Papa: Blago onima koji umiru u Gospodinu

Katolička Crkva slavi svetkovinu Svih svetih. Tom prilikom je u Vječni grad stigao veliki broj hodočasnika i turista, koji su se u podne okupili na Trgu sv. Petra da čuju Papine riječi.

Duboko ožalošćen najnovijim terorističkim događajima u Somaliji, Afganistanu i jučer u New Yorku, Papa je oštro osudio nasilje, molio za preminule, ranjene i njihove obitelji te tražio od Gospodina da obrati srca terorista i oslobodi svijet od mržnje, ubilačke ludosti koja zloupotrebljava Božje ime sijući smrt.

Svetkovina Svih svetih je naše slavlje ne zato jer smo dobri, već zato što je Božja svetost dotaknula naš život – rekao je Papa Franjo na početku svog nagovora, primjetivši kako sveci nisu savršeni primjeri, već osobe prožete Božjim Duhom. Oni sliče vitrajima na crkvama kroz koje ulazi raznobojno svjetlo. Sveci su prihvatili Božje svjetlo u svoja srca i prenose ga svatko prema vlastitoj boji. Svi su oni prozirni, jer su se trudili da očiste mrlje i tamne strane grijeha kako bi moglo proći kroz njih Božje svjetlo – rekao je Papa te istaknuo kako je to i cilj našeg života.

Osvrćući se na današnji odlomak Evanđelja, u kojem Matej govori o blaženstvima, papa Franjo je primjetio kako je to put sreće. Tko je uz Isusa blažen je i sretan. Sreća se ne sastoji u posjedovanju, niti u karijeri, već u tome da smo blizu Bogu i da živimo za ljubav. Blaženstva su – prema mišljenju Svetog Oca – sastojci za sretan život. Blaženi su ponizni koji prave mjesto Bogu, koji znaju i plakati s drugima i zbog svojih pogrešaka, blagi koji se bore za pravdu, milosrdni prema svima, čuvajući čisto srce i radeći uvijek na uspostavi mira. Oni žive radosno, ne mrze nikoga, pa i onda kada trpe, odgovaraju na zlo dobrim.

Blaženstva ne traže neke veličanstvene geste ni nadčovječne pothvate, već život svakodnevnih iskustava i napora – objasnio je papa Franjo te primjetio kako sveci udišu zaraženi zrak zla svijeta, ali na svom putu ne gube nikada s vida opraštanje što ga je zacrtao Isus svojim blaženstvima. To je zapravo neka vrst karte kršćanskog života. Danas je dakle svetkovina onih koji su postigli taj cilj – dodao je Papa i primjetio kako to nisu samo sveci čija imena nalazimo u kalendarima, već sva braća i sestre, koje smo možda imali sreću susresti i upoznati. To je zapravo obiteljsko slavlje mnoštva jednostavnih i nepoznatih ljudi koji pomažu Bogu da svijet ide naprijed.

Takvih ima i danas – rekao je Papa i dodao još jedno blaženstvo, o kojem nema govora u Evanđelju, već u Otkrivenju: Blago onima koji umiru u Gospodinu. Primjetio je kako smo pozvani sutra popratiti molitvama preminule kako bi zauvijek uživali u Božjem zajedništvu. Najavio je kako će sutra po podne posjetiti američko vojno groblje stotinjak kilometara južnije od Rima i takozvane Fosse ardeatine na rimskoj periferiji, gdje su nacisti 1944. zatrpali gotovo 350 rimskih civila i vojnika. Pozvao je vjernike da mu se pridruže u molitvi za pokoj duša žrtava rata i nasilja.