Papin tweet: Jao onima koji u djeci guše radosni polet nade

Papa Franjo je u prigodi Svjetskog dana borbe protiv dječjeg rada svojim pratiteljima na Twitteru poručio kako se djeci treba omogućiti da se igraju, uče i rastu u ozračju sklada

Djeci se treba omogućiti da se igraju, uče i rastu u ozračju sklada. Jao onome koji u njima guši radosni polet nade! – istaknuo je papa Franjo u svojoj današnjoj tweet-poruci povodom Svjetskog dana borbe protiv dječjeg rada.

Više desetaka milijuna djece prisiljeno raditi u ponižavajućim uvjetima
A kao što je Sveti Otac upozorio 11. lipnja 2014. godine za vrijeme opće audijencije srijedom, više desetaka milijuna djece prisiljeno je raditi u ponižavajućim uvjetima, izloženi oblicima ropstava i izrabljivanja, kao i zloupotrebama, zlostavljanjima i diskriminacijama. Tom je prilikom izrazio nadu da će međunarodna zajednica proširiti socijalnu zaštitu maloljetnika kako bi se iskorijenilo tu pošast. „Obnovimo svi, a osobito obitelji, svoju predanost da se svakom dječaku i djevojčici zajamči očuvanje njihova dostojanstva i mogućnost zdravog rasta. Radosno djetinjstvo omogućuje djeci gledati s povjerenjem na život i budućnost“, kazao je među ostalim Papa.

O Svjetskom danu borbe protiv dječjeg rada
Dodajmo da se Svjetski dan borbe protiv dječjeg rada obilježava s ciljem podizanja svijesti i pokretanja akcija u svijetu protiv dječjeg rada i zapošljavanja djece. Međunarodna organizacija rada 2002. godine donijela je odluku da se 12. lipnja obilježava Svjetski dan borbe protiv dječjeg rada. Prema podacima iz 2017. godine koje je objavila spomenuta organizacija, oko 218 milijuna djece u dobi od 5 do 17 godina radi. Među njima je 152 milijuna djece koja su žrtve dječjeg rada, s tim da skoro polovica njih, točnije 73 milijuna, radi u opasnim uvjetima. Apsolutno gledajući, oko 50 posto djece radnika nalazi se u Africi, njih 72 milijuna, a u Aziji i Pacifiku 62 milijuna.

Ove se godine ističe globalna potreba poboljšanja sigurnosti i zdravlja mladih radnika na radnom mjestu i zaustavljanja rada djece. Kampanjom se želi naglasiti važnost da se iz svih oblika dječjeg rada, uključujući i rad u opasnim uvjetima, ukloni djecu koja su mlađa od minimalne dobi za rad. Također se želi istaknuti koliko je važno osigurati da djeca uživaju u kvalitetnom obrazovanju i pohađaju školu barem dok ne završe obavezno obrazovanje i dosegnu zakonski minimalnu dob za rad.

Označeno u