Vatikansko povjerenstvo za Međugorje - prvih sedam dana ukazanja je autentično

Donosimo cjelokupno izvješće Vatikanskog povjerenstva za Međugorje...

Trinaest od 15 članova Vatikanskog povjerenstva pod predsjedanjem kardinala Camilla Ruinija, koji istražuju ukazanja u Međugorju, vjeruju u nadnaravnu prirodu prvih sedam navodnih ukazanja, piše Vaticaninsider.

Povjerenstvo razlikuje početak fenomena (od 24. lipnja do 3. srpnja 1981. godine) i sljedećih 50.000 ukazanja koja su se navodno od tada dogodila. Jedan od razloga: u početku su djeca izjavila da će se ukazanja završiti. Komisija je zabilježila vrlo jasnu razliku između početka fenomena i njegovog daljnjeg razvoja, te je stoga odlučila izdati dva različita glasa o dvije različite faze: Prva, sedmero vidjelaca doživjelo je ukazanja između 24. lipnja i 3. srpnja 1981., te sve što se dogodilo kasnije. Članovi i stručnjaci glasali su s 13 glasova u korist priznavanja nadnaravne prirode prvih ukazanja. Jedan član je glasao protiv, a jedan je stručnjak ostao suzdržan. Odbor tvrdi da je sedmero mladih vidjelaca u psihički zdravom stanju, te da su bili iznenađeni ukazanjima, te da ništa od onoga što su vidjeli nije bilo pod utjecajem franjevaca iz župe ili bilo kojih drugih subjekata. Pružili su otpor kada su trebali ispričati što se dogodilo unatoč uhićenju i prijetnjama smrću od strane policije. Komisija je također odbila i pretpostavku da su ukazanja demonskog podrijetla.

Sumnje o razvoju fenomena

Što se tiče druge faze ukazanja, komisija je zapazila jake smetnje uzrokovane sukobom između biskupa i franjevaca župe, kao i činjenicu da su se ukazanja, unaprijed najavljena i pojedinačno programirana za svakog vidioca, nastavila s ponavljajućim porukama. Ukazanja su se nastavila unatoč tome što su djeca izjavila da će prestati, no to se zapravo nikada nije dogodilo. U pitanje dolaze i donekle apokaliptične "tajne" za koje vidioci tvrde da su otkrivene prilikom ukazanja. Komisija je u toj drugoj fazi glasala u dva navrata. Prvo, uzimajući u obzir duhovne plodove Međugorja, ali ostavljajući na stranu ponašanje vidjelaca. Po ovoj točki, troje članova i troje stručnjaka je reklo da su rezultati pozitivni, četvero članova i troje stručnjaka je reklo da su rezultati miješani, ali s više pozitivnih učinaka. Preostalih troje stručnjaka tvrdi da postoje i pozitivni i negativni učinci. Ako se, uz duhovne plodove, uzme u obzir i ponašanje vidioca, osmero članova i četiri stručnjaka smatraju da ne mogu izreći mišljenje, dok je dvoje članova glasalo protiv nadnaravne prirode ovog fenomena.

Pastoralno rješenje

Imajući na umu da međugorski vidioci nikad nisu imali intenzivno duhovno vodstvo, te da već dugo nisu djelovali kao skupina, komisija je odobrila kraj zabrane crkvenog hodočašćenja u Međugorju. Osim toga, 13-ero članova i stručnjaka, od njih sveukupno 14, glasalo je za ustav „vlasti ovisne o Svetoj Stolici“ u Međugorju i za preobrazbu župe u pontifikalno svetište. Odluka se temeljila na pastoralnim razlozima – briga o milijunima hodočasnika, izbjegavanje stvaranja „paralelnih crkvenih struktura“, jasan stav o ekonomskim pitanjima – što ne znači priznavanje nadnaravne prirode ukazanja.

Međugorje: nalazišta iz Ruinievog izvješća

Izvješće, koje cijeni i Papa Franjo, pozitivno je za prva ukazanja, a manje pozitivno za ona aktualna te predlaže preobrazbu crkve u 'pontifikalno svetište'. Na Kongregaciji za nauk vjere koja je 2016. godine raspravljala o fenomenu, 13-ero glasova je bilo u korist prepoznavanja nadnaravne prirode prvih sedam nastupa u Međugorju, jedan glas protiv te jedan suzdržan koji će kasnije ponuditi konačan odgovor. Većina suzdržanih glasova i sumnji, umjesto toga, vezano je za fenomen ukazanja od kraja 1981. do danas.
Ovo su rezultati rada komisije vezani uz Međugorje koje je 2010. godine utemeljio Benedikt XVI. pod predsjedanjem kardinala Camilloa Ruinia.

Podsjetimo da će Hoser svoje izviješće predati do kraja ljeta a potom će Papa donijeti konačnu odluku o statusu Međugorja.