SUPRUGU UPOZNAO U MEĐUGORJU Bio je 'gay' sve dok ga ljubav Djevice Marije po molitvi krunice nije dotakla

Luca di Tolve pobijedio je u showu Mister Gay Italia devedesetih godina, ali je doživio dramatičnu promjenu života uz pomoć Djevice Marije. Svoju priču je ispričao u knjizi ‘Ero gay’ (hrv. Bio sam gay). U intervjuu za ACI Prensu 2017. godine, Luca di Tolve ispričao je svoje teško djetinjstvo.

“Moji roditelji su se uvijek svađali, a nakon nekog vremena su se razveli. Majka me sama odgojila. Kada bi radila do kasno, mene bi čuvala susjedna obitelj u kojoj su sve žene kritizirale mog oca jer nas je napustio”, rekao je Luca.

“Nisam imao mušku figuru koja bi mi bila uzor i odrastao sam s osjećajem mržnje prema ocu jer smo zbog njega mama i ja bili u teškoj situaciji. Nisam mogao igrati nogomet s prijateljima jer nisam znao kako”, prisjetio se.

Kao tinejdžera ga je počeo privlačiti prijatelj iz škole.

“Bio je najviši, najjači, najinteligentniji, sportaš,… U njemu sam vidio sve ono što sam i sam želio biti i počeo mi se sviđati. Moja majka se zabrinula jer sam u snu govorio njegovo ime, pa me odvela psihologu. Psiholog joj je rekao da sam homoseksualac i da se mora naučiti voljeti me takvog. No, nitko me nije pitao zašto se tako osjećam, odakle to potječe.”

Sa 16 ili 17 godina, Luca se sprijateljio s dječakom iz obližnje škole koji je također bio homoseksualac i koji ga je uveo u diskoteke u kojima su se družili homoseksualci.

“U tom sam se okruženju pokušavao oporaviti od svih patnji koje sam doživio u školi. Zaposlio sam se kao plesač u diskoteci, plaćali su mi nekih 150 eura, a to je puno novaca za jednog dječaka”, rekao je u intervjuu. Nešto kasnije se prijavio na prvo natjecanje showa Mister Gay Italia i pobijedio.

ero-gay.jpg

Photo: Naslovnica knjige ‘Ero gay’, autora Luce di Tolve (Libros Libres)

“Želio sam biti poznat, slavan. Živio sam u najskupljoj ulici u Milanu, išao sam na revije, upoznao Dolce & Gabbanu, Giannija Versacea, sve modne dizajnere. Išao sam na odmor na Sardiniju i na jahti pokraj naše bila je Madonna i mnoge druge poznate osobe.”

Depresija i preobraćenje

Usred tako raskalašenog života, njegov dečko je preminuo od AIDS-a.

“Imao sam 25 godina i nekolicina mojih prijatelja je preminula od AIDS-a, uključujući i mog dečka. Prije smrti, dao sam mu malu sliku Djevice Marije, iz tradicije, a njegove posljednje riječi bile su: ‘Zašto se ovo događa meni?’

Nakon njegove smrti, pokušavao sam stalno nešto raditi, išao sam u teretanu, izlazio u klubove, ali polako sam postao depresivan jer nisam pronalazio mir”, ispričao je Luca.

Nakon jednog putovanja počeo se osjećati loše, a nakon nekoliko dana u bolnici saznao je da je HIV pozitivan. Trebalo je požuriti s liječenjem kako ne bi razvio bolest.

“Tada sam shvatio da ti ništa na svijetu ne može pomoći da se suočiš sa smrću. Kosa mi je počela ispadati, koža mi je bila u lošem stanju… a za jednog mladog narcisa poput mene, to je bilo strašno.” Već u dubokoj depresiji, kada mu je bilo najgore, Luca je na jednoj slici Djevice Marije u svojoj kući vidio krunicu.

“Tada sam pomislio da Djevica zaista postoji. S tim na umu sam molio krunicu i dogodilo se nešto nevjerojatno. Pao sam na koljena i počeo osjećati duboki mir koji nikada prije nisam osjetio. Ljubav Djevice Marije me ohrabrivala da se ne predam. Puno sam plakao i od tada sam slušao samo Radio María jer sam htio moliti što više krunica da opet osjetim mir.”

Skupio je snage da izađe iz kuće i ode na ispovijed u obližnju crkvu. “Na ispovijedi sam shvatio da sam uvijek krivio unutarnju bol za sve što sam činio”, prisjeća se Luca.

Nakon što se vratio vjeri, Lucu su i dalje privlačili muškarci, ali pronašao je međunarodnu grupu Living Waters koja pomaže osobama u njegovoj situaciji.

“Mislio sam da neću ništa izgubiti ako pokušam i Djevica me potakla da to i učinim.” Nakon godinu i pol dana, Luca je otkrio da više ne osjeća nikakvu privlačnost prema muškarcima.

“Jednog dana sam otišao na plažu s prijateljima iz grupe. Razgovarali smo i shvatio sam da se nalazim u situaciji koja bi me prije uzbudila, ali sada nisam osjećao ništa prema njima, više me nisu privlačili.”

Obitelj

Luca je otputovao u Međugorje sa svojom župom i ondje od Djevice zatražio da mu pronađe ženu s kojom bi osnovao obitelj. Bio je u vezi s kolegicom s posla, ali veza nije uspjela. Jednog se ljeta odlučio vratiti u Međugorje na festival mladih. “Ondje sam upoznao djevojku koja je bila sa mnom u grupi.

luca-di-tolve-mirjana.jpg

Photo: Luca sa obitelji u društvu s međugorskom vidjelicom Mirjanom Dragičević-Soldo (allevents.in)

Bila je prelijepa, počeli smo pričati i brzo smo se zbližili. Prohodali smo i rekao sam joj istinu o svom životu jer sam želio biti iskren prema njoj. Iznenadila me njena reakcija, rekla mi je: ‘Nije me briga što si bio, nego što si sada. Ako si iskren i želiš ovako živjeti, možemo nastaviti’”, rekao je Luca.

Vjenčali su se dvije godine kasnije.

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) u SAD-u pokazuju da nemjerljiva količina HIV-a smanjuje mogućnost prenošenja virusa na seksualnog partnera i dobra je za cjelokupno zdravlje HIV pozitivne osobe. Ta niska količina virusa se može postići svakodnevnim korištenjem lijekova i odlaskom na odgovarajuća liječenja.

Nakon nekoliko godina bez djece, Lucina supruga je zatrudnjela i rodila djevojčicu. Objasnio je u intervjuu da je njegov cilj “dati do znanja onima koje privlače osobe istog spola da mogu potražiti pomoć, ja sam to učinio i presretan sam sada. Volio bih da oni koji su u istoj situaciji mogu slobodno birati.”

Luca i supruga su osnovali grupu Lot Regina della Pace gdje pomažu osobama koje imaju emocionalnih problema, problema s rodnim identitetom, koje su zlostavljane i kojima je teško održavati dobre i zdrave odnose s drugima.

Preveo i priredio medjugorje-info.com|Erika Radovic