Sadržaj s oznakom: Istospolne zajednice

„Nužno je čuvati polog vjere“, izjavio je kardinal Robert McElroy u nedavnom obraćanju Nadbiskupijskom kongresu Los Angelesa za vjersko obrazovanje. Ali je zatim postavio sljedeća pitanja:

Blagoslov se odnosi na ljude ili stvari kojima Bog slobodno daje dobrobit, jer da bi netko dobio dar blagoslova treba ispunjavati određene uvjete. S Božje strane dar je učinak božanske velikodušnosti, a izvorište mu je uvijek u božanskom milosrđu radi spasenja. Zato Bog blagoslivlja prema onome što je odredio kao put spasenja, Isusa Krista, Utjelovljenu Riječ, koji je umro i uskrsnuo za naše otkupljenje, ali i prema onom što je korisno za spasenje.

“Neću blagosloviti niti jednu homoseksualnu zajednicu”, rekao je nadbiskup Granade u Španjolskoj José María Gil Tamayo, upitan o primjeni deklaracije Fiducia Supplicans o pastoralnom značenju blagoslova, koju je u prosincu objavio Dikasterij za nauk vjere, javlja CNA.

Luca Di Tolve, Mister Gay Italy 1990. i bivši LGBT aktivist, objavio je na svojoj web stranici razmišljanje o deklaraciji Fiducia Supplicans iz Dikasterija za nauk vjere (DDF), žaleći se da je vatikanski dokument izazvao bol, zbunjenost i nevolje kod onih koji se "bore za čistoću", javlja CNA.

Papa Franjo se u intervjuu za talijansku televiziju Nove 14. siječnja osvrnuo na niz tema od eskalacije rata do planiranih apostolskih putovanja te je prvi put javno govorio o deklaraciji „Fiducia supplicans“.

Nemam što dodati sadržaju svog komentara o Fiducia supplicans. Svjetska negativna reakcija velikog dijela svjetskog episkopata i vodećih laika na ‘Preporuku za djelovanje’ koju je izdao Dikasterij za nauk vjere o privatnom blagoslovu ljudi u grješnim partnerskim vezama trebala bi odgovornima u Rimu dati ‘hranu za razmišljanje’.

U tekstu objavljenom na portalu Vjera i djela, umirovljeni biskup mostarsko-duvanjski mons. dr. Ratko Perić osvrnuo se nedavno objavljenu deklaracije ‘Fiducia supplicans‘ kojom je odobren neformalni blagoslov parova u neregularnim i istospolnim vezama.

“Oče, koliko daleko mogu ići sa svojom djevojkom?” Uznemiruje me kad me pitaju to pitanje, tjera me da pomislim: “ovaj tip nije ništa shvatio, zaglavio je u moralu,” piše svećenik Patxi Bronchalo na religionenlibertad i iz pozicije ‘jednog običnog svećenika’ otvoreno govori kako se sada osjeća, nakon dopuštenih ‘spontanih’ blagoslova homoseksualnih parova.

OSVRT: Dr. sc. fra Mario Knezović. NOVI VATIKANSKI DOKUMENT!

Katolički biskupi diljem svijeta duboko su podijeljeni oko vatikanske deklaracije Fiducia supplicans koja dopušta blagoslove homoseksualnih parova: neki biskupi tu vijest pozdravljaju, neki joj pristupaju s oprezom, dok je drugi izravno odbijaju provesti.

Malavijski biskupi zabranili su provedbu vatikanske deklaracije Fiducia supplicans o blagoslovu istospolnih parova i parova u drugim neregularnim situacijama, koju je Dikasterij za nauk vjere (DDF) objavio 18. prosinca.

Austrijski biskupi pozdravljaju dopuštenje Vatikana za blagoslove istospolnih parova.

Rumunjska nije uspjela provesti prava istospolnih parova odbijajući priznati njihove zajednice, rekao je Europski sud za ljudska prava (ECHR) u utorak u presudi koja će prisiliti kreatore politike da prošire zaštitu LGBT zajednice, piše tribun.

Njemački „Sinodalni put“ velikom je većinom je odobrio crkveni blagoslov istospolnih te razvedenih i ponovno oženjenih parova u crkvi. Taj je potez naišao na oštru kritiku unutar Katoličke Crkve koji su optužili njemačke biskupe za napuštanje vjere.