Papa: Za grješnika uvijek postoji nada u iskupljenje

U današnjem je podnevnom nagovoru papa Franjo govorio o iskrenosti onoga koji najprije kaže da ide raditi u vinograd, a zatim ne ode; on je 'pokvarenjak', i onoga koji, naprotiv, odmah kaže ne, ali onda odluči vratiti se; on je grješnik koji je ipak iskren
Dva odgovora: 'ne' koje se poslije povlači i lažno 'da'. To su odgovori dvojice sinova na očevu molbu da rade u vinogradu, koje predlaže evanđelje današnje liturgije. Papa Franjo se osvrnuo na taj odlomak te razmišljao o njihovoj iskrenosti. S jedne je strane vraćanje na stečenu poziciju, s druge strane lažni pristanak. Prvi je grješnik, drugi je pokvarenjak.

Za grješnika uvijek postoji nada u iskupljenje; za pokvarenoga je, međutim, mnogo teže. Naime, njegovo lažno 'da', njegovi elegantni, ali licemjerni nastupi i njegove prijetvornosti koje su postale navike, nalik su debelom "gumenom zidu" iza kojeg se zaklanja od priziva savjesti. Ti licemjeri čine toliko zla; svi smo mi grešnici, ali nismo pokvareni!

Teret prikrivanja

Odlazak na rad u vinograd iziskuje žrtvu, a ta žrtva ima svoju cijenu – objasnio je Papa – ali problem nije toliko povezan s otporom prema odlasku na rad u vinograd, nego s iskrenošću odnosno neiskrenošću prema ocu i prema sebi. Jedan od sinova, iako kaže 'da', želi pobjeći od sukoba te odabire "lažni pristanak" koji mu spašava obraz, ali time razočarava oca. On je licemjer.

Problem čovjeka koji se tako ponaša jest u tomu što on nije samo grješnik, nego i pokvarenjak, zato što otvoreno laže kako bi prikrio i zakamuflirao svoj neposluh, ne prihvaćajući nikakav iskreni dijalog ili sučeljavanje.

Ne savršeno, ali iskreno

Drugi je sin hrabar u svojoj nevoljkosti – kazao je Papa – djeluje otvoreno, preuzima odgovornost za svoje 'ne'. S tom dubokom iskrenošću, na kraju preispituje samog sebe, shvaća da je pogriješio te se vraća istim putem. U svjetlu svega toga Sveti je Otac potaknuo vjernike da si postave neka pitanja:

Suočen s naporom da živim poštenim i velikodušnim životom, da prionem uz Očevu volju, jesam li spreman reći "da" svaki dan, čak i ako to ima svoju cijenu? Kada to ne mogu učiniti, iznosim li iskreno Bogu svoje teškoće, svoje padove, svoje slabosti? Kad kažem 'ne', vraćam li se? Razgovarajte s Gospodinom o tomu. Kada pogriješim, jesam li spreman pokajati se i vratiti se svojim stopama? Ili se pretvaram da se ništa nije dogodilo i živim s maskom, brinući se samo o tome da ostavim dojam sjajne i poštene osobe? U konačnici, jesam li grješnik, kao svi drugi, ili u meni postoji nešto pokvareno? Nemojte zaboraviti: grješnici da, ali pokvareni ne.

To je ispit savjesti za koji trebamo tražiti pomoć od Marije, „ogledala svetosti“, kako bi nam pomogla da budemo iskreni kršćani.