Papa: Prihvatite mlade koji odluče živjeti zajedno bez vjenčanja, jer valja im svjedočiti ljepotu braka

Susrevši se u bazilici svetoga Ivana Lateranskoga sa sudionicima tečaja o braku i obitelji, papa Franjo je poželio "trajni katekumenat", te potaknuo na pomoć parovima u krizi kako bi ponovno otkrili milost tog sakramenta

Za sakrament ženidbe potrebna je pratnja, uz trajni katekumenat koji se odnosi na pripremu, slavlje i prvo vrijeme koje slijedi nakon vjenčanja – istaknuo je papa Franjo susrevši se, jučer poslijepodne u bazilici svetoga Ivana Lateranskoga, s oko 850 sudionika tečaja o braku i obitelji, koji su organizirale Rimska biskupija i Rimska rota. Tom je prigodom Papa, među ostalim, potaknuo na zajednički hod svećenika, pastoralnih djelatnika i kršćanskih bračnih parova.

Svjesna odluka
Polazeći upravo od tečaja i razmatranja izazovā i pastoralnih nacrta koji se odnose na obitelj, tu „kućnu crkvu i svetište života“, koja je presudna i nezamjenjiva za opće dobro narodā, Sveti se Otac osvrnuo na opširno, slojevito i osjetljivo apostolsko područje s kojim je povezana. Razmišljao sam o toj temi posebno u apostolskoj pobudnici 'Amoris laetitia', stavljajući u središte hitno potreban ozbiljan put priprave za kršćanski brak, koji se neće svesti na nekoliko susreta – rekao je Papa.

Brak nije samo društveni događaj – istaknuo je – nego pravi sakrament koji zahtijeva odgovarajuću pripravu i svjesno slavlje. Bračna obveza, naime, zahtijeva od zaručnika svjesnu odluku, koja očituje želju za zajedničkom gradnjom nečega što se nikada ne smije iznevjeriti i napustiti.

Ne napuštati mlade bračne parove
Već više biskupija u svijetu priprema inicijative za usklađivanje obiteljskoga pastorala sa stvarnim stanjem, i to uz seminare i duhovne obnove koje uključuju i bračne parove s čvrstim obiteljskim iskustvom, te stručnjake u psihološkim disciplinama – primijetio je Papa.

Korijen problemā, koji se pojave nakon slavljenja sakramenta ženidbe, više puta treba tražiti, ne samo u skrivenoj nezrelosti koja izbije iznenada, nego ponajviše u slabosti kršćanske vjere i nedostatnoj pratnji Crkve, u samoći u kojoj se obično ostavljaju mladi bračni parovi nakon vjenčanja. Samo kada ih se stavi pred svakodnevicu zajedničkoga života koji poziva supružnike da rastu na putu darivanja i žrtvovanja, neki postanu svjesni da nisu potpuno shvatili ono u što su se upustili.

Priprema i pratnja nakon vjenčanja
Što će priprema biti temeljitija i duža – objasnio je Sveti Otac – to će više mladi parovi naučiti odgovarati na Božju milost i snagu, a razvit će i 'antitijela' za suočavanje s neizbježnim trenutcima teškoća i napora u bračnom i obiteljskom životu. Međutim, to – prema Papinim riječima – nije dovoljno.

Najveća se djelotvornost pastoralne skrbi ostvaruje tamo gdje pratnja ne prestaje vjenčanjem, nego prati supružnike barem u prvim godinama bračnoga života. Kroz razgovor samo s bračnim parom, i kroz zajedničke trenutke, pomaže se mladim supružnicima steći sredstva i potporu za življenje njihova poziva. To se ne može postići bez rasta u vjeri samoga para – primijetio je papa Franjo.

Krize i novi bračni postupak
Što se pak tiče supružnika koji u svojoj vezi imaju ozbiljnih problema i koji se nalaze u krizi, valja im pomoći oživjeti vjeru i ponovno otkriti milost sakramenta, a u nekim slučajevima i dati odgovarajuće upute za pokretanje postupka ništavnosti. Neka oni koji su postali svjesni činjenice da njihova veza nije pravi sakramentalni brak, i žele izići iz te situacije, pronađu u biskupima, svećenicima i pastoralnim djelatnicima potrebnu potporu koja se ne očituje samo u iznošenju pravnih normi, nego prije svega u slušanju i razumijevanju. U tom je smislu odredba o novom bračnom postupku vrijedno sredstvo koje zahtijeva da ga konkretno i bez razlike primjenjuju svi, na svim crkvenim razinama, jer je njegov glavni razlog salus animarum (spas duša)! – istaknuo je papa Franjo.

Prihvatiti i nevjenčane parove koji odluče živjeti zajedno
Spomenuvši vječni spas duša, Papa je na kraju poželio da obzor biskupijskoga obiteljskog pastorala bude sve širi, te da poprimi stil vlastit Evanđelju, susrećući i prihvaćajući i mlade koji odluče živjeti zajedno bez vjenčanja. Jer – istaknuo je Papa – valja im svjedočiti ljepotu braka.