Papa Franjo hodočastio Mariji anđeoskoj

U četvrtak, 4. kolovoza, Sveti Otac je pohodio talijanski gradić Asiz, koji leži nedaleko od Perugije i kojih 200 km od Vječnog Grada.

Posjetio je ondje franjevačko svetište u kojem je umro osnivač Franjevačkog reda, Asiški Siromašak u čast kojega je i sam Papa uzeo ime – sv. Franjo.

Bilo je to privatno hodočašće u povodu svetkovine Blažene Djevice Marije od anđela, odnosno Marije anđeoske. Posjetio je pritom malu crkvicu koja stoji nasred velebne bazilike Santa Maria degli Angeli, popularno nazvanu porcijunkula. Poseban povod pohodu bio je i 800. obljetnica tzv. Asiškog oprosta, što ga je papa Inocent III. dopustio prvim franjevcima. S vremenom je potpuni oprost proširen na cijelu Crkvu, na sva mjesta u kojima su djelatni redovnici sv. Franje.

Iskoristio je Papa priliku što se ovo slavlje događa upravo tijekom Jubileja milosrđa, pa je govorio o važnosti praštanja. "Samo put praštanja može istinski obnoviti Crkvu i svijet. Ovdje u porcijunkuli sve nam govori o praštanju. Kako nam je velik dar Gospodin dao poučavajući nas da praštamo i tako budemo u doticaju s Očevim milosrđem", istaknuo je Sveti Otac u nagovoru, nakon što je neko vrijeme proveo u privatnoj molitvi u maloj crkvi.

U nastavku je papa Franjo govorio i o današnjem stanju. "Danas svijetu ponuditi svjedočanstvo milosrđa zadatak je od kojeg nitko od nas nije isključen. Svijet je potreban praštanja. Previše je ljudi zatočeno u srdžbi i mržnji, jer ne mogu praštati. Oni uništavaju svoje živote i živote onih oko njih umjesto da pronađu radost vedrine i mira. Zamolimo sv. Franju da nas zagovara, kako bismo uvijek mogli biti skromni znak praštanja i putovi milosrđa", zaključio je Papa.

Potom je pozvao okupljene biskupe i svećenike da mu se pridruže u podjeljivanju sakramenta pomirenja, te je, smjestivši se u ispovjedaonicu ispovjedio 19 osoba. Među njima je bio i jedan skaut, koji je prenio da mu je Papa poručio da ne smije lagati, da ne bi dobio dug nos kao Pinocchio. Nakon posjeta samoj bazilici, Papa je posjetio i obližnji franjevački samostan i bolnicu u kojoj su smješteni neki stariji i bolesni franjevci.

Označeno u