Dragi mladi, ne bojte se braka

„Dragi mladi, ne bojte se braka: Krist svojom milošću prati supružnike koji su s Njime sjedinjeni“, stoji u današnjem Papinu tweetu, objavljenom na računu @Pontifex, koji u zadnje vrijeme prati više od 22 milijuna osoba.

Na Papin poticaj mladima da stupe u brak, u razgovoru za Radio Vatican osvrnuo se nadbiskup Vincenzo Paglia, predsjednik Papinskoga vijeća za obitelj.

„Približava se Biskupska sinoda o obitelji, svi znamo koliki se problemi odnose na brak i obitelj, a glavni je taj da se mladi boje braka, ali ne stoga jer su gori od jučerašnje mladeži, apsolutno ne! Današnja kultura rađa strah koji potiče bijeg od konačnih odluka, stoga je lakše ne donositi takve odluke“, primijetio je nadbiskup dodajući:

„Papa Franjo mladima ponavlja: 'Ne bojte se!'. Znakovito je to da se ta izreka u Svetom pismu ponavlja 365 puta, dakle svaki dan u godini. Mislim da ta biblijska izreka treba biti kao pripjev koji odzvanja u srcu i duši mladih, jer, ako su zaista povezani s Isusom, onda brak, vječna sveza, uspijeva ostvariti stabilnost koju previše nestabilno društvo inače onemogućuje“, ustvrdio je nadbiskup Paglia.

Na primjedbu da se Papa koristi tweetom, kojim se uglavnom služe mladi naraštaji, kako bi ohrabrio mlade, rekao je kako je to znak da Papa lomi uobičajene, pomalo svečane i napuhane, sheme kako bi se približio svima. „Kada nas papa Franjo poziva na 'izlazak', ne govori to samo riječima nego i djelima, tako i ovim izvanrednim oruđem uspijeva dotaknuti um i srce. Nadamo se da će tweet doprijeti do mnogih srdaca“, poželio je nadbiskup.

Na upit što bi Crkva trebala činiti da istakne ljepotu braka u doba kada kultura neprestano ističe opasnosti i teškoće sklapanja braka, rekao je kako Crkva posjeduje istinsko duhovno i ljudsko bogatstvo. „Uvjeren sam da je to blago slabo poznato, a katkad i zaboravljeno. Danas je problem kako ga objelodaniti, kako objasniti da brak i obitelj nisu svrha sebi samima, nego da su poradi svijeta. Brak se i obitelj ne zatvaraju u krug vlastitih osjećaja, nego su za društvo i svijet“, zaključio je Predsjednik Papinskoga vijeća za obitelj.

Više vijesti iz Vatikana čitajte OVDJE

Označeno u