Kamper pape Franje: solidarnost koja putuje Rimom na četiri kotača i svjedoči o čovjeku koji daje samoga sebe

Web dokumentarna serija o djelima milosrđa pape Franje došla je do četvrte epizode, koja govori o "nadi na četiri kotača" koja odlazi na periferiju Rima

Dikasterij za komunikaciju snimio je nekoliko kratkometražnih dokumentarnih filmova o djelima milosrđa pape Franje. Protagonist je četvrtoga, posljednjeg dijela, Maurizio Cimino, bolničar u vatikanskoj Upravi za zdravstvo i higijenu koji pruža prvu pomoć tijekom Papinih audijencija i drugih zbivanja. Maurizio je otac troje djece koji je potvrdno odgovorio na projekt "Solidarna medicina", usmjeren najpotrebitijima i ostvaren zahvaljujući potpori Papine milostinjarnice.

4 tisuće kilometara u dvije godine
U sklopu spomenutoga projekta Maurizio je često za volanom ambulante na kotačima koja je nekada služila kao vozilo hitne pomoći. Zajedno sa suradnicima obilazi najsiromašnije grada Rima kako bi im omogućili besplatan liječnički pregled te podijelili hranu i osnovne potrepštine. U posljednje je dvije godine sa skupinom liječnika i volontera vozilom prešao ukupno više od 4000 kilometara odlazeći na periferiju Rima, u romska naselja, napuštene hotele i tvornice koji beskućnicima služe kao sklonište, u podrume i razne druge nastambe koje služe kao dom čitavim obiteljima.

Adamovo svjedočanstvo
Jedna od brojnih osoba kojima Maurizio sa svojim suradnicima pomaže jest Adam, koji u Rimu živi od 2003. godine te ima status političkoga izbjeglice. Njega i druge izbjeglice, od kojih su većina Sudanci, talijanske su vlasti istjerale iz napuštene zgrade koja im je služila kao sklonište te su se našli na ulici. U takvoj im je situaciji mnogo značila pomoć koju su im pružili Maurizio i njegovi suradnici te je Adam zbog toga zahvalan pomagačima i papi Franji.

Ljepota pomaganja
Maurizio se susreo s mnogo životnih priča poput Adamove pa je u vezi s time kazao da mu ponekad dođe da zaplače. Volio bih im pomoći svima, a pogotovo djeci. Istina je da im dajemo lijekove, hranu, igračke, odjeću, ali zapravo su oni ti koji obdaruju nas – kazao je Maurizio te dodao da im svaki put na odlasku zahvali.

Ljudska toplina i solidarnost za Božić
Solidarnost pape Franje i njegovog djelitelja milostinje, kardinala Konrada Krajewskog, putuje Rimom na četiri kotača i svjedoči o čovjeku koji daje samoga sebe i sve što može kako bi pomogao posljednjima. Maurizio će i ovih dana obilaziti najsiromašnije grada Rima te će im, uz hranu i uobičajene potrepštine, podijeliti poklone, kolače i razne slatkiše kako bi i oni za Božić osjetili malo radosti i ljudske topline.