Papa mladima:'Pozivam vas da čujete Božji glas koji odzvanja u vašem srcu po Duhu Svetom'

Ne bojte se slušati Duha koji vam predlaže odvažne odabire – poručio je papa Franjo mladima u pismu povodom objavljivanja pripremnog dokumenta za biskupsku sinodu na temu „Mladi, vjera i razlučivanje zvanja“, koja bi se trebala održati u listopadu 2018. godine.

Papa je kazao mladima da su njima upućene riječi koje je Bog uputio Abrahamu: „Idi iz zemlje svoje, iz zavičaja i doma očinskog, u krajeve koje ću ti pokazati“ (Post 12,1). To su riječi Oca koji ih poziva da „idu“, da se upute prema nepoznatoj budućnosti, koja će ih sigurno dovesti do ispunjenja. „Pozivam vas da čujete Božji glas koji odzvanja u vašem srcu po Duhu Svetom“, stoji u poruci.

„Kad je Bog rekao Abramu 'Idi!', što je time htio reći?“, upitao je Sveti Otac. „Zasigurno mu nije rekao da se udalji od svoje obitelji ili da se povuče iz svijeta. Abram je primio neodoljiv poziv, izazov da napusti sve te se uputi u novu zemlju. A što je ta 'nova zemlja' za nas danas ako li ne pravednije i bratskije društvo za kojim vi mladi duboko težite i koje želite izgraditi sve do krajeva zemlje?“

Papa je istaknuo kako ovo 'idi!' nažalost ima i jedno drugo značenje: zloporaba moći, nepravda i rat. Mnogi mladi „su izvrgnuti stvarnim prijetnjama nasilja“ te su prisiljeni pobjeći iz svoje domovine, ali „krik tih mladih dopire do Boga, kao i onaj krik Izraelaca, kada ih je faraon porobio i tlačio“ (usp. Izl 2,23).

„Isus te gleda i poziva te da ideš s Njim“, poručio je Sveti Otac mladima te je nastavio: „Siguran sam da unatoč buci i zbunjenosti, koji naizgled prevladavaju u našem svijetu, taj [Gospodinov] poziv nastavlja odjekivati u dubinama vašeg srca kako biste ga otvorili punini radosti.“

Za papu Franju je od ključne važnosti razlučivanje, „također u pratnji stručnih vodiča“, kako bi mladi otkrili Božji plan za svoj život. „Čak i kada se vaše putovanje čini neizvjesnim te padnete – kazao je Papa – Bog, bogat milosrđem, pružit će svoju ruku kako bi vas podigao.“

Sveti se Otac potom prisjetio kada su mladi na njegov upit „možemo li promijeniti stvari?“ uskliknuli: „Da!“ „Taj usklik došao je iz vaših mlađahnih srca“, naglasio je, „koja ne toleriraju nepravdu i koja se ne mogu pokloniti pred 'kulturom odbacivanja', niti popustiti pred 'globalizacijom ravnodušnosti'. Poslušajte krik što dolazi iz vaše nutrine. Čak i kada poput proroka Jeremije osjećate neiskustvo mladosti, Bog vas potiče da idete tamo gdje vas šalje: 'Ne boj se, [...], jer ja sam s tobom da te izbavim'“ (usp. Jer 1, 8) – kazao je papa Franjo.

Papa smatra da se ne trebaju bojati poslušati Duha koji im predlaže odvažne odabire, te im je rekao da ne odgađaju „kada ih savjest poziva da riskiraju kako bi nasljedovali Učitelja“. Papa je kazao kako Crkva također želi čuti njihove sumnje i kritike. „Učinite da se vaš glas čuje, neka odzvanja u zajednicama i neka ga čuju vaši pastiri“ te je na kraju svoje poruke podsjetio kako je „sveti Benedikt pozvao opate da se prije svake važne odluke posavjetuju i s mladima jer 'Gospodin često mlađima otkriva ono što je najbolje'“.