Papa: Ne bojte se! Gospodin nas nikad neće ostaviti same!

Ne bojte se! Ta Gospodin Isus nas nikad neće ostaviti same – istaknuo je papa Franjo za vrijeme nedjeljnog podnevnog nagovora na Trgu svetoga Petra.

Sveti je Otac podsjetio da je Isus dao poslanje svojim učenicima i u današnjem Evanđelju po Mateju (usp. Mt 10,26-33) promatramo kako ih upućuje te priprema da se suoče s iskušenjima i nevoljama koje će susresti na svom putu. „Ne bojte se ljudi. Ta ništa nije skriveno što se neće otkriti […]. Što vam govorim u tami, recite na svjetlu. […] Ne bojte se onih koji ubijaju tijelo, ali duše ne mogu ubiti“ (rr. 26-28). Biti poslan ne jamči učenicima uspjeh – kazao je Papa – Moraju uzeti u obzir mogućnost kako odbacivanja tako i progonstava.

Papa Franjo je napomenuo da je učenik pozvan suobličiti se Kristu koji je bio progonjen i koji je upoznao odbačenost, napuštenost i smrt na križu. Ne postoji kršćansko poslanje u znaku spokoja – rekao je Sveti Otac – poteškoće i kušnje su dio evangelizacijskog djela, a mi smo pozvani pronalaziti u njima priliku da potvrdimo vjerodostojnost svoje vjere i svojeg odnosa s Isusom.

Moramo shvatiti te teškoće kao mogućnost da budemo bolji misionari i da rastemo u povjerenju u Boga, Oca našega, koji nikada ne napušta svoju djecu u času oluje. Mi nikada nismo zaboravljeni, nego nam Otac uvijek pomaže. Iz tog razloga – istaknuo je Papa – Isus tri puta u današnjem evanđelju govori svojim učenicima: „Ne bojte se!“

I u našem su vremenu kršćani suočeni s progonima. Molimo se stoga za našu braću i sestre koji su progonjeni – kazao je Sveti Otac – i slavimo Boga jer, unatoč svemu što proživljavaju, i dalje hrabro te odano svjedoče svoju vjeru. Njihov bi nam primjer trebao pomoći da se ne ustručavamo zauzeti stav u korist Krista, odvažno ga ispovijedajući u svakodnevnim situacijama.

Jedan oblik kušnje je također izostanak neprijateljstva i nevoljâ – upozorio je papa Franjo te nastavio – Gospodin nas i u današnje vrijeme šalje kao „ovce među vukove“, kao stražare među ljude koji ne žele da ih se probudi iz njihove svjetovne obamrlosti, koji ne poznaju riječ istine Evanđelja, gradeći vlastite prolazne istine.

No kao što je govorio svojim učenicima, tako Isus i nama ponavlja: „Ne bojte se!“ Papa nas je potaknuo da nikad ne zaboravimo tu riječ. Ne bojte se onih koji vam se rugaju i koji se loše odnose prema vama, ne bojte se onih koji vas ignoriraju ili onih koji vas „izvana“ časte, ali se „u pozadini“ bore protiv Evanđelja.

Isus nas neće ostaviti same zato što smo mu dragocjeni – kazao je papa Franjo i dodao da se u svjedočenju vjere ne računaju toliko uspjesi, nego je važna vjernost Kristu, priznajući u svim, pa i u najtežim okolnostima, neprocjenjivi dar što smo njegovi učenici.

Nakon molitve Angelusa Sveti je Otac izrazio blizinu stanovnicima kineskog sela Xinmo, koje je jučer stradalo u velikom odronu koji su uzrokovale jake kiše. Istaknuo je da se moli za poginule i ranjene te one koji su izgubili svoje domove. Neka Bog utješi obitelji i podupre spasioce u njihovim nastojanjima – rekao je Papa.

Papa Franjo je potom podsjetio kako će danas u glavnom gradu Litve, Vilniusu, blaženim biti proglašen nadbiskup Teofilius Matulionis koji je 1962. godine ubijen iz mržnje prema vjeri, u dobi od skoro 90 godina. Konačno, Sveti je Otac pozdravio prisutne hodočasnike, a posebno one iz Ukrajinske grkokatoličke Crkve koji obilježavaju 150. godišnjicu kanonizacije svetoga Jozafata, mučenika jedinstva, te je za svakog od njih od Gospodina zatražio hrabrost kršćanskoga svjedočanstva, kao i dar mira za voljenu Ukrajinu.