Papa u molitvi Anđeoskog pozdravljenja: Božja ljubav je bezgranična

Sveti Otac je u nedjelju, 24. rujna s prozora svoje radne sobe u Apostolskoj palači izmolio molitvu Anđeo Gospodnji s vjernicima i hodočasnicima okupljenima na Trgu svetog Petra

Obraćajući se vjernicima okupljenima na Trgu svetog Petra za nedjeljnoj molitvi Anđeoskoga pozdravljenja, 24. rujna, papa Franjo svoju je poruku usredotočio na bezgraničnu Božju ljubav, nadahnjujući se prispodobom o radnicima u vinogradu.

Prispodoba govori o vlasniku vinograda koji je unajmio radnike tijekom cijelog dana, od ranog jutra do kasne večeri, ali im je svima plaćao istu plaću, pa i onima koji su radili samo jedan sat.

Možda se čini kao nepravda, priznao je Papa, ali tu prispodobu ne trebamo gledati kroz prizmu plaće, nego nam ona želi predočiti kriterije Boga koji ne računa naše zasluge, nego nas voli kao djecu.

Sveti Otac istaknuo je dva Božja čina koja proizlaze iz prispodobe. Prvo: Bog izlazi zvati nas u svako doba; drugo: svima nam daje istu „plaću“.

Božji neprestani poziv

Prvo, Onaj koji izlazi zvati nas u svako doba, naglasio je Papa. U prispodobi se kaže da gospodar rano ujutro izađe unajmiti radnike u svoj vinograd, ali zatim nastavlja izlaziti u različito doba dana sve do zalaska sunca tražiti radnike među onima koje još nitko nije unajmio. Papa je to usporedio s Božjim neumornim nastojanjem za čovječanstvom. Bog ne čeka naše napore da dopre do nas; On ne ispituje naše zasluge prije nego nas potraži, rekao je rimski biskup.

Ne predaje se ako mu oklijevamo odgovoriti. Naprotiv, On sam je preuzeo inicijativu i u Isusu je izišao prema nama, da nam pokaže svoju ljubav. I traži nas u sve sate u danu koji, predstavljaju različite faze i životna doba našega života do duboke starosti.

Istaknuvši Božju bezgraničnu ljubav i Njegovu nepokolebljivu predanost čovječanstvu, papa Franjo je rekao: Za njegovo srce nikad nije kasno, On nas uvijek traži i čeka.

Božja pravična naknada

Papa Franjo istaknuo je drugo djelovanje prispodobe: Božju pravdu, koja nadilazi ljudsko razumijevanje. Radnici posljednjeg sata plaćeni su isto kao i prvi jer je u stvarnosti Božja pravednost viša, objasnio je. Ljudska pravda nam kaže daj svakom onoliko koliko zaslužuje, prema njegovoj zasluzi, dok Božja pravda ne mjeri ljubav na temelju naših uzvraćanja, napora ili pogrešaka: Bog nas naprosto voli, voli nas zato što smo djeca, i to čini bezuvjetnom i slobodnom ljubavlju, rekao je Papa.

Oslobodite se stega kalkulativne pravde

Usred tih razmišljanja, papa Franjo uputio je dubok izazov vjernicima. Upozorio je da smo ponekad u opasnosti da imamo „trgovački“ odnos s Bogom, smjerajući više na svoju umješnost nego na velikodušnost njegove milosti. Ponekad čak i kao Crkva, umjesto da izlazimo u svako doba dana i širimo svoje ruke svima, možemo sebe doživljavati boljima od drugih, a druge kao one koji su daleko od Boga, ne misleći da i njih Bog voli istom ljubavlju kojom nas ljubi. Nadalje, potaknuo je pojedince da se oslobode ograničenja kalkulativne pravde u odnosima te da prakticiraju velikodušnost, razumijevanje i oprost, baš kako nas to Isus uči.

Svoju katehezu Sveti je Otac zaključio molitvom tražeći zagovor Blažene Djevice Marije. Neka nam Gospa pomogne obratiti se na Božju mjeru – a to je ljubav bez mjere.