Je li zagovorna molitva svetog Padra Pia spasila dušu mog supruga prije smrti?

'Sam Bog, kažem vam, može prosvijetliti dušu svojom milošću i pokazati toj duši što je ona uistinu.' (Padre Pio)

Uvjerena sam kako je padre Pio bio prisutan u bolničkoj sobi moga supruga, posredujući za njega. Sjećam se dana kada sam sredinom 90-ih prvi puta čula za svetog Pia iz Pietrelcine, iz milja zvanog Padre Pio. Dogodilo se to kada mi je moj kućni pomoćnik za rublje Curt, zajedno sa čistom odjećom dao relikviju pokojnog kapucina. 'On je veoma jak posredovatelj, rekao je Curt dajući mi knjižicu sa informacijama o legendarnom mističnom svecu. Knjižica je sadržavala i zagovorne molitve.  

U to vrijeme, tek sam se obratila, napustivši Evangeličku Crkvu. Da budem iskrena, tada sam znala jako malo o svecima i  bila sam sumnjičava prema činu molitve upućene njima.

U knjižici je pisalo da je Padre Pio bio prvi svećenik u povijesti crkve koji je nosio vidljive stigme, Isusove rane.

U knjižici sam pronašla podatak da je Padre Pio rođen na isti dan kao i moj tadašnji suprug, Bernie, te sam ga odlučila izazvati da postane posebni zagovornik koji će posredovati u Bernijevom obraćenju.

Odmah sam otišla kupiti knjigu o životu Padre Pia kako bih saznala sve o njegovoj životnoj priči. Iskreno, uplašilo me kada sam pročitala da ga je sotona bacao po njegovoj sobi, ali je Padre Pio imao veliku snagu u borbi protiv tog zla pozivajući Njegovu pomoć s Neba. Iduće što sam učinila, a što bi svaka dobra katolička supruga učinila, je stavljanje relikvije Padre Pia koju sam dobila od Curta na Bernijevu strana kreveta moleći Padre Pia da ga zagovara kod Gospodina.

Molila sam za posredovanje koje će duhovno probuditi moga supruga.

Molitva se nastavila iduća dva desetljeća.

Godina 2008 - Dok prepričavam cijelu čudesnu priču u mojoj knjizi 'Miracle man', u to vrijeme nalazimo se u ozbiljnim obiteljskim problemima, a Bernie je bio i u ozbiljnim problemima i osobno i duhovno. Putujući to ljeto u Rim na predavanja o bioetici, odlučila sam posjetiti svetište Padra Pia u San Giovanni Rotondu kako bih se pomolila za svog supruga ispred ekshumiranog, neraspadnutog tijela sada već kanoniziranog sveca.

Stigla sam u svetište na Dan očeva, koji je označavao i obljetnicu kanonizacije Padra Pia  koja se dogodila sedam godina ranije. Tamo sam provela cijeli dan u molitvi, moleći za Bernija, prikazujući Misu za njega i sudjelujući u marijanskoj procesiji oko samostana pored stotine drugih hodočasnika koji su se okupili kako bi zajedno molili. Bio je to jedan moćan, sveti dan kojemu je vrhunac bilo klečanje ispred savršenog, lijepog i netaknutog tijela.

Molila sam za Bernijevo obraćenje ispred kapucinskog svećenika, koji je umro 1968. godine, a činilo se kao da mirno spava. Tko je mogao znati da će samo nekoliko mjeseci poslije Bernie doživjeti srčani udar koji čovjeka usmrti u manje od tri minute. Bernie je jedva preživio, otkazali su mu mnogi organi, te je proveo ležeći u komi 87 dana na odjelu intenzivne njege za srčane bolesnike. To su bila 87 izuzetno bolna, ali dragocjena dana.

Poseban trenutak koji mi se urezao u sjećanje je kada su jedne večeri doktori vraćali u život Bernijevo srce tri puta. Usred te noći, dok su se doktori borili za njegov život, uvjerila sam se u dvije osobite duhovne pojave: Vjerovala sam da je Bernie umro i sreo Boga, te sam snažno osjećala prisutstvo Padre Pia u bolničkoj sobi koji je mog supruga kod Gospodina zagovarao. Iako neću saznati je li moje drugo uvjerenje bilo istinito, prvo je bilo potvrđeno.

Bernie se šest tjedana kasnije probudio iz kome te mi rekao kako je zaista umro, otišao u nebo i susreo Gospodina. Tada je jasno vidio stanje svoje duše, svoje, kako je opisao, podijeljeno srce. Gospodin mu je progovorio  kako ne može ući u raj. Poslan je natrag kako bi napravio promjene u svom životu, te proveo posljednjih šest tjedana svog zemaljskog života u teškoj bolesti, ali spokojno, bivajući u zajedništvu s Bogom.

Bilo je to zajedništvo neizmjerne ljubavi  i milosrđa koje je Bernie upoznao s one strane neba. Bernijeva smrt bila je veličanstvena i sveta. I dan danas sa sobom stalno nosim relikviju svetog Padra Pia moleći i dalje za njegovo posredovanje. Ono što sam naučila cijeniti u katoličkoj vjeri jest zajednica Svetih i svakodnevno liturgijsko slavlje u životu Crkve 'toliko velikog oblaka svjedoka' koji nam pomažu 'da ostanemo usredotočeni na Isusa Krista, našeg Gospodina,  Početnika i Dovršitelja vjere.' (usp. Heb 12, 1-2) Sveti Padre Pio iz Pietrelcine, moli za nas!