Papa: Svaki je čovjek priča ljubavi, koju Bog piše na zemlji

Postoji Bog koji nam je blizu, koji nas zove imenom te nam govori: „Ustani, prestani plakati, jer sam te došao osloboditi!“ – istaknuo je papa Franjo na današnjoj općoj audijenciji.

Sveti je Otac nastavio niz kateheza o kršćanskoj nadi koju je ove srijede promatrao u svjetlu primjera svete Marije Magdalene, „apostolice“ kršćanske nade.

Papa je podsjetio da nam Evanđelje po Ivanu svjedoči kako je Marija Magdalena bila prva kojoj se ukazao uskrsli Gospodin. Ona je, takoreći, postala „apostolica“ nove i najveće nade – uskrsnuća. Sveti je Otac kazao da njezin posjet Isusovu grobu na uskršnje jutro odražava vjernost mnogih žena koje posjećuju groblja u znak sjećanja na svoje najmilije.

Vidjevši prazan grob, Marija je zaključila da je netko uzeo Gospodinovo tijelo te se razočarana vraća na mjesto gdje su se skrivali učenici. Obavijestila ih je da je nepoznata osoba ukrala Isusovo tijelo dok je čitav Jeruzalem spavao. Ona je kasnije ponovno otišla na grob, trpeći pritom dvostruko: zbog Isusove smrti kao i zbog neobjašnjiva nestanka Gospodinova tijela. No Bog ju je iznenadio na neočekivan način – kazao je Papa.

Marija je stajala do groba uplakana i u tom trenutku žalosti nije mogla prepoznati Isusa: mislila je da je riječ o vrtlaru. Tek kada ju je Isus oslovio njezinim imenom, shvatila je da je pred njom Gospodin, „da je živ“. Prvo je ukazanje Uskrsloga izrazito osobno – istaknuo je papa Franjo – ono nam očituje da je riječ o Bogu koji nas poznaje, koji vidi naša trpljenja i razočaranja, koji s nama suosjeća, koji nas zove našim imenom. Riječ je o zakonu koji nalazimo na toliko mjesta u evanđeljima – kazao je Sveti Otac – Svaki je čovjek priča ljubavi, koju Bog piše na zemlji. Svatko je od nas priča Božje ljubavi. Svakog od nas Bog zove njegovim imenom: poznaje nas po imenu, gleda nas, čeka nas, prašta nam, ima strpljenja s nama – rekao je Papa.

Isus ju zove imenom: „Marija“ – kazao je Sveti Otac. Revolucija njezina života, revolucija koja preobražava egzistenciju svakog pojedinog čovjeka, počinje imenom koje odjekuje u vrtu praznoga groba. Evanđeljâ nam opisuju Marijinu radost: Isusovo uskrsnuće nije radost koja se daje „na kapaljku“, nego „vodopad“ koji zahvaća čitav naš život. Papa Franjo je pozvao da razmišljamo o sljedećem: usprkos svim razočaranjima i porazima u našem životu, postoji Bog koji nam je blizu, koji nas zove imenom te nam govori: „Ustani, prestani plakati, jer sam te došao osloboditi!“

Uskrsli Gospodin govori Mariji Magdaleni da se ne zadržava s njim, nego da ide i drugima navijesti radosnu vijest njegova uskrsnuća – kazao je Papa. Ona time postaje „apostolica“ nove i najveće nade. Njezin se život promijenio jer je vidjela Gospodina. Neka nam njezin zagovor pomogne živjeti to iskustvo: da u času tuge i napuštenosti čujemo uskrsloga Isusa koji nas zove imenom te da srcem punim radosti naviještamo: „Vidio sam Gospodina! Promijenio sam svoj život jer sam vidio Gospodina! Drukčiji sam nego prije, druga sam osoba. Promijenio sam se jer sam vidio Gospodina!“ To je naša snaga i nada – zaključio je Sveti Otac.