Biskupi diljem svijeta podijeljeni oko vatikanske deklaracije o blagoslovu istospolnih osoba

Katolički biskupi diljem svijeta duboko su podijeljeni oko vatikanske deklaracije Fiducia supplicans koja dopušta blagoslove homoseksualnih parova: neki biskupi tu vijest pozdravljaju, neki joj pristupaju s oprezom, dok je drugi izravno odbijaju provesti.

U nekim zemljama, uključujući Austriju, Njemačku i Francusku, mnogi crkveni vođe toplo su prihvatili nove smjernice o blagoslovima. Čelnici biskupskih konferencija u Njemačkoj i Austriji predložili su da svećenici ne mogu odbiti obavljanje blagoslova za homoseksualne parove, javlja CNA.

Crkveni čelnici u drugim zemljama, naime Sjedinjenim Državama, Filipinima, Ukrajini, Gani i Keniji, većinom su prihvatili deklaraciju, ali također pozivaju na oprez u njezinoj provedbi. Ovo je, kažu, kako bi se izbjegla bilo kakva zabuna koja bi navela ljude da netočno vjeruju da Crkva dopušta homoseksualne aktivnosti.

Crkveni vođe u najmanje tri zemlje odbijaju u potpunosti provesti deklaraciju: Kazahstan, Malavi i Zambija. Dvojica kazahstanskih biskupa bila su kritičnija od ostalih, čak su opomenuli papu Franju zbog odobravanja deklaracije.

Deklaracija pod nazivom Fiducia Supplcans dopušta "spontane" pastoralne blagoslove za "istospolne parove" i druge parove u "neregularnim situacijama". Ne dopušta liturgijske blagoslove za homoseksualne parove i navodi da se pastoralni blagoslovi "nikada ne smiju dijeliti u skladu s obredima građanske zajednice, pa čak ni u vezi s njima" i ne mogu se "izvoditi u bilo kakvoj odjeći, gestama ili riječima koje su prikladne za vjenčanje.”

Biskupi prihvaćaju blagoslov homoseksualnih parova

Najveća potpora Vatikanskoj deklaraciji dolazi od visokih crkvenih dužnosnika u Austriji, Njemačkoj i Francuskoj.

Nadbiskup Franz Lackner, koji je na čelu Austrijske biskupske konferencije, izrazio je "radost" zbog vatikanske deklaracije, prema intervjuu za Österreichischer Rundfunk , austrijsku javnu medijsku kuću.

Nadbiskup je rekao da je odnos između muškarca i žene "idealan", ali "odnos između dvoje ljudi istog spola nije sasvim bez istine: ljubav, odanost, pa čak i teškoće međusobno se dijele."

Lackner je rekao da je teško govoriti o "moranju" u smislu vjerskog života, ali da "u osnovi, [svećenik] više ne može reći ne" blagoslovu homoseksualnog para.

U Njemačkoj na sličan su način prihvatili deklaraciju.

Biskup Georg Bätzing, koji vodi Njemačku biskupsku konferenciju, rekao je da je “zahvalan za pastoralnu perspektivu [deklaracije]”, za koju tvrdi da “ukazuje na pastoralnu važnost blagoslova koji se ne može odbiti na osobni zahtjev”.

Biskup je pojasnio da se blagoslovi za homoseksualne parove razlikuju od braka. Rekao je da “jednostavni blagoslov ne mora i ne može zahtijevati iste moralne uvjete koji su potrebni za primanje sakramenata.”

U Francuskoj, nadbiskup Hervé Giraud iz nadbiskupije Sens i Auxerre rekao je francuskoj katoličkoj novinskoj kući La Croix da deklaracija pruža “još jednu ideju blagoslova, blagoslov rasta, a ne blagoslov čistog prepoznavanja” i sugerirao da bi mogao blagosloviti homoseksualce kao par.

“Ja bih osobno mogao dati blagoslov istospolnom paru, jer vjerujem da se temelji na lijepoj ideji blagoslova, prema Evanđelju i Kristovom stilu”, rekao je Giraud.

Biskupi imaju oprezniji pristup

Brojni biskupi diljem svijeta prihvatili su deklaraciju Vatikana, ali su upozorili na krivo predstavljanje smjernica na način koji bi sugerirao da Crkva odobrava homoseksualno ponašanje.

Konferencija katoličkih biskupa Sjedinjenih Država izdala je izjavu u kojoj je istaknula “razliku između liturgijskih (sakramentalnih) blagoslova i pastoralnih blagoslova” i rekla: “Učenje Crkve o braku nije se promijenilo, a ova izjava to potvrđuje, dok se također trudi prati ljude kroz dijeljenje pastoralnih blagoslova jer svatko od nas treba Božju iscjeljujuću ljubav i milosrđe u svom životu.”

Dijecezanski su pristupi bili različiti . Neki biskupi, poput biskupa Andrewa Cozzensa iz biskupije Crookston, Minnesota, naglašavaju stalnu crkvenu zabranu homoseksualnih aktivnosti: “Nemoguće je za nas blagosloviti istospolnu zajednicu … [ali] možemo blagosloviti pojedince koji to još nisu živeći u potpunom skladu s Evanđeljem“, rekao je biskup.

Drugi biskupi, kao što je kardinal Blase Cupich iz Chicaga, sugerirali su da je vatikanski dokument pozitivan korak za Crkvu. “Pozdravljamo ovu deklaraciju, koja će pomoći još mnogima u našoj zajednici da osjete Božju blizinu i suosjećanje”, rekao je kardinal.

Filipinski nadbiskup Socrates Villegas iz nadbiskupije Lingayen-Dagupan zauzeo je sličan pristup koji naglašava učenje Crkve o homoseksualnom ponašanju, rekavši da bi ispravni blagoslovi za parove u nepravilnim situacijama bili “moljenje od Boga da se sažali na oboje i da im da milost obraćenja kako bi mogli urediti svoje odnose.”

“Svećenici koji su pozvani blagosloviti parove u neredovitim situacijama trebaju odabrati odgovarajuće riječi da otkriju ovu nakanu Crkve”, rekao je nadbiskup.

Izjava Konferencije rimokatoličkih biskupa Ukrajine na sličan je način rekla da dokument ne daje "nikakvo 'dopuštenje' ili 'blagoslov' za homoseksualni suživot ili bilo kakav život u grijehu." Biskupi su također bili kritični prema načinu na koji je dokument formuliran.

Ono što nam je promaklo u dokumentu jest da Evanđelje poziva grešnike na obraćenje, a bez poziva na napuštanje grešnog života homoseksualnih parova, blagoslov može izgledati kao odobravanje, stoji u priopćenju.

Biskupi u nekim afričkim zemljama, poput Gane i Kenije, također su komentirajući deklaraciju istaknuli da Crkva ne odobrava homoseksualne aktivnosti.

“Ako homoseksualni par ode svećeniku da ih blagoslovi, to Papa kaže da, blagoslivljate ljude, a ne zajednicu”, rekao je biskup Matthew Kwasi Gyamfi, predsjednik Katoličke biskupske konferencije Gane.

Kenijska konferencija katoličkih biskupa izdala je izjavu u kojoj se navodi da Crkva radi na "povratku izgubljenih i preusmjeravanju svih grešnika natrag na izvor spasenja i vječnog života", ali ne podržava grešno ponašanje, kao što je homoseksualna aktivnost.

“Blagoslivljajući osobe, ne blagoslivljamo nemoralne radnje koje bi mogle činiti, već se nadamo da će ih blagoslov i molitve prinesene nad njima kao ljudskim osobama potaknuti na obraćenje i povratak na putove Gospodnje”, stoji u priopćenju.

Biskupi u tri zemlje odbijaju provesti deklaraciju

U najmanje tri zemlje - Kazahstanu, Malaviju i Zambiji - crkveni čelnici odbijaju na bilo koji način provesti Vatikansku deklaraciju.

Nadbiskup Tomash Peta i pomoćni biskup Athanasius Schneider iz nadbiskupije Svete Marije u Astani, Kazahstan, opomenuli su papu Franju i ustvrdili da je blagoslov homoseksualnih parova “velika prijevara” i “zlo” te da ima “dalekosežne i destruktivne posljedice”. .”

“Blagoslivljati parove u neregularnoj situaciji i istospolne parove ozbiljna je zlouporaba presvetog imena Božjeg budući da se to ime zaziva na objektivno grešnu zajednicu preljuba ili homoseksualne aktivnosti”, stoji u zajedničkoj izjavi i dodaje da Crkva postaje “propagator globalističke i bezbožne 'rodne ideologije'” ako dopušta takve blagoslove.

Biskupi su svećenicima zabranili obavljanje takvih blagoslova, pozvali papu Franju da opozove deklaraciju i ustvrdili da papa Franjo “ne hodi uspravno prema istini evanđelja”, citirajući poslanicu sv. Pavla Galaćanima.

Biskupska konferencija Malavija objavila je priopćenje u kojem se navodi da neće dopustiti svojim svećenicima da blagoslivljaju homoseksualne zajednice, ali nije izravno kritizirala papu. Umjesto toga, njihova izjava kaže da su "određena pogrešna tumačenja ... izazvala zanimanje, strahove i brige među katolicima."

"Naređujemo da iz pastoralnih razloga, blagoslovi bilo koje vrste i za istospolne zajednice bilo koje vrste nisu dopušteni u Malaviju", stoji u priopćenju.

Biskupi u zapadnom susjedu Malavija, Zambiji, izdali su sličnu izjavu , odbijajući dopustiti svojim svećenicima da blagoslivljaju homoseksualne parove.

U izjavi Konferencije katoličkih biskupa Zambije istaknuto je da Vatikanska deklaracija "nije i ne treba se shvatiti kao odobravanje istospolnih zajednica", ističući da Sveto pismo "homoseksualne činove prikazuje kao činove teške izopačenosti".

Kako bi se izbjegla zabuna i kako bi se osiguralo da svećenstvo ne krši zambijske zakone, u izjavi se navodi da će se vatikanski dokument "uzeti za daljnje razmatranje, a ne za njegovu provedbu u Zambiji".