Papa Franjo odredio potpuni oprost u prigodi Svjetskoga susreta obitelji u Dublinu

Papa Franjo odredio je da se može dobiti potpuni oprost u prigodi IX. međunarodnog susreta obitelji koji se održava od 21. do 26. kolovoza, u Dublinu, u Irskoj.

Vijest od dobivanju potpunog oprosta objavilo je Unutrašnje sudište Crkve (Penitenzieria Apostolica), dekretom izdanim 21. svibnja, na liturgijski spomen Blažene Djevice Marije Majke Crkve.

I oni koji će putem medija pratiti Svjetski susret obitelji, koji se u Papinoj nazočnosti održava u Dublinu, moći će dobiti potpuni ili djelomični oprost.

Potpuni oprost

Potpuni se oprost može dati, objašnjava se u dokumentu, pod uobičajenim uvjetima (uz sakramentalnu ispovijed, pričest i molitve na nakanu Svetoga Oca) vjernicima koji će, duha odvojenoga od bilo kakvoga grijeha, sudjelovati na nekom obredu tijekom susreta ili na njegovu svečanom završetku. Oni kojima nije moguće sudjelovati na događaju, moći će primiti oprost pod istim uvjetima ako će, duhovno sjedinjeni s vjernicima u Dublinu, u obitelji izmoliti Oče naš, Vjerovanje i druge molitve, posebice kada će Papine riječi prenositi televizija i radio.

Djelomični oprost

U dekretu se potom napominje da se vjernicima može dati djelomični oprost, svaki put kada će skrušena srca, u određeno vrijeme, moliti za dobro obiteljī.

Obitelj u riječima pape Franje

U središtu Svjetskog susret obitelji su upute iz apostolske pobudnice pape Franje ''Amoris laetitia'', a podsjetimo također da je Papa na općim audijencijama održao 33 kateheze o obitelji, ističući njezinu važnost u Crkvi i u društvu. Obitelj je to utemeljena na braku između muškarca i žene, čija se komplementarnost snažno ističe u odnosu na ideološke kolonizacije, kao što je rodna teorija, ta, kako ju je nazvao papa Franjo, 'pogreška ljudskoga uma'. Papa ne misli na neku apstraktnu obitelj, nego na konkretne obitelji, s njihovom radostima i teškoćama. Potiče na posebnu pozornost prema ranjenim i takozvanim neregularnim obiteljima.