Bila je visoka dužnosnica u međunarodnoj korporaciji, u Međugorju je spoznala Boga i u godinu postala redovnica

Na predivnom alpskom jezeru Orta na sjeveru Italije nalazi se mali otočić San Giulio. Na tom otočiću koji je dugačak jedva 270 metara, a širok 140, nalazi se benediktinska opatija Mater Ecclesiae. Na tom lijepom i mirnom mjestu sada živi Nicoletta Falzoni koja se sada zove sestra María Fides, nakon što je položila vječne zavjete.

Ova je mlada talijanka zamijenila poslovni uspjeh, bučne ulice Milana i svoj zauzet život visoke dužnosnice jedne međunarodne korporacije (bila je brand manager jedne tvrtke za prodaju duhana), za molitveni život u samostanu na jednom otoku koji se nalazi unutar jednog jezera.

Prošlog 6. svibnja položila je vječne zavjete te tako otvorila novu i zatvorila staru etapu svog života, a sve je započelo na dan kada je uz pomoć Djevice Marije spoznala Isusa. U intervjuu za L'Azione, tjedniku biskupije Vittorio Veneto, govorila je o svom pozivu.

 „Munjevito“ zvanje

„Mislim da svoj poziv mogu definirati kao 'munjevito zvanje'“, kaže. A njena konverzija i poziv u religiozni život uslijedili su brzo nakon. Gotovo godinu dana nakon što je pronašla vjeru, zatražila je ulazak u opatiju. Zato je, ovih pet godina u novicijatu, poslužilo da utvrdi svoju vjeru.

Sve je počelo 2011. godine kada je, kao visoka dužnosnica velike korporacije, odlučila otići u Međugorje. Ondje je doživjela tako značajan susret s Gospodinom i s Djevicom da joj se život potpuno preokrenuo. Za nju ništa više nije bilo isto, ni uspjeh, ni novac, niti išta slično.
Pričest i molitva su bili temeljni djelovi njena života, i ne misli da je „slučajnost“ to što je saznala za ovu opatiju. Vidjela je da je to mjesto koje je Bog za nju odabrao. Proces je trajao mjesecima.

Gospodin joj je ponudio blago koje nije mogla odbiti

Kako je to sve objasnila ljudima oko sebe? „Najjednostavniji odgovor koji mogu dati je da vjerujem Isusu. Shvatila sam da mi je ovim pozivom Gospodin dao skriveno blago za koje se vrijedi odreći svega ostaloga, biser pred kojim sva imovina gubi na vrijednosti.

abadia-lago.jpg

Photo: Opatija, benediktinski samostan nalazi se na otočiću u jezeru Orta, na sjeveru Italije.

Sestra María Fides (prije Nicoletta), objasnila je da smo „navikli sve planirati i organizirati, želimo imati sve pod kontrolom. Međutim, Gospodin od nas traži da slijedimo put bez pojasa za spašavanje i padobrana. Svijet nam pruža toliko toga– karijeru, uspjeh, bogatstvo, priznanje, samopotvrđivanje, i to je svakako vrlo privlačno. Ali Božji poziv ide u suprotnom smjeru jer nas Isus smiruje – 'ne boj se' i njegova će vjernost trajati zauvijek.“

Važnost molitve, i to s obitelji

Tijekom godina u novicijatu potvrđuje da je „shvatila da nas Gospodin ne zove da nešto učinimo ili ne učinimo već da 'djelujemo', da vršimo njegovu volju, kako je to činila Sveta Majka Tereza kada je sebe opisivala kao olovku koja se nalazi u rukama božanstvenog umjetnika. To On djeluje kroz nas.“

Sestra María Fides također govori o važnoj misiji redovničkog života, a to je pokazati današnem svijetu put koji treba slijediti. A ona vrlo dobro zna o čemu govori s obzirom na njen prethodan profesionalni život. „Toliko nam je potreban unutarnji život i tišina. Smatram da je bitno sjetiti se važnosti molitve i molitve krunice, pogotovo unutar obitelji.“

nicoletta-falzoni-1.jpg

Photo: Sestra María Fides u poslu

Otuđenje mobilnim telefonima

Također upućuje na jedan od glavnih problema današnjice – „ništa nas ne ujedinjuje više od zajedničke molitve, to može biti vrijedna pomoć u borbi protiv otuđenja koje vlada zbog upotrebe mobilnih telefona koji su stalno u rukama, čak i na misi.“
„Tehnologija nam sada omogućava pregledavanje vijesti, , s jednog kraja svijeta na drugi, u trenutku kada se dogode, no to je pokazatelj zabrinjavajuće stvarnosti – što se više skraćuju udaljenosti i vrijeme u svijetu, sve se više kopa ponor beskonačne usamljenosti. Lako je znati što se događa na drugom kraju svijeta, ali, paradoksalno, sve je teže uspostaviti stvaran razgovor sa susjedom ili čak s članovima obitelji.“, rekla je benediktinska redovnica.

Stoga smatra da može biti od velike pomoći i vjeruje da će njezino svjedočanstvo pred svijetom biti vlastitim postojanjem pokazati kojem se smjeru treba okrenuti.

Preveo i priredio medjugorje-info.com/religionenlibertad.com