Sadržaj s oznakom: Kušnje

Dječače...što si to snio? Oprosti mi što upadam, znaš, i ja sam u molitvi i čini se da je Bog malo zadrijemao pa su nam se pomiješali kanali. Evo, dok se ne "probudi" želim ti nešto reći. Čuo sam tvoju molitvu, ne znam kako, ne pitaj me... da ne želiš odgovoriti na svećenički poziv, da ne vjeruješ, da ti se pričinilo...pa možda ti se i ovo pričinja a možda i meni. Možda ćemo se obojica učas probuditi i nasmijati snu.

Željeti svetost bez napora, tražiti bilo koju krjepost bez kušnje i borbe, bez bitke i poraza, mladenački je san koji ne odolijeva pred prokušanim iskustvom pravoga duhovnog života.

Htjeli, ne htjeli, moramo trpjeti. Nekoji ljudi trpe poput dobroga razbojnika, a drugi su kao onaj zli. Obojica su morali trpjeti iste muke, no jedan je znao steći trpljenjem zasluge: primio je u duhu trpljenje kao pokoru. Kada se poslije toga obratio raspetom Spasitelju, čuo je iz njegovih usta utješljivu riječ: »Zaista još danas bit ćeš sa mnom u raju«. Drugi pak ponavljaše bogumrske kletve i psovke, mrmljaše, te je umro u najgroznijem zdvajanju.

Svaki novi dan je darovan.

Napasti... imaš ih i imat ćeš ih! Tvoj život služenja Istini, tvoje potpuno predanje Bogu, tvoja iskrena zauzetost za Evanđelje neminovno će upoznati napasti!

Objavljeno u Duhovni kutak | 13.9.2017.

Trn u tijelu

Kako je s našim slabostima? Priznajemo li ih sebi ili ih potiskujemo i glumimo kvazi-perfektne Božje ljude? Mi imamo puno slabosti i mana. Neke dobro prikrijemo, neke su uočljive.

Za onoga tko zna da je grješnik, utjeha je to što Isus dolazi zbog njega i uvijek mu prašta – kazao je papa Franjo na misi koju je 7. srpnja slavio za djelatnike u vatikanskom industrijskom centru.

Ne bojte se! Ta Gospodin Isus nas nikad neće ostaviti same – istaknuo je papa Franjo za vrijeme nedjeljnog podnevnog nagovora na Trgu svetoga Petra.

Smisao je Božji dar čovjeku, kojeg treba prihvatiti slobodno i odgovorno.

Može li nas Bog uvesti u napast? Napast je navođenje na zlo, a to Bog ne može učiniti jer tada ne bi bio više Bog ljubavi nego neprijatelj. Što dakle kaže molba 'ne uvedi nas u napast'?

Objavljeno u Duhovni kutak | 10.9.2016.

Strategija Božje ljubavi

U časovima kada je čovjek izravno pogođen u svojim dubinama, uzaludna su sva naravna sredstva. Samo Onaj koji je stvorio dubine čovjekova duha i srca tj. Duh Sveti, veliki Tješitelj, može dušu smiriti i utješiti.