Bruce Springsteen: "Radit ću za Tvoju ljubav Isuse, jednom katolik, uvijek katolik"

"Ljudi zaslužuju istinu, a glazba treba poslužiti da ih se s njom suoči", jednom je izjavio Bruce Springsteen.

Otkako je prvi put čuo rock&roll i primio gitaru u ruke, znao je što mu je činiti: tražiti ono što je ljudsko u njemu samom i pretočiti to u riječi i glazbu. Svojom energijom, inteligencijom i darom za pričanje priče The Boss je mogao biti izvanredan propovjednik evanđelja. Umjesto toga postao je propovjednik radničke klase i heroj društveno angažirane glazbe. No kršćanske teme prisutne su na svakom njegovom albumu.

Odrastanje u katoličkoj okolini snažno je utjecalo na Springsteenovu liriku koja obiluje biblijskim temama: grijeh, križ, otkupljenje, milost. Iako je iz njegovih pjesama vidljivo da on u Bogu traži mir, oslonac i ljubav (No storm can shake my inmost calm / While to that rock I'm clinging / Since love is lord of heaven and earth / How can I keep from singing?), ono što je Springsteena oduvijek motiviralo da uzme gitaru i piše pjesme je potraga za vjerom i nemogućnost njezinog zadržavanja. Taj je element u samoj srži njegovog glazbenog stvaralaštva: With these hands I pray for the strength, Lord/With these hands I pray for the faith, Lord/With these hands, I pray for your love, Lord. Na tom putu, pokušavajući postići pravednost svojim vlastitim snagama on stalno nailazi na razočaranje. Mnoge Springsteenove pjesme progovaraju o njegovoj duhovnoj borbi između vjere i djela: "I'll work for your love/What others may want for free/I'll work for your love." (pjesma I' ll work for Your love s novog Grammijem nagrađenog albuma Magic). I kada u pjesmi Human Touch Springsteen pjeva: Ain' t no mercy on the streets of this town /Ain' t no bread from heavenly skies, teško je ne osjetiti frustraciju čovjeka koji zbog neispravnog razumijevanja milosti bolno promašuje cilj.

Na jednom od svojih koncerata, kako je primijetio jedan glazbeni kritičar, Springsteen je u trenutku pauze između dvije pjesme glasno uzviknuo: Save me somebody! (Neka me netko spasi!). Iako je njegova strast i nada koju polaže u glazbu iskrena, istina je da rock&roll kojem Springsteen pridaje gotovo otkupiteljsku moć i u kojem vidi smisao života u konačnici ne može spasiti život. Milost i pravednost ne mogu se postići nikakvim našim naporom.

Riječ nam govori: Božjom ste milošću spašeni po vjeri i to nije vaša zasluga – to je Božji dar (Efežanima 2:8).

Označeno u