Moći sv. Jeronima svečano iz Rima stigle u hrvatsku crkvu sv. Jeronima u Južnoj Africi

U Hrvatskoj katoličkoj misiji sv. Jeronima u Johannesburgu u Južnoj Africi slavljena je 21. svibnja misa tijekom koje su u župnu crkvu unijete moći svetog Jeronima.

Uz proslavu svetkovine Uzašašća Gospodinova blagoslovljen je i relikvijar u kojeg su položene relikvije, dio svečevih kostiju.

Misu je predslavio vlč. Ivan Vučak, upravitelj Župe Presvetog Trojstva u Krašiću, a propovijedao je vlč. Renato Belčić, župnik Župe sv. Barbare u zagrebačkom Vrapču i Misionar milosrđa. Uz domaćeg župnika fra dr. sc. Mirona Sikirića koncelebrirao je i mons. Dario Paviša, otpravnik poslova Apostolske nuncijature u Južnoj Africi.

Na početku mise mjesni je župnik pozdravio pristigle goste iz Hrvatske, iskazujući radost okupljenih jer su dva svećenika iz domovine posjetila jedinu hrvatsku zajednicu na afričkom kontinentu.

U propovijedi vlč. Belčić je između ostalog progovorio o važnosti čašćenja svetaca te o smislu i biti slavljenja svetkovine Uzašašća Gospodinova.

„Današnji blagdan govori nam o nama. O našoj misiji. I da u toj našoj misiji Uskrsli Krist je uvijek s nama. A naša misija je uvijek naviještati Krista, naviještati Jednoga koji je živ. Jednoga koji je pobijedio smrt. Jednoga koji nas oslobađa od onog korijenskog straha koji je u nama, a to je gubitak svega, gubitak života. Mi podsvjesno znamo da u sebi nemamo život. Nitko od nas nije odlučio kada će se roditi niti će odlučiti kada će umrijeti. To ostavljamo providnosti. Ono što mi odlučujemo sada, dok nam je dano vrijeme da možemo živjeti, da možemo pustiti u život duha Svetoga, onu radost koja proizlazi iz Uskrsnuća Gospodinova. Jer je uskrsnuo za mene”. Kada pojedinac to iskusi duboko u sebi, istaknuo je propovjednik, „tu se rađa naša vjera”.

Na kraju slavlja mons. Paviša je svečano predao župniku certifikat izdan u Rimu kojim se potvrđuje autentičnost relikvija. Nakon mise svi vjernici su pristupili pojedinačnom blagoslovu s relikvijama svetog Jeronima.

Euharistijsko pjevanje predvodio je crkveni mješoviti zbor uz pratnju na orguljama Nj. E. Ante Cicvarića, hrvatskog veleposlanika u Pretoriji.

Relikvijar s moćima hrvatskoj župi u Johannesburgu darovali su mons. Jan Maria Chun Yean Choong, na službi u Državnom tajništvu Svete Stolice, prijatelj hrvatske zajednice i mons. Dario Paviša. U nabavci relikvija pomogao je i mons. Jan Thomas Limchua, također iz Državnog tajništva Svete Stolice.

Uslijedila je zajedničko druženje i okrepa.

Cijeloj su svečanosti prisustvovali članovi veleposlanstva Republike Hrvatske u Južnoj Africi kao i djelatnici Apostolske nuncijature u Pretoriji.

To svečano slavlje prvo je u nizu različitih proslava kojima se želi komemorirati 30. obljetnica otkako je sluga Božji kardinal Franjo Kuharić posvetio tu crkvu. Vrhunac proslave bit će u prosincu 2023., javlja IKA.