Svjedočanstvo Josipa Stepinca, Blaženikova pranećaka

Josip je najstariji Stepinčev pranećak i velik dio svojeg života proživio je uz kardinala Stepinca. Želja mu je da skupi sva svjedočanstva onih koji su bili u Krašiću u to vrijeme.

Autentična sjećanja na blaženog kardinala Alojzija Stepinca zapravo su sjećanja jednog dječaka koji tek počinje odrastati i njegovih razgovora sa svojim praujakom koji u Krašiću, u kućnom pritvoru gdje služi kaznu zatvora.

Stepinčev pranećak u svome svjedočanstvu otkriva zašto ih blaženik nije često posjećivao

Kardinal Alojzije Stepinac nije često dolazio u posjet obitelji svog pranećaka Josipa, čija je baka bila Stepinčeva rođena sestra. Razlog je očigledan, policijska maltretiranja svih sugovornika Bl. Stepinca...

«A što ću dolaziti kad će vas poslije ispitivati i imat ćete neugodnosti. Bolje da se ovako vidimo rjeđe pa je slađe», prepričao je Josip Stepinac blaženikove riječi pred kamerama Youtube kanala Zagrebačke nadbiskupije.

U šetnji tijekom internacije je uvijek pričao s Krašićancima, pitao ih kako su, jesi li prekopali vinograd... Djeca su ga obožavala. Tek posljednjih godinu i pol nije puno šetao jer je iza njega stalno hodao milicajac koji je propitkivao ljude što su pričali s njim.