Svjetski susreti obitelji - proročanska vizija svetog Ivana Pavla II.

Dublin je grad koji je papa Franjo izabrao za sljedeći Svjetski susret obitelji, koji će se održati od 21. do 26. kolovoza o temi „Evanđelje obitelji – radost za svijet“.

Taj važan međunarodni događaj okuplja obitelji iz cijeloga svijeta kako bi zajedno slavile, molile i razmišljale o važnosti braka i obitelji kao temelja našega života, društva i Crkve
Susret u Dublinu, u Irskoj, bit će deveti Svjetski susret obitelji, gotovo 25 godina poslije prvoga, održanoga na poticaj svetoga Ivana Pavla II. u Rimu. Susreti su to koji su kroz vrijeme održani u nazočnosti trojice papā: Karola Woytiłe, Benedikta XVI. i pape Franje.

Bila je nedjelja, 6. lipnja 1993. godine, Trg svetoga Petra bio je ispunjen obiteljima Pokreta fokolara povodom Family Festa. Sveti Ivan Pavao II., koji je slavio završnu misu tog događaja, iskoristio je tu prigodu te objavio važnu vijest. Istodobno s Međunarodnom godinom obitelji, koju je Organizacija ujedinjenih naroda odredila za 1994. godinu, i Katolička će Crkva slaviti Godinu obitelji. Središte će tih 12 mjeseci biti Svjetski susret obitelji koji će se održati u Rimu 8. i 9. listopada 1994. godine, o temi „Obitelj – srce civilizacije ljubavi“ – rekao je tada sveti Ivan Pavao Drugi.

Proročka zamisao svetoga Ivana Pavla II.
Kao i Svjetski dani mladeži, i susreti su obitelji nastali iz proročke intuicije Karola Wojtyłe, postali su dar za Crkvu i razvijaju se bogateći se novim papinstvima. Uključujući Dublin, susret se obitelji do sada održao u 6 gradova – u Rimu dva puta, zatim u Riju de Janeiru, Manili, Valenciji, Méxicu, Milanu i Philadelphiji, odnosno na tri kontinenta.

Prvom je susretu prethodio niz dokumenata Ivana Pavla II. koji je već 1981. godine, apostolskom pobudnicom 'Familiaris consortio', očitovao važnost obitelji u njegovu pontifikatu. U veljači 1994. godine papa Wojtyła je objavio dugo Pismo obiteljima, u kojemu je pak naglasio hitno potrebnu izgradnju „civilizacije ljubavi“ utemeljene na obiteljima. Upravo je to bila tema Svjetskoga susreta održanoga te godine u Rimu, na kojemu je papa potaknuo kršćanske obitelji da se upitaju prije svega koji je njihov identitet i koje je njihovo poslanje. Tijekom te godine papa Wojtyła je objavio i jedno pismo upućeno djeci, a obitelji je posvetio i poruku za Svjetski dan mira.

Od Rija de Janeira do Manile
Tri godine nakon prvoga susreta sveti Ivan Pavao II. je pozvao obitelji iz cijeloga svijeta u Brazil, u Rio de Janeiro, gdje se susret održao 4. i 5. listopada 1997. godine, o temi „Obitelj – dar i obveza, nada čovječanstva“. A poslije sljedeće tri godine, susret je u Rimu održan u posebnom okviru Jubileja 2000. godine, i bio je posvećen djeci, „proljeću obitelji i društva“. Tom je prigodom sveti Ivan Pavao II. veliki dio svoje kateheze posvetio krizi u obiteljima.

Pred brojnim razorenim obiteljima – rekao je papa na Trgu svetoga Petra 14. listopada 2000. godine – Crkva se osjeća pozvanom, ne izraziti strog i ravnodušan sud, nego unijeti u rane brojnih ljudskih dramā svjetlost Božje riječi, popraćenu svjedočanstvom njegova milosrđa. U siječnju 2003. godine Svjetski se susret obitelji prvi put održao u Aziji, u Manili. U njegovu je središtu bila tema „Kršćanska obitelj, dobra vijest za Treće tisućljeće“. Papa sveti Ivan Pavao II. nije bio prisutan na susretu, ali se obratio sudionicima putem televizije. Obitelj utemeljena na braku, baština je čovječanstva; ona je doista dobra vijest za muškarce i žene našega vremena – istaknuo je tada papa Wojtyła.

Prenošenje vjere na susretima s Benediktom XVI.
U podnevnom nagovoru, dan nakon završetka susreta u Manili, sveti Ivan Pavao II. je najavio da će se sljedeći Svjetski susret obitelji održati u Valenciji. Ali, na taj je susret otišao njegov nasljednik Benedikt XVI., koji je u središte pozornosti stavio temu prenošenja vjere. Vjera se – prema njegovim riječima – uči kod kuće, tamo i raste i jača kroz molitvu i kršćansku praksu.

Šesti se Svjetski susret obitelji održao u siječnju 2009. godine u Méxicu, glavnom meksičkom gradu. Kao što je već učinio papa Wojtyła u Manili, i papa Benedikt XVI. se putem televizije povezao sa sudionicima susreta. Govorio je o obitelji koja odgaja za ljudske i kršćanske vrijednosti, i upozorio na varljivi pojam slobode, i na subjektivne pobude pojedinca koje ugrožavaju nerazrješivost braka.

Sljedeći se susret opet održao u Europi, u Milanu, a tema mu je bila „Obitelj, rad i blagdan“. Vrlo su značajne riječi koje je Benedikt XVI. posvetio obiteljima koje trpe zbog rastave. Mislim da je važna zadaća župe, katoličke zajednice da stvarno učine sve što je moguće kako bi one osjetile da su voljene i prihvaćene – kazao je papa Benedikt XVI. 3. lipnja 2012. godine.

Plod sinode o obitelji; susreti s papom Franjom
S papom Franjom svjetski susreti obitelji potpuno su uključeni u sinodski hod koji je Papa zacrtao u svrhu obnovljenoga pastorala obitelji. Susret održan u Philadelphiji, u rujnu 2015. godine, uslijedio je nakon izvanredne sinode 2014. godine posvećene obitelji, i održan samo mjesec dana prije redovne sinode o temi „Poziv i poslanje obitelji u Crkvi i u suvremenom svijetu“. U tom su američkom gradu obitelji iz cijeloga svijeta razgovarale o ljubavi kao poslanju koje obitelj čini živom u punini.

U Philadelphiji je papa Franjo istaknuo da se Božji san nastavlja ostvarivati u snovima brojnih parova koji imaju hrabrosti od svojega života učiniti obitelj. Nije propustio istaknuti brojne izazove i probleme s kojima se obitelji danas moraju suočavati, te pozitivno ocijenio prinos koji obitelj može dati Crkvi i društvu. Osim toga, potaknuo je obitelji da pomognu Crkvi, da i dalje budu „proroštvo“ za ranjeni ljudski rod, proroštvo mira, nježnosti i ljubavi. Upravo je radost obiteljske ljubavi u središtu svjetskoga susreta u Dublinu, koji će – kako se nada papa Franjo – biti prigoda za temeljitije promišljanje i razmjenu mišljenja o sadržaju apostolske pobudnice 'Amoris laetitia'.