Neočekivana priča iza fotografije Johna Waynea i njegovog sina pred kipom Djevice Marije

Postoji fotografija Johna Waynea i njegova sina Patricka Waynea koja se duže vrijeme širi društvenim mrežama. John čuči ispred kipa, dok njegov sin, Patrick, stoji. Oboje gledaju s poštovanjem prema kipu Djevice Marije.

Fotografija je snimljena u gradu Cong, Irska, dok je snimao film The Quiet Man (Miran čovjek), piše ChurchPop.

Ovo je ta fotografija:

john-wayne-marian-grotto.jpg

Pinterest / ChurchPOP

Zašto je to iznenađujuće:

Prema izvornom postu na Pinterestu, ova fotografija snimljena je početkom pedesetih godina dvadesetog stoljeća tijekom snimanja filma "The Quiet Man", što je bilo gotovo tri desetljeća prije nego što je John Wayne prešao na katoličku vjeru.

Zašto to ne iznenađuje:
Prva supruga Johna Waynea, Josephine, majka je Patricka Waynea. Mnogo je godina molila za obraćenje svoga supruga. Kada su se rastali nije se htjela preudati sve dok Wayne nije preminuo, jer je znala da je njezin brak s njim još uvijek važeći u katoličkoj crkvi.

Sva četvorica njihove djece odgajana su u katoličkoj vjeri, a njegov unuk je čak i svećenik!

Iako ne znamo cijelu priču iza ove fotografije, ona je još uvijek posebno i čudesno svjedočanstvo vjere iz razloga jer je Wayne netom prije smrti prešao na katoličanstvo.

Podsjetimo, Wayne je jedna od najvećih legendi ne samo Hollywooda već i svjetskoga filma a ubraja se među najplodnije filmske stvaraoce s preko stotinu snimljenih filmova. Tijekom gotovo pedeset godina, ostvario je nekoliko povijesnih uloga a slovio je kao veliki profesionalac, discipliniran i nevjerovatno izdržljiv. Vrijedi istaknuti da je u filmu Georgea Stevensa „Najveća priča ikad ispričana“ (1965) ulogu sv. Longina, rimskog vojnika koji je probio kopljem Kristov bok na križu, tumačio John Wayne.

Ono što mnogi ljudi ne znaju je priča o tome kako je Wayne prešao na katolicizam u posljednjim danima prije nego što je umro od raka.

John Wayne je rođen kao Marion Robert Morrison je 1907. u gradiću u Iowi u kalvinističkoj obitelji. Išao je u crkvu, vjerovao u Boga, te proučavo Bibliju.

Njegov prvi veliki dodir s katolicizmom potječe od njegove prve supruge, Josephine Alicie Saenz. Vjenčali su se 1933. godine i imali četvero djece. Wayne je ostao protestant, ali je pristao da ih vjenča katolički svećenik i da njihova djeca budu odgajana kao katolici. Ona je pripadala drugom društvu te je često organizirala večere s ostalim katolicima iz Hollywooda, uključujući i svećenike i časne sestre. Djeca su pohađala katoličke škole. U principu, bio je uvučen u katoličke kulturne krugove i provodio je puno vremena u katoličkim crkvama i s katolicima.

Nažalost, oni su se razveli nakon 12 godina, 1945. Međutim, kao katolikinja, Josephine se preudala tek nakon Wayne smrti – i stalno je molila da prijeđe na katolicizam.

On se oženio još dva puta, i imao nekoliko izvanbračnih veza. Sa svojom trećom suprugom, Pilar Pallete, ipak, bio je najduže u vezi (25 godina) i u braku kad je umro.

Pilar je također bila katolkinja (kako je bilo dopušteno da se uda za čovjeka oženjenog dva puta, tko zna). Ubrzo nakon što su se vjenčali, katolički svećenik blagoslovio je njihovu kuću.

Bez obzira na njegove probleme u odnosima, Wayne ostao duhovna osoba. On piše pisma Bogu kao način molitve. Wayne je rijetko išao u crkvu, ali su mu protestantski odgoj i vjera u Boga bili među najvažnijim stvarima u životu- Odbijao je biti dio filmova koji je smatrao nemoralnim u vrijeme kad je nemoral bio prihvaćen u Hollywoodu.

Postao je i dobar prijatelj nadbiskupa Tomasa Clavela, koji je dobio dio nadbiskupije u Los Angelesu nakon što je prognan iz svoje biskupije u Panami 1968. Njihovo prijateljstvo dodatno potvrđuje da se želio pridružiti Katoličkoj crkvi.

Zatim, 1979. godine, dok je umirao od raka, okružen svojom obitelji u svom domu, on je napokon donio odluku pripadati Katoličkoj crkvi. Zamolio je nadbiskupa Clavela da dođe u njegovu kuću, ali on je bio previše bolestan da dođe, pa je poslao drugog biskupa.

U trenutku smrti imao je 72 godine, a umro je od posljedica raka na želucu. Prema tvrdnji njegovog unuka – katoličkog svećenika Matthewa Muñoza – John Wayne se uoči smrti obratio na katoličku vjeru.

churchpop/medjugorje-info.com