Iskustvo obraćenja na kršćanstvo u Indoneziji

Ruth je rođena u muslimanskoj obitelji i ima 26 godina. Njezina šira rodbina pripada plemenskoj zajednici s najvećom muslimanskom populacijom u Indoneziji, međutim ona je odlučila obratiti se na kršćanstvo, što u toj zemlji nije nimalo bezazleno, piše nedjelja.ba.

Ruth je djelatnicima International Christian Concerna (ICC) pojasnila da je 2009., kada je bila dijete, imala jedan san hodanja uz brdo. Iz noći u noć, tjedan dana, sanjala je kako hoda uz brdo, a ujutro bi se osjećala umorno, kao da se zaista popela na uzvisinu prethodne noći.Slično se događalo i kad je krenula u srednju školu. Međutim, tada je u snu hodala s muškarcem uzbrdo te se nije umorila. San je trajao oko dva tjedna.

"Otprilike u to vrijeme upoznala sam novu prijateljicu u školi koja je bila kršćanka. Jednog dana sam joj ispričala svoj san te je ona rekla: 'Mislim da poznajem tog čovjeka.' I pokazala mi je sliku, i odmah sam ga prepoznala. Rekla mi je da je to Isus", kazala je Ruth koja je ostala iznenađena i ispunjena znatiželjom. Odmah je otišla u knjižaru i kupila Bibliju. "Iako sam se i dalje smatrala muslimankom, počela sam potajno čitati Bibliju", dodala je naglašavajući kako je u to vrijeme još uvijek nosila hidžab u školi jer je tako bilo propisano.

Nakon završene srednje škole radila je u kozmetičkoj klinici u Jakarti, ali je skinula hidžab jer se osjećala nelagodno.

"U listopadu 2019., dok sam gledala TikTok vidjela sam citat iz jedne Crkve: 'Ne izabraste vi mene, nego ja izabrah vas' (Ivan 15,16). Zainteresirana za ove riječi, otišla sam u tu crkvu u koju sam kasnije redovno dolazila, a da nitko nije znao da sam muslimanka", naglasila je Ruth koja se sjetila kršćanske prijateljice. Stupila je u kontakt s njom te ju je ona dovela do svećenika. Nakon tromjesečne poduke u vjeri u prosincu 2019. je primila sakrament krštenja.

Njezino skrivanje je trajalo do rujna 2022. kada joj je majka iznenada rekla: "Znam da si sada kršćanka".

"Shvatila sam da je pronašla Bibliju u mojoj sobi. Rekla sam joj da se više nikada neću moliti kod kuće. I dalje je bila bijesna te joj je rekla da napusti kršćanstvo ili da ode iz kuće. Slomljenog srca, napustila sam svoj dom i počela živjeti u susjedovoj garaži, koja je bila udaljena od moje kuće. Naime, susjed je zapravo vozač moje obitelji. Počela sam živjeti u svom obiteljskom automobilu jer moji roditelji ne znaju voziti, a cesta ispred moje kuće bila je nepristupačna za automobile. Tako kad god moji roditelji trebaju autom nekamo otići, pozovu vozača. Njemu sam rekla da ne govori mojim roditeljima da tamo živim. Ne žalim zbog svoje odluke", kazala je Ruth za djelatnike ICC-a dodajući kako vjeruje "da religija nije nasljedstvo, već duhovno putovanje koje osoba doživljava sa svojim Tvorcem". Na kraju je citirala psalme (Ps 27,10):" Ako me otac i mati ostave, Jahve će me primiti."

Djelatnici ICC-a su pomogli mladoj kršćanki kako bi joj olakšali životni put, što je i središnja misija ove organizacije.