Španjolski nadbiskup: 'Neću blagosloviti niti jednu homoseksualnu zajednicu'

“Neću blagosloviti niti jednu homoseksualnu zajednicu”, rekao je nadbiskup Granade u Španjolskoj José María Gil Tamayo, upitan o primjeni deklaracije Fiducia Supplicans o pastoralnom značenju blagoslova, koju je u prosincu objavio Dikasterij za nauk vjere, javlja CNA.

U susretu s novinarima održanom na blagdan svetog Franje Saleškog, zaštitnika novinara, 24. siječnja, nadbiskup je izjavio da je njegova namjera "blagosloviti osobu" bez potrebe za "ceremonijom".

Prelat je pročitao priopćenje u kojem je izraženo stajalište nadbiskupije o Fiducia Supplicans i rekao da će, “u zajedništvu s papom Franjom, nastaviti s obzirom na neliturgijske pastoralne blagoslove s pastoralnim značenjem, vjerno držeći ono što je Sveta Stolica naznačila u Fiducia Supplicans. deklaraciji i u naknadnom objašnjenju.”

Ovakav način postupanja provodit će se “uz brižno poštovanje nepromjenjivog nauka Crkve o pravom braku i neregularnim zajednicama, izbjegavajući svaku zabunu i tražeći dobro vjernika”, zaključuje se u priopćenju.

Prema izvješću Europa Pressa, tijekom razgovora s medijima nadbiskup je dodao da neće sudjelovati u kampanjama koje bi bile “za ili protiv” pape.

Španjolski biskupi o Fiduciji Suplicans

Od objave vatikanskog dokumenta o pastoralnom značenju blagoslova oglasilo se nekoliko španjolskih biskupa. Prvi koji je to učinio bio je biskup Orihuela-Alicantea, José Ignacio Munilla, koji je sažeto rekao da dokument ne sadrži hereze, ali čija će primjena, kako je predvidio, biti "kaotična".

Munilla je naknadno odredio da u njegovoj biskupiji svaki zahtjev za blagoslovom homoseksualnih ili drugih parova u neregularnoj situaciji treba biti u dogovoru s generalnim vikarom, “dok se ne konsolidira ispravna praksa, ili, gdje je prikladno, do mogućeg objavljivanja biskupijskih smjernica .”

Biskup Almerije, Antonio Gómez Cantero, branio je deklaraciju kao "vrlo preciznu" i potaknuo je "čitanje cijelog dokumenta" prije nego što daju mišljenja o tom pitanju. Nadalje, objasnio je da je već blagoslovio homoseksualne parove u prošlosti.

Nadbiskup Ovieda, Jesús Sanz, više je puta govorio o dokumentu. Nedavno je na društvenim mrežama nazvao Fiducia Supplicans “demagogijom koja izvrće kršćansku tradiciju i učiteljstvo Crkve”.