budemo takvi".

Inače, Katolička se Crkva smatra simbolom nade za mnoge u Južnom Sudanu. Njezine institucije su mjesto gdje raseljeni, zbog sukoba u zemlji, mogu naći pomoć i utočište. Također, Crkva preuzima vodeću ulogu u povećanju socijalne dobrobiti ljudi i daje većini njih osjećaj pripadnosti.

Iako se sukob stišao, mnoge lokalne nesuglasice i dalje redovito postaju smrtonosne - uoči Papina dolaska više od 20 ljudi ubijeno je smrtonosnom napadu.

 Milijuni Južnosudanaca nadaju se kako će posjet trojice vjerskih vođa: pape Franje, Nadbiskupa Canterburyja Justina Welbya i moderatora Prezbiterijanske crkve Škotske preč. Iaina Greenshieldsa, označiti novi početak za ovu zemlju.

]]>
info@medjugorje-info.com (Blanka Klasić) Vijesti iz svijeta Tue, 07 Feb 2023 10:47:18 +0100
VIDEO Predivno čudo iz Turske: Nakon 22 sata iz ruševina izvukli trogodišnjeg dječačića https://www.medjugorje-info.com/vijesti-iz-svijeta/video-predivno-cudo-iz-turske-nakon-22-sata-iz-rusevina-izvukli-trogodisnjeg-djecacica https://www.medjugorje-info.com/vijesti-iz-svijeta/video-predivno-cudo-iz-turske-nakon-22-sata-iz-rusevina-izvukli-trogodisnjeg-djecacica U potresima koji su jučer pogodili jugoistočnu Tursku i sjever Sirije poginulo je najmanje 4300 ljudi, no očekuje se da će ta broj rasti. Ne prestaje intenzivna akcija spašavanja tisuća ljudi zarobljenih ispod ruševina.

]]>
Prema posljednjim informacija do sad je iz ruševina izvučeno 7800 ljudi. Spašavanje posebno otežavaju niske temperature i snježni uvjeti.

Poljubio ga u obraz

Među onima koje su uspjeli izvući iz ruševina, i to nakon što je u njima proveo 22 sata, je i trogodišnji dječak. On je, na opće veselje spasioca, spašen u gradu Malatya.

Sve to vrijeme proveo je zarobljen ispod ruševina zgrade na hladnoći, bez hrane i vode. Na snimci se vidi kako ga spasitelji izvlače, a prije nego što ga je prvi od njih predao ostalima, sa širokim osmjehom poljubio ga je u obraz.

]]>
info@medjugorje-info.com (Blanka Klasić) Vijesti iz svijeta Tue, 07 Feb 2023 10:37:25 +0100
UČINKOVITA BORBA – duhovna, a ne tjelesna! https://www.medjugorje-info.com/duhovni-kutak/ucinkovita-borba-duhovna-a-ne-tjelesna https://www.medjugorje-info.com/duhovni-kutak/ucinkovita-borba-duhovna-a-ne-tjelesna Često se suočeni s problemima i teškoćama u životu, koncentriramo na taj tjelesni, vidljivi problem, zaboravljajući da se iza svega krije duhovna pozadina. Dinamiku naše borbe najbolje će nam predočiti ova slika:

]]>
Jeste li znali da se orao ne bori protiv zmije na zemlji? Zgrabi ju u zrak i promijeni borbeno polje, a zatim pusti zmiju u zraku.

Zmija nema izdržljivost, snagu i ravnotežu u zraku. Beskorisna je, slaba i ranjiva za razliku od tla na kojem je moćna, lukava i smrtonosna.

Premjestite svoju zemaljsku borbu na duhovno područje s punom Božjom opremom, a kad ste na duhovnom području i duhovno opremljeni, Bog preuzima vaše borbe.

Vaša duhovna oprema jest sljedeća: Istina, pravednost, evanđelje, vjera, spasenje, Božja Riječ i molitva.

„Obucite SVU BOJNU OPREMU BOŽJU, da se mognete oduprijeti lukavstvima đavlovim. Jer nije nam boriti se protiv krvi i tijela, nego protiv poglavarstava, protiv vlastī, protiv vladarā tame ovoga svijeta, protiv zlih duhova po nebesima. Zbog toga uzmite svu bojnu opremu Božju, da se mognete oprijeti u dan zli te se, IZVRŠIVŠI SVE, ODRŽATI. Držite se dakle! Opašite bokove svoje ISTINOM i obucite oklop PRAVEDNOSTI i obujte noge spremnošću za EVANĐELJE mira. Povrh svega, uzmite štit VJERE kojim ćete moći ugasiti sve goruće strijele Zloga. Uzmite i kacigu SPASENJA i mač Duha, to jest RIJEČ BOŽJU. Svakovrsnom MOLITVOM i prošnjom u svako doba molite u Duhu.“ (Ef 6,11-18)

Nemojte se boriti protiv neprijatelja u njegovoj komfornoj zoni, promijenite bojno polje poput orla i neka Bog preuzme kontrolu. Pobjeda je zagarantirana.

]]>
marketing@medjugorje-info.com (A.I) Duhovni kutak Tue, 07 Feb 2023 01:30:00 +0100
Hrvati izvan Republike Hrvatske, evo što vam je Stepinac poručio https://www.medjugorje-info.com/duhovni-kutak/hrvati-izvan-republike-hrvatske-evo-sto-vam-je-stepinac-porucio-prije-81-godinu https://www.medjugorje-info.com/duhovni-kutak/hrvati-izvan-republike-hrvatske-evo-sto-vam-je-stepinac-porucio-prije-81-godinu Ne zaboravimo te snažne i dojmljive riječi koje je blaženi Alojzije Stepinac uputio hrvatskim iseljenicima 1940. godine, šaljući im molitvenike na hrvatskom jeziku.

]]>
Stepinac između ostaloga piše ‘Ako ste i daleko od rodnoga kraja, Bog nije daleko od vas… pokažite se i u tuđini pravom djecom Božjom i pravom djecom Hrvatske Domovine… nema većeg patriotizma, nema veće ljubavi prema Domovini, nego svuda i svagdje živjeti neokaljanim poštenjem i čestitim životom.’

Izvor: croexpress.eu

]]>
info@medjugorje-info.com (Blanka Klasić) Duhovni kutak Tue, 07 Feb 2023 01:30:00 +0100
Izmolite ovu zaštitnu molitvu Imenu Marijinu https://www.medjugorje-info.com/molitve/izmolite-ovu-zastitnu-molitvu-imenu-marijinu https://www.medjugorje-info.com/molitve/izmolite-ovu-zastitnu-molitvu-imenu-marijinu Ne postoji nijedno drugo ime od kojega nam dolazi toliko snažna pomoć, niti postoji ijedno drugo ime dano ljudima nakon Isusovog.

]]>
Ne postoji nijedno drugo ime od kojega nam dolazi toliko snažna pomoć, niti postoji ijedno drugo ime dano ljudima nakon Isusovog, iz kojega se izlijeva toliko spasenja na ljude kao iz pobožnog zazivanja imena Blažene Djevice Marije. Izmolite stoga zaštitnu molitvu Imenu Marijinu:

Zdravo Marijo, Tvoje sveto Ime dozivamo i zaštitu molimo. Za pobjedom Bezgrješnog Srca čeznemo. Majčinskim nas plaštem ogrni i u luku vječnog spasa sve povedi!

Ti si Majka, utjeha i sigurnost naša, a mi djeca Tvoja, stado malo, zahvalno i odabrano. Primi sa svih strana sada ljubav Tvojih voljenih Hrvata!

Najvjernija odvjetnice Hrvatske i Kraljice domovine naše, Tvoj Te narod vazda zove: Rajska Djevo! Snagu nam i radost vrati, srca naša k Isusu obrati! Amen.

Zdravo Kraljice… Slava Ocu…

Presveta Djevo Marijo, moli se za nas!

]]>
josip.muselimovic@gmail.com (medjugorje-info.com) Molitve Tue, 07 Feb 2023 01:30:00 +0100
Velečasni Sudac: Budućnost počinje danas https://www.medjugorje-info.com/duhovni-kutak/velecasni-sudac-buducnost-pocinje-danas https://www.medjugorje-info.com/duhovni-kutak/velecasni-sudac-buducnost-pocinje-danas Velika je izdaja biti vjeran prošlosti na račun budućnosti.

]]>
Jer, budućnost počinje danas. Budućnost, u koju namjeravamo doći, mora se najprije odsanjati djelima. Ona je motor i pokretač sadašnjosti. Ispred onoga što jesmo i što ćemo biti, smrt uopće nije važna. Čovjekovo najbolje nije iza njega nego ispred njega. To nije zarađeno, nego darovano. Nije automatsko. Čovjek to treba slobodno prihvatiti.

Budućnost nije bijeg naprijed, nego putovanje u bolje. „Bježeći u prošlost, nitko nije stigao u budućnost" (W. Brandt). Ovdje na zemlji nemir je vredniji od spokojstva. Njime ljudi tragaju za svojom budućnošću, koja je ujedno i njihova prava domovina. „ Jedinstvo u mnoštvu je paradoks na kojem jedino treba graditi zgradu budućnosti – to je jedini ključ za rješenje društvenih problema" (LJ. Rupčić).

Tko hoće postići ostvarenje ne može živjeti u sadašnjem trenutku bez pogleda na sutra. Sve sutra, započinje danas. Odmaknuti se od straha pred budućnošću, uvjet je da ono na što mogu utjecati – započinjem danas. Budućnost nije jednostavno prekoračenje prošlosti i sadašnjosti, već kontinuitet one svijesti i onoga što želimo postići te čemu se nadamo. U tome svemu nije najsigurniji oprez nego odgovorna smionost. Pogled nam valja uprijeti u budućnost i paziti da se ne bude kratkovidan, jer svako ljudsko nastojanje ne može roditi Novo Nebo i Novu Zemlju.

Kroz pukotine zemaljskoga, učimo se gledati svijet koji ne prolazi i uputimo mu se ususret. Danas ima i previše ljudi koji su leđima okrenuti budućnosti i još tvrde da je najbolje vide. Takvi ne doživljavaju budućnost kao zadatak, već tešku sutrašnjicu koju danas dovlače svojim djelima, još hrane pesimizmom.

Budućnost može biti i dobra i loša, ali ne može ne biti, kada je riječ o čovjeku i vremenu. Vječnost nije u nastavku vremena, ali budućnost jest, i bit će onakva kakvu je učinimo po svojoj slobodi. „Sada ostaje Vjera, Ufanje i Ljubav – to troje – ali je najveća među njima Ljubav" (1 Kor 13,13).

]]>
webmaster@medjugorje-info.com (Ina) Duhovni kutak Tue, 07 Feb 2023 01:30:00 +0100
Na današnji dan pao je Široki Brijeg: Sjećanje na partizanska zvjerstva https://www.medjugorje-info.com/siroki-brijeg/na-dansnji-dan-pao-je-siroki-brijeg-sjecanje-na-partizanska-zvjerstva https://www.medjugorje-info.com/siroki-brijeg/na-dansnji-dan-pao-je-siroki-brijeg-sjecanje-na-partizanska-zvjerstva Na današnji dan pao je Široki Brijeg.

]]>
Pripadnici partizanskog zloglasnog 11. dalmatinskog korpusa osnovanog u selu Kozica kod Vrgorca dolaze u franjevački samostan gdje pronalaze 12 fratara koje su svezali žicom i žive zapalili u obližnjem ratnom skloništu.

Široki Brijeg neprestano je bio trn u komunističkim očima, jer je na njemu, između ostaloga, djelovala glasovita Franjevačka klasična gimnazija. U njoj su se hercegovačka, slavonska i dalmatinska djeca odgajala u hrvatskom i katoličkom duhu. Zbog toga su komunisti neprestano snovali uništiti to svjetlo na brijegu.

Prilika im se pružila u veljači 1945. Najprije su topništvom i zrakoplovstvom teško oštetili crkvu, samostan, gimnaziju i konvikt, a onda, 7. veljače, poubijali fratre koje su našli, njih 12. Ubili su ih nabojem u zatiljak i zapalili u ratnom skloništu. U samostan su ušli oko 11.00, a ovo su učinili oko 17.00. To znači da se nije radilo o nekoj spontanoj osveti već o pomno smišljenoj namjeri. Prije toga su ih opljačkali, kao i čitav samostan, te đake i puk Božji, koji su se bili sklonili u samostan.

Komunisti su dodatan udarac Širokom Brijegu nanijeli 1947. kad su zapalili sve preostale knjige koje su se mogle naći u samostanskom zdanju, uključivši tu i župne matice. Udarili su na sve to svoj naročiti žig otukli su ploču nad samostanskim ulaznim vratima koja govori kad su fratri stigli na Široki Brijeg.

Danas je franjevački samostan na Širokom Brijegu središnje mjesto žrtvoslova Hercegovačke franjevačke provincije. Komunisti su ubili 66 hercegovačkih franjevaca, a od toga njih 30 je pripadalo širokobriješkoj samostanskoj zajednici, kao i još 4 koji su živjeli u okolnim župama. U samostanskoj crkvi pokopana su 22 ubijena fratra. Kad god se dođe u nju, može se pronaći nekoga kako moli na grobu ovih pobijenih franjevaca. Mnoštvo puka Božjeg nazoči sv. misi zadušnici koja se redovno svake godine slavi 7. veljače u 16.00. Hercegovačka franjevačka provincija preko vicepostulature Postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće« trudi se da jednoga dana budu proglašeni blaženima i svetima.

{youtube}Pk2nMrQ57O8{/youtube}

]]>
josip.muselimovic@gmail.com (medjugorje-info.com) Široki Brijeg Tue, 07 Feb 2023 01:30:00 +0100
[VIDEO] Ova beba shvaća ozbiljno molitvu prije jela https://www.medjugorje-info.com/zanimljivosti/video-ova-beba-shvaca-ozbiljno-molitvu-prije-jela https://www.medjugorje-info.com/zanimljivosti/video-ova-beba-shvaca-ozbiljno-molitvu-prije-jela Ponosni otac objavio je snimku svoje kćeri i njenih reakcija tijekom molitve kada je imala svega 20 mjeseci.

]]>
Svaki dan prije večere obitelj bi se uhvatila za ruke i počela s molitvom. Djevojčica bi tada čvrsto zatvorila oči i čekala da molitva završi.

Na kraju bi svaki put rekla “amen” – na svojem slatkom bebastom jeziku.Koliko je ona ozbiljno shvatila važnost molitve pogledajte u videu:

Faithit.com/medjugorje info.com

]]>
info@medjugorje-info.com (Blanka Klasić) Zanimljivosti Tue, 07 Feb 2023 01:30:00 +0100
Izbroji svaki svoj osmijeh, a ne suze! https://www.medjugorje-info.com/duhovni-kutak/izbroji-svaki-svoj-osmijeh-a-ne-suze https://www.medjugorje-info.com/duhovni-kutak/izbroji-svaki-svoj-osmijeh-a-ne-suze ''Ne trebaš kriviti Boga za suze ako nisi odvojio vrijeme da Mu zahvališ za osmijehe.

]]>
Izbroji dobivene blagoslove, a ne križeve koje si danas nosio.

Izbroji sve dobitke, a ne gubitke.

Izbroji sve svoje trenutke radosti umjesto dane tuge.

Izbroji sve svoje prijatelje, a ne neprijatelje.

Izbroji svaki svoj osmijeh, a ne suze.

Izbroji svoje trenutke hrabrosti, a ne straha.

Izbroji svoja dobra djela, a ne loša.

Izbroji svoje zdravlje umjesto svog novca.

Na kraju uračunaj u sve to Boga, a ne sebe.

Znat ćeš koliko si uistinu bogat bogatstvom kojeg ti nitko ne može uzeti.

Imati ''samo'' Boga i čvrstu vjeru odgovor je i rješenje za sva tvoja pitanja. ''

Evo, možda je upravo ovo pravo vrijeme da izbrojimo sve ono dobro a prestanemo misliti na loše. Sada kada smo u božićnom vremenu i u skorom iščekivanju Nove godine, nema boljeg nego da sagledamo što nam se to sve lijepo događalo u protekloj godini, u životu, u ovom danu... Kada sve to gledamo, ne smijemo zaboraviti zahvaliti Bogu koji nam je zapravo i pružio sve te lijepe trenutke, a i proživljavao ih s nama. To često zaboravljamo. Kada nam dobro ide u životu, zaboravimo da je Bog tu, zaboravimo Mu zahvaliti na svemu tome, a s druge strane, kada nešto nije kako mi to hoćemo postajemo gunđala koja prigovaraju Bogu zašto to dopušta i slično.

Ovaj tekst gore možemo uzeti kao recept za svakidašnju sreću. Otvorimo oči za sve ono lijepo u životu, a zažmirimo nad onim manje lijepim trenutcima. I nikada ne zaboravimo na našeg suputnika koji svaki životni trenutak dijeli s nama.

]]>
josip.muselimovic@gmail.com (medjugorje-info.com) Duhovni kutak Tue, 07 Feb 2023 01:30:00 +0100
Što znači IHS? https://www.medjugorje-info.com/duhovni-kutak/sto-znaci-ihs https://www.medjugorje-info.com/duhovni-kutak/sto-znaci-ihs Na mnogim crkvenim spomenicima u grbovima i na dovracima ističu se slova IHS. Što ta slova zapravo znače?

]]>
U Rječniku stranih riječi Bratoljuba Klaića piše: »IHS - na katoličkim liturgijskim predmetima znak imena Isusova koji neupućeni ljudi tumače kao Isus Hrist Spasitelj ili sl., a učeniji kao Jesus Hominum Salvator - Isus Spasitelj ljudi, zapravo su to prva tri slova imena Isus kako se ono piše grčkim velikim pismenima, tj. IHΣ(OYΣ) čit. Jesus.«
Međutim, dosada sam na nekoliko mjesta naišao na prvo tumačenje koje B. Klaić pripisuje neupućenima.
Stanko M.

Točno je Klaićevo tumačenje. Znak H u grčkom alfabetu označuje slovo eta, latiničko slovo E. Do nesporazuma dolazi zbog toga što se najčešće grčka pismena čitaju kao da su latinska. Točno je dakle da je troslovlje IHS početak grčke riječi IHΣOYΣ. Latiničkim pismom trebalo bi to pisati IES, odnosno JES pa bi bilo očito da je to početak imena Jesus.

Zbog čitanja grčkih slova kao da su latinska, došlo je poslije do krivih tumačenja kao što su Jesus Hristos Salvator (Isus Krist Spasitelj) ili Jesus Hominum Salvator (Isus Spasitelj ljudi), Jesus Homo Sanctus (Isus sveti čovjek) ili In Hoc Salus (U ovome je spas).
Svako od tih tumačenja izražava pravovjernu tvrdnju o Isusu, ali prvotno je ispravno značenje ono koje ste pronašli kod Klaića.

]]>
josip.muselimovic@gmail.com (medjugorje-info.com) Duhovni kutak Tue, 07 Feb 2023 01:30:00 +0100
"Draga djeco,dajte mi svoje osjećaje i svoje probleme"! https://www.medjugorje-info.com/blanka-klasic/draga-djeco-dajte-mi-svoje-osjecaje-i-svoje-probleme https://www.medjugorje-info.com/blanka-klasic/draga-djeco-dajte-mi-svoje-osjecaje-i-svoje-probleme "Draga djeco, dajte mi svoje osjećaje i svoje probleme"! Želim vas utješiti u vašim nevoljama, želim vas ispuniti mirom, radošću i ljubavlju Božjom.

]]>
Svaki čovjek je priča za sebe... A svaka priča ima najmanje dvije strane... Jedna je tvoja, a druga je svačija, od usta do usta uvijek drugačija ali u nutrini zasigurno podjednako svima slična po ranama koje nosimo na srcu zadanih od istog zavodnika koji zarobljava i zapliće misli negativnostima odvlačeći i trgajući radost lomeći je na komadiće svedene na krhotine ljudskih odnosa. U tmurnom okruženju svakodnevice često pronalazimo jedni druge lutajući zaslijepljeni nemirima tražeći podršku i oslonac u sumnjama, koprcamo u blatu jalovih obećanja svijeta posrtajući pred lažima kneza propasti da bi naposljetku pred tajnom života u susretu sa samim sobom otkrili ono što nam je podmetnuto od strane Zla a nanesenu bol produbljivali suzama beznađa zakapajući je u grob naše duše i time djetetu u sebi zapalili svaki put svijeću u spomen na bezbrižne dane.

Ne misli se bez razloga da je čovjek više čovjek po stvarima koje prešućuje, nego po onima koje govori, kao niti da najveći čovjek uvijek ostaje dijete. Božji čovjek ostaje malen da bi djetinjim srcem mogao bez straha od života potrčati u Majčin zagrljaj u kojem kopnu svi mrakovi, beznađa i nesavršenosti .Čovjeka s razumom vodi osjećaj ljubavi tamo gdje cvjeta mir, vjera i sloboda, a to je u Srcu Majke koje bdije i u stopu prati svaki korak posrtajućeg djeteta koje je predalo svoju nemoć u sigurne ruke Svemoći. Tu padamo ali ali ne do kraja, tu se uplićemo a ne zaplićemo, tu lutamo ali ne zalutasmo jer se predajemo i vjerujemo da Bog svaku nevolju i bijedu okreće na dobro onima koji Ga ljube.

Gospa nam govori da prekinemo sve navezanosti koje nas priječe na putu obraćenja, da se ničega ne bojimo, već spremno, srcem i dušom prihvatimo Očevu volju stavljajući sve što primimo od života u Njegove nježne ruke priklanjajući se Njegovu milosrđu. U takvom predanju unijet će mir u naša srca koji ne mogu razoriti nemiri svijeta i sotonske podvale, jer će nas krijepiti nada, jačati vjera i tješiti radost života vječnoga.

Gospa će umjesto smrti i gladi u našim srcima uliti radost i nadu uranjajući svoj pogled do dubine grobova naših duša,preliti nebesku stvarnost nad svaku ishlapjelu ljepotu životu,nad svaku opkoljenost gorčinom,nad svakom nejasnoćom i zabludom kojom nas iz dana u dan obilno zasipa s Brda spasenja.Proći će neosvijetlenim hodnicima našeg duha i ukloniti svaku jad i nemoć izraslu iz nestalnosti vjere kojima su prožete naše misli,osjećaji i djela i obasjati svaki kutak istinom koja čisti i žeže, koja nas gleda i čita svaku našu misao i svaku nakanu što klija u ranjenom srcu.

Predati se znači blago zatvoriti oči duše i ne misliti na žalost , nanovo se predati u Njene ruke iz dana u dan,iz sata u sat, kako bi nas Ona prebacila kao pozaspalu djecu na drugu stranu obale. "Zašto se nepotrebno uznemirujete? Prepustite meni brigu za vaše stvari i sve će biti dobro, sve će se smiriti.

Zaista vam kažem da svaki čin pravoga, slijepoga, potpunog predanja meni rješava najzamršenije situacije. Predati meni neku situaciju ne znači ljutiti se, mučiti i očajavati obraćajući mi se uznemirenom molitvom jer ja vas pratim i mijenjam nemire u molitvu.(Isuse misli Ti)"

]]>
info@medjugorje-info.com (Blanka Klasić) Blanka Klasić Tue, 07 Feb 2023 01:30:00 +0100
Hrvatski branitelj ozdravio uz pomoć Gospe, krunice i Međugorja https://www.medjugorje-info.com/svjedocanstva/hrvatski-branitelj-ozdravio-uz-pomoc-gospe-krunice-i-medugorja https://www.medjugorje-info.com/svjedocanstva/hrvatski-branitelj-ozdravio-uz-pomoc-gospe-krunice-i-medugorja Zovem se Antonija , moj muž Mato.

]]>
Za vrijeme rata oboje smo bili hrvatski branitelji. 1994.g moj muž obolijeva od jako strašne bolesti, dijagnoza: šizofrenija , šizoafektiva, psihoza, PTSP-teški oblik.

Nekoliko puta u dvije g. je bio hospitaliziran na psihijatriji, mijenjali su mu više puta terapiju bez nekog većeg uspijeha. Njemu je bilo strašno no obitelji puno teže. Pio je po sedam-osam tableta tri puta dnevno, stalno je imao prisilne misli , misli na samoubojstvo , ništa pozitivno. Kad bi vidio drvo , prva pomisao je bila-kako je dobro za objesiti se, balkon- dobar za skočiti s njegai sl. Bojao se samoće, bojao se veće grupe ljudi, bojao se jednom riječju svega. Ja tu bolest nisam mogla razumjeti , nisam shvačala da osoba koja ima sve udove ,sve zdrave organe može biti bolesna. Po cijele dane je samo spavao i ustajao samo radi hrane, u toku dana od njega nisiam mogla izvući dvije riječi, nisam ga smjela ostaviti samog , niti ga kuda povesti sa sobom, svi su nas prijatelji napustili bili smo osuđeni sami sebi. Jednom riječju PAKAO na zemlji. Liječnici su mi rekli da će cijeli život biti na tim ljekovima jer je ta bolest neizlječiva ,a kad nebudem više mogla s njm izlaziti na kraj da će ga smjestiti u ustanovu za takve oboljele.

Jedne prilike vidio je plakat s pozivom u Međugorje i odlučio se otići tamo potražiti pomoć. Nije znao moliti niti je to bio u stanju.Kad su došli u Međugorje pred Gospin kip obuzeo ga je grčevit plač nije se mogao kontrolirati i kao da je sva tjekoba ,bol tuga strah sve otišlo Gospi u ruke. U Međugorju se dalje nije ništa posebno događalo , uobičajena procedura hodočašča. Na povratku kući žene su molile krunicu i on je osijetio želju da moli, međutim nije znao i samo je prebirao po krunici praveći se da moli. Kad je došao kući zamolio je mene da ga naučim moliti krunicu, međutim kako sam bila sva več isfrusržtrirana tim njegovim stanjem samo sam mu grubo odbrusila da neću ja konja od četrdeset godina učiti moliti i dala sam mu brošuru sa uputama kako moliti krunicu i ostavila ga na milost i nemilost bolesti jer mi je več bilo dosta i njega i bolesti uz to sam imala i brigu o dvoje male djece. On je uzeo brošuru i od tog dana svakodnevno moli barem jednu gospinu krunicu i od tada on nije popio niti jednu tabletu POTPUNO I CJELOVITO OZDRAVIO zahvaljujuči samo Gospi i moljenju krunice.

On je danas sasvim druga osoba društvena ,stekli smo nove prijatelje u vjeri član je molitvene zajednice, čak jedan od voditelja, postao brižan otac i muž, jedna vrlo ugodna osoba.
Niti kod liječnika nije htio lagati i rekao je da je ozdravio moljenjem krunice i Međugorja. Njegovi nalazi su sasvim uredni čak mu je liječnička komisija bila oduzela i status HRVI ali neka sve neka bude Bogu i Gospi na čast i slavu a nama na korist. Niti jedna bolest nije jača od Boga i zato mu neizmjerno hvala i slava! Pozdrav i Božji blagoslov želim svima! putevimilosti.com

]]>
josip122@net.hr (medjugorje) Svjedočanstva iz Međugorja Tue, 07 Feb 2023 01:30:00 +0100
Živjela sam u patnji, sama i napuštena, izgubljena, sve do mog odlaska u Međugorje https://www.medjugorje-info.com/svjedocanstva/zivjela-sam-u-patnji-sama-i-napustena-izgubljena-sve-do-mog-odlaska-u-medugorje https://www.medjugorje-info.com/svjedocanstva/zivjela-sam-u-patnji-sama-i-napustena-izgubljena-sve-do-mog-odlaska-u-medugorje Ponekad svi mi trebamo zastati na svom životnom putu, i upitati se ..Ko smo??!!!! Što smo??!!!!! Čijom voljom smo sada tu...

]]>
Pokušat ću vam prenijeti dio svog života, ne mogu za sebe reci da je moja vjera bila čvrsta, ne mogu za sebe ni reći da nisam činila dobra djela...Ali ..Da.. Uvijek postoji ono veliko ali...Ljudi te svjesno ili pak nesvjesno povrijede, mi tako mali od krvi i mesa u svom srcu jako brzo osjetimo jedan vid mržnje!!! Eh.. Koliko sam se samo borila s tim osjećajem, bio je uvijek tu nekako uz mene i u meni , iako sam svim svojim srcem željela da nestane.. Moj život uistinu nije lak , loš odnos sa suprugom, izgubljenost majčinskog duha, i naravno da sve to vodi osjećaju nezadovoljstva iz kojeg se sve i rađa. Očaj, bol, ljutnja, mržnja.. Često sam se pitala: Isuse pa zašto baš ja!!!!! Zašto si meni dao ovakav križ, pa pogledaj me .. Nemoćna sam postala.. Moj život se više ne može nazvati životom , već samo mehaničkim postojanjem!!!! I tako dan za danom, živjela sam u patnji.. Sama i napuštena, izgubljena...I sve tako do mog odlaska u Međugorje, moj treći put odlaska na hodočašće.

E sad.. Što su mi vrijedili predhodni odlasci kada sam samo tražila: Majko, daj mi ovo, majko daj mi ono .. A što sam ja dala za majku !!! Za našeg oca!!!! Mislila sam da ce to što budem išla bosa nešto pomoći , eh..sramim se sada svega toga .. !!! Naša majka čita iz dubine našeg srca , u tom slučaju bose i ranjave noge ne vrijede ama bas ništa!!! E sada da se vratimo na 25.10 i moje hodočašće u Međugorje .. Kročivši na samo tlo svetog mjesta osjećala sam se jako loše, brzi otkucaji srca, pritisak u glavi, užasno gubljenje tla pod nogama, mislila sam da će me hitna odvesti.. I tada sam rekla: Isuse, predajem ti svoj život, radi s njim što je volja tvoja .. i sve tako do Brda ukazanja, molila sam svim srcem, svakim atomom svoga bića.. Osjetila sam prisutnost nečeg svetog, ljubav, radost, došli smo do kipa naše Majčice.. Kleknula sam pred nju i molila, prikazala joj sve što me je boljelo, razaralo, sve što nisam mogla prihvatiti. Tada sam začula njen glas..

Bila je to naša Majka, osjećala sam se jako čudno, moje tijelo obuzimala je bol, a uz tu bol nekakva posebna toplina, osjećala sam kao da se ponovo rađam. Suze su se slijevale niz moje lice, točnije rijeka suza .. Taj osjećaj neću zaboraviti dok sam živa ili ga doslovno mogu nazvati mojim drugim rođenjem.. I sada se pitam .. Sto su mi trebali lažni idoli!!! Želja za lijepom kućom, lijepim autom, lijepom garderobom!!!! Savršenstva na ovom svijetu nema, pa čemu sam ga očekivala od drugih!!! Eh.. Slagala sam totalno pogrešne kockice života ..Znam da mi neće biti lako , ali isto tako znam da samo uz ljubav naše majke i ova mogu nositi svoj križ , pa kakav god da je meni je dan i s ljubavlju ću ga nositi ,uz njihovu pomoć opraštati , i ne pitati se više.. Zašto bas ja !! I evo me sada s krunicom u ruci , molim i dalje svim svojim bićem, uz potpuno predanje .. Obećala sam sebi da ću početi voditi dnevnik svog duševnog i tjelesnog napredka , da ću pokušavati svim silama pomoći drugima da shvate koliko je uistinu lako živjeti ovozemaljski život, shvatite samo da ste njihova djeca, a roditelji najbolje ljube i čuvaju svoju djecu.

Nataša K./ putevimilosti.com

]]>
josip122@net.hr (medjugorje) Svjedočanstva iz Međugorja Tue, 07 Feb 2023 01:30:00 +0100
Molitva za svaki utorak, dan svetog Ante https://www.medjugorje-info.com/molitve/molitva-za-svaki-utorak-dan-svetog-ante https://www.medjugorje-info.com/molitve/molitva-za-svaki-utorak-dan-svetog-ante Slavni i ljubljeni prijatelju trojedinoga Boga, sveti Ante Padovanski...

]]>
Diko svete Crkve, iskorjenitelju opačina, sijaču krjeposti, trepete krivovjeraca, tješitelju pravovjernika, veliki i neprestani čudotvorče, nalazitelju izgubljenih stvari, sjajna zvijezdo svetosti i osobiti pomoćniče u svim protivštinama duševnim i tjelesnim, molim te smjerno da mi pritečeš u pomoć u ovoj mojoj tjeskobi, koja para srce moje, u ovoj mojoj nevolji koja me snašla.

Znam da nisam vrijedan te milosti, ali se zato utječem k tebi, ocu svih zapuštenih, žalosnih i nesretnih ljudi, da moju poniznu molbu prikažeš Gospodinu Isusu, te je svojim moćnim zagovorom podupreš, i ja ću dobiti što tražim. Nemoj ni mene ni od sebe odbiti, dobri oče, koji nisi odbio još nikoga tko se tebi pouzdano utekao, nego me usliši, sada i uvijek, a osobito u času smrti moje. Amen.

]]>
josip122@net.hr (medjugorje) Molitve Tue, 07 Feb 2023 01:30:00 +0100
Evanđelje dana, 7.2.2023. https://www.medjugorje-info.com/evandelje/evandelje-dana-7-2-2023 https://www.medjugorje-info.com/evandelje/evandelje-dana-7-2-2023 Evanđelje dana:

]]>
Mk 7, 1-13

U ono vrijeme: Skupe se oko Isusa farizeji i neki od pismoznanaca koji dođoše iz Jeruzalema. I opaze da neki njegovi učenici jedu kruh nečistih, to jest neopranih ruku. A farizeji i svi Židovi ne jedu ako prije temeljito ne operu ruke; drže se predaje starih. Niti s trga što jedu ako prije ne operu. Mnogo toga još ima što zbog predaje drže: pranje čaša, vrčeva i lonaca.

Zato farizeji i pismoznanci upitaju Isusa: »Zašto tvoji učenici ne postupaju po predaji starih, nego nečistih ruku blaguju?«

A on im reče: »Dobro prorokova Izaija o vama, licemjeri, kad napisa: Ovaj me narod usnama časti, a srce mu je daleko od mene. Uzalud me štuju naučavajući nauke — uredbe ljudske. Napustili ste zapovijed Božju, a držite se predaje ljudske.« Još im govoraše: »Lijepo! Dokidate Božju zapovijed da biste sačuvali svoju predaju. Mojsije doista reče: Poštuj oca svoga i majku svoju: I: Tko prokune oca ili majku, smrću neka se kazni.

A vi velite: 'Rekne li tko ocu ili majci: Pomoć koja te od mene ide neka bude 'korban', to jest sveti dar, takvome više ne dopuštate ništa učiniti za oca ili majku. Tako dokidate riječ Božju svojom predajom, koju sami sebi predadoste. I još štošta tomu slično činite.«

Svećenik: fr. Jure Josipović.

]]>
marketing@medjugorje-info.com (A.I) Evanđelje Tue, 07 Feb 2023 01:16:38 +0100
Svatko služi svoga gospodara pa to čine i Indexovci https://www.medjugorje-info.com/komentar/svatko-sluzi-svoga-gospodara-pa-to-cine-i-indexovci https://www.medjugorje-info.com/komentar/svatko-sluzi-svoga-gospodara-pa-to-cine-i-indexovci Portal Index i dalje nezaustavljivo probija dno dnovinarstva.

Jučer je klečavcima nazvao osobe s kojima ne dijeli životne, vjerske i političke stavove.

]]>
Umjesto da prenese (ili jednostavno ne prenese) vijest da je gomili muškaraca koji ljube Stvoritelja do ušiju došao nemoral, bezbožje i rasap svih Božjih i društvenih vrijednosti do takve mjere da su smatrali potrebnim riskirati lako predvidivo javno pljuvanje i kleknuti u molitvi na javnom mjestu, iako to već čine i u crkvama i u tišini svog doma.

S druge strane su se našle osobe u crnim maramama i neprirodnim vrištećim bojama od kojih neki izgledaju kao zli vilenjaci, mašu zastavom s duginim bojama te viču ili nose transparente sa tekstom: Pobačaj u Ustav; J..i se; Bez Boga, bez gospodara; Moja pipica, moja slobodica; Abortus može spasiti život; i slične.

E sad. Netko se poistovjećuje s prvima, netko stoji uz druge, a nekoga možda živciraju i jedni i drugi. Ta različitost je, ili bi barem trebala biti, ljepota ovog našeg svijeta. Ne trebaš biti najbistrija pikula u vrećici da shvatiš da se Indeksovcima baš jako gade ovi prvi, a simpatiziraju ove druge. I to mi je oke. Svatko služi svoga gospodara pa to čine i Indexovci. Poštujem njihovo mišljenje, iako se s njime ne slažem.

Ako mi se ne sviđa to što namjerno i odvratno siju svađu, zlo i nemir, a ne sviđa mi se, mogu se upustiti u raspravu s njima ili ih ignorirati. Napisati nekakav tekst. Ili šta god već. Smatram da moralni imperativ bezuvjetno traži da nađemo snagu i mir u sebi za poštivanje kako drugačijemišljenika tako i svih drugih na neke druge načine drugačijih od nas. Čak su i pisci Ustava RH imali potrebu jasno navesti to:

(Članak 39.) Zabranjeno je i kažnjivo svako pozivanje ili poticanje na rat ili uporabu nasilja, na nacionalnu, rasnu ili vjersku mržnju ili bilo koji oblik nesnošljivosti.

(Članak 40.) Jamči se sloboda savjesti i vjeroispovijedi i slobodno javno očitovanje vjere ili drugog uvjerenja.

Al’ ajde, nema veze, ajmo ovaj današnji događaj nazvati dijalogom. Nije mi dakle problem dijalog. Pa čak i ovako ružan, javni, namjerno i protuustavno huškani dijalog. Problem mi je što ne razumijem kojeg gospodara slijedi pravosuđe i policija, ti naši mahom pošteni i vrijedni sugrađani koji obavljaju posao za koji su morali škole i škole i obuke proći i godinama se sa svakakvim budalama svakodnevno raspravljati.

Muči me pitanje: do kada će ti naši dobri ljudi bespogovorno postupati po suludim pravilima koji nam nekakvi neljudi nameću? I vjerojatno se, gledajući to, grozomorno cerekaju u svojem zlu. Naime, u sjeni ovog sukoba stavova, pri čemu su daleko dostojanstvenije i ljudskije bile osobe koje sodomizira Index, neprimjetno se provukla vijest da je prekršajno prijavljen jedan od molitelja jer je posjedovao zastavu sa šahovnicom koja počinje s bijelim poljem.

Tu treba zauzeti jasan stav. Prvo bijelo polje na šahovnici treba strogo kazniti, jer je ono jasan dokaz korienske genocidnosti cielokupnog hrvackog naroda i gruba provokacija crvenozvjezdoljubaca i čupavih bradonja!!! Poznato je da je bijela boja odvajkada boja smrti i krvoprolića. Također je potpuno jasno da je to ustaški grb, jer ga nitko prije niti poslije ustaša nije koristio.

Očekujemo da će policija jednako revno kazniti restauratore krova crkve Sv. Marka na Gornjem gradu na kojoj se od obnove koja je vršena tijekom NDH bezočno kočoperi prvo bijelo polje na šahovnici!!! O, joj, ček, greška, crkva je restaurirana 1882. godine… ček, ček, kako je to onda ustaški grb? Oke, ajmo guglat… hm… ustaški grb doista počinje s bijelim poljem, ali nad grbom je znak u obliku zvjezdolike tropletne vitice u kojem je veliko slovo U kao simbol Ustaškog pokreta… ne da mi se sad prepričavat sve što sam naučio o šahovnici, ali netko tu nekoga radi budalom.

Besmislene su rasprave o pravoj i krivoj boji početnoga polja hrvatskoga šahiranog grba. Stoljećima su upotrebljavane obje verzije bez političkih konotacija. Evo par linkova za sve koji znaju sva slova, pa čak i U:

https://www.glasgacke.hr/?ispis=detalji&novost=3999&kat=69

https://www.vecernji.hr/vijesti/crveno-ili-bijelo-polje-stoljecima-su-upotrebljavane-obje-verzije-bez-politickih-konotacija-1401021

Nisam provokator, više volim pasti sijeno i topotati kopitima po suhozidima, i nema šanse da okolo slavodobitno mašem ustaškim grbom, jer je nečija majka, nebitno iz kojeg naroda plakala zbog čina počinjenog pod tim grbom, jednako kao što je nečija druga majka, nebitno iz kojeg naroda, plakala zbog čina počinjenog pod krvavo crvenom zvijezdom petokrakom, ali da moram paziti kojom bojom da započnem pletenje šala ili kukičanje miljea ili da skrivam didovu šahovnicu. E to neću. Toliko ljepših stvari za svađu ima oko nas.

Možda ovima što im smeta prvo bijelo polje na hrvatskoj šahovnici u stvari smeta šahovnica i Hrvatska općenito, pa su samo našli još jedan zgodan način da nas maltretiraju i posvade.

Ajmo se ne svađat’!

Izvor: slobodnizajedno.org

]]>
info@medjugorje-info.com (Blanka Klasić) Komentar Mon, 06 Feb 2023 21:11:18 +0100
Don Damir Šehić: Čovjek nema cijenu i odgovoran je za život u čiju obranu je dužan stati jer je svet i nepovrjediv https://www.medjugorje-info.com/vjera-i-zivot/don-damir-sehic-covjek-nema-cijenu-i-odgovoran-je-za-zivot-u-ciju-obranu-je-duzan-stati-jer-je-svet-i-nepovrjediv https://www.medjugorje-info.com/vjera-i-zivot/don-damir-sehic-covjek-nema-cijenu-i-odgovoran-je-za-zivot-u-ciju-obranu-je-duzan-stati-jer-je-svet-i-nepovrjediv Muškarci koji su uzrok pobačaja izravno odbacuju zadaću koju im je povjerio Gospodin, začetnik života. Paradoks je očito obilježje suvremena društva, pa su dječja prava zaštićena brojnim dokumentima i zakonima, a ipak velik broj djece, osobito nerođene, ostaje posve obespravljen i lišen prava na život.

]]>
Piše: dr. Damir Šehić

Život je najvrjednije što čovjek ima i ljudi su toga oduvijek svjesni, ne samo u kršćanskom kontekstu. Zato se slavi život, pjeva se u čast životu, slika, piše, stvara, život se posvećuje i, konačno, za život se moli. Dakle, najveća vrijednost koju je čovjek dobio na dar stvaranjem, kako Pismo kaže „..i u nosnice mu dahne dah života. Tako postane čovjek živa duša“, (Post 2,7), i najvrijednije je i najugroženije. Oduvijek, i tako će izgleda biti dok je čovjeka.

foetusF

Na sliku Božju

Govor o životu je neobuhvatan. Nisu kršćani izmislili život, ali je život po kršćanstvu, koje je utemeljeno na Božjem stvaranju i otkupljenju po Isusu Kristu, dobio potpuno drugačiju vrijednost. Novost jest da je svaki život svet i veličanstven. Neke su druge kulture žrtvovale ljude; neki su životi, odnosno ljudi bili manje vrijedni ili bezvrijedni, samo brojevi. Kršćanstvo, s druge strane, govori kako je čovjek stvoren na sliku Božju, čovjek je „imago Dei“. Zbog toga je svaki čovjek posinjeno i okupljeno dijete Božje, a svaka osoba jednaka dostojanstva, prema božanskom zakonu na kome se nadahnjuju ljudski zakoni. Koncept osobe nastao je u okviru ranokršćanske filozofije i teologije, utemeljeno na božanskom zakonu, iz koga proizlazi i ljudski zakon koji štiti pravo na život svakog ljudskog bića. Iz toga su koncepta i proizišla ljudska prava i na njemu je utemeljena demokracija, ali ne ona u kojoj vlada narod kao neka amorfna masa iz koje se čuju najjači glasovi, nego načelo „jedan čovjek, jedan glas“. Svaki je pojedinac toliko vrijedan da odlučuje o tome tko će i kako upravljati. Dakle, cijeli svijet koji se diči civilizacijskim dosezima, prava čovjeka duguje judeo-kršćanskom krugu i zapadnoj civilizaciji na koje se danas ustaje.

zastita zivota 2

Pogrješna antropologija

Potreba ustanovljenja i formalne proslave života u okviru jednog dana nastala je u modernom društvu u kome je taj život na najrazličitije načine bio ponižen i obescijenjen. Prisjetimo se samo 20. stoljeća i stravična broja bespotrebnih ljudskih žrtava upravo zbog toga jer je u tim konceptima ljudski život bio bezvrijedan. Ta je pogrješna antropologija i danas nastavila živjeti u modernim i osuvremenjenim modelima ubijanja, čime su sada ugrožena nerođena djeca.

Zbog toga Dan života, na poticaj Svetog Ivana Pavla II., poziva Crkvu i sve ljude na promicanje života i njegove svetosti.

Papa je 1995. objavio encikliku o vrijednosti i nepovrjedivosti ljudskoga života pod nazivom Evangelium Vitae – Evanđelje života. Ona predstavlja snažan izvor crkvenog nauka i cjelovitu kršćansku antropologiju koja poziva da budemo „narod života jer nam je Bog u svojoj milosnoj ljubavi darovao Evanđelje života“.

 Crkva se neprestano opredjeljuje za bezuvjetno poštovanje prava na život od začeća do prirodne smrti jer je ljudski život temelj društva. Poštivanje ljudskog života, u svim njegovim fazama, od najranjivije u utrobi, preko djetinjstva, mladosti i zrele dobi, sve do starosne nemoći, preduvjet je opstanka društva. I to je samo još jedan u nizu pokazatelja kako postmoderno društvo sve više gaji kulturu smrti. Ne prepoznaje se i ne vrjednuje život kao dar od samoga Boga, zatire se poimanje da je živi čovjek slava Božja. Stoga je svaki rat protiv čovjeka u konačnici rat protiv Boga. Dakle, postmoderni je čovjek zaboravio riječi s prvih stranica Biblije (Post 9,5) „od čovjeka za njegova brata tražit će obračun za ljudski život“. Konačno, zaboravlja se kako je jedini Gospodar života i smrti sam Bog, on oblikuje u majčinoj utrobi (Jr 1,5) i posvećuje prije nego se čovjek rodi, a čovjeku nije dopušteno činiti sve što može i zna učiniti.

zastita zivota 3

Općeljudska istina

U toj borbi protiv kulture smrti dužni su promovirati kulturu života svi kršćani. U tom kontekstu ne treba upirati prst samo u one koji su na vlasti, iako je na njima veća odgovornost jer će svaki od nas biti pitan za brata svoga. Dakle, odgovornost je na cijelom društvu i svakom pojedinom kršćaninu, te možemo reći da se osim pojedinih skupina nije čuo jak, zauzeti glas kršćana u Europi, koji ipak čine veliku većinu stanovništva.

Ostaje otvoreno pitanje koliko se kršćani doista ne libe reći istinu o životu i istinu o pobačaju onako kako ju je izrekao Sv. Ivan Pavao II. u Evangeliumu Vitae: „Pred tako teškim stanjem treba hrabro pogledati istini u lice i stvari nazvati njihovim imenom (...) hotimični pobačaj, zajedno s čedomorstvom i Drugi vatikanski naziva užasnim zločinom.“ To danas nije popularno reći, štoviše donosi velike probleme onomu koji to na takav način kaže. Stoga ne čudi što se velika većina kršćana, čak i teologa, boji izreći takvu formulaciju. No, to je teološka, moralna i općeljudska istina.

beba

Na kojoj smo strani?

Borba „kulture smrti“ i „kulture života“ označava pravi dramatični događaj sukoba vrijednosti koje nemaju istinski i zreli kritični osjećaj sposoban otkriti istinske vrjednote i iskonske potrebe. Potreba „nove kulture života“ na koju nas poziva EV postaje imperativ čovjeka današnjice. Nukleus ili jezgra iz koje ta nova kultura života treba rasti je kršćanska zajednica. Oblikovanje moralne svijesti je početak kulturnog preokreta. Prvo istinsko pitanje je upućeno najprije vjernicima, a glasi: koja je kultura rasprostranjena među onima koji se nazivaju kršćani: kultura života ili kultura smrti? Bioetičke dvojbe koje se stavljaju pred pojedince i društvo uvijek nose intenciju humana pristupa. Humani pristup je evidentan u prenatalnoj dijagnostici kada se roditeljima sugerira da pobace dijete jer ima malformacije koje će mu otežati život nakon rođenja, humanost se prikazuje u slobodi abortusa, također u terminalnim fazama kada se humano želi „požuriti“ patnju i muku čovjeka. Komponenta koja nedostaje takvom humanom pristupu je istinska antropologija i pogled na život kao bonum primordiale. Iako se naziva humano, u argumentaciji vidimo kako je potpuno suprotno i da dolazi u sukob s temeljnim pravom na život koji je svet i nepovrjediv.

Ljudsko dostojanstvo je nepovrjedivo. Čovjek nema cijenu i odgovoran je za život u čiju obranu je dužan stati jer je svet i nepovrjediv.I to je ono što gledamo kako se budi u ljudima. Individualna odgovornost čovjeka za vlastiti život i postupke, ali i za živote svojih bližnjih i izgradnje kulture života naspram sudjelovanja u kulturi smrti – temelj je osobnog i društvenog života u neodvojivoj vezi s istinom, inače društveni suživot postaje izopačen (EV, 19).

U tom je konceptu, kako kaže Evangelium Vitae, gubitnik uvijek čovjek koji iskrivljuje i krivotvori izvorni sadržaj ljudske spolnosti u sjedinjenju i prokreaciji. Prokreacija se proglašuje neprijateljem neodgovorna življenja; time je novi začeti život muškarcu teret, a ne poziv i očinsko poslanje, što donosi čovjekovo osiromašenje i iznosi na vidjelo bijedu materijalističkog mentaliteta. Takvo se okrnjeno razumijevanje očinstva i muškarčeve uloge, svojim razornim posljedicama u životima ljudi ranjenih pobačajem, potpuno protivi kršćanskom pozivu očinstva i nepromjenjivu moralu Božjeg zakona. Muškarci koji su uzrok pobačaja izravno odbacuju zadaću koju im je povjerio Gospodin, začetnik života. Paradoks je očito obilježje suvremena društva, pa su dječja prava zaštićena brojnim dokumentima i zakonima, a ipak velik broj djece, osobito nerođene, ostaje posve obespravljen i lišen prava na život.

beba 1

Otac na rubu zakona

Paradoks je i da u tzv. patrijarhalnom društvu upravo muškarac kao otac ostaje na rubu zakona, odnosno potpuno je izuzet iz njega. Pravni status, obveze i prava muškaraca koji su biološki očevi ili skrbnici, vjenčani ili nevjenčani, kohabitirajući ili odvojeni, u nekim su aspektima ugroženi do mjere da su se formirali pokreti za prava očeva, father's right movements. Očevi su, kako tvrde, postali nove žrtve obiteljskih zakonskih sustava zbog disproporcionalne prevage u korist prava majki. Uskraćena prava odnose se na očevo pravo sudjelovanja u odluci o rađanju djeteta, odnosno pobačaju, što je u pravnom smislu, u najvećem dijelu svijeta, u potpunosti u kontroli majki.

Otac ostaje na rubu zakona i unutar pravnog okvira hrvatskog zakonodavstva. Ovaj dio istraživanja pokušava se usredotočiti na pravni status oca u hrvatskom Zakonu o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece iz 1978., koji je prema nekim autorima najliberalniji akt koji se tiče reproduktivnih prava i pobačaja u Europi. Zanimljivo, činjenica što je u njemu potpuno izostavljen otac kao pravni subjekt i nositelj prava na roditeljstvo, ne predstavlja nikakav problem braniteljima liberalnog koncepta ljudskih prava.

Možda je upravo proslava Dana života formalna mogućnost ponovno usmjeriti pogled u dostojanstvo roditelja i posebno poslanje koje roditelji imaju. Njihovo zajedništvo nipošto nije samo biologijska veza koja ih ujedinjuje. Ono proizlazi iz Božje zamisli koja ih zaodijeva posebnim dostojanstvom. Uloga majke kao i uloga oca posebno su ukorijenjeni u smisao roditeljstva. Dok se trudimo unaprijediti život, očuvati ga i poboljšati, ne smijemo zaboraviti na dostojanstvo početka života, kao ni na Životvorca – Boga, onoga koji je ishodište i početak Života.

]]>
info@medjugorje-info.com (Blanka Klasić) Vjera i život Mon, 06 Feb 2023 19:56:52 +0100
Južni Sudan. Papa: Odložite oružje mržnje, ljubav mijenja povijest https://www.medjugorje-info.com/vijesti-iz-svijeta/juzni-sudan-papa-odlozite-oruzje-mrznje-ljubav-mijenja-povijest https://www.medjugorje-info.com/vijesti-iz-svijeta/juzni-sudan-papa-odlozite-oruzje-mrznje-ljubav-mijenja-povijest Na misi u Jubi, posljednjem događaju njegova apostolskoga putovanja u Afriku, papa Franjo je potaknuo južnosudanske kršćane da budu sol koja će začiniti zemlju bratskim okusom evanđelja, da pokažu ljepotu zajedničke izgradnje pomirene budućnosti. Blaženstva daju dobar okus i društvu, napomenuo je. Na misi su bili prisutni također nadbiskup Welby, moderator Greenshields i predsjednik Kiir

]]>
Budite sol zemlje koja se velikodušno širi i topi da začini Južni Sudan bratskim okusom Evanđelja i svijetle kršćanske zajednice koje bacaju svjetlo dobra na sve i pokazuju da je lijepo i moguće živjeti besplatnost, imati nadu, graditi zajedno pomirenu budućnost – želja je kojom je papa Franjo pozdravio kršćane mučeničkoga Južnog Sudana, u Jubi, u propovijedi na misi slavljenoj u mauzoleju Johna Garanga, na kojoj se okupilo više od 100.000 vjernika.

Odložite oružje mržnje kako biste posegnuli za ljubavlju

Papin je poziv, u ime Isusa, njegovih blaženstava, da se odloži oružje mržnje i osvete i posegne za molitvom i ljubavlju, te da se na rane stavi sol oprosta, koja peče ali liječi. Na oltaru, uz kardinale i biskupe iz Papine pratnje, sjedili su suputnici na tom hodočašću mira; primas Anglikanske Crkve nadbiskup Justin Welby, te moderator Opće skupštine Škotske Crkve Iain Greenshields. Na slavlju je sudjelovao i predsjednik Republike Salva Kiir.

Biti sol zemlje i svjetlost svijeta

Sveti se Otac u propovijedi osvrnuo na Evanđelje Pete nedjelje kroz godinu, odnosno na odlomak iz Matejeva Evanđelja u kojemu Isus potiče učenike da budu sol zemlje i svjetlost svijeta. Međutim, uvod je posvetio riječima svetoga Pavla apostola, iz drugoga čitanja, koje je uputio Korinćanima: „…ne htjedoh među vama znati što drugo osim Isusa Krista, i to raspetoga“.

„Isus vas poznaje i voli“

Papa je podsjetio kako je Krist, Bog ljubavi, svojim križem donio mir. On, raspet u životu mnogih od vas; Isus Uskrsli, pobjednik nad zlom i smrću – kazao je te dodao da je došao k njima u Južni Sudan da im ga navijesti, da ih učvrsti u njemu, jer Kristov navještaj je navještaj nade.

On, naime, poznaje tjeskobu i očekivanja koje nosite u srcu, radosti i nevolje koje obilježavaju vaš život, tame koje vas tište i vjeru koju, poput pjesme u noći, uzdižete Nebu. Isus vas poznaje i voli.

Blaženstva i društvu daju „dobar okus“

Ostajući u Kristu ne trebamo se bojati, jer će se i za nas svaki križ pretvoriti u uskrsnuće, svaka tuga u nadu, svaki jauk u ples – istaknuo je rimski biskup, a potom se zadržao na Isusovim riječima u Matejevu Evanđelju, te podsjetio kako se Učitelj koristi slikom „soli zemlje“, simbolom mudrosti, odnosno vrline koja se ne vidi, ali koja daje okus životu, neposredno nakon što je svojim učenicima objavio blaženstva. Shvaćamo, dakle, da su oni sol kršćaninova života – objasnio je te ukratko podsjetio – da bismo bili blaženi, odnosno potpuno sretni, ne smijemo težiti tome da budemo jaki, bogati i moćni, nego ponizni, krotki i milosrdni; ne činiti nikome zla, nego biti mirotvorci za sve. To je ono što daje okus zemlji u kojoj živimo.

Imajmo to na pameti: ako blaženstva provodimo u djelo, ako uosobljujemo Isusovu mudrost, ne dajemo dobar okus samo svojem životu, nego i društvu, zemlji u kojoj živimo.

Spriječite da prevlada pokvarenost zla

Ali sol – nastavio je Papa – osim što daje okus, ima još jednu ulogu, bitnu u Kristovo vrijeme, a to je da čuva hranu da se ne pokvari. Zato se u to doba, svaki put kad bi se Gospodinu prikazivao prinos, stavljalo i malo soli. To je podsjećalo na prvotnu potrebu očuvanja veze s Bogom, zato što je On nama vjeran, njegov je savez s nama neraspadljiv, nepovrediv i trajan. Zato je Isusov učenik svjedok saveza koji je On sklopio i koji slavimo na svakoj misi.

U davna vremena, kad su ljudi ili narodi uspostavljali međusobno prijateljstvo, često su kod njegova sklapanja razmjenjivali malo soli. Mi, kršćani, koji smo sol zemlje,

pozvani smo svjedočiti savez s Bogom u radosti, sa zahvalnošću, pokazujući da smo osobe sposobne stvarati veze prijateljstva, živjeti u bratstvu, graditi dobre međuljudske odnose, kako bi se spriječilo da prevladaju pokvarenost zla, bolest podjela, prljavština nepoštenog poslovanja, pošast nepravde.

Prinos nas, kršćana, u mijenjanju povijesti

Papa je zahvalio južnosudanskim kršćanima što su sol zemlje u toj zemlji, te ih potaknuo da, kada se pred nasiljem i nepravdom osjete malenima i nemoćnima, pokušaju pogledati sol i njezina sitna zrnca; to je mali sastojak koji se u tanjuru otopi, ali upravo tako daje okus cijelom sadržaju.

Tako, mi kršćani, unatoč tome što smo krhki i maleni, pa i kad nam se naše snage čine beznačajnima pred veličinom problema i slijepim bijesom nasilja, možemo dati odlučujući prinos kako bi se povijest promijenila.

Stavimo na rane sol oprosta, koja peče ali liječi

Zbog toga se mi, Kristovi učenici ne možemo povući – objasnio je papa Franjo – jer bez onoga malog, bez onoga našeg malog dijela, sve gubi okus. Krenimo od tog malog, od onoga što se ne pojavljuje u povijesnim knjigama, ali mijenja povijest.

U ime Isusa, njegovih blaženstava, odložimo oružje mržnje i osvete i posegnimo za molitvom i ljubavlju; nadiđimo odbojnosti i averzije koje su s vremenom postale kronične i mogle bi učiniti da se plemena i etničke skupine okrenu jedni protiv drugih; naučimo stavljati na rane sol oprosta, koja peče ali liječi.

Stoga, i ako srce krvari zbog pretrpljenih nepravdi, odrecimo se jednom zauvijek toga da na zlo odgovaramo zlom, i bit će nam dobro u srcu. Ljubimo jedni druge iskreno i velikodušno, kao što Bog čini s nama i čuvajmo dobro koje smo mi sami, ne dopustimo da nas zlo pokvari! – potaknuo je Papa.

Osvijetlimo svojim životom gradove u kojima živimo

Govoreći potom o svjetlu, papa Franjo je istaknuo kako mi, prihvaćajući Kristovo svjetlo, svjetlo koje je Krist, postajemo sjajni, širimo Božje svjetlo! Ali Isus traži također da naše svjetlo ne bude stavljeno ispod posude, koja na kraju gasi plamen svjetiljke. Mi, njegovi učenici, pozvani smo svijetliti poput grada na gori, poput svjetiljke čiji se plamen ne smije ugasiti. Od nas se traži da svojim životom i svojim djelima osvjetljujemo gradove, sela i mjesta u kojima živimo, ljude s kojima se susrećemo, aktivnosti koje obavljamo.

Svijetle kršćanske zajednice za pomirenu budućnost

Svi moraju moći vidjeti naša dobra djela – napomenuo je Papa – jer, vidjevši ih, podsjeća nas Isus, otvorit će se Bogu s čuđenjem i dati mu slavu. Krist od nas traži da gorimo ljubavlju; ne smije se dogoditi da se naše svjetlo ugasi, da iz našeg života nestane kisika ljubavi, da djela zla oduzmu čisti zrak našem svjedočanstvu. Južni Sudan, ta prelijepa i izmučena zemlja, treba svjetlo koje ima svatko od vas, odnosno svjetlo koje svatko od vas jest! – istaknuo je Sveti Otac.

Želim vam da budete sol koja se velikodušno širi i topi kako bi začinila Južni Sudan bratskim okusom evanđelja; da budete svijetle kršćanske zajednice koje poput gradova na gori, bacaju svjetlo dobra na sve i pokazuju da je lijepo i moguće živjeti besplatnost, imati nadu, graditi svi zajedno pomirenu budućnost.

]]>
webmaster@medjugorje-info.com (Ina) Vijesti iz svijeta Mon, 06 Feb 2023 14:33:43 +0100
Fra Ante Radoš: Je li muškarac stvoren prvi? https://www.medjugorje-info.com/duhovni-kutak/fra-ante-rados-jeli-muskarac-stvoren-prvi https://www.medjugorje-info.com/duhovni-kutak/fra-ante-rados-jeli-muskarac-stvoren-prvi Što u današnjem svijetu znači riječ brak, što je uopće to? Riječ je to koja sve više gubi svoju snagu i upotrebljava se za sve i svašta, te tako iščezava njeno istinsko značenje. Mi ćemo joj u ovom tekstu pokušati vratiti barem mrvicu dostojanstva, nastojati otrti prašinu s nje, kako bi nas mogao zabljesnuti njen sjaj.

]]>
Da bismo došli do pojma braka kako se on danas razumije i doživljava, odnosno kako bismo pokušali ispravno promotriti što to brak u svojoj biti jest, moramo prevaliti dug put. Prvenstveno moramo promatrati ženu i muškarca pojedinačno i u odnosima, zapravo moramo promatrati sebe! Promatrat ćemo čovjeka, njegovu ulogu i poslanje u svijetu.

Mi ćemo, stoga, za polazište našega razlaganja o braku, o dostojanstvu žene i muškarca, kao i o njihovoj ravnopravnosti ali i različitosti, uzeti u ruke Bibliju i vidjeti što ondje o tome piše. Za razlaganje će nam pomoći i dokument Papinske biblijske komisije pod naslovom Što je čovjek? (Ps 8,5), objavljen 2019. godine, a u hrvatskom prijevodu u travnju ove godine.

U drugom, poetičnijem izvještaju o stvaranju sveti pisac nam donosi pravu dramu stvaranja. Nakon što je Bog stvorio čovjeka, slijedi i detaljni opis stvaranja žene i muškarca. Bračni par, odnosno obitelj, završnica je Božjega stvaranja.

21Tada Gospodin Bog pusti tvrd san na čovjeka (’ādām) te on zaspa, pa mu izvadi jedno rebro, a mjesto zatvori mesom. 22Od rebra (ṣelā) što ga je uzeo čovjeku (’ādām) napravi Jahve, Bog, ženu (’iššāh) pa je dovede čovjeku (’ādām). 23Nato čovjek (’ādām) reče: »Gle, evo kosti od mojih kostiju, mesa od mesa mojega! Ženom (’iššāh) neka se zove, od čovjeka (’iš) kad je uzeta!« 24Stoga će čovjek (’iš) ostaviti oca i majku da prione uza svoju ženu (’iššāh) i bit će njih dvoje jedno tijelo. 25A bijahu oboje goli – čovjek i njegova žena – ali ne osjećahu stida.

Ova perikopa zaključuje opis stvaranja u Post 2. Ovo pripovijedanje ne želi biti izvještaj o onome što se materijalno dogodilo, već se treba tražiti razumno shvaćanje ovoga biblijskog teksta.

Naime, hebrejska riječ אדם  (ādām) ima značenje: čovjek, čovječanstvo, muškarac, Adam. U Post 2 ispred imenice adam nalazi se član האדם  (hāʼāḏām) i to nam govori da imenicu ne možemo prevesti osobnim imenom Adam, niti s muškarac (osim gdje se spominje isti termin da bi označio mušku osobu, zbog izričite korelacije sa svojom ženom), nego ju prevodimo s čovjek. Općenito, kada kažemo čovjek, mislimo i na ženu i na muškarca. 

Bog želi pomoći čovjeku u njegovoj usamljenosti stvarajući životinje, ali i nakon toga čovjek se osjeća usamljeno te mu Bog stvara pomoć sukladnu njemu. Bog od čovjeka (hāʼāḏām), čini dvoje - muškarca i ženu. To još iščitavamo i po tome što se muškarac (’îš - muž) spominje tek kada nastaje žena (’iššāh - mužica), a sve do toga riječ האדם (hāʼāḏām – čovjek) odnosila se i na ženu i na muškarca. I to nam umah daje i odgovor na početno pitanje. Bog nije stvorio najprije muškarca pa tek onda ženu, nego čovjeka (muškarca i ženu), odnosno čovječanstvo koje nastaje iz braka muškarca i žene. 

Dakle, možemo slobodno reći da nije točno kako je muškarac stvoren prvi. Jednostavnije rečeno - nema muškarca dok nema žene, i obrnuto. Oni su stvoreni za zajedništvo, da budu bok uz bok, rame uz rame jedno drugomu, kao pomoć i saveznik. 

Izraz ṣelā je na ovome mjestu preveden s rebro, dok u svim drugim biblijskim primjerima ova riječ nikad ne označava posebni dio ljudskog tijela, nego stranu ili bok nekog predmeta, kao na primjer strana hrama (usp. 1 Kr, 6-5), ili druga strana Kovčega saveza (usp. Izl 25,12.14). U prijevodu mi čitamo kako Bog uzima jednu od dviju čovjekovih strana i načinjava ženu, i tek kada nastaje žena s jedne strane, imamo i muškarca s druge strane. Zamislimo to - Bog od jednoga, čini dvoje!

Nadalje, muškarac i žena načinjeni su od iste tvari (hāʼāḏām), imaju jednako dostojanstvo i istu ljudsku narav, te tako muškarac i žena stoje bok uz bok jedno drugomu, zajedno čineći hram. Sveti pisac ovime želi reći da muškarac i žena primaju svoj identitet jedno od drugoga - muškarac od žene, i žena od muškarca. Stoga muškarac i žena ostavljaju oca i majku da bi postali jedno tijelo (usp. Post 2,24). Muškarac i žena su potrebni jedno drugoga. Njih dvoje su različiti, ali nerazdvojivi. 

Brak i obitelj, onakvi kakvim ih je Bog stvorio i blagoslovio, kao i s ulogom koju imaju u svijetu, nemaju alternative! Bračna ljubav i zajedništvo pozvani su na stvaranje života i očuvanje svijeta, njihova različitost dovodi do bračnog sjedinjenja, nužnog za prokreaciju i stvaranje novog života.

Danas se čini da je sve izgubilo na vrijednosti, pogotovo dostojanstvo čovjeka, odnosno muškarca i žene. Isto tako, pod pojmom obitelji i braka koristi se sve i svašta, samo s jednim ciljem - da bi se uništilo istinsko poimanje braka, a to je zajedništvo muškarca i žene. Brak, to jest zajedništvo muškarca i žene, prije svega je otvorenost životu, a kad je netko protiv takvog poimanja braka, možemo slobodno kazati da je on i protiv sebe i svoje naravi, jer čovjek je stvoren iz Života za život. 

Nakana sv. pisca je bila ta da prikaže kako su muškarac i žena ravnopravni, jednaki po naravi, ali različiti po spolnosti. Zapravo kad znamo tko smo, bilo kao žena, bilo kao muškarac, nećemo nastojati biti onaj drugi. Štoviše, drugog ćemo više poštivati i ljubiti. Zar otac može na isti način dati ljubav djetetu kao što to može majka, a s druge strane, zar majka može pružiti zaštitu obitelji kao što ju može pružiti otac? Oni se trebaju nadopunjavati, poštujući slobodu i dostojanstvo drugoga, a ne se isključivati i preuzimati ulogu koja pripada drugome. Čini se da su se uloge roditelja zamijenile, možda zato što nam društvo danas nameće kojekakve ideologije. Majka je pod takvim utjecajem društva pomalo preuzela teret na sebe, postajući supermajkom, a otac, kojeg je društvo gurnulo u stranu, gubi se, dok o očinstvu ne smijemo ni progovoriti.

Promatrajući ovo putovanje kroz bibijsku antropologiju, vidimo kako muškarac i žena u braku postaju jedno tijelo, jedan hram. Hram koji je sazdan s dvije jednake, ravnopravne strane, u kakvom se baš ovih dana rodio Isus - u braku. Sada možemo malo lakše razumjeti zašto Isus dolazi u obitelj - zato što je obitelj, tj. brak muškarca i žene, Božja slika.

Učimo od Josipa i Marije, učimo od svete obitelji, iz primjera njihova braka i života, jer su se poštovali, nadopunjavali i ljubili. Nisu jedno drugome smetali u Božjem naumu s njima, nego su u svojem zajedničkom životu Bogu pripravljali mjesto.

Sv. Obitelji, moli za nas!

Literatura:

1. PAPINSKA BIBLIJSKA KOMISIJA, Što je čovjek? (Ps 8,5). Putovanje kroz biblijsku antropologiju. Kršćanska sadašnjost, Zagreb, 2022.

2. Adalberd REBIĆ, Stvaranje svijeta i čovjeka,  Kršćanska sadašnjost, Zagreb, 1996. 

3. Pero VIDOVIĆ, ,,U početku stvori Bog… obitelj (Post 1,1.27s)’’. Biti ili ne biti obitelji znači biti ili ne biti života i samoga svijeta, u: Obnovljeni život, 65 (2010.), 2, 221–238.

fra3.net

]]>
marketing@medjugorje-info.com (A.I) Duhovni kutak Mon, 06 Feb 2023 02:21:52 +0100