VIDEO Papina molitvena nakana za srpanj: Stavimo euharistiju u središte našega života

U videozapisu s molitvenom nakanom za srpanj, koji je Svjetska molitvena mreža objavila u ponedjeljak 3. srpnja 2023., papa Franjo potiče svakog kršćanina da euharistiju stavi u središte svojega života, prenosi Vatican News.

Euharistija je Isusova prisutnost, kaže Sveti Otac, i ona nam daje snagu i hrabrost da iziđemo iz sebe kako bismo s ljubavlju išli u susret drugima. Ako s mise iziđemo jednaki kakvi smo bili kada smo ušli, nešto nije u redu, rekao je papa Franjo na početku videoporuke u kojoj, preko Papine svjetske molitvene mreže, cijeloj Katoličkoj Crkvi povjerava molitvenu nakanu za srpanj.

Sveti Otac potiče vjernike da euharistiju stave u središte svojega života. Euharistijsko slavlje nije obredna obveza, nego susret s uskrslim Isusom koji se daruje za nas. Euharistija je Isusova prisutnost, i ona duboko preobražava, istaknuo je „Svaki put kad sudjelujemo u euharistiji, Isus dolazi i daje nam snagu da ljubimo kao što je On ljubio. Jer, daje nam hrabrost da idemo u susret drugima, da iziđemo iz sebe i s ljubavlju se otvorimo drugima“, istaknuo je Papa.

Euharistija je, dakle, poticaj da se otvorimo svijetu kako nas je On poučio; ona je hrana za naš život i, preko nas, postaje hrana za one koji su oko nas, rekao je Papa. „Molimo se za to da katolici u središte svojega života stave euharistijsko slavlje koje preobražava ljudske odnose i otvara za susret s Bogom i braćom“, poručio je.

Uzvratiti primljenu ljubav

Papa Franjo upućuje na iskustvo predstavljeno u videu ovoga mjeseca, u kojemu su protagonisti tri brata koji na kraju mise nose euharistiju braći i sestrama u potrebi, izvan crkve, uzvraćajući onu ljubav i onaj dar sebe koji su primili u sakramentu. Prizori iz svakodnevnog života, stoji u priopćenju Papine svjetske molitvene mreže, smješteni su u američki grad Detroit.

Suradnja s tom američkom nadbiskupijom nije slučajna. Čast nam je proizvesti video o euharistiji, istaknuo je nadbiskup Allen H. Vigneron. Trenutak je providnosan jer je naša nadbiskupija, kao i sve biskupije Sjedinjenih Američkih Država, uključena u oživljavanje euharistije kako bi se obnovilo poznavanje i pobožnost prema Isusu Kristu u Presvetom Sakramentu. Molimo se da taj video posluži svima nama u općoj Crkvi, kao hitan poticaj da susretnemo Isusa i zahvalimo mu za dragocjeni dar samoga sebe u euharistiji, rekao je nadbiskup Vigneron, prenosi Vatican News.