Biskup Perić kritizirao Fiducia supplicans: Bog se ne da izigravati

U tekstu objavljenom na portalu Vjera i djela, umirovljeni biskup mostarsko-duvanjski mons. dr. Ratko Perić osvrnuo se nedavno objavljenu deklaracije ‘Fiducia supplicans‘ kojom je odobren neformalni blagoslov parova u neregularnim i istospolnim vezama.

“Razuman se vjernik pita: ako je sve u ovakvoj kondicionalnoj formi, i ako Crkva ne bi trebala ni promicati ni ne promicati, ‘obred’ ‘blagoslova’ takvih ‘parova’, niti bi Crkvi trebalo zabranjivati niti ne zabranjivati blizinu, i to po ‘zaređenu’ službeniku, kako se možemo nadati da će ti ‘parovi’ u neredovitim prilikama ustrajna preljuba ili ustrajnih istospolnih odnosa posve ispuniti volju Božju bez ikakva uvjeta i znaka svoga kajanja i izlaska iz protunaravna bezakonja i griješenja?”

“Mi vjerujemo da će Sveti Otac po djelovanju Duha Svetoga pronaći načina da ‘sveto čuva i vjerno iznosi objavu, ili poklad vjere, primljen od apostola’, a odlučno obezvrijediti spomenute dokumente – jer ‘od početka ne bijaše tako’ (Mt 19,8) niti kroz svu povijest Katoličke Crkve do 21. stoljeća – dokumente dvoznačne, prožete poigravanjem između naravne zakonite ženidbe i neregularnih „parova“ i protunaravne zajednice istospolnih osoba. Apostolova je riječ: ‘Bog se ne da izigravati“ (Gal 6,7)'”, piše mons. Perić.

Opširan odgovor na dokument Fiducia supplicans od strane biskupa Ratka Perića možete čitati na portalu Vjera i djela ovdje.